Έρχεται το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ

Έρχεται το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ… Ναι, και είναι αναγκαίο από την 1η Ιουλίου για να ταξιδέψεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κι εμείς στο MadameLeFo το ψάξαμε και θα σου δώσουμε τις κυριότερες απαντήσεις στα ερωτήματά σου. Μάθε πιο κάτω όλες τις σχετικές λεπτομέρειες για να προετοιμαστείς δεόντως, αν έχεις προγραμματισμένο ταξίδι.

Το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ αποφασίστηκε και θα διευκολύνει την ασφαλή ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών στην ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Εμείς στο MadameLeFo θα σου δώσουμε τις κυριότερες απαντήσεις στα ερωτήματά σου.  Το πιστοποιητικό θα καθιερωθεί σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Βεβαίως, τα κράτη μέλη μπορούν να ξεκινήσουν ήδη την έκδοση και τη χρήση αυτού του πιστοποιητικού το οποίο θα είναι διαθέσιμο σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ από την 1η Ιουλίου 2021.

 Τι είναι το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ;

Το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ είναι η ψηφιακή απόδειξη ότι ένα πρόσωπο είτε

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] έχει εμβολιαστεί κατά της COVID-19,

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] έχει υποβληθεί σε διαγνωστική εξέταση με αρνητικό αποτέλεσμα,

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] ή έχει αναρρώσει από τη νόσο COVID-19

 Ποιά είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του πιστοποιητικού

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] σε ψηφιακή και/ή έντυπη έκδοση

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] με κωδικό QR

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] δωρεάν

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] στην εθνική γλώσσα και στα αγγλικά

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] ασφαλές και προστατευμένο

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] με ισχύ σε όλες τις χώρες της ΕΕ

Πώς θα αποκτήσω αυτό το πιστοποιητικό;

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Αρμόδιες για την έκδοση του πιστοποιητικού είναι οι εθνικές αρχές. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να εκδίδεται από κέντρα διαγνωστικού ελέγχου, ή υγειονομικές αρχές, ή απευθείας από μία ψηφιακή πύλη για την υγεία.

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Η ψηφιακή έκδοση θα μπορεί να αποθηκευτεί σε κινητή συσκευή (smart phone). Οι πολίτες θα μπορούν επίσης να ζητήσουν έντυπη έκδοση. Και οι δύο εκδόσεις θα περιλαμβάνουν κωδικό QR με τις κύριες πληροφορίες, καθώς και ψηφιακή σφραγίδα που θα διασφαλίζει τη γνησιότητα του πιστοποιητικού.

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Τα κράτη μέλη συμφώνησαν σε κοινό σχεδιασμό που θα μπορεί να χρησιμοποιείται για την ψηφιακή και την έντυπη έκδοση του πιστοποιητικού, με σκοπό να είναι ευκολότερη η αναγνώρισή του.

 Ποιό είναι το κόστος των ενωσιακών ψηφιακών πιστοποιητικών COVID;

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Τα ενωσιακά ψηφιακά πιστοποιητικά COVID θα είναι δωρεάν, καθώς θα πρέπει να είναι εύκολα διαθέσιμα σε όλους.

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ θα διευκολύνει την ασφαλή ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών στην ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

  Πώς λειτουργεί το πιστοποιητικό;

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ περιέχει κωδικό QR με ψηφιακή υπογραφή για την προστασία του από τυχόν πλαστογράφηση.

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Κατά τον έλεγχο ενός πιστοποιητικού, γίνεται σάρωση του κωδικού QR και επαλήθευση της υπογραφής.

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Όλοι οι φορείς έκδοσης (π.χ. νοσοκομεία, κέντρα διαγνωστικού ελέγχου, υγειονομικές αρχές) διαθέτουν το δικό τους κλειδί ψηφιακής υπογραφής. Όλα αυτά αποθηκεύονται σε ασφαλή βάση δεδομένων σε κάθε χώρα.

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημιούργησε μια πλατφόρμα μέσω της οποίας όλες οι υπογραφές των πιστοποιητικών θα μπορούν να επαληθευτούν παντού στην ΕΕ. Τα προσωπικά δεδομένα που περιέχει το πιστοποιητικό δεν μεταβιβάζονται μέσω της πλατφόρμας, αφού κάτι τέτοιο δεν είναι αναγκαίο για την επαλήθευση της ηλεκτρονικής υπογραφής.

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βοήθησε επίσης τα κράτη μέλη να αναπτύξουν εθνικό λογισμικό και εφαρμογές για την έκδοση, την αποθήκευση και την επαλήθευση πιστοποιητικών και, παράλληλα, να κάνουν τις αναγκαίες δοκιμές κατά την ένταξή τους στην πλατφόρμα.

 Τα παιδιά μπορούν να λάβουν ενωσιακό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID;

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Ναι, τα παιδιά μπορούν να λάβουν ενωσιακό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID.

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) έδωσε πράσινο φως για τη χρήση του εμβολίου BioNTech Pfizer για παιδιά ηλικίας 12-15 ετών. Τα παιδιά μπορούν επίσης να λάβουν πιστοποιητικό εξέτασης ή ανάρρωσης. Τα πιστοποιητικά αυτά μπορούν επίσης να λαμβάνονται από τους γονείς τους και να αποθηκεύονται στην εφαρμογή για έξυπνα τηλέφωνα των γονέων.

