Alaïa / Grès: Ένα ταξίδι πέρα από τη Μόδα

Μπορεί να μην συναντήθηκαν ποτέ, όσο ήταν εν ζωή… Τώρα όμως, ο Alaïa και η Madame Grès θα στέκονται πλάι πλάι στην Γκαλερί Azzedine Alaïa στο Παρίσι, όπου έζησαν και εργάστηκαν για το καλό της μόδας. Μάθε πιο κάτω όλες τις ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες.

Εάν βρεθείς στη Γαλλική πρωτεύουσα, δεν θα πρέπει να χάσεις αυτή τη μοναδική ευκαιρία… Ο Azzedine Alaïa και η Madame Grès δίνουν… ραντεβού στη γκαλερί Alaïa και θα στέκονται πλάι πλάι! Μπορεί να μην συναντήθηκαν ποτέ, όσο ήταν εν ζωή… Τώρα όμως, θα βρίσκονται “νοητά” ανάμεσα στις δημιουργίες τους που θα παρουσιαστούν στην ομώνυμη έκθεση, στην Γκαλερί Azzedine Alaïa στο Παρίσι, όπου έζησαν και εργάστηκαν για το καλό της μόδας.  Την έκθεση Alaïa / Grès: A Journey Beyond Fashion στη Γκαλερί Azzedine Alaïa επιμελήθηκε ο Olivier Saillard, ο διευθυντής του ιδρύματος Azzedine Alaia. Η έκθεση εγκαινιάζεται αύριο 11 Σεπτεμβρίου 2023, ενώ θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και τις 11 Φεβρουαρίου 2024.Σε μια πρωτοφανή και συναρπαστική παρουσίαση, τα έργα της Madame Grès και του Azzedine Alaïa συναντιούνται για πρώτη φορά. Αυτοί οι δύο οραματιστές σχεδιαστές, ενωμένοι από την προσήλωσή τους στις φορμαλιστικές αρχές, τεχνικές κοπής και αρμονικές επιλογές υφάσματος και χρώματος, οδηγούν τους επισκέπτες σε ένα ταξίδι που υπερβαίνει την απλή μόδα. Με 60 εντυπωσιακές δημιουργίες που παρουσιάζονται στην έκθεση, αποκαλύπτεται η αιώνια κομψότητα του ενός και η συναρπαστική τέχνη της άλλης, επιδεικνύοντας τον διάλογο μεταξύ αυτών των δύο εξαιρετικών γλυπτών του φορέματος.Η Madame Grès, το πραγματικό όνομα της οποίας ήταν Germaine Emilie Krebs, γεννήθηκε και έζησε στο Παρίσι. Σπούδασε γλυπτική, όμως την απορρόφησε η μαγεία της μόδας. Έτσι, ξεκίνησε την επιτυχημένη της καριέρα στα 1930, δημιουργώντας σχέδια που συνδύαζαν την ομορφιά της αρχαίας γλυπτικής με σύγχρονες αισθητικές μέσω της καινοτόμας τεχνικής των πτυχώσεων. Η πορεία της την οδήγησε να ιδρύσει το εμβληματικό Maison Grès, όπου οι μοναδικές συλλογές της κοσμούσαν τα λευκά σαλόνια της στο Νο 1 της οδού de la Paix στο Παρίσι μέχρι το 1987. Στη διάρκεια των δεκαετιών, έντυσε με τις δημιουργίες τις πιο λαμπερές προσωπικότητες όπως την Greta Garbo, την Marlene Dietrich και την Grace Kelly.Ο Azzedine Alaïa από την άλλη, ξεχώριζε για τον ιδιοφυή του τρόπο, ήσυχα και αποφασιστικά. Με βάση του τις γνώσεις που είχε πάρει από  τη Σχολή Καλών Τεχνών της Τυνησίας στην γλυπτική, ο Alaïa ενσωμάτωσε τον καλλιτεχνικό του οραματισμό στη μόδα, δημιουργώντας μακριά, ρευστά και πλισέ φορέματα που θύμιζαν την μαεστρία των ντραπέ της Madame Grès. Τα σχέδιά του αγκαλιάζουν την απαλότητα των υφασμάτων jersey και πλεκτών, αποκαλύπτοντας την αναζήτησή του για αναλογία και ακρίβεια στο κόψιμο που υπερέβαινε τα όρια τόσο των βραδινών όσο και των καθημερινών μοντέλων.

Αριστερά το κανελί φόρεμα του Alaïa, Haute Couture Summer 1991. Στο κέντρο ο Azzedine Alaïa, και δεξιά ένα λευκό φόρεμα του από τη συλλογή Spring-Summer 1991 © Andrea&Valentina

Παρόλο που δεν υπάρχουν αποδείξεις μιας άμεσης συνάντησης μεταξύ των δύο σχεδιαστών, οι δημιουργίες τους αντάλλασσαν αναμφίβολα ψίθυρους αμοιβαίας έμπνευσης. Και οι δύο η Grès και ο Alaïa ήταν οι αποστόλοι της απλότητας, εμπλουτίζοντας φαινομενικά ατέλειωτα σχέδια με ενσωματωμένη πολυπλοκότητα. Η προσεκτική τους επιλογή μονοχρωματικών χρωμάτων, ιδιαίτερα το έντονο μαύρο και το το λευκό του γύψου, ένωνε ακόμα περισσότερο τα δημιουργικά τους πνεύματα.

Αριστερά το φόρεμα από τη συλλογή Madame Grès της Haute Couture Spring-Summer 1975.    Στο κέντρο η Madame Grès και δεξιά, το μαύρο φόρεμα της του 1963 © Colin Gray

Μέσα από αυτήν την καινοτόμο έκθεση, οι επισκέπτες μπορούν να αντιληφθούν την τέχνη δύο εξαιρετικών δημιουργών, οι οποίοι με την αφοσίωσή τους στον τομέα τους ανέβασαν τα ντραπέ και τα κοψίματα σε κυρίαρχες αρχές στην ιστορία της μόδας. Η Madame Grès και ο Alaïa, δύο μοναδικές προσωπικότητες, στέκονται τώρα μαζί σε αυτήν την εξαιρετική παρουσίαση γλυπτών φορεμάτων, προσφέροντας ένα αιώνιο μάθημα στο στυλ και τον σχεδιασμό που φτάνει πολύ πέρα από τα όρια της μόδας.

Alaïa / Grès

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 11 Σεπτεμβρίου 2023 έως τις 11 Φεβρουαρίου 2024 στο Fondation Azzedine Alaia, 18 Rue de la Verrerie στο Παρίσι.

https://fondationazzedinealaia.org

 

 

 

 

MadameLeFo