Νοσηλευτές/τριες, φροντίζουν την παγκόσμια υγεία

Νοσηλευτές/τριες… Είναι μια ηγετική φωνή… Είναι η ομάδα που φροντίζει την παγκόσμια υγεία… Και σήμερα γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών, εν μέσω πανδημίας. Ας τους τιμήσουμε για όσα μας προσφέρουν από την αρχή της ζωής μας μέχρι και σήμερα…

Η 12η Μαΐου θεσμοθετήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ως Ημέρα Τιμής για τους νοσηλευτές/τριες ολόκληρης της παγκόσμιας κοινότητας. Η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη σε όλους τους νοσηλευτές/νοσηλεύτριες, τις μαίες, στα εκατομμύρια των συναδέλφων  που απασχολούνται στα Συστήματα Υγείας σε όλο τον κόσμο, προσφέροντας αφείδωλα τις ανεκτίμητες υπηρεσίες τους.

Και μ’ αυτή την ευκαιρία, ο Διευθυντής Νοσηλευτικών Υπηρεσιών κ. Αντρέας Ξενοφώντος στέλνει το δικό του μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών, που γιορτάζεται σήμερα εν μέσω πανδημίας του Covid-19.

Το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών – ICN, που αποτελεί την παγκόσμια φωνή της Νοσηλευτικής, επιλέγει φέτος ως θέμα των εκδηλώσεων με ευκαιρία τη Διεθνή Ημέρα Νοσηλευτών, τον τίτλο “Nurses: A voice to lead – Nursing the world to health” / «Νοσηλευτές/τριες: Ηγετική Φωνή – Φροντίζοντας την παγκόσμια υγεία».

Γιορτάζουν οι Νοσηλευτές/τριες 

Μέσα από την φετινή θεματολογία του ICN, δίνεται η ευκαιρία για κατανόηση του ρόλου των νοσηλευτών, τη συμβολή τους στη διασφάλιση του αναφαίρετου δικαιώματος στην υγεία για όλο τον κόσμο, εστιάζοντας στην πραγματική αξία των νοσηλευτών.

Οι εορτασμοί για φέτος είναι εξαιρετικά ξεχωριστοί, αφού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει ορίσει το 2020 ως «Έτος Νοσηλευτών/τριών και Μαιών», προς τιμήν της 200ης επετείου από τη γέννηση της Florence Nightingale. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι νοσηλευτές/τριες και οι μαίες είναι απαραίτητες για την επίτευξη της κάλυψης της παγκόσμιας υγείας. Οι νοσηλευτές/τριες και οι μαίες, άλλωστε, αποτελούν πάνω από το 50% του εργατικού δυναμικού υγείας σε πολλές χώρες. Αποτελούν επίσης, περισσότερο από το 50% του ελλείμματος του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού υγείας έως το έτος 2030.

Νοσηλευτές/τριες: σώζουν ζωές

Πάντα σύμφωνα με την πρόεδρο του ICN Annette Kennedy, αναμένεται το 2020 να είναι μια σημαντική χρονιά για το επάγγελμα των νοσηλευτών και των μαιών. Ευελπιστεί όπως κατά το 2020 αναδειχθεί ο ρόλος τους και η σημαντικότητά τους στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης. Και να εκτιμηθεί το ότι συμβάλλουν ανεκτίμητα στην υγεία των ανθρώπων παγκοσμίως. Επίσης τονίζει πως οι νοσηλευτές/τριες και οι μαίες, λόγω του μοναδικού ρόλου τους να εργάζονται με άτομα από την γέννηση έως τον θάνατο, πρέπει να συμμετέχουν αναμφίβολα στην χάραξη πολιτικής υγείας.

Νοσηλευτές/τριες: Μια δυνατή φωνή…

Μέσω του φετινού μηνύματος, γίνεται η ελπίδα λοιπόν να εμπνευστούν οι νοσηλευτές/τριες και οι μαίες, και να αποδείξουν στις Κυβερνήσεις και στην κοινωνία ότι αποτελούν μια δυνατή φωνή, μια φωνή ηγετική, είναι αυτοί που επιτελούν κατά την καθημερινή τους δράση αξιέπαινο έργο στην πρόσβαση ολόκληρου του πληθυσμού σε υπηρεσίες υγείας, στην εκπαίδευση του πληθυσμού, στην καινοτομία, στην καταπολέμηση της φτώχειας, της πείνας και της ανισότητας.

