Υποδεχτείτε τη Blue Monday με αισιοδοξία 

Blue Monday; Μάλιστα, η Δευτέρα θεωρείται η πιο δύσκολη ημέρα της εβδομάδας: Τελειώνει το σαββατοκύριακο και επιστρέφουμε στην καθημερινότητά μας. Η σημερινή Δευτέρα, όμως, εκτός από δύσκολη είναι και η πιο μελαγχολική μέρα του χρόνου: “Γιορτάζεται” διεθνώς η Blue Monday. Εμείς δεν θα ασχοληθούμε ιδιαίτερα με τον όρο, αλλά θα σας δώσουμε 10+1 κόλπα για να της αντισταθείτε απλά και γρήγορα!

Της Λένας Τσουκαλά

Τώρα πια που ημερολογιακά τουλάχιστον βρισκόμαστε ήδη στην καρδιά του χειμώνα, είναι η ώρα για να αποκτήσετε διάθεση και ηθικό, δύναμη και αισιοδοξία για τους επόμενους μήνες μέχρι το καλοκαίρι. Το στρες της καθημερινότητας και η μουντή ατμόσφαιρα σας καταβάλλουν. Αντισταθείτε, λοιπόν, στη μελαγχολία, αντιδράστε στην ανεξήγητη κούραση και διατηρήστε τη φόρμα σας σε καλή κατάσταση.

10+1 κόλπα για να αντισταθείτε στη Blue Monday 

Για να αλλάξετε τη διάθεσή σας, χρειάζεται να κάνετε τις σωστές κινήσεις κι έτσι να δημιουργήσετε το σκηνικό για ένα γλυκό χειμώνα! 

Ασκηθείτε: Η σωματική δραστηριότητα ελευθερώνει ενδορφίνες, τις «ορμόνες της ευτυχίας» όπως αλλιώς λέγονται. Ασχοληθείτε, λοιπόν, με τη γυμναστική ή όποιο σπορ αγαπάτε 1-2 φορές την εβδομάδα και τουλάχιστον για μισή ώρα.

Περάστε δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο σας: Με άλλα λόγια, διαθέστε τον ελεύθερο χρόνο σας όπως σας αρέσει… Ασχοληθείτε με το διάβασμα, τη ζωγραφική, τις κατασκευές, τον κήπο σας. Ακούστε την αγαπημένη σας μουσική, δείτε μια καλή ταινία ή φροντίστε τον εαυτό σας. Αλλά μπορείτε να μην κάνετε και τίποτα, γιατί και η απόλυτη χαλάρωση είναι πολύτιμη!

Βάλτε… χρώμα στη ζωή σας: Διακοσμήστε τους χώρους σας με έντονα χρώματα και ντυθείτε με ρούχα σε ζωντανές αποχρώσεις. Το κόκκινο τονώνει, το πορτοκαλί ξεσηκώνει τα πάθη, το κίτρινο προδιαθέτει για ψυχαγωγία, το ζωηρό πράσινο ωθεί στη γενναιοδωρία. Πετάξτε τα μαύρα, γιατί οδηγούν στη μελαγχολία. Προτιμήστε το μοβ, που εξυψώνει το πνεύμα, ή το καφέ, αν θέλετε να νιώσετε νοσταλγία. Επιλέξτε το χρώμα της χρονιάς, το living coral και θα δείτε αμέσως τη διαφορά.

Βρείτε περισσότερες ιδέες για το living coral κάνοντας κλικ εδώ

Living Coral, το νέο χρώμα της Pantone για το 2019

Blue Monday & δραστικές λύσεις

Απαλλαχθείτε από τις τοξίνες: Ο δυόσμος και ο βασιλικός διώχνει τις τοξίνες, διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα και βελτιώνει την απορρόφηση οξυγόνου στον οργανισμό. Για να τονωθείτε, πίνετε κάθε μέρα πριν από τα γεύματα ένα ποτήρι νερό με μερικά φυλλαράκια φρέσκο βασιλικό ή δυόσμο. Θα τα βάλετε στο νερό, να τα αφήσετε για λίγη ώρα μαζί με αγγουράκι ή λεμόνι, και να απολαύσετε το πιο αρωματικό και αποτοξινωτικό νεράκι.

Ξεχάστε τους πονοκεφάλους: Ένα ενεργητικό μασάζ θα διώξει τον πονοκέφαλο και θα σας χαρίσει ζωντάνια. Βάλτε τις άκρες των δακτύλων σας στο δέρμα του τριχωτού της κεφαλής και τρίψτε για λίγα λεπτά (αλλάζοντας τους συνεχώς θέση).

Τονώστε την κυκλοφορία του αίματος: Πιάστε το αυτί ανάμεσα στον αντίχειρα και στο δείκτη, βάζοντας τον αντίχειρα πίσω από το λοβό. Κάντε μασάζ –ανεβάζοντας και κατεβάζοντας τα ακροδάχτυλά σας– ώσπου να ζεσταθούν τα αυτιά σας και να αισθανθείτε το αίμα να κυκλοφορεί γρηγορότερα.

