Θέλουμε να ικανοποιήσουμε τα παιδιά μας ή τα παιδιά των φίλων μας; Ναι, κάπως έτσι υποχωρούμε στις εκκλήσεις τους για ένα μικρό «χνουδωτό» κουταβάκι ή γατάκι! Καλύτερα να ξανασκεφθείτε την «πρωτότυπη» σκέψη σας… Γιατί εδώ μιλάμε για μέγα… λάθος. Τα κατοικίδια δεν θέλουν μόνον χάδια και βόλτες… Χρειάζονται περιποίηση και φροντίδα, αγάπη και στοργή, χώρο, αλλά και πολύ χρόνο. Γι’ αυτό, καλύτερα είναι να λάβετε υπόψη σας όλες τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από την συμβίωση με τα κατακοίδια.
Πολύ συχνά λέγεται ότι τα γενέθλια ή η ονομαστική γιορτή δεν είναι κατάλληλη περίοδος για να αποκτήσουμε ένα κατοικίδιο ζώο ή να το προσφέρουμε σε κάποιον άλλο. Η προτροπή αυτή έχει υποστηρικτές σχεδόν όλες τις οργανώσεις προστασίας ζώων, που δηλώνουν ότι στην αρχή κάθε έτους κυρίως, αλλά και σε άλλες επετείους, έχουν ν’ αντιμετωπίσουν μια τεράστια αύξηση στον αριθμό εγκαταλειμμένων κατοικίδιων ζώων. Άλλωστε, στις περισσότερες των περιπτώσεων οι άνθρωποι αγοράζουν κατοικίδια, χωρίς πραγματικά να τα θέλουν ή χωρίς να έχουν μεριμνήσει για την φροντίδα τους. Είτε δεν γνωρίζουν, είτε δεν αντιλαμβάνονται πλήρως, ότι τα κατοικίδια ζώα είναι διαρκής δέσμευση και υποχρέωση ζωής!
Είναι γεγονός ότι μπορεί κάποιοι από μας να μπουν στον πειρασμό από απερισκεψία ή από παρόρμηση, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η απόκτηση ενός κατοικίδιου ζώου χρειάζεται πολλή σκέψη και προσπάθεια. Αν θέλετε ένα κατοικίδιο, θα πρέπει να προετοιμαστείτε και για τις ευθύνες που αναλαμβάνετε και οι οποίες θα διαρκούν για όλη την υπόλοιπη ζωή του. Γιατί τα ζώα αυτά δεν είναι ικανά να φροντίσουν τον εαυτό τους και σίγουρα δεν είναι εμπορικά προϊόντα που πετιούνται σε μιαν άκρη, όταν εξασθενίσει το ενδιαφέρον μας. Τα κατοικίδια είναι όπως τα παιδιά μας. Και φυσικά, δεν εγκαταλείπουμε ποτέ τα παιδιά μας.
Γι’ αυτό, πριν οδηγηθείτε στην απόφαση για την απόκτηση οποιουδήποτε κατοικίδιου, συζητήστε το πρώτα με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς σας. Η φροντίδα ενός ζώου αφορά όλη την οικογένεια και όχι ένα άτομο μόνο της οικογένειας. Αν κάποιοι από την οικογένεια είναι αντίθετοι στην απόκτηση του κατοικίδιου, τότε θα επιφορτιστείς εσύ το μερίδιο ευθύνης τους. Όχι μόνο θα υποστείς αρκετή ταλαιπωρία από τις αναγκαστικές μετακινήσεις, αλλά θα πρέπει να φροντίζεις για τη διατροφή του και τη διατήρησή του σε καλή κατάσταση για όσο διάστημα μένει κοντά σας.
