Διπολική Διαταραχή: Μάθε τα χαρακτηριστικά της

Ξέρεις τι είναι η Διπολική Διαταραχή; Όχι; Γι’ αυτό σήμερα με την πολύτιμη βοήθεια της ομάδας του Altius Mind Institute θα σου εξηγήσουμε πως μπορείς να εντοπίσεις τα χαρακτηριστικά της.

Διπολική ΔιαταραχήΔιπολική διαταραχή ή μανιοκατάθλιψη (όπως λεγόταν παλιότερα) είναι μια ψυχική νόσος που εμφανίζεται περίπου στο 1% των ανθρώπων. Πρόκειται για μια διαταραχή που δημιουργεί στους ανθρώπους έντονες εναλλαγές στη διάθεση. Αυτές οι αλλαγές δημιουργούν δυσκολία στη συγκέντρωση και την ενεργητικότητα. Πριν αναφερθούμε στις 3 υποκατηγορίες, θα ήταν ωφέλιμο να κατανοήσουμε πρώτα τα δύο βασικά επεισόδια που θα βιώσει το άτομο.

Διπολική Διαταραχή: Τα βασικά επεισόδια 

Διπολική ΔιαταραχήΤο πρώτο είναι το λεγόμενο επεισόδιο Μανίας ή Υπομανίας (πιο ελαφριά μορφή) και τα βασικά συμπτώματα που θα συναντήσει κάποιος είναι:

 • Ανεβασμένη διάθεση
 • Αυτοπεποίθηση
 • Πολυλογία
 • Μειωμένη ανάγκη ύπνου
 • Υπερδιέγερση
 • Αδυναμία συγκέντρωσης καθώς νιώθει να έρχονται πολλές σκέψεις στο μυαλό του
 • Υπερβολική όρεξη για φαγητό, πότο, σεξ σε βαθμό που καταντάει επικίνδυνο
 • Νιώθει ότι είναι ικανό να κάνει τα πάντα
 • Προβλήματα λειτουργίας στην καθημερινότητα
 • Ψυχωσικά συμπτώματα

Διπολική Διαταραχή: Η δεύτερη φάση

Διπολική ΔιαταραχήΗ δεύτερη φάση που χαρακτηρίζει τη διαταραχή αυτή είναι το Καταθλιπτικό Επεισόδιο και τα συμπτώματα που το συνοδεύουν είναι:

 • Πεσμένη διάθεση με έντονη θλίψη
 • Ανηδονία και απάθεια
 • Διαταραχή της διατροφής, του ύπνου και της κίνησης
 • Μειωμένη ενέργεια με έντονο το αίσθημα της κούρασης
 • Έντονες ιδέες αυτοκτονίας και απόπειρες
 • Απώλεια αυτοπεποίθησης
 • Προβλήματα λειτουργίας στην καθημερινότητα

Μπορεί να σκέφτεσαι ότι τα παραπάνω είναι πιθανόν χαρακτηριστικά που έχεις βιώσει στην καθημερινότητα σου. Για να αποφύγουμε, λοιπόν, λανθασμένες διαγνώσεις, είναι καλό να υπογραμμίσουμε ότι για να τηρείς τις προϋποθέσεις για τη διαταραχή αυτή πρέπει όλα τα προαναφερόμενα συμπτώματα να είναι σε υπερβολικό βαθμό που να θέτουν το άτομο σε κίνδυνο και να διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.Διπολική ΔιαταραχήΣτη συνέχεια οι 3 υποκατηγορίες της Διπολικής Διαταραχής χωρίζονται ανάλογα με το πόσο έντονα είναι τα συμπτώματα, πόσο διαρκούν και ποια επεισόδια υπερτερούν (Μανιακά ή Καταθλιπτικά).

♦ Διπολική διαταραχή τύπου 1: Το άτομο θα βιώσει ένα έντονο Μανιακό επεισόδιο. Παράλληλα όμως μπορεί να παρουσιάσει καταθλιπτικά, υπομανιακά και ψυχοσωματικά συμπτώματα.