Blue Monday, ευκαιρία για βραδινό relax

Φροντίστε τα πόδια σας: Σήμερα το βράδυ, για να απαλλαχθείτε από το βάρος που νιώθετε στα πόδια σας, ανακατέψτε 1 κουταλιά της σούπας μέλι με 2 κουταλιές ξίδι και 3 κουταλιές της σούπας αλάτι. Προσθέστε σ’ αυτό το μίγμα 10 λίτρα χλιαρό νερό και αφήστε τα πόδια σας μέσα για 10 λεπτά. Τέλος, στεγνώστε τα πόδια σας και αλείψτε τα με μια θρεπτική κρέμα.

Αντιμετωπίστε την κούραση: Αφήστε κρύο νερό να τρέχει στο εσωτερικό του δεξιού σας καρπού και μετά του αριστερού τουλάχιστον για 30 δευτερόλεπτα. Μετά, καλύψτε κροτάφους, μέτωπο και μάτια με μια νωπή πετσέτα (τη βρέχετε σε κρύο νερό) και εκπνεύστε βαθιά.

Blue Monday & tips ομορφιάς

Εκθέστε τον εαυτό σας επί μισή ώρα στο φυσικό φως της μέρας: Περπατήστε στον ήλιο, όταν έχει, πάτε μια βόλτα μέχρι το κοντινό σας πεζόδρομο, ανάμεσα στα δέντρα ή στο δάσος το Σαββατοκύριακο. Έτσι, διεγείρεται η επίφυση του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για την έκκριση της μελατονίνης και παίζει θεμελιώδη ρόλο στην πρόκληση ύπνου.

«Αλλάξτε» πρόσωπο: Αν δεν μπορείτε να πάτε σε ένα ινστιτούτο, κάντε μόνοι σας ένα καθημερινό δεκαπεντάλεπτο μασάζ να “αλλάξετε” πρόσωπο. Το μασάζ ενεργοποιεί την κυκλοφορία του αίματος και αυξάνει τα επίπεδα του οξυγόνου. Απομακρύνει επίσης τις τοξίνες, χαλαρώνει τους μύες, απαλύνει τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες. Γενικά, αποκαθιστά τη φωτεινότητα του δέρματος, διώχνει τη μελαγχολία, την ένταση και το άγχος. Ξεκινήστε τοποθετώντας τον αντίχειρα και τον δείκτη και των δύο χεριών στο πηγούνι και κάντε απαλές κινήσεις με φορά προς τα πίσω. Με την άκρη της παλάμης κάτω από τα ζυγωματικά τεντώστε το δέρμα προς τους κροτάφους. Τοποθετήστε τους δείκτες στο σημείο ανάμεσα στα φρύδια και κάντε ανοδικές κινήσεις προς το μέτωπο. Πιέστε τους λοβούς των αυτιών για πέντε δευτερόλεπτα και τραβήξτε τους προς τα κάτω για να αποβάλλετε την ένταση. Επαναλάβετε έξι φορές. Για καλύτερα αποτελέσματα, χρησιμοποιήστε αιθέρια έλαια τα οποία θα επιλέξετε ανάλογα με την ιδιότητά τους. Για το μασάζ προσώπου, προτιμήστε το χαμομήλι, το δεντρολίβανο, τα άνθη πορτοκαλιάς ή το γεράνι.

«Ψυχρή» ομορφιά: Το βασικότερο πρόβλημα της επιδερμίδας κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι η αφυδάτωση, η οποία δεν οφείλεται αποκλειστικά στις εξωτερικές επιθέσεις, αλλά και στην εναλλαγή θερμοκρασίας από το κρύο στη ζέστη των εσωτερικών χώρων. Για να την αποφύγετε πίνετε τουλάχιστον 3 λίτρα νερό την ημέρα. Επίσης, προστατέψτε την με τα κατάλληλα προϊόντα, πλούσια σε ενυδατικά συστατικά.

Γιατί Blue Monday;

Η συγκεκριμένη Δευτέρα τη χρονιάς βαφτίστηκε Blue Monday και θεωρείται η πιο καταθλιπτική ημέρα του χρόνου. Επισημοποιήθηκε για πρώτη φορά, στις 24 Ιανουαρίου 2005 και “τιμάται” κάθε τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου. Κι αυτό βάσει του αλγόριθμου του λέκτορα στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, Dr Cliff Arnall. Οι λόγοι; Ο καιρός, τα χρέη, ο χρόνος που πέρασε από τα Χριστούγεννα χωρίς να εκπληρώσουμε κάποιον στόχο της νέας χρονιάς, τα κίνητρα που έχουμε για να αναλάβουμε δράση.

Φυσικά αυτός ο αλγόριθμος δεν ευσταθεί επιστημονικά και δεν γίνεται αποδεκτός από μαθηματικούς. Ίσα ίσα τον κατατάσσουν στις ψευδοεπιστήμες και τον απορρίπτουν. Πάντως έρευνες έδειξαν ότι μεγάλο ποσοστό ανθρώπων την θεωρούν ως την χειρότερη τους, με δεύτερη εκείνη μετά την Πρωτοχρονιά. Αντίθετα, σύμφωνα με τον Dr Cliff Arnall,  η πιο χαρούμενη ημέρα του χρόνου βρίσκεται ