Εμμηνόπαυση και Οστεοπόρωση πάνε… παρέα

H Εμμηνόπαυση έχει τη δική της Παγκόσμια Ημέρα, που “γιορτάζεται” την 18η Οκτωβρίου. Σήμερα λοιπόν, είναι ευκαρία να σας υπενθυμίσουμε ότι η πρόληψη μάς θωρακίζει απέναντι στις δυσάρεστες επιπτώσεις της εξόδου από την αναπαραγωγική ηλικία.

Εμμηνόπαυση

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) το 2030 πάνω από 1,5 δισεκατομμύριο γυναίκες θα έχουν περάσει το «κατώφλι» των 50 ετών. Μια περίοδος “ορόσημο”, που σε πολλές περιπτώσεις αποτελεί και την είσοδο στην εμμηνόπαυση, στην οριστική διακοπή δηλαδή της εμμήνου ρύσεως (λόγω της παύσης της λειτουργίας των ωοθηκών). Οι ειδικοί του ΠΟΥ σημειώνουν ότι μια εμμηνοπαυσιακή γυναίκα μπορεί να προσβλέπει σε τουλάχιστον άλλα 30 χρόνια υγιούς και παραγωγικής ζωής, που όμως χαρακτηρίζεται από την έλλειψη των οιστρογόνων, των προστατευτικών γυναικείων ορμονών.

Εμμηνόπαυση και συμπτώματα

Μια από τις πιο συχνές και πολύ σοβαρές ασθένειες που απειλεί τις εμμηνοπαυσιακές γυναίκες, και στα χρόνια που ακολουθούν την εμμηνόπαυση, είναι η οστεοπόρωση. Στις περισσότερες γυναίκες, η εμμηνόπαυση έρχεται γύρω στα 48 ως 52 χρόνια, αλλά συνολικά το χρονικό όριο είναι πολύ μεγαλύτερο. Η εμμηνόπαυση μπορεί να έρθει ακόμη και στα 39 ή να καθυστερήσει μέχρι τα 58. Πριν να σταματήσει η περίοδος όμως, προηγείται μια μεταβατική φάση, που μπορεί να διαρκέσει μερικούς μήνες ή και μερικά χρόνια. Σ’ αυτή την περίοδο, η λειτουργία των ωοθηκών αρχίζει να φθίνει και η ωορρηξία γίνεται ακανόνιστη. Η γονιμότητα είναι περιορισμένη. Τα συμπτώματα που συνδέονται με την εμμηνόπαυση μπορεί και να εμφανιστούν μέσα στα 5 χρόνια μετά την εμμηνόπαυση. ΕμμηνόπαυσηΤα χρόνια που περιβάλλουν την εμμηνόπαυση, είναι γνωστά σαν κλιμακτήριος. Κατά τη διάρκεια των χρόνων που προηγούνται της εμμηνόπαυσης, επέρχονται αλλαγές στην τακτική μηνιαία έκκριση ορμονών και στην ωορρηξία, άρα διαταράσσεται ο «κύκλος». Η χαμηλή αυτή έκκριση ορμονών, προκαλεί συμπτώματα, όπως εξάψεις, νυκτερινές εφιδρώσεις και ξηρότητα του κόλπου, στις περισσότερες γυναίκες. Επίσης οδηγεί σε φυσικές αλλαγές, όπως η συρρίκνωση των σεξουαλικών οργάνων, οστεοπόρωση και αυξημένη ευπάθεια σε ορισμένα καρδιακά νοσήματα.Εμμηνόπαυση

Εμμηνόπαυση, ψυχολογική αναστάτωση & οστεοπόρωση

Παράλληλα όμως με τις σημαντικές αλλαγές που φέρνει η εμμηνόπαυση, μερικές γυναίκες, αισθάνονται ψυχολογική και συναισθηματική αναστάτωση. Ωστόσο, τα ψυχολογικά προβλήματα, δεν οφείλονται πάντα στην οιστροπενία (χαμηλή έκκριση ορμονών), αλλά και σε άλλου είδους αλλαγές στο οικογενειακό, κοινωνικό και επαγγελματικό περιβάλλον. ΕμμηνόπαυσηΈνα από τα κυριότερα ίσως προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στα χρόνια της κλιμακτηρίου και της εμμηνόπαυσης, είναι και η οστεοπόρωση. Στην οστεοπόρωση λοιπόν, τα οστά γίνονται προοδευτικά λιγότερο πυκνά και πιο αδύνατα, με αποτέλεσμα τα κατάγματα σπονδυλικής στήλης, γοφού και καρπού. Θεωρείται, κατ’ εξοχήν, ασθένεια γυναικών, αλλά και οι ηλικιωμένοι άντρες μπορεί επίσης να παρουσιάσουν απώλεια της πυκνότητας των οστών.

