Λαμπριάτικες προετοιμασίες με γιορτινό άρωμα

Λαμπριάτικες προετοιμασίες με γιορτινό άρωμα… Ναι, μπορεί φέτος το Πάσχα να είναι διαφορετικό, αλλά η Αγία Εβδομάδα αρχίζει σήμερα… Και μπορεί να βρισκόμαστε σε κατ’ οίκον περιορισμό, αλλά μας δίνεται η ευκαιρία να ετοιμάσουμε τα πασχαλινά ψωμιά και τα κουλουράκια μας με την ησυχία μας. Χωρίς να σε πιέζει ο χρόνος, παρέα με τα παιδιά σου, άρχισε από σήμερα να οργανώνεσαι και θα το διασκεδάσετε και θα το ευχαριστηθείτε περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά… 

Φέτος το Πάσχα θα είναι διαφορετικό… Παρόλα αυτά, δεν θα αλλάξουμε τις παραδόσεις μας… Τι θα ήταν λοιπόν το Πάσχα χωρίς φλαούνες, τσουρέκι και κουλουράκια; Η Λαμπρή βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής, αλλά το συνειδητοποιούμε μόνον όταν ο φούρνος αρχίζει να βγάζει τις πεντανόστιμες φλαούνες και τα μυρωδάτα τσουρέκια, που το άρωμά τους πλημμυρίζει όλο το σπίτι! Μπορεί η αλήθεια να είναι… πικρή! Η καθημερινότητα μας άλλαξε, αλλά το καλό είναι ότι έχουμε αρκετό ελεύθερο χρόνο για να φτιάξουμε με τα χεράκια μας τις παραδοσιακές λιχουδιές. Και σήμερα κιόλας, μπορείς ν’ αρχίσεις να κάνεις τα δικά σου κουλουράκια, εκείνες τις μικρές ντελικάτες πλεξούδες κουλουριών βουτύρου, αλειμμένες με κρόκο αυγού διαλυμένο σε νερό και πασπαλισμένες με σουσάμι.

Λαμπριάτικες προετοιμασίες & κουλουράκια, όλο γλύκα!

Ας μην ξεχνάμε τα κουλουράκια, εκείνα τα τραγανά κουλούρια βουτύρου πασπαλισμένα με σουσάμι, που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των Πασχαλινών γλυκών. Όπως με τις φλαούνες και τα τσουρέκια, τα βρίσκουμε παντού και πάντα, όμως οι καλύτερες συνταγές συνήθως φτιάχνονται το Πάσχα. Τα κλασικά κουλουράκια σε σχήμα πλεξούδας είναι τα πιο γνωστά, όμως ανάλογα με την τοπική παράδοση μπορεί να διαφέρουν σε συστατικά και σχήμα. Οι πιο παραδοσιακές συνταγές περιλαμβάνουν αμμωνία σε σκόνη ως μέσο φουσκώματος, όμως σήμερα έχει πλέον αντικατασταθεί από το μπέικιν πάουντερ και τη μαγειρική σόδα. Όποια συνταγή κι αν χρησιμοποιήσεις, μόλις τα νόστιμα παραδοσιακά κουλουράκια αρχίσουν να ψήνονται, ολόκληρο το σπίτι θα πλημμυρίσει με εκείνο το γνωστό άρωμα που σηματοδοτεί την έλευση της πιο χαρούμενης γιορτινής ημέρας του Πάσχα.

Λαμπριάτικες προετοιμασίες με φλαούνες 

Οι πεντανόστιμες φλαούνες, που χαρακτηρίζουν με τον δικό τους παραδοσιακό τρόπο το Πάσχα στον τόπο μας, μπορεί να είναι απολαυστικές, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί με την κατανάλωσή τους, αφού είναι και αρκετά… επιβαρυντική για την υγεία μας. Τα πολλά αυγά που περιέχουν, μπορεί να προκαλέσουν ένα σωρό επιπτώσεις στον οργανισμό μας, με πιο ενδεικτική την αύξηση της χοληστερίνης. Ειδικά μετά τη νηστεία του 50ήμερου, είναι καλό να προσέχετε πόση φλαούνα θα καταναλώσετε από το βράδυ της Ανάστασης και μετά. Γι’ αυτό το λόγο, ο Σύνδεσμος Διαιτολόγων Κύπρου, συστήνει να τις φτιάξεις μ’ έναν κλασικό, αλλά ταυτόχρονα εναλλακτικό και υγιεινό τρόπο. Τροποποίησε λοιπόν τη συνταγή σου, βάζοντας λιγότερους κρόκους αυγών (χρησιμοποίησε για κάθε αυγό 2 ασπράδια και 1 κουταλάκι φυτικό λάδι). Επίσης η ποσότητα του πολύ λιπαρού τυριού μπορεί να αντικατασταθεί με αναρή. Για όσους προτιμούν την γλυκιά γεύση στις φλαούνες αντί ζάχαρη πρόσθεσε σταφίδες και έτσι, θα αυξήσεις την περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες.

