Μάθε τι πρέπει να τρώει το παιδί σου στο σχολείο

Μάθε τι πρέπει να τρώει το παιδί σου στο σχολείο… Ναι, χθες ήταν η παγκόσμια ημέρα για την υγεία των παιδιών και η Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος Έλενα Τρουλλίδου μάς προτείνει ένα πρότυπο-υγιεινό μενού για να μπορείτε με ευκολία να το “εκτελείτε” όλη η οικογένειά σας στο σπίτι… 

Όπως παρατηρούμε ως γονείς, αλλά και με την Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος Έλενα Τρουλλίδου να συμφωνεί, τα μενού των κυλικείων των σχολείων και ειδικά των νηπειαγωγείων, φαίνονται ισορροπημένα στις πλείστες των περιπτώσεων. Οι επιλογές είναι συγκεκριμένες και όπως συνίσταται, τα παιδάκια μας πρέπει να καταναλώνουν φαγητά  από όλες τις κατηγορίες τροφίμων και στις προβλεπόμενες ποσότητες. Παρόλα αυτά, το μεγαλύτερο και πιο συχνό λάθος που συναντάμε είναι η αυξημένη ποσότητα τροφής.

Επίσης καλό θα ήταν να αποφεύγουμε φαγητά που πρέπει να παρασκευαστούν με μεγάλη ποσότητα ζωικού λίπους όπως βούτυρο, φρέσκιες κρέμες, ολόπαχα τυριά και χαλλούμι και επιπρόσθετο αλάτι. Ιδιαίτερα με τα όσπρια και τα αμυλούχα τρόφιμα (μπιζέλι, καλαμπόκι, μακαρόνια, ρύζι), να αποφεύγουμε την συμπληρωματική κατανάλωση ψωμιού.

Η σωστή διατροφή ξεκινά από το σπίτι

Η διατροφή των παιδιών και ιδιαίτερα των νηπίων είναι πολύ κρίσιμη και καθορίζει τις αρέσκειες και δυσαρέσκειες που θα “κουβαλά” και στην εφηβική ηλικία του. Επομένως, η διατροφή του θα πρέπει να είναι πλήρης σε όλα τα θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες και να εξασφαλίζει τη σωστή ανάπτυξη του παιδιού, σωματική και νοητική.

Η εκπαίδευση στη σωστή διατροφή ξεκινά από το σπίτι όπου και θα πρέπει οι γονείς να συμπεριλαμβάνουν στην καθημερινότητα του παιδιού όλα τα θρεπτικά συστατικά. Έτσι, στα γεύματα τους θα πρέπει να περιλαμβάνουν:

• 1-2 φορές την εβδομάδα κάποιο όσπριο
• 1-2 φορές την εβδομάδα κάποιο λαχανικό λαδερό (γιαχνί – φασολάκι , μπάμια, μπριάμ)
• 2 φορές την εβδομάδα φαγητό με κρέας ( χοιρινό, κοτόπουλο – όλα άπαχα)
• 1-2 φορές την εβδομάδα ψάρι
• 1-2 φορές την εβδομάδα ζυμαρικό (με κόκκινη σάλτσα και κιμά συνδυασμένα με τριμμένο τυρί).

Οποιαδήποτε έλλειψη θα πρέπει να αναπληρώνεται είτε σε βραδινό γεύμα, είτε σε αναπροσαρμογή του εβδομαδιαίου διαιτολογίου του παιδιού μετά από συμβουλευτική αγωγή κάποιου διαιτολόγου.

Διατροφολόγιο για την υγεία των παιδιών

Σε ένα διατροφολόγιο που συντάσσεται για την προώθηση της υγείας των παιδιών και των σωστών διατροφικών συνηθειών που εξασφαλίζει επίσης την διατήρηση της ανάπτυξης και της διατήρησης φυσιολογικού σωματικού βάρους, σίγουρα δεν πρέπει να συμπεριλαβάνονται τροφές πλούσιες σε ζωικό (κακό)  λίπος και σε θερμίδες όπως είναι τα μακαρόνια του φούρνου (παστίτσιο) και επίσης πλούσιες σε τρανς λιπαρά οξέα (τα οποία είναι καρκινογόνα) όπως είναι οι τηγανιτές πατάτες και τα τηγανιτές μπουκιές κοτοπούλου και ψαριού (nuggets / fish fingers). Τα τρόφιμα αυτά μπορούν να αντικατασταθούν από μακαρόνια με κιμά (άλιπο) και κοτόπουλο ή ψάρι στο φούρνο ή στη σχάρα.

Επίσης αυξημένα σε ζάχαρη και αλεύρι γλυκά όπως είναι το κέικ σοκολάτας, καλύτερα να αντικαθίστανται από μπισκότα βρώμης και μαύρης σοκολάτας ή κέικ μήλου/ μπανάνας, τα οποία περιέχουν λιγότερα λιπαρά και ζάχαρη και περισσότερες φυτικές ίνες.

Τα μενού διατροφής των παιδιών στα σχολεία  

Στις μέρες μας, στις περισσότερες περιπτώσεις τα νηπιαγωγεία συμβουλεύονται ειδικούς επιστήμονες Διαιτολόγους για την εφαρμογή εβδομαδιαίας διατροφικής αγωγής και τροφίμων που πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα των παιδιών. Επομένως η διατροφή των νηπίων μέχρι το απόγευμα, τουλάχιστον είναι ισορροπημένη.