Ποιοι κινδυνεύουν από την οστεοπόρωση ;

Ο κίνδυνος της ασθένειας αυτής, αυξάνεται με την ηλικία. Σχεδόν όλοι πάνω από τα 55 χρόνια τους είναι πιθανό να έχουν κάποιο βαθμό απώλειας στα οστά. Οι γυναίκες όμως είναι αυτές που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, λόγω του ότι η έλλειψη οιστρογόνων μετά την εμμηνόπαυση αυξάνει δραματικά το ρυθμό (για λίγα χρόνια) με τον οποίο χάνεται η πυκνότητα του οστού. ΕμμηνόπαυσηΜε δεδομένο μάλιστα ότι σε δύο ημέρες από σήμερα- στις 20 Οκτωβρίου– είναι και η Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης, της άρρηκτα συνδεδεμένης με την εμμηνόπαυση αυτής πάθησης, αυτά τα στοιχεία ας αποτελέσουν τροφή για σκέψη αλλά και για πράξη.

Γιατί μειώνεται η πυκνότητα των οστών;

Τα οστά είναι ζωντανές δομές. Αποτελούνται από οργανικό σκελετό, στον οποίο εναποτίθενται μεταλλικά άλατα ασβεστίου και φωσφόρου. Τα οστά συνεχώς διασπώνται και επανακατασκευάζονται. εμμηνόπαυσηΑυτή η συνεχής αλλαγή λέγεται αναμόρφωση και είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη και επισκευή μικροσκοπικών καταγμάτων, λόγω έντασης των οστών. Τα πιο φανερά αποτελέσματα της οστεοπόρωσης είναι η αυξημένη τάση των οστών να σπάνε, με την ελάχιστη εφαρμοζόμενη δύναμη.

Υπάρχει θεραπεία για την οστεοπόρωση;

Δυστυχώς, η οστεοπόρωση, δεν είναι δυνατόν να αναστραφεί. Αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχει θεραπεία της ασθένειας. Αυτό όμως που μπορούμε να κάνουμε, είναι η πρόληψη. Ένα από τα πιο καλά προληπτικά μέτρα, είναι η επαρκής λήψη ασβεστίου, και η άσκηση από την παιδική ηλικία. ΕμμηνόπαυσηΟι πιο πλούσιες πηγές ασβεστίου είναι το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, η σόγια, το μπρόκολο, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι ξηροί καρποί και τα παστά φρούτα, οι σαρδέλες και ο σολομός κονσέρβα (όταν τρώγονται μαζί με τα κόκαλα). Όσοι βιώνουν καθιστική ζωή, και πίνουν γάλα για να παίρνουν ασβέστιο, καλό είναι να προτιμούν γάλα με λίγα λιπαρά, για να αποφεύγουν το λίπος και τις θερμίδες.

Εμμηνόπαυση και αναπλήρωση ορμονών

Το πιο αποτελεσματικό μέσο αντίδρασης είναι η θεραπεία αναπλήρωσης ορμονών με λήψη οιστρογόνων και προγεστερόνης, μετά βέβαια από παρακολούθηση και συμβουλή του γιατρού. Αν και δεν έχει καθοριστεί ότι η αναπλήρωση των οιστρογόνων, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του όγκου των οστών, μπορεί όμως να εμποδίσει παραπέρα απώλειά τους. ΕμμηνόπαυσηΈτσι η θεραπεία αναπλήρωσης ορμονών, μπορεί να περιορίσει σε μεγάλο βαθμό τον αριθμό καταγμάτων που προκαλούνται από οστεοπόρωση στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

Γυμναστείτε, κάνει καλό

Εμμηνόπαυση

Ναι, γυμναστείτε από μικρή ηλικία, γιατί κάνει καλό. Είναι λοιπόν, πολύ σημαντικό να γνωρίζουν οι γονείς ότι τα γερά κόκαλα σχηματίζονται κυρίως στην παιδική ηλικία μαζί με τη σωστή και επαρκή διατροφή, και τη γυμναστική. Οι γεροί μύες κρατούν ολόκληρο το ανθρώπινο κορμί και περικλείουν και προστατεύουν και τα κόκαλα και όχι ο σκελετός. Γι’ αυτό τα παιδιά μέχρι και την λήξη της εφηβείας τους πρέπει να γυμνάζονται πολύ τακτικά. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να γυμνάζονται και οι ενήλικες. Κάθε μορφή άσκησης βοηθά και προστατεύει την καλή υγεία των οστών από την πολύ μικρή ηλικία μέχρι και τα γεράματα. εμμηνόπαυσηΕιδικά, κατά την εμμηνόπαυση όμως, η άσκηση είναι επιβεβλημένη, γιατί ενδυναμώνει το μυϊκό σύστημα και τα οστά. Άλλωστε, βοηθά στη βελτίωση της ψυχικής διάθεσης και της αίσθησης της ισορροπίας, μειώνοντας τον κίνδυνο για πτώσεις και πιθανά οστεοπορωτικά κατάγματα. Βέβαια, δεν χρειάζονται… πρωταθλητισμοί! Μία ώρα περπάτημα την ημέρα αρκεί για να βοηθήσει τον οργανισμό να διατηρείται σε φόρμα.

εμμηνόπαυση

 

Μάθετε περισσότερα για την εμμηνόπαυση και την οστεοπόρωση κάνοντας κλικ εδώ

https://bit.ly/2EshkLr

 

Βρείτε περισσότερα στο https://www.facebook.com/KarpasiaHealth/

MadameLeFo