Σκεφτείτε πριν δώσετε στέγη σε ένα αδέσποτο σκυλάκι, μια γατούλα ή οποιοδήποτε άλλο άστεγο κατοικίδιο, ακόμα κι όταν έχετε αποφασίσει να αποκτήσετε ένα κατοικίδιο. Στις στέγες αδέσποτων οικόσιτων ζώων, μπορείτε να βρείτε αξιαγάπητα κατοικίδια που ψάχνουν για στέγη. Μερικά από τα κυνοκομεία είναι εμπορικές επιχειρήσεις, ενώ, οι κοινωνίες διάσωσης οργανώνονται συνήθως από εθελοντές και χρειάζονται συχνά οικονομική και άλλη υποστήριξη.
Πολύ χρήσιμο και εξίσου σημαντικό θα ήταν να βοηθήσετε αυτούς που φροντίζουν τα αδέσποτα… Στείλτε δωρεές, τρόφιμα για τα κατοικίδια ζώα ή ακόμα προσφέρετε οι ίδιοι προσωπικά φροντίδα και αγκαλιά στα αδέσποτα ζωάκια. Ακόμη και να οργανώσετε γεγονότα (ανείναι στις δυνατότητές σας). Έτσι, υποστηρίζοντας τις κατά τόπους κοινότητες θα μπορέσουν να αυξήσουν τα έσοδά τους.
Φυσικά, μην ξεχνάτε το δικό σας κατοικίδιο. Βεβαιωθείτε ότι τα κατοικίδιά σας αισθάνονται άνετα, είναι καλοταϊσμένα και καλλωπισμένα. Κάποια κατοικίδια που διαθέτουν μακριά τρίχα, δύσκολα ανταπεξέρχονται στις κλιματολογικές συνθήκες του φθινοπώρου και του χειμώνα (με τις υγρασίες και τις λάσπες).
Ο καλλωπισμός και η καθαριότητα μπορούν να γίνουν στο σπίτι, αλλά αν θέλετε επαγγελματική δουλειά, κάντε έγκαιρα τις κρατήσεις σας. Γιατί και τα κατοικίδιά μας πρέπει να είναι περιποιημένα, ανάλογα με την περίσταση!
Μια επίσης σημαντική “διάσταση” για τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων είναι η πρόληψη της περιττής αναπαραγωγής. Δυστυχώς, πολλά ανεπιθύμητα κατοικίδια ζώα δεν μπορούν ποτέ να βρουν το κατάλληλο σπίτι… Πολλά άλλα πρέπει να στειρώνονται κάθε χρόνο από τους κτηνιάτρους. Τα θηλυκά σκυλιά και οι γάτες είναι τα καλύτερα κατοικίδια ζώα. Παρόλα αυτά, οι ιδιοκτήτες τους πρέπει να χρησιμοποιήσουν κάποια μορφή ελέγχου της αναπαραγωγής τους. Μια περιττή αναπαραγωγή μπορεί να αποτραπεί με τακτικές εγχύσεις ή με ταμπλέτες, αλλά η δημοφιλέστερη μέθοδος ελέγχου είναι η χειρουργική. Η διαδικασία γίνεται με ασφάλεια από τους κτηνιάτρους, πριν τα σκυλιά και οι γάτες ωριμάσουν σεξουαλικά. Τέλος, η επέμβαση είναι οριστική και μόνιμη για τη ζωή του κατοικίδιου.
♣ Μην υιοθετείτε κατοικίδια ζωάκια από παρόρμηση.
♠ Να θυμάστε ότι τα κατοικίδια είναι ισόβια δέσμευση.
♣ Σκεφτείτε και συζητήστε τη σκέψη σας με όλη την οικογένειά σας.
♠ Βοηθάτε πάντα να σωθεί ένα αδέσποτο.
♣ Τα κατοικίδια δεν πρέπει να δωρίζονται.
Tags: World pet day, ζώα, κατοικίδια, περιποίηση, στοργή
Δυο Κλινικοί Διαιτολόγοι, Διατροφολόγοι, η Δρ. Ελένη Π. Ανδρέου και…
O Δον Κιχώτης “έρχεται” στο Μουσείο Παραμυθιού… Ναι, μεσ’ τον…
Σησάμι, ταχίνι και χαλβάς: Τρία αναπόσπαστα κομμάτια της παράδοσης και…