Αν στο συγκεκριμένο διαιτολόγιο περιέχονται τρόφιμα πλούσια σε λίπος (μουσακάς, παστίτσιο, μακαρόνια με κρέμες) ή ακόμα και σνακ πλούσια σε ζάχαρη (κρουασάν, μπισκότα σοκολάτας, καραμέλες), αυτά συμβάλουν στην αύξηση του κινδύνου εμφάνισης παχυσαρκίας και σίγουρα ανάπτυξης κακών διατροφικών συνηθειών που το παιδί θα ακολουθήσει και στην εφηβεία ακόμη και στην ενήλικη του ζωή.

Μπορούμε από την ηλικία των τριών χρόνων και αφού το παιδί μας αναπτύσσεται κανονικά, να αρχίσουμε  να του δίνουμε περισσότερες τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες π.χ. μαύρο ψωμί, δημητριακά προγεύματος. Καλό θα ήταν να μην προσφέρουμε κρέας περισσότερες από 4-5 φορές την βδομάδα ως κύριο πιάτο. Επίσης, δεν χρειάζεται να  τοποθετούμε αλάτι στο τραπέζι των παιδιών. Τα φαγητά έχουν αρκετό αλάτι από μόνα τους.

Για το μενού των νηπιαγωγείων 

Τα παιδιά πρέπει να τρέφονται από όλες τις ομάδες τροφίμων. Για την εξασφάλιση ενός σωστού και ισορροπημένου ισοζυγίου ενέργειας θα πρέπει καθημερινά να λαμβάνουν από την ομάδα των υδατανθράκων: δημητριακά (ολικής άλεσης), όσπρια, φρούτα από την ομάδα του γάλακτος: γάλα και γαλακτοκομικά (αν το παιδί είναι δυο χρονών και άνω επιτρέπεται και η χρήση ημιάπαχων αλλά όχι άπαχων γαλακτοκομικών) και από την ομάδα του λίπους το ελαιόλαδο. Μια φορά τη βδομάδα μπορούνε να τρώνε κόκκινο κρέας (βοδινό) και κάποιο γλυκό.

Ένα ενδεικτικό μενού θα μπορούσε να είναι το ακόλουθο

Δευτέρα

Φασόλια γίγαντες  με τομάτα και χυμό τομάτα ή βραστά

ή λουβί με κολοκύθι πάλκαπα ή με λάχανα

ή φακές με ρύζι

ή ρεβύθια με σπανάκι

σαλάτα με 2 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο

και 1 φέτα ψωμί ολικής

 Μπορεί να προστεθεί ψάρι φιλέτο ή ψαροκροκέτες ή 2 κουταλιές γιαούρτι.

Τρίτη

ψάρι άπαχο χωρίς κόκκαλα γαλέος, πέρκα, γλώσσα ή μπακαλιάρος στη σχάρα ή στο φούρνο με λαχανικά σχάρας ή βραστά ή ψητά (στο ψάρι) ή

φιλέτο κοτόπουλο σχάρας ή φούρνου ή 1 καλαμάκι κοτόπουλο σουβλάκι

με ½ πατάτα οφτή ή ψητή ή ½ πίττα ή ½ φλιτζ. ρύζι (3 κουταλιές της σούπας)

σαλάτα με 2 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο

Τετάρτη

Φασολάκι  με τομάτα/ χυμός τομάτα/ καρότο ή

μπιζέλι με  2  κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο

2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι

και λίγο κοτόπουλο σχάρας ή χοιρινό

Πέμπτη

μακαρόνια με κιμά χοιρινό και τομάτα χυμό τομάτας ή με τρίμμα (3 κουταλιές της σούπας) ή

ρύζι με λαχανικά / κριθαράκι / πλιγούρι  και 2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι

Μπορεί να προστεθεί 1 μικρό μπιφτέκι ή γιαούρτι (2 κουταλιές της σούπας)

Παρασκευή

Φακές με ρύζι ή ρεβύθια με σπανάκι

ή φασόλια γίγαντες  με τομάτα και χυμό τομάτα ή βραστά

ή λουβί με κολοκύθι πάλκαπα ή με λάχανα

σαλάτα με 2 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο

και 1 φέτα ψωμί ολικής

Μπορεί να προστεθεί ψάρι φιλέτο ή ψαροκροκέτες ή 2 κουταλιές γιαούρτι.

 

More info

Η ΕΛΕΝΑ ΤΡΟΥΛΛΙΔΟΥ  είναι Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος με ειδίκευση στην Νοσογόνο Παχυσαρκία (BSc (Hons.), MSc (Hons.)) 

Η ΕΛΕΝΑ ΤΡΟΥΛΛΙΔΟΥ  είναι Διευθύντρια και Υπεύθυνη Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος του Κέντρου mydietspot Health Clinic, τηλ.: 22 256752, Email: info@mydietspot.com, www.mydietspot.com

Θα την εντοπίσεις και στο Facebook κάνοντας κλικ στο https://www.facebook.com/ElenaTroullidouClinicalDieticianNutritionist

MadameLeFo