Γυαλιά ηλίου: Μάθε πώς να τα επιλέξεις

Γυαλιά ηλίου: Μάθε πώς να τα επιλέξεις για να προστατεύουν τα μάτια σου από τις επικίνδυνες ακτίνες του ήλιου…  Αν και συνήθως τα αγοράζουμε ανάλογα με τα trends της μόδα, σύμφωνα με το σχέδιο ή το χρώμα… Κι όμως, τις περισσότερες φορές δεν δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην ποιότητα του φακού και του σκελετού. Ωστόσο, η επιτυχημένη αγορά γυαλιών ηλίου, είναι αυτή που συνδυάζει εμφάνιση και άνεση. Και φυσικά, καλό είναι να επιλέγουμε τα γυαλιά που ταιριάζουν στο πρόσωπό μας… Πάνω από όλα όμως, προτιμάμε όσα προστατεύουν τα μάτια μας από τις ακτίνες του ήλιου, ξεκουράζοντας τα και διευκολύνοντας την όραση.

Photo Credits: The Impression

Γυαλιά ηλίου

Θεωρείς τα στιλάτα γυαλιά ηλίου βασικό αξεσουάρ της καλοκαιρινής σου γκαρνταρόμπας και δεν διστάζεις να θυσιάσεις ένα αξιοσέβαστο ποσό για να τα αποκτήσεις. Με τι κριτήρια όμως, αγοράζεις τα γυαλιά ηλίου; Πιο κάτω θα βρεις όλες τις απαραίτητες συμβουλές για να βάλεις στα μάτια σου τα σωστά γυαλιά.

Μάθε για την ποιότητα των φακών

Γυαλιά ηλίουΈνα από τα πρώτα μυστικά που θα έπρεπε να γνωρίζεις είναι πως το υψηλό κόστος στα γυαλιά ηλίου δεν συμβαδίζει πάντα με την άριστη ποιότητα. Φυσικά, η επιτυχημένη αγορά γυαλιών ηλίου είναι αυτή που συνδυάζει και ωραία εμφάνιση και άνεση.Γυαλιά ηλίου

Δεν είναι το κόστος το ζητούμενο, αλλά η επιλογή ενός ζευγαριού που θα μας ταιριάζει στο πρόσωπο, και, πάνω από όλα, που θα μας προστατεύει από τις βλαβερές ακτινοβολίες ξεκουράζοντας τα ματιά και διευκολύνοντας την όραση. Πώς θα κάνουμε την αγορά αυτή;Γυαλιά ηλίου

♥ Ένα ζευγάρι γυαλιών ηλίου απαρτίζεται από δύο τμήματα, τον σκελετό και τους φακούς. Δεδομένου ότι, κατά κύριο λόγο, η χρήση των γυαλιών ηλίου επιβάλλεται για την προστασία των ματιών μας, πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας στους φακούς.

Oι επιπτώσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας στα μάτια μας μπορεί να είναι πολύ σοβαρές. Η προστασία τους επιτυγχάνεται μόνο με τη χρήση γυαλιών ηλίου τύπου UV PROTECTION. Το μήκος κύματος, το οποίο είναι βλαβερό για την υγεία των ματιών μας, βρίσκεται περί τα 400nm. Γι’ αυτό και τα γυαλιά που επιλέγονται, θα πρέπει να φέρουν την ένδειξη «UV 400 protection».

 Σε ποιον απευθύνεται ο κάθε τύπος φακού

Γυαλιά ηλίουΣτα καταστήματα οπτικών θα βρεις μια μεγάλη ποικιλία σε τύπους φακών ηλίου, ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες σου. ♥ Οι φακοί διαβαθμισμένης σκουρότητας (degrade lenses) είναι ιδανικοί για καθημερινή οδήγηση, διαθέτοντας μία ικανοποιητική σκουρότητα στο πάνω τμήμα τους, ενώ, στα κατώτερα σημεία, όντας ανοιχτόχρωμοι, διευκολύνουν την όραση μέσα στον χώρο του αυτοκινήτου.

Γυαλιά ηλίου

♥ Οι φακοί με εξωτερική επίστρωση καθρέπτη (mirror lenses) αντανακλούν μεγάλο μέρος της ακτινοβολίας αλλά, ταυτόχρονα, μειώνουν και την φωτεινότητα. Χρειάζεται προσοχή στη χρήση τους, π.χ. αν οδηγώντας, περνάμε από τούνελ, κόβουν μεγάλο μέρος από την αναγκαία ορατότητα. Είναι όμως ενδεδειγμένοι για sports σε έντονη ηλιοφάνεια και σε επιφάνειες μεγάλης αντανάκλασης, π.χ. στα χιόνια.

