Η Σαρακοστή βρίσκεται πλέον σε απόσταση αναπνοής, και τα θαλασσινά θα έχουν την τιμητική τους! Σήμερα, αύριο, αλλά και την Καθαρά Δευτέρα, σίγουρα θα αγοράσετε ψαρικά και θαλασσινά για το σαρακοστιανό τραπέζι. Ξέρετε όμως, ότι αυτοί οι θησαυροί των θαλασσών, που είναι τόσο πολύτιμοι για την υγεία του οργανισμού μας, απειλούνται όχι μόνον από την υπερκατανάλωση, αλλά κυρίως από την υπεραλίευση τους; Εμείς φροντίσαμε να σας δώσουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για να ξέρετε τι θα πρέπει να προτιμάτε και τι να αγοράζετε. Για το λόγο αυτό ρωτήσαμε τους αρμόδιους του WWF Ελλάδος, που μας έδωσαν τις πολύτιμες συμβουλές τους για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση μας, σχετικά με την υπεύθυνη αγορά και την κατανάλωση των ψαρικών. Άλλωστε, από τον Ιανουάριο του 2015 το WWF συμμετέχει ενεργά στην πανευρωπαϊκή εκστρατεία Fish Forward και θα γι’ αυτό θα σας ενημερώσουμε αναλυτικότερα πιο κάτω.
Μέρα με τη μέρα όμως οι πληθυσμοί των θαλασσινών και των ψαρικών μειώνονται κυρίως, λόγω της υπεραλίευσης και της παράνομης αλιείας… Και για να καταλάβετε τι εννοούμε, σύμφωνα με το WWF, το 93% των αξιολογημένων ιχθυαποθεμάτων στη Μεσόγειο απειλείται από την υπεραλίευση, ενώ το 31% των παγκόσμιων ιχθυαποθεμάτων υπεραλιεύεται. Επίσης, καταναλώνουμε σχεδόν διπλάσια ποσότητα ψαρικών, απ’ ότι πριν 50 χρόνια. Επομένως, για να ικανοποιήσουμε την όρεξή μας, σήμερα αλιεύονται περισσότερα ψαρικά από όσα μπορούν να μας χαρίσουν οι θάλασσές μας. Η υπεραλίευση έχει εξελιχθεί σε μια από τις μεγαλύτερες απειλές των θαλασσών μας. Γι’ αυτό άλλωστε, τα θαλάσσια οικοσυστήματα και πολλές τοπικές κοινωνίες -ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες- κινδυνεύουν πραγματικά.
Ευτυχώς, μπορούμε να σταματήσουμε την υπεραλίευση. Θα πρέπει όμως να βάλουμε όλοι το λιθαράκι μας. Προκειμένου να σας ενημερώσουμε σχετικά με το πώς μπορείτε να επιλέγετε τα ψαρικά σας υπεύθυνα, σας δίνουμε κάποιες απλές συμβουλές και ορισμένες βασικές πληροφορίες σχετικά με την εκστρατεία Fish Forward και τον Οδηγό Υπεύθυνης Κατανάλωσης Ψαρικών Fish Guide του WWF.