Νοσηλευτές/τριες: ηχηρά μηνύματα

Η φετινή ημέρα εορτασμών IND 2020 στέλνει σημαντικά μηνύματα για τους νοσηλευτές/τριες και τις μαίες και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής:

Οι νοσηλευτές/τριες και οι μαίες σώζουν ζωές και βελτιώνουν, προστατεύουν και προάγουν την υγεία και την ευημερία.

Οι νοσηλευτές/τριες και οι μαίες είναι ζωτικής σημασίας παρέχοντας  συνεχή φροντίδα σε όλους,  24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, από την γέννηση έως το  θάνατο.

Οι νοσηλευτές/τριες και οι μαίες αποτελούν το θεμέλιο για παροχή υψηλής ποιότητας, οικονομικά προσιτής φροντίδας.

Νοσηλευτές/τριες & ο σημαντικός ρόλος τους

Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στον αγώνα κατά του κορωνοϊού
Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, Λευκωσία, Κύπρος. ΠΗΓΗ: PIO

Φέτος, η Πανδημία COVID-19 έρχεται τραγικά να επιβεβαιώσει την σημαντικότητα του ρόλου των νοσηλευτών/νοσηλευτριών και των μαιών για ακόμη μια φορά. Η Διεύθυνση Νοσηλευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας εκφράζει θερμότατα συγχαρητήρια προς όλους τους νοσηλευτές/τριες, τις μαίες της Κύπρου, για την αξιέπαινη συνεισφορά τους μέσω του έργου τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας, διασφαλίζοντας την υγεία του πληθυσμού.

Νοσηλευτές/τριες: υγεία για όλους μας

Οι νοσηλευτές/τριες και οι μαίες που αποτελούν την μεγαλύτερη μάζα του ανθρώπινου δυναμικού στο Σύστημα Υγείας μιας χώρας, μια δυνατή φωνή, αποτελούν δύναμη, προσφέρουν υγεία σε όλους, μπορούν να προσφέρουν περισσότερα με λιγότερα, προσαρμόζονται αποτελεσματικά σε κάθε νέα πρόκληση. Καλούνται τώρα να αναλάβουν δράση, να δημιουργήσουν μια νέα ομάδα νέων ηγετών που θα οδηγήσει το νοσηλευτικό/μαιευτικό επάγγελμα στην επόμενη δεκαετία.

Μήνυμα του Υπουργού Υγείας για τους Νοσηλευτές/τριες

Ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου. Φωτογραφία: PIO 

Σε μήνυμά του ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου για την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή, μεταξύ άλλων αναφέρει και τα εξής:

«Στην Κύπρο, οι νοσηλευτές έχουν καθοριστική θέση στο σύστημα υγείας. Λόγω της κρισιμότητας και της σημαντικότητας της θέσης τους, κρίθηκε απαραίτητο να τοποθετηθούν στον πυρήνα του Γενικού Συστήματος Υγείας και να αποτελέσουν αναπόσπαστο μέρος των δρομολογούμενων μεταρρυθμίσεων του τομέα της Υγείας. Στόχος είναι η παροχή προς του νοσηλευτές όλων των εφοδίων που απαιτούνται για την ανάπτυξη και την εξέλιξη των δεξιοτήτων τους και την απρόσκοπτη εκτέλεση των καθηκόντων τους, με συνεπακόλουθο την προσφορά ποιοτικότερων υπηρεσιών υγείας προς τους Κύπριους ασθενείς. Οι Νοσηλευτές/τριες που αποτελούν την μεγαλύτερη μάζα του ανθρώπινου δυναμικού στο Σύστημα Υγείας μιας χώρας, μια δυνατή φωνή, αποτελούν δύναμη, μπορούν να προσφέρουν περισσότερα με λιγότερα, προσαρμόζονται αποτελεσματικά σε κάθε νέα πρόκληση. Το διαχρονικό μήνυμα του Kofi Annan, Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ (1997-2006), «Η υγεία δεν θα πρέπει να αποτελεί μόνο μια ευχή αλλά ένα ανθρώπινο δικαίωμα, το οποίο θα πρέπει να επιδιώκουμε να το κατακτήσουμε», ας γίνει το σύνθημα που θα τους καθοδηγεί».

Δες ολόκληρο το μήνυμα του Υπουργού Υγείας κάνοντας κλικ εδώ

ΠΗΓΗ: https://www.pio.gov.cy/ 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
0