Photo Credits: Gaelle Marcel από το Unsplash
Ο νέος κορωνοϊός μάς έκανε να μη δίνουμε σημασία στα απλά συμπτώματα… Ωστόσο, καλό είναι να θυμόμαστε ότι ακόμα και το αθώο κρυολόγημα και οι κοινές ιώσεις προκαλούνται από παθογόνους μικροοργανισμούς.
Photo Credits: Anastasiya Gepp από το Pexels
Η αίσθηση του κρύου προκύπτει όταν εξαιτίας του κρύου ο οργανισμός δυσκολεύεται να πετύχει αποτελεσματικά την ομοιόσταση της θερμοκρασίας του, λένε οι γιατροί και διευκρινίζουν πώς το κρύο μπορεί να επηρεάσει τον οργανισμό μας εντός και εκτός σπιτιού: Ορισμένες μελέτες δείχνουν μείωση της άμυνας κατά την απευθείας έκθεση στο κρύο. Ωστόσο η ανανέωση του αέρα των εσωτερικών χώρων συνιστάται, γιατί απομακρύνει τα παθογόνα.
Photo Credits: Lisa Fotios από το Pexels
Επομένως, καλό είναι να θυμάσαι:
♥ Να αερίζεις επαρκώς τους χώρους ώστε να απομακρύνονται οι παθογόνοι οργανισμοί.
♥ Να είσαι καλά ντυμένη όταν έχει κρύο ώστε να νιώθεις ζεστά χωρίς να ιδρώνεις, καθώς η έκθεση στο κρύο ειδικά όταν είμαστε ιδρωμένοι συνδέεται με την εμφάνιση ψύξεων.
Photo Credits: Anastasiya Lobanovskaya από το Pexels
Έξω κάνει κρύο. Τι τρώμε για να κάνει ζέστη… μέσα μας; Ακολουθούν «συνταγές» είτε για να αισθανθείς πιο ζεστά, είτε για να προλάβεις τα χειρότερα, να αντιμετωπίσεις δηλαδή τις ιώσεις και τα κρυολογήματα.
♥ Για να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού σου: Κατανάλωνε άφθονα εσπεριδοειδή και χυμούς με βιταμίνη C. Προτίμησε τα τρόφιμα πλούσια σε ψευδάργυρο, όπως το σπανάκι, οι σπόροι κολοκύθας και οι σαρδέλες, αλλά και πλούσια σε σελήνιο όπως τα οστρακοειδή και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.
♥ Πίνε άφθονο νερό και τσάι: Έτσι, θα αποφύγεις την αφυδάτωση. Προτίμησε να τρως λιγότερα γαλακτοκομικά προϊόντα, και απέφυγε το αλκοόλ και τον καφέ.
♥ Πρόσθεσε το κρεμμύδι και το σκόρδο στην διατροφή σου. Και τα δυο έχουν πολύ σημαντικές ιαματικές ιδιότητες.
♥ Κατανάλωνε ζεστές σούπες, για να αντιμετωπίσεις τις ιώσεις και τα κρυολογήματα. Προτίμησε την κοτόσουπα με κριθαράκι, που έχει ήπιες αντιβιοτικές και αποσυμφορητικές ιδιότητες. Επίσης επίλεξε τις πικάντικες τροφές, γιατί καθαρίζουν το ιγμόρειο, τη μύτη και τους πνεύμονες.
Photo Credits: Kaboompics .com από το Pexels
♥ Προτίμησε να καταναλώνεις ζεστά φαγητά και ροφήματα για να διατηρηθείς «ζεστή»: Το χλιαρό ζεστό τσάι, τα χλιαρά ζεστά αφεψήματα και η σούπα βοηθούν τον οργανισμό κατά την διάρκεια των κρύων ημερών. Έχε υπόψη σου ότι το λίπος βοηθά το σώμα να κρατηθεί ζεστό – να περιοριστείς στα «καλά λιπαρά» όπως αυτά του ψαριού, των ελαίων και των ξηρών καρπών. Επίσης, οι υδατάνθρακες μας κρατούν ευδιάθετους. Δοκίμασε επίσης τα εξής τρόφιμα: Σουσάμι, τζίντζερ, κανέλα, γαρύφαλλο και μέλι.
♥ Η δύναμη της παρέας: Οι άνθρωποι που είναι απομονωμένοι κοινωνικά, νιώθουν περισσότερο κρύο, αναφέρει έρευνα του Πανεπιστημίου του Τορόντο. «Η αίσθηση του κρύου φαίνεται πως αποτελεί μέρος του αισθήματος της κοινωνικής απομόνωσης. Η μοναξιά επιτείνει το άγχος και την κατάθλιψη. Ενεργοποιεί περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την αίσθηση του πόνου», αναφέρεται στην έρευνα. Το γιατρικό είναι να καταπολεμήσεις την μοναξιά και να είσαι περιστοιχισμένη από ανθρώπους που νοιάζονται για σένα. Αν έχεις τζάκι, στήσε μια γωνιά «συγκέντρωσης» μπροστά του… Προτιμήστε να κάθεστε εκεί είτε για διάβασμα είτε με την οικογένεια και την παρέα σας (όταν τελειώσει το lockdown βέβαια), ώστε να γεμίσεις τα βράδια σου με θαλπωρή.
Την ίδια στιγμή που εμείς αράζουμε στον καναπέ μας με τη θέρμανση στο full και απλώς καταριόμαστε τις χαμηλές θερμοκρασίες των ημερών, μερικοί κοντινοί μας (ή και όχι) άνθρωποι υποφέρουν περισσότερο εξαιτίας του κρύου. Ας τους φροντίσουμε…
♥ Φρόντισε τους ηλικιωμένους κοντινούς σου ανθρώπους. Βρετανικές έρευνες έδειξαν ότι για κάθε πτώση της θερμοκρασίας κατά 1 βαθμό, αυξάνεται κατά 2% ο κίνδυνος καρδιοπάθειας. Γενικότερα ο οργανισμός των μεγάλων σε ηλικία ανθρώπων είναι πιο ευάλωτος στις ακραίες συνθήκες. Γι’ αυτό καλό είναι να έχεις κατά νου να ελέγχεις αν οι συγγενείς σου ή κάποιος ηλικιωμένος γείτονας χαίρει καλής υγείας σε περιόδους υπερβολικού κρύου.
Photo Credits: Dungthuyvunguyen από το Pixabay
♥ Τέλος, μην ξεχνάς πόσοι άνθρωποι υποφέρουν τον χειμώνα και κανείς δεν νοιάζεται αν κρυώνουν. Μπορείς να τους πάρεις ένα ζεστό ρόφημα, ένα τσάι, ένα καφέ… Ή να τους δωρίσεις παλιές κουβέρτες ή ρούχα σε κάποια οργάνωση, όπως ο Ερυθρός Σταυρός, κ.α. και θα νιώσεις πολύ καλύτερα.
Βρες μια εύκολη συνταγή για μια παραδοσιακή σούπα μ’ ένα διαφορετικό twist εδώ
Κυπριακός τραχανάς με συκώτια κοτόπουλου
Tags: «αντίδοτα» στο κρύο, Tips διατροφής, διατροφής, κρύο, συμβουλές υγείας
Ο Διαβήτης είναι η πιο γλυκιά απειλή της υγείας σου,…
Το σταφύλι είναι θαυματουργό… Και όχι μόνον για την επιδερμίδα…
Το νερό με λεμόνι θεωρείται ότι έχει ισχυρά οφέλη για…