Όπως μας ανέφεραν οι υπεύθυνοι του WWF για να απολαμβάνουμε πάντοτε τα καλούδια της θάλασσας και να διασφαλίσουμε ότι δεν θα χαθούν ποτέ από τις θάλασσες, αλλά και από το πιάτο μας, θα πρέπει να φροντίσουμε να επιλέγουμε ψαρικά υπεύθυνα, προτιμώντας πάντα αυτά που έχουν αλιευθεί στο σωστό μέγεθος, τη σωστή εποχή και με τα κατάλληλα αλιευτικά εργαλεία! Λέμε όχι σε απειλούμενα και απαγορευμένα είδη, όπως είναι οι πετροσωλήνες, ενώ δεν επιλέγουμε ποτέ γόνο, δηλαδή δεν αγοράζουμε ψαρικά που είναι μικρότερα από ένα ορισμένο μέγεθος, γιατί δεν έχουν ακόμη ενηλικιωθεί και δεν έχουν προλάβει να αναπαραχθούν. Ρωτάμε τον ψαρά μας και βεβαιωνόμαστε ότι αγοράζουμε ενήλικα ψάρια. Με τον τρόπο αυτό βοηθάμε τις θάλασσες να ξαναγεμίσουν.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο νόμος μας δίνει το δικαίωμα να γνωρίζουμε το πλήρες όνομα του προϊόντος που αγοράζουμε, τη μέθοδο και την περιοχή αλιείας, το αν αλιεύθηκε ελεύθερα (και με τι μέθοδο και που) ή αν προήλθε από υδατοκαλλιέργεια, τη μέθοδο εκτροφής του, το εάν είναι φρέσκο ή κατεψυγμένο. Εάν αυτές οι πληροφορίες δεν φαίνονται, ρωτάμε. Αν δεν πάρουμε απάντηση, δεν αγοράζουμε! Για παράδειγμα, αγοράζουμε τον αγαπημένο σε όλους μας μπακαλιάρο –ελέγχοντας πάντα εάν προέρχεται από τον Βόρειο Ατλαντικό και εάν διαθέτει πιστοποίηση MSC. Αγοράζουμε ελληνικό ή ντόπιο κυπριακό μπακαλιάρο μόνον εάν έχει μήκος πάνω από 20 εκ. και όχι Φεβρούαριο ή Μάιο με Ιούλιο, γιατί αυτές τις περιόδους αναπαράγεται.
Ακόμη και τις βασιλικές γαρίδες (king prawns) aαποφεύγουμε να τις αγοράζουμε όταν γεννούν τα αβγά τους (από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο). Εάν τις αγοράζουμε κατεψυγμένες, τις αποφεύγουμε εάν έχει καταψυχθεί το διάστημα από Ιούνιο έως Οκτώβριο.
Τι είναι όμως η εκστρατεία Fish Forward του WWF; Πρόκειται για μια πανευρωπαϊκή εκστρατεία του WWF, που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2015, και που συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ, για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών σχετικά με την υπεύθυνη κατανάλωση ψαρικών.
Κι αυτό, γιατί σήμερα πέραν του 90% των πληθυσμών ψαριών παγκοσμίως απειλείται από την υπεραλίευση, με αποτέλεσμα οι θάλασσές μας να αδειάζουν από ψάρια και από ζωή. Στην ιστοσελίδα της εκστρατείας Fish Forward (http://www.fishforward.eu/el/), στην οποία συμμετέχουν συνολικά σε 17 χώρες, θα βρείτε πληροφορίες για τις απειλές που αντιμετωπίζουν οι θάλασσές μας λόγω της υπεραλίευσης και της παράνομης αλιείας, για τους στόχους της εκστρατείας, αλλά και για τον πρεσβευτή της ελληνικής εκστρατείας, τον Ηλία Μαμαλάκη, ο οποίος την στηρίζει ενεργά για να διαδωθεί το μήνυμα της υπεύθυνης κατανάλωσης ψαρικών.
Προκειμένου να διευκολύνει όλους εμάς τους καταναλωτές να επιλέγουμε τα ψαρικά μας υπεύθυνα, με μεγαλύτερο νόημα τόσο για το περιβάλλον, όσο και για τη διατροφή μας, το WWF ανέπτυξε και τον Οδηγό Υπεύθυνης Κατανάλωσης Ψαρικών Fish Guide “http://fishguide.wwf.gr/“, ο οποίος περιλαμβάνει τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζεται να γνωρίζουμε πριν αγοράσουμε ψαρικά, (εγχώρια ή εισαγόμενα), ενώ περιέχει πεντανόστιμες συνταγές, έξυπνα μαγειρικά tips και πρακτικές πληροφορίες για το πώς καταλαβαίνουμε αν τα θαλασσινά μας είναι φρέσκα!
