Επιστροφή στο σχολείο με σωστή προετοιμασία 

Επιστροφή στο σχολείο… Ναι λίγο πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς, κάθε οικογένεια βιώνει μια έντονη περίοδο… Ιδιαίτερα όταν το παιδί πηγαίνει πρώτη φορά στο σχολείο. Βλέπετε, το σχολείο αποτελεί μια περίοδο ορόσημο, που οριοθετεί το πέρασμα από τη νηπιακή στην παιδική ηλικία. Όπως κάθε μεταβατική φάση, ενέχει συναισθηματικές δυσκολίες που μπορούν να ξεπεραστούν σχετικά εύκολα με την καθοδήγηση του γονιού.

Επιστροφή στο σχολείο… Ναι, είναι Σεπτέμβριος πια… Μαζί με το φθινόπωρο έφθασε και η στιγμή που τα παιδιά επιστρέφουν στο σχολείο. Τα περισσότερα παιδιά έχουν «χορτάσει» από καλοκαιρινές διακοπές και ανυπομονούν να επιστρέψουν στα μαθήματα. Ωστόσο υπάρχουν και κάποια παιδιά που μπορεί να είναι λίγο διστακτικά όσον αφορά την επιστροφή στο σχολείο. Στηρίξτε τα λοιπόν και καθησυχάστε τα πριν την έναρξη των μαθημάτων. Πώς; Ρίξτε μια ματιά σε όσα ακολουθούν και θα εντοπίσετε όλες οι απαντήσεις στα καυτά ερωτήματα σας.

Κάθε αρχή και δύσκολη…

Για όσους αλλάζουν σχολείο υπάρχει η πρόκληση ενός εντελώς καινούργιου περιβάλλοντος. Ακόμα και τα παιδιά που επιστρέφουν στο ίδιο σχολείο έχουν νέους δασκάλους, συμμαθητές, μαθήματα και προσδοκίες. Να ενθαρρύνετε τα παιδιά να μοιράζονται τις αμφιβολίες ή τον ενθουσιασμό για το σχολείο μαζί σας. Προσπαθήστε να σχετιστείτε με το πώς νιώθουν τα παιδιά σας, με το να μοιράζεστε τις δικές σας εμπειρίες επιστροφής στο σχολείο, μαζί τους.

Επιστροφή στο σχολείο & oδηγός σωστής προετοιμασίας

♦ Συνοδεύστε τα παιδιά σας στην αγορά σχολικών ειδών.

Δώστε τους κάποιο ποσό να διαχειριστούν μόνα τους, αλλά αφήστε τα να διαλέξουν και να αγοράσουν τα απαραίτητα. Αυτό τους δείχνει ότι εμπιστεύεστε την κρίση τους.

♦ Πηγαίνετε μαζί τους για αγορά ρούχων.

♦ Ορισμένες φορές τα παιδιά χρειάζονται ιατρικές εξετάσεις στην έναρξη της σχολικής χρονιάς. Σχεδιάστε να κλείσετε ραντεβού με τους γιατρούς, αν χρειάζεται.

♦ Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς είναι σημαντική στιγμή για τα παιδιά. Είναι αναγκαίο να συζητάτε τις ανησυχίες που μπορεί να έχουν.Είναι επίσης καλή ιδέα να γνωστοποιείτε στα παιδιά τις δραστηριότητες που θα έχουν μετά το σχολείο. Η έγκαιρη προετοιμασία για το σχολείο μπορεί να τα βοηθήσει να αρχίσουν σωστά τη νέα χρονιά.

Επιστροφή στο σχολείο κι όταν υπάρχει άρνηση

Τι να κάνετε σε περίπτωση που το παιδί αρνείται να πάει σχολείο; Καθώς πλησιάζουν οι μέρες που τα παιδιά θα επιστρέψουν στο σχολείο, πολλοί γονείς θα έρθουν αντιμέτωποι με παιδιά που δεν θα θέλουν να πάνε στο σχολείο. Οι λύσεις που σας δίνουμε παρακάτω θα βοηθήσουν:

♦ Mιλήστε στο παιδί σας. Βρείτε την αιτία που αρνείται να επιστρέψει στο σχολείο.

♦ Εστιάστε στα θετικά. Βοηθήστε το παιδί σας να καταλάβει ότι η εκπαίδευση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για επαγγελματική καριέρα.

♦ Δώστε τους δεδομένα. Για κάθε επάγγελμα βρείτε πόσο είναι ο αρχικός μισθός και πόσα χρήματα κερδίζει ένας επαγγελματίας μετά από χρόνια δουλειάς. Με το παιδί σας συγκρίνετε τα δυο ποσά κάθε επαγγέλματος και μιλήστε για τα οφέλη της επιλογής καριέρας με ευκαιρίες προαγωγής. Καμιά φορά οι νέοι δεν ξέρουν τι θέλουν να κάνουν. Βοηθήστε τους να συγκεκριμενοποιήσουν τα ενδιαφέροντα τους.

Επιστροφή στο σχολείο χωρίς προβλήματα

Μιλήστε στο δάσκαλο του παιδιού. Είναι πάντα σημαντικό να έχετε καλή σχέση με τους δασκάλους και συμβούλους του παιδιού σας. Μιλήστε τους και δώστε τους στοιχεία για τα ενδιαφέροντα του παιδιού σας όταν θα τελειώσει το σχολείο και ζητήστε τη βοήθειά τους.

♦ Μιλήστε θετικά και όχι αρνητικά. Ορισμένοι γονείς προσπαθούν να κινητοποιήσουν το παιδί τους δίνοντάς του αρνητικά παραδείγματα. Για παράδειγμα «δεν θα θες να γίνεις σαν εμένα όταν μεγαλώσεις», ή «δεν θέλω να διαλέξεις αυτό το επάγγελμα όταν μεγαλώσεις». Είναι πολύ πιο αποτελεσματικό να εστιάσετε στις θετικές πλευρές αυτού που το παιδί θα καταφέρει με την παρακολούθηση των μαθημάτων του.

Επιστροφή με τα αγαπημένα του

Δείξτε κατανόηση και βεβαιώστε το παιδί σας ότι όλα θα πάνε καλά. Αφήστε το να πάρει μαζί του κάποιο αγαπημένο του μικροαντικείμενο. Εξαρχής όμως, κάντε μια συμφωνία: Να μην το βγάλει από την τσάντα του την ώρα του μαθήματος! Ακούστε τις ανησυχίες του και μην τις υποβιβάζετε, είναι εντελώς αληθινές για το παιδί σας.

Ανησυχίες & πονάκια

Οι ψυχοσωματικές εκδηλώσεις συμπτωμάτων, όπως πονοκέφαλοι και κοιλόπονοι, σχετίζονται καθαρά με το άγχος και την ένταση που έχει το παιδί την πρώτη ημέρα του σχολείου. Ακούστε τους φόβους του με προσοχή και μην υποβιβάσετε τη σημασία των συμπτωμάτων του. Από την άλλη βέβαια, διατηρήστε μια σταθερή στάση και καθησυχάστε το παιδί σας ότι θα περάσουν και ότι θα πρέπει να πάει στο σχολείο ούτως ή άλλως. Ακούγοντάς το με υπομονή και κατανόηση, αλλά χωρίς να υποχωρήσετε, μπορείτε να το βοηθήσετε και να μετριάσετε τις ανησυχίες του.

Μετά απ’ όλα αυτά, θα σας ευχηθούμε να έχετε καλή σχολική χρονιά!

 

 

 

MadameLeFo