Γυαλιά ηλίου, οι “ασπίδες” για την όραση

Γυαλιά ηλίου… Ένα τεράστιο κεφάλαιο, στο οποίο πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη σημασία. Οι τεράστιοι σκελετοί και οι φακοί καθρέφτες αποτελούν και φέτος κορυφαία επιλογή ανάμεσα στα πολλά στιλ των γυαλιών ηλίου. Τι γυαλιά όμως θα επιλέξετε εσείς; Έτσι κι αλλιώς, όποιο τύπο γυαλιών κι αν φορέσετε, όλος ο κόσμος θα φαίνεται ακόμη καλύτερος μπροστά στα μάτια σας! Εμείς ρωτήσαμε τους ειδικούς και μας δίνουν τις πολύτιμες συμβουλές τους, για να προστατέψετε τα μάτια σας.

 

Γυαλιά ηλίου

Να αγοράζετε καλά γυαλιά ηλίου που προστατεύουν περισσότερο,  μόνο από καταστήματα οπτικών. Να ελέγχετε το ταμπελάκι που υπάρχει πάνω στα γυαλιά ή στο κουτί τους, όπου αναφέρεται το ποσοστό απορρόφησης της ηλιακής ακτινοβολίας (υπεριώδους και μπλε). Το ιδανικό είναι να την απορροφούν κατά 100%. Καλύτερα να δίνετε λιγότερα χρήματα για επώνυμους σκελετούς και να παίρνετε πολύ καλούς φακούς. Προσοχή! Τα γυαλιά «μαϊμού» (από τα οποία σημειώνονται κάθε χρόνο πολλά εγκαύματα στα μάτια) μπορεί να αναφέρουν και ψεύτικες προδιαγραφές.

Γυαλιά ηλίου

Να αντικαθιστάτε κάθε χρόνο τουλάχιστον τα γυαλιά με πλαστικούς φακούς. Οι πλαστικοί φακοί των γυαλιών ηλίου, αν και έχουν εξελιχθεί και είναι σήμερα αρκετά σκληροί και ανθεκτικοί, φθείρονται και γρατζουνίζονται.

Φροντίστε τα γυαλιά ηλίου που θα επιλέξετε να είναι μεγάλα, για να προστατεύουν περισσότερο. Και θα είστε ακόμη πιο trendy!

Γυαλιά ηλίου Να έχουν καμπυλότητα στο πλάι, ώστε να καλύπτουν και από το πλάι τα μάτια.

Γυαλιά με χρώμα; 

Διαλέξτε το χρώμα των γυαλιών που σας ταιριάζει περισσότερο. Το χρώμα δεν παίζει ρόλο στην απορρόφηση της ηλιακής ακτινοβολίας. Ακόμα και γυαλιά χωρίς χρώμα απορροφούν το ίδιο, εάν είναι καλοί οι φακοί τους. Η επιλογή του χρώματος εξαρτάται από την ώρα και τον τόπο όπου χρησιμοποιεί κανείς τα γυαλιά.

Κίτρινα γυαλιά, π.χ., είναι καλύτερα για όσους οδηγούν την αυγή και το σούρουπο, αλλά και για το χιόνι. Γκρι προς πράσινο χρώμα είναι καλύτερο για τη θάλασσα. Κίτρινοι ή πορτοκαλί φακοί γυαλιών είναι καλύτεροι για όσους έχουν παθήσεις της ωχράς κηλίδας. Το κόκκινο χρώμα ξεκουράζει ορισμένους περισσότερο.

Όσοι κάνουν θαλάσσια σπορ, να αγοράζουν τα ειδικά γυαλιά για αθλητές, που είναι ανθεκτικά στις συγκρούσεις και υπάρχουν σε καταστήματα οπτικών και καλά καταστήματα αθλητικών ειδών. Κάθε χρόνο πολλοί τραυματισμοί ματιών ακόμα και απώλειες- συμβαίνουν από ακατάλληλα γυαλιά ηλίου κατά την άθληση.

Να φοράτε γυαλιά ηλίου μέσα στη θάλασσα και κάτω από την ομπρέλα.

Τα μωρά και τα παιδιά γενικότερα, να φορούν καπέλο και γυαλιά καλής ποιότητας όταν βρίσκονται εκτεθειμένα στον ήλιο.

Να μην εκτίθεσθε στον ήλιο τις μεσημεριανές ώρες.

Όσοι φορούν φακούς επαφής, να έχουν μαζί τους στη θάλασσα τεχνητά δάκρυα (που είναι το καλύτερο φάρμακο για την προστασία των ματιών).

Οι φακοί επαφής να καθαρίζονται σχολαστικά ή να αντικαθίστανται τακτικά.

Εάν αισθανθείτε δάκρυα, πρήξιμο των βλεφάρων, θόλωση της όρασης και έντονο πόνο (από ιώσεις), να απευθυνθείτε αμέσως σε οφθαλμίατρο, για να προλάβετε την επιμόλυνση από μικρόβια.

Μετά απ’ όλα αυτά να θυμάστε: Η προστασία των ματιών μας από καλής ποιότητας γυαλιά που «μπλοκάρουν» την υπεριώδη ακτινοβολία είναι σημαντική. Συμβουλευτείτε λοιπόν τον οπτικό σας και τον οφθαλμίατρο πριν πάτε στη θάλασσα χωρίς γυαλιά ηλίου.

 

Μάθετε περισσότερα για τα γυαλιά ηλίου κάνοντας κλικ εδώ 

Γυαλιά ηλίου, για να δείτε τον κόσμο με άλλο μάτι!