Λαμπριάτικες προετοιμασίες  & το τσουρέκι  

Μπορεί να πίστευες ότι το τσουρέκι είναι ελληνικό… Κι όμως, τώρα, θα πρέπει να αλλάξεις γνώμη. Γιατί το όνομα “τσουρέκι” προέρχεται από την Τουρκική λέξη “corek” που αναφέρεται σε οποιοδήποτε ψωμί είναι φτιαγμένο με ζύμη που περιέχει μαγιά. Υπάρχουν πολλά είδη corek, τόσο αλμυρά όσο και γλυκά, που εμφανίζονται σε διάφορα σχήματα και μεγέθη ανάλογα με την περιοχή. Οι Αρμένιοι και στο Αζερμπαϊτζάν φτιάχνουν επίσης ένα “churek” που είναι ένα στρογγυλό επίπεδο ψωμί πασπαλισμένο με σουσάμι.

Το όνομα “τσουρέκι” μάλλον υιοθετήθηκε από τους Έλληνες κατά την τουρκική κατοχή, και έκτοτε ξεκίνησαν να φτιάχνουν τη δική τους εκδοχή ενός γλυκού ψωμιού με γάλα, βούτυρο και αυγά. Βέβαια, σήμερα στην Ελλάδα και τελευταία και στην Κύπρο, το τσουρέκι καταναλώνεται ολόχρονα. Ωστόσο, έχει μια μοναδική σημασία κατά την Πασχαλινή περίοδο, γιατί είναι μόνο ένα από τα ποικίλα εορταστικά ψωμιά της ελληνικής παράδοσης, όμως ίσως είναι το πιο γνωστό.

Λαμπριάτικες προετοιμασίες  & τα λαμπρόψωμα

Εκτός από τις φλαούνες και το τσουρέκι, υπάρχουν και άλλες ποικιλίες Πασχαλινού ψωμιού γνωστές ως “λαμπροκούλουρα” ή “λαμπρόψωμο” ή με άλλες ονομασίες ανάλογα με την τοπική παράδοση. Το ψωμί αυτό είναι συμβολικό γιατί αντιπροσωπεύει την ανάσταση του Χριστού, καθώς το αλεύρι ζωντανεύει και μεταμορφώνεται σε ψωμί. Το ψωμί συμβόλιζε τη “ζωή” και στην ειδωλολατρική παράδοση και μπορούμε να βρούμε απομεινάρια της ακόμη και σήμερα, σε παραδόσεις όπως της προσφοράς Πασχαλινού ψωμιού και κόκκινων αυγών στους τάφους αγαπημένων προσώπων κατά το Πάσχα. Όμως σύμφωνα με τη Χριστιανική παράδοση, το Πασχαλινό ψωμί προσφέρεται στα βαφτιστήρια και σε άτομα με τα οποία υπάρχουν ιδιαίτερες σχέσεις, και στις επαρχιακές κοινωνίες προσφέρεται στον ιερέα της ενορίας. Υπάρχουν αποδείξεις ότι ακόμα τόσο παλιά όσο στο 12ο αιώνα, το Πάσχα οι Χριστιανοί έδιναν ως δώρα ψωμιά διακοσμημένα με αυγά, άλλο ένα σύμβολο ανάστασης και ζωής. Περίπου στο 16ο – 17ο αιώνα, υπάρχουν γραπτές μαρτυρίες ότι στην Κρήτη τα τσουρέκια φτιάχνονταν το Πάσχα χρησιμοποιώντας μόνο αγνό άσπρο αλεύρι και μαγιά σε αντίθεση με το προζύμι. Τα κύρια συστατικά για τη δημιουργία Πασχαλινού ψωμιού είναι αυγά, βούτυρο και γάλα. Είναι προϊόντα που εισέρχονται ξανά στα παραδοσιακά πιάτα ύστερα από την μακρά περίοδο νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής, όπου απαγορεύονται αυτά τα τρόφιμα. Οι τοπικές διαφορές υπαγορεύουν τα υπόλοιπα συστατικά που προστίθενται στο Πασχαλινό ψωμί. Τα πιο συνηθισμένα μπαχαρικά και γευστικά που προστίθενται είναι η μαστίχα σε σκόνη, το μαχλέπι, φλούδες ή ξίσμα πορτοκαλιού ή βανίλια. Σε ορισμένες περιοχές στην Ελλάδα προτιμούν να κάνουν αλμυρά Πασχαλινά ψωμιά χωρίς ζάχαρη, ενώ τα πιο παραδοσιακά ψωμιά είναι γλυκά, συμβολίζοντας τη γλύκα της ζωής.

 

MadameLeFo