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Βέβαια, στις 31 Μαΐου η Επιτροπή πρότεινε οι ανήλικοι που ταξιδεύουν με τους γονείς τους να εξαιρούνται από την καραντίνα όταν δεν χρειάζεται να υποβληθούν σε καραντίνα οι γονείς, για παράδειγμα λόγω εμβολιασμού. Τα παιδιά κάτω των 6 ετών θα πρέπει επίσης να εξαιρούνται από τα τεστ που σχετίζονται με ταξίδια.

 Για πόσο χρονικό διάστημα θα εφαρμόζεται το ενωσιακό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID;

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Ο κανονισμός θα ισχύσει για 12 μήνες από την 1η Ιουλίου 2021. Τρεις μήνες πριν από τη λήξη της περιόδου εφαρμογής του κανονισμού, η Επιτροπή θα υποβάλει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με την εφαρμογή του. Μαζί με αυτή την έκθεση, η Επιτροπή μπορεί να προτείνει την παράταση της περιόδου εφαρμογής του κανονισμού, λαμβάνοντας υπόψη την εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης όσον αφορά την πανδημία.

  Οι πολίτες που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί θα μπορούν να ταξιδέψουν σε άλλη χώρα της ΕΕ;

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Ναι. Το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ πιστεύεται ότι θα διευκολύνει την ελεύθερη κυκλοφορία στο εσωτερικό της ΕΕ. Δεν θα αποτελεί προϋπόθεση για την ελεύθερη κυκλοφορία, που είναι ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα στην ΕΕ.

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ θα λειτουργεί επίσης ως αποδεικτικό για τα αποτελέσματα διαγνωστικών εξετάσεων οι οποίες προβλέπονται από τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί για λόγους δημόσιας υγείας. Το πιστοποιητικό δίνει τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να προσαρμόσουν τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί για λόγους δημόσιας υγείας. Η ισχύουσα αυτή τη στιγμή σύσταση σχετικά με τον συντονισμό των μέτρων περιορισμού της ελεύθερης κυκλοφορίας στην ΕΕ θα τροποποιηθεί επίσης μέχρι τα μέσα Ιουνίου ενόψει της περιόδου των θερινών διακοπών.

 Έχει σημασία ποιο εμβόλιο έχουν κάνει οι πολίτες;

Το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ θα εκδίδεται για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με οποιοδήποτε εμβόλιο κατά της COVID-19.  

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Όσον αφορά την άρση των περιορισμών της ελεύθερης κυκλοφορίας, τα κράτη μέλη θα είναι υποχρεωμένα να δέχονται τα πιστοποιητικά εμβολιασμού για τα εμβόλια που έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας από την ΕΕ. Τα κράτη μέλη μπορούν να αποφασίσουν να επεκτείνουν την άρση των περιορισμών και σε ταξιδιώτες της ΕΕ που έχουν εμβολιαστεί με άλλο εμβόλιο.

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”]  Εναπόκειται επίσης στα κράτη μέλη να αποφασίσουν κατά πόσο θα κάνουν αποδεκτό ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού μετά από μία δόση ή μετά από πλήρη κύκλο εμβολιασμού.

Ποιά δεδομένα περιέχει το πιστοποιητικό; Είναι ασφαλή τα δεδομένα;

Το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ περιέχει MONON τις απαραίτητες κύριες πληροφορίες: Δηλαδή, ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία έκδοσης, πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο/τη διαγνωστική εξέταση/την ανάρρωση, καθώς και έναν μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό. Τα δεδομένα αυτά παραμένουν στο πιστοποιητικό και δεν αποθηκεύονται ούτε διατηρούνται κατά την επαλήθευση ενός πιστοποιητικού σε άλλο κράτος μέλος.

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”]  Τα πιστοποιητικά θα περιέχουν μόνο ένα περιορισμένο σύνολο απαραίτητων πληροφοριών. Οι πληροφορίες αυτές δεν θα μπορούν να διατηρούνται από τις χώρες που επισκέπτεται ο ταξιδιώτης. Για σκοπούς επαλήθευσης, ελέγχεται μόνο η εγκυρότητα και η γνησιότητα του πιστοποιητικού. Κι αυτό μόνον μέσω της επαλήθευσης της αρχής έκδοσης και της υπογραφής. Όλα τα δεδομένα σχετικά με την υγεία παραμένουν στην αρμοδιότητα του κράτους μέλους που εξέδωσε το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ.

  Πώς θα διευκολύνει την ελεύθερη κυκλοφορία;

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ θα ισχύει σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Θα συμβάλει στη συντονισμένη άρση των ισχυόντων περιορισμών.

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Όταν ταξιδεύει, ο κάτοχος ψηφιακού πιστοποιητικού COVID της ΕΕ θα πρέπει κατ΄αρχήν να εξαιρείται από τους περιορισμούς της ελεύθερης κυκλοφορίας: τα κράτη μέλη οφείλουν να μην επιβάλλουν επιπλέον ταξιδιωτικούς περιορισμούς στους κατόχους του ψηφιακού πιστοποιητικού COVID της ΕΕ, εκτός εάν είναι περιορισμοί αναγκαίοι και αναλογικοί για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”]  Σε περίπτωση που αποφασίσουν διαφορετικά, για παράδειγμα, αντιδρώντας σε νέα παραλλαγή του ιού που προκαλεί ανησυχία, τα κράτη μέλη θα πρέπει να κοινοποιούν στην Επιτροπή και σε όλα τα άλλα κράτη μέλη την απόφασή τους και να την αιτιολογούν.

 

 

MadameLeFo
0