Γυαλιά ηλίου♥ Οι πολωτικοί φακοί (polarized lenses) είναι οι καταλληλότεροι για περιορισμό του θάμβους, κυρίως τις απογευματινές ώρες, γι΄αυτό και επιλέγονται, τόσο από όσους ασχολούνται με τα sports (χιόνι, θάλασσα), όσο και από τους οδηγούς (αντανακλάσεις στην άσφαλτο, το απομεσήμερο).

Γυαλιά ηλίου

♥ Οι φωτοχρωμικοί φακοί (photochromic lenses), αυξομειώνουν τον βαθμό σκουρότητάς τους, ανάλογα με την ένταση του ηλιακού φωτός. Γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς, κυρίως από τους χρήστες διορθωτικών γυαλιών οράσεως (μυωπία, κλπ.). Έτσι, με ένα και μόνο ζευγάρι γυαλιά, καλύπτουν τις οπτικές ανάγκες τους και την προστασία τους από την ηλιακή ακτινοβολία.

Ποιο είναι το κατάλληλο χρώμα φακών;

Γυαλιά ηλίουΣε κάποιες ειδικές περιπτώσεις, υπάρχουν χρώματα που θα προτιμηθούν έναντι άλλων. Γενικά όμως, το χρώμα των φακών είναι θέμα προσωπικής προτίμησης και καθόλου δεν επηρεάζει την αποτελεσματικότητα προστασίας του φακού. Το ψυχρό γκρι, είναι εκείνο που αλλοιώνει λιγότερο τα χρώματα του περιβάλλοντος. Το καφέ προσδίδει φωτεινότητα, ενώ το κίτρινο, αυξάνει την αντίθεση των χρωμάτων (νυχτερινή οδήγηση, κυνήγι).

Γυαλιά ηλίου

Εκτός από τα παραπάνω, θα πρέπει να λαμβάνεις υπόψη σου και το υλικό του φακού. Τα παιδιά, καθώς και όσοι καταπονούν τα γυαλιά τους, θα προτιμήσουν οργανικούς φακούς ή polycarbonate, που έχουν μεγάλη αντοχή στις θραύσεις.

Καταλήγοντας, ως προς τους φακούς των γυαλιών ηλίου, να συνοψίσουμε ότι πρέπει να είναι ‘UV400 protection’. Ανεξάρτητα από το χρώμα ή το υλικό τους, θα πρέπει να είναι οπτικά κατεργασμένοι. Δηλαδή να είναι ομοιογενής η σύστασή τους, χωρίς φυσαλίδες ή ξένα σώματα μέσα στη μάζα του υλικού. Επιπλέον, η οπτική κατεργασία διασφαλίζει την απουσία παραμορφώσεων, οι οποίες ευθύνονται για δυσανεξίες και κοπιωπίες (αίσθημα κοψίματος) κατά την διάρκεια χρήσης των γυαλιών.

Γυαλιά ηλίου & ο σκελετός τους

Γυαλιά ηλίουΌσον αφορά τον σκελετό, ανεξάρτητα από το υλικό κατασκευής του, τον πρώτο λόγο έχει η εφαρμογή. Ένας σκελετός κρίνεται κατάλληλος, όταν έχει το σωστό μέγεθος για το συγκεκριμένο πρόσωπο. Πρέπει να αποφευχθεί η επαφή του με σημεία του προσώπου (παρειές, φρύδια, κρόταφοι), εκτός μόνο από τη μύτη (επιρρίνια) και τη ράχη των αυτιών (ακροβραχιόνια).

Σε κάθε άλλη περίπτωση, θα έχουμε μια δυσανεκτική και κουραστική εφαρμογή, η οποία θα οδηγήσει στην απόρριψη της χρήσης των γυαλιών. Μεγαλύτερη προσοχή χρειάζεται με τους μεταλλικούς σκελετούς, όπου η επαφή τμήματος του σκελετού με το πρόσωπο, μπορεί να οδηγήσει σε οξείδωση του μετάλλου. Και τότε, πιθανόν να προκληθεί δερματίτιδας εξ επαφής.

Μάθε περισσότερα για τα γυαλιά ηλίου κάνοντας κλικ πιο κάτω 

Γυαλιά ηλίου, οι “ασπίδες” για την όραση

 

MadameLeFo
0