Φράουλες, «φάρμακο» για την υγεία και την ομορφιά

Οι αγαπημένες, ολοκόκκινες φράουλες πέρα από εύγευστο φρούτο, έχουν κι άλλα χίλια δυο προσόντα! Μεταξύ άλλων καταπολεμούν και τα σημάδια της γήρανσης, χάρη στα αντιοξειδωτικά που περιέχουν. Γι’ αυτό τώρα που είναι στα φόρτε τους οι φράουλες, καλό είναι να τις συμπεριλάβεις στη διατροφή σου.

Φράουλες, οι superαντιοξειδωτικές

Ομάδα ευρωπαίων επιστημόνων ανακάλυψε πως μια διατροφή πλούσια σε φράουλες εμποδίζει το αλκοόλ να προκαλέσει βλάβες στον βλεννογόνο του στομάχου. Η μελέτη συμπέρανε επίσης πως οι φράουλες θα μπορούσαν να βελτιώσουν την θεραπεία του πεπτικού έλκους. Ιταλοί, Σέρβοι και Ισπανοί ερευνητές ένωσαν τις γνώσεις τους και πραγματοποίησαν τη μελέτη σε τρωκτικά.

Εστίασαν στον βλεννογόνο του στομάχου, ο οποίος περιέχει ειδικά κύτταρα που παράγουν τα οξέα της πέψης και ταυτοχρόνως εκκρίνει βλέννα για να προστατεύεται το στομάχι απ’ αυτά τα οξέα. Οι ερευνητές έδωσαν στα τρωκτικά αιθανόλη (αλκοόλ), και διαπίστωσαν πως οι βλάβες ήταν πολύ λιγότερες σε όσα είχαν χορηγήσει εκχύλισμα φράουλας.

Όπως εξηγεί η δρ. Σάρα Τουλιπάνι, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, η προστατευτική δράση που παρατηρήθηκε οφείλεται σε δύο παράγοντες. Πρώτον, οι φράουλες έχουν έντονη αντιοξειδωτική δράση, επειδή είναι πλούσιες σε ανθοκυανίνες. Επίσης, ορισμένα συστατικά τους ενεργοποιούν τις αντιοξειδωτικές άμυνες και ένζυμα του οργανισμού. Η μελέτη έδειξε ακόμη πως η διατροφή πλούσια σε φράουλες μπορεί να προστατεύσει από την εκδήλωση γαστρικών νοσημάτων που σχετίζονται με την παραγωγή ελευθέρων ριζών. Επιπλέον, είναι πιθανό να επιβραδύνει την δημιουργία πεπτικών ελκών στους ανθρώπους.

Ιώσεις και φάρμακα

Αν και ο βλεννογόνος του στομάχου συχνά υφίσταται βλάβες λόγω της υπερκατανάλωσης αλκοόλ, η γαστρίτιδα έχει και άλλες αιτίες. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται ιογενείς λοιμώξεις αλλά και η λήψη φαρμάκων, όπως τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη ή τα αντιβιοτικά που χορηγούνται για την καταπολέμηση της κύριας αιτίας του πεπτικού έλκους: του ελικοβακτηρίου του πυλωρού. «Πιστεύουμε πως σε τέτοια περιστατικά, οι φράουλες στη διάρκεια της οξείας φάσης ή αμέσως μετά μπορεί να ελαττώσει τις βλάβες στον βλεννογόνο», εξήγησε ο δρ. Μαουρίτσιο Μπατίνο, συντονιστής της ερευνητικής ομάδας στο Πολυτεχνικό Πανεπιστήμιο Marche της Ιταλίας.

Οι ερευνητές εντόπισαν λιγότερες εξελκώσεις στο στομάχι όσων τρωκτικών κατανάλωναν εκχύλισμα φράουλας επί 10 ημέρες πριν τους δοθεί η αιθανόλη. Πάντως ο δρ. Μπατίνο επεσήμανε πως η μελέτη δεν έγινε για να βρεθεί τρόπος αντιμετώπισης της υπερκατανάλωσης αλκοόλ. Στόχος τους ήταν να εντοπιστούν τυχόν μόρια στον βλεννογόνο του στομάχου που θα μπορούσαν να τον προστατεύουν από οτιδήποτε του δημιουργεί πρόβλημα.

Φράουλες και οι αντιγηραντικές ιδιότητες τους

Οι φράουλες όμως, καταπολεμούν και τη γήρανση και αποτρέπουν ακόμα και την εμφάνιση καρκίνου. Και όλα αυτά, χάρη στα άφθονα αντιοξειδωτικά τους. Σύμφωνα με μία νέα μελέτη τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών που περιέχουν οι φράουλες, καταπολεμούν -τεκμηριωμένα – τις επιδράσεις του οξειδωτικού στρες. Επομένως, μειώνουν τα σημάδια του γήρατος και τις πιθανότητες ανάπτυξης νοσημάτων φθοράς, όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης και η καρδιοπάθεια.