Σε ό,τι αφορά τα εγχώρια ψαρικά το Fish Guide μας ενημερώνει για το ελάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος που πρεπει να έχει κάθε ψάρι αλλά και ποιά είναι η περίοδος που μπορούμε να το καταναλώσουμε, ενώ για τα εισαγόμενα ψαρικά το Fish Guide χρησιμοποιεί έναν χρωματικό κώδικα που μας δείχνει με πράσινο χρώμα ποιά είναι τα ψαρικά που μπορούμε να καταναλώσουμε άφοβα και με κόκκινο χρώμα ποιά πρέπει να αποφύγουμε. Το Fish Guide περιλαμβάνει επίσης πρακτικές συμβουλές, όπως για παράδειγμα πώς ξεχωρίζουμε το φρέσκο ψάρι, αλλά και συνταγές από διάσημους σεφ. Πρακτικό και εύχρηστο, το Fish Guide είναι επίσης διαθέσιμο δωρεάν και ως εφαρμογή για κινητά (WWF Fish Guide app), για συσκευές Android και iOS, ενώ λειτουργεί ακόμα και σε off line περιβάλλον, χωρίς να απαιτείται σύνδεση με το Διαδίκτυο.
Επομένως, ως καταναλωτές, έχοντας στη διάθεσή μας όλα αυτά τα χρήσιμα “εργαλεία”, δεν χρειάζεται να εγκαταλείψουμε τις ψαροφαγικές μας συνήθειες. Απλά, φροντίζουμε να επιλέγουμε βιώσιμα ψαρικά, που έχουν αλιευθεί με τρόπο που προστατεύει τα ιχθυαποθέματα και τους ανθρώπους που εξαρτώνται από αυτά. Η λύση είναι στο χέρι μας! Επιλέγουμε λοιπόν τα ψαρικά μας υπεύθυνα για να δώσουμε ζωή στις θάλασσές μας!
Ο Ηλίας Μαμαλάκης είναι επίσημος πρεσβευτής της εκστρατείας Fish Forward (http://www.fishforward.eu/el/) και Fish Guide του WWF και στηρίζει ενεργά την προσπάθεια να διαδοθεί το μήνυμα της υπεύθυνης κατανάλωσης ψαρικών, έτσι ώστε να έχουμε υγιείς θάλασσες και ψάρι για πάντα! Και φυσικά, παρέδωσε την εμπειρία και τις πεντανόστιμες συνταγές του στο WWF, απ’ όπου θα φιλοξενούμε κι εμείς κάποιες από τις νοστιμιές του.
ΧΤΑΠΟΔΙ ΚΡΑΣΑΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΣΟ
© Photo: G. Drakopoulos – Food Styling: T. Webb / WWF Greece
ΥΛΙΚΑ (για 4 μερίδες)
http://fishguide.wwf.gr/xtapodi-krasato/xtapodi-krasato/
1 χταπόδι περίπου 1 κιλό,
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα,
1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο,
3 κουταλιές ξύδι,
2 ντομάτες ψιλοκομμένες,
1 νεροπότηρο κόκκινο κρασί,
1 κουταλάκι κόκκους μπαχάρι,
αλάτι, πιπέρι.
ΤΡΟΠΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ
Καθαρίζουμε το χταπόδι καλά. Το βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με 2 φλιτζάνια νερό και 3 κουταλιές ξύδι. Το βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει τρυφερό. Το βγάζουμε και το κόβουμε σε χοντρά κομμάτια. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σωτάρουμε τα κρεμμύδια.
Προσθέτουμε το χταπόδι, ανακατεύουμε και το σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να πάρει μια καλή βράση και στη συνέχεια προσθέτουμε τη ντομάτα, το μπαχάρι και το αλατοπίπερο. Αφήνουμε να πάρει μια καλή βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και το αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να πήξει και να μελώσει η σάλτσα. Το σερβίρουμε ζεστό και αν θέλουμε το συνοδεύουμε με ένα άσπρο πιλάφι.
Tags: fish, Fish Forward, Fish Guide, G. Drakopoulos, safe sea, sea lovers, seafood, seafood lovers, T. Webb / WWF Greece, WWF, WWF Greece
Το παγωτό, ακόμα και μεσ’ την καρδιά του χειμώνα, παρέα…
Το σταφύλι είναι θαυματουργό… Και όχι μόνον για την επιδερμίδα…
Μια νέα γαστρονομική εποχή ξεκινά για την Κύπρο, καθώς η…