Μπρόκολο: Ο «πρωταθλητής» των λαχανικών

Μπρόκολο… Ναι, είναι ο «πρωταθλητής» των λαχανικών. Το επιβεβαιώνουν οι επιστήμονες  και οι μελέτες τους… Και οι λόγοι είναι πολλοί… Ανακάλυψε τους και φρόντισε να το εντάξεις στην διατροφή σου!

Μπρόκολο

Μπρόκολο & το επίσημο cv του

Tο μπρόκολο ανήκει στην οικογένεια των σταυρανθών του γένους Brassica. Eξελίχθηκε από ένα άγριο φυτό λάχανου στην Ευρώπη. Ενδείξεις αναφέρουν ότι το φυτό ήταν γνωστό πριν από 2.000 χρόνια. Στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία ήταν ένα από τα πιο πολύτιμα τρόφιμα των Ιταλών. Είχε καλλιεργηθεί στην Αμβέρσα, απ’ όπου άλλωστε θα είχε μεταφερθεί στην Αγγλία από τον γλύπτη Peter Scheemakers, σύμφωνα με ένα βιογραφικό σημείωμα του JT Smith . Τελικά, το μπρόκολο εισήχθη για πρώτη φορά στις ΗΠΑ από τους Ιταλούς μετανάστες, αλλά έγινε ευρύτατα γνωστό μετά το 1920.

Αυτό το ήξερες για το μπρόκολο;

Μπρόκολο Είναι εξαιρετικά πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες A, B1, C και η β-καροτίνη, καθώς και σε φυλλικό οξύ, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο και ασβέστιο. Επίσης, περιέχει, σε μικρότερη ποσότητα, σχεδόν όλα τα υπόλοιπα ιχνοστοιχεία και βιταμίνες! Το ζωντανό πράσινο χρώμα του αποτελεί τη μεγαλύτερη εγγύηση της περιεκτικότητάς του σ’ αυτά τα πολύτιμα συστατικά. Πάντως, καλό είναι να ξέρετε ότι το μπρόκολο του χειμώνα έχει διπλάσια ποσότητα βιταμίνης C σε σύγκριση με το καλοκαιρινό. Αυτό ίσως οφείλεται στο ότι το φυτό παράγει περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες για να αμυνθεί απέναντι στο κρύο. Και ως πρώτο στην κατηγορία των πιο υγιεινών λαχανικών, οφείλεις να εκμεταλλευθείς τα ευεργετικά οφέλη του, φροντίζοντας να τρως 1 φλιτζάνι μπρόκολο 3 φορές την εβδομάδα.

Μπρόκολο: Αντίδοτο για πολλές ασθένειες

Μπρόκολο Το μπρόκολο έχει μελετηθεί μάλλον περισσότερο από κάθε άλλο λαχανικό, λόγω των εντυπωσιακών αντικαρκινικών, και όχι μόνο, ιδιοτήτων του. Μελέτες απέδειξαν πως η σουλφοραφάνη που περιέχει στη σύστασή του, συμβάλλει στην ενίσχυση της δραστηριότητας ενζυμικών μηχανισμών του οργανισμού. Μηχανισμοί που παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξουδετέρωση καρκινογόνων ουσιών. Πρόσφατη έρευνα απέδειξε ότι η σουλφοραφάνη αποτελεί ασπίδα για τους πνεύμονες. Ενεργεί επίσης και ως αντιπολλαπλασιαστικός παράγοντας σε περιπτώσεις καρκίνου του μαστού. Ιδιαίτερα ωφέλιμη είναι και η συνεργική δράση του σεληνίου με τη σουλφοραφάνη, που πρόσφατα ανακαλύφθηκε ότι τα σταυρανθή (μπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών, κ.λπ.) έχουν σημαντικά ποσά σεληνίου.

Μπρόκολο: Φροντίζει και την καρδιά

Μπρόκολο Τα κραμβοειδή λαχανικά, όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι, φαίνεται ότι δρουν ευεργετικά στο καρδιαγγειακό σύστημα, αλλά και στην ενίσχυση της άμυνας του ανοσοποιητικού συστήματος, χάρη στην πλούσια αντιοξειδωτική τους σύνθεση. Μάλιστα,  η ινδόλη-3-καρβινόλη (I3C), μια ουσία του μπρόκολου μειώνει στο μισό την απο-λιποπρωτεΐνη Β, το «μεταφορέα» της χοληστερίνης στους ιστούς, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση «Journal of Nutrition». Επιδημιολογική έρευνα του Πανεπιστημίου του Harvard επιβεβαιώνει ότι τα κραμβοειδή είναι από τα κυριότερα λαχανικά που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού.

Στην κουζίνα ολοταχώς

Μπρόκολο Βραστό, στον ατμό, σε πίτσες και σε σούπες και τις σαλάτες, το μπρόκολο είναι θαυματουργό συστατικό της μαγειρικής. Ξέρεις όμως, ότι δεν πρέπει να παραβράζεται; Κι αυτό, γιατί οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι αντιοξειδωτικές ουσίες του είναι έως και τρεις φορές περισσότερες στο ελαφρά βρασμένο μπρόκολο ή στο μπρόκολο στον ατμό, σε σύγκριση με το παραβρασμένο μπρόκολο, που χάνει έως και το 66% των ωφέλιμων συστατικών του.

 Επίσης, το «ξαδελφάκι» του, το κουνουπίδι, έχει πολλά οφέλη για την υγεία και είναι ένα λαχανικό που θα πρέπει να αποτελεί μέρος της καθημερινής μας διατροφής αν θέλουμε να είμαστε υγιείς. To να μαγειρεύουμε σωστά το κουνουπίδι είναι σημαντικό για να επωφεληθούμε στο μέγιστο από αυτό. Το κουνουπίδι αναδύει μια ιδιάζουσα οσμή όταν θερμαίνεται και μάλιστα, όσο πιο πολύ μαγειρεύεται, τόσο πιο έντονη είναι η οσμή.

Για να την αποφύγεις ελαχιστοποίησε το χρόνο μαγειρέματος του. Προτίμησε να το μαγειρεύεις στον ατμό κι έτσι θα εμποδίζεις την απώλεια των θρεπτικών συστατικών του. Και μια σημαντική συμβουλή: Εάν υποφέρεις από προβλήματα με το θυρεοειδή, καλό είναι να θυμάσαι ότι το κουνουπίδι περιέχει βρογχοκηλογόνα, που επηρεάζουν τις λειτουργίες του θυρεοειδή αδένα. Γι’ αυτό και δεν πρέπει να καταναλώνεται ωμό. Το μαγείρεμά του βοηθά να απενεργοποιήσεις αυτές τις ουσίες.

Μπρόκολο

 

 

MadameLeFo