Καθαρές… υποθέσεις: Λόγω των μικρών σπόρων αλλά και των ινών που περιέχουν οι φράουλες συμβάλλουν επίσης στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Έχουν επίσης καθαρτική και διουρητική δράση. Τα σποράκια τους όμως τις καθιστούν απαγορευτικές για όσους πάσχουν από κολίτιδα ή άλλες γαστρεντερικές παθήσεις.

Τα μυστικά της φράουλας: Όσο κι αν δεν το πιστεύεις, οι φράουλες είναι ιδανικές και για τη φροντίδα των δοντιών σου: Τα τρίβεις με φράουλες, γιατί χυμός και ο πολτός των κόκκινων φρούτων (και ειδικά της φράουλας) περιέχει μαλικό οξύ, που χρησιμεύει ως λευκαντικό και απομακρύνει τις κηλίδες από την επιφάνεια των δοντιών. Επειδή εξάλλου οι φράουλες περιέχουν και βιταμίνη C, κάνουν καλό και στα ούλα – και γερά ούλα σημαίνει, ως γνωστόν, γερά δόντια!

Διατροφική ανάλυση

Οι φράουλες παρέχουν 26 θερμίδες ανά 100 γρ., 6,2 γρ. υδατάνθρακες, 88,9 γρ. νερό και 2,5 γρ. φυτικές ίνες. Αποτελούν μία από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης C, που έχει αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες και προστατεύει από τη στεφανιαία νόσο και τον καρκίνο. Περιέχουν επίσης κάλιο που συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Τέλος, έχει διαπιστωθεί πως επιδρούν ευεργετικά σε περιπτώσεις ρευματισμών και παθήσεων της χολής.

Και δυο συνταγούλες

Τώρα που οι φράουλες είναι στα φόρτε τους, μπείτε στην κουζίνα… Θα φτιάξετε την πιο εύγευστη μαρμελάδα, αλλά και λικέρ με φράουλες.

Μαρμελάδα φράουλα

Υλικά

1 κιλό καθαρισμένες φράουλες (αφού καθαριστούν)

600 γρ. ζάχαρη

χυμό ενός μικρού λεμονιού.

Εκτέλεση

Πλένεις και καθαρίζεις τις φράουλες από τα κοτσανάκια τους. Τις ψιλοκόβεις και τις βάζεις σε κατσαρόλα σε στρώσεις, εναλλάξ με τη ζάχαρη. Τις αφήνεις για 2-3 ώρες μέχρι να κατεβάσουν το νερό τους. Αν βγάλουν πολύ, θέλουν πολλή ώρα βράσιμο για να δέσουν και θα σκουρύνει το χρώμα τους. Βράζεις τη μαρμελάδα σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά. Την ξαφρίζεις συνέχεια καθώς βράζει. Αν φουσκώνει, αποσύρεις την κατσαρόλα από την φωτιά για λίγα δευτερόλεπτα, την επιστρέφεις και την ξαναβράζεις ακόμα 10 λεπτά. Ρίχνεις το χυμό λεμονιού, ανακατεύεις και σβήνεις την φωτιά. Την αφήνεις εκεί μέχρι την επόμενη. Την άλλη μέρα, ελέγχεις την πυκνότητά της και αν έχει πήξει αρκετά, την αδειάζεις σε αποστειρωμένα βάζα. Αν θέλεις να τη φυλάξετε εκτός ψυγείου, θα πρέπει να τη ζεστάνεις ελαφρώς, για να μπει ζεστή στο βάζο και να σφραγίσει. Αν η μαρμελάδα δεν έχει δέσει, την βράζεις ακόμα 5 λεπτά και μετά την αδειάζεις σε βάζα.

Λικέρ φράουλα 

Υλικά

1 κιλό φράουλες, κομμένες στη μέση

φλούδα από περγαμόντο

4 γαρύφαλλα

3 ποτήρια ζάχαρη

1 ½ λίτρο ζιβανία ή βότκα.

Εκτέλεση

Διαλέγεις φράουλες ώριμες και γερές, τις πλένεις καλά και αφαιρείς το κοτσανάκι τους. Τις κόβεις στη μέση και στη συνέχεια τις βάζεις σε ένα βάζο μαζί με τη ζάχαρη. Ρίχνεις μέσα και τη ζιβανία ή τη βότκα, τα γαρύφαλλα και τη φλούδα απ’ το περγαμόντο και κλείνεις το βάζο.

Αφήνεις το βάζο στο ψυγείο για 1 εβδομάδα. Στο διάστημα αυτό το κουνάς για να λιώσει η ζάχαρη. Στο τέλος, αφαιρείς τις φράουλες και περνάς το λικέρ από τουλπάνι ή από πολύ λεπτή γάζα (που θα πάρεις από το φαρμακείο). Βάζεις το λικέρ σε μπουκάλι και το διατηρείς στο ψυγείο ή σε δροσερό μέρος.

 

Μάθετε περισσότερα για τις φράουλες κάνοντας κλικ εδώ ⇓

Φράουλα, η κόκκινη… «καρδιά» της φύσης

 

MadameLeFo