♦ Διπολική διαταραχή τύπου 2: Σε αυτό το τύπο διπολικής διαταραχής εμφανίζονται πιο έντονα τα καταθλιπτικά συμπτώματα στο άτομο με ένα πιθανό υπομανιακό επεισόδιο.Διπολική Διαταραχή♦ Κυκλοθυμία: Σε αυτή τη κατηγορία θα εμφανιστούν επαναλαμβανόμενα καταθλιπτικά και υπομανιακά επεισόδια τα οποία δεν είναι αρκετά έντονα και μεγάλα σε διάρκεια για να εμπίπτουν στους δύο προηγούμενους τύπους.

Λόγοι πρόκλησης και παράγοντες κινδύνου της διπολικής διαταραχής

Διπολική ΔιαταραχήΣίγουρα θα αναρωτηθήκες ποιοι είναι οι λόγοι πρόκλησης και οι παράγοντες κινδύνου της συγκεκριμένης διαταραχής; Δυστυχώς, ακόμα δεν υπάρχουν συγκεκριμένες συνθήκες και χαρακτηριστικά που μπορούν να τη προκαλέσουν. Παρόλα αυτά οι ενδείξεις που υπάρχουν από πολλές περιπτώσεις θεραπευομένων σημαντικό ρόλο παίζουν: Η ορμονική ανισορροπία, η γενετική προδιάθεση, η βίωση ενός τραυματικού γεγονότος, η χρήση ναρκωτικών, η υπερκατανάλωση επικίνδυνων ουσιών και οι βιοχημικές αλλαγές στον εγκέφαλο.

Το καλό νέο είναι ότι μπορεί να μάθει το άτομο να διαχειρίζεται τα συμπτώματα της διαταραχής αυτής αποτελεσματικά με τη βοήθεια ενός ψυχιάτρου και ψυχολόγου. Ποικίλες έρευνες αποδεικνύουν ότι η φαρμακευτική αγωγή σε συνδυασμό με τη ψυχοθεραπεία βοηθάει αρκετά το άτομο να ζήσει μια ομαλή και λειτουργική ζωή. Γι’ αυτό αν έχεις υπόψη σου κάποια περίπτωση που εμφανίζει παρόμοια συμπτώματα μην απογοητεύεσαι και ζήτησε βοήθεια!Διπολική Διαταραχή

Παγκόσμια Ημέρα Διπολικής Διαταραχής

Η Παγκόσμια Ημέρα Διπολικής Διαταραχής έχει οριστεί η 30ή Μαρτίου. Κάθε χρόνο οργανώσεις σε όλο τον κόσμο προχωρούν σε δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού, ενημερώνοντας για την ψυχική νόσο και τα συμπτώματά της. Η Παγκόσμια Ημέρα Διπολικής Διαταραχής γιορτάζεται στις 30 Μαρτίου. Είναι δηλαδή η ημέρα γέννησης του Vincent Van Gogh, ο οποίος θεωρείται ότι έπασχε από τη διπολική διαταραχή. Δημιουργήθηκε από τρεις διεθνείς οργανώσεις για τη διπολική διαταραχή (Asian Network of Bipolar disorders, International Bipolar Foundation, International Society for Bipolar disorders).Διπολική Διαταραχή

More info

Το Altius Mind Institute και η ομάδα του θέτει τον άνθρωπο στο επίκεντρο της ύπαρξής του και της ζωής του. Όχι μόνο υιοθετεί απόλυτα τις αρχές της ίσης μεταχείρισης, των ίσων ευκαιριών, καθώς και της ισότιμης πρόσβασης στην υγεία. Παράλληλα έχει ως απόλυτη και αδιαπραγμάτευτη αξία τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, απαλλαγμένης από κάθε μορφή διάκρισης, βίας και κακοποίησης. Για να μάθεις περισσότερα για το Altius Mind Institute ψάξε στα Social Media: @altiusmindinstitute και στο Website: www.altiusmindinstitute.com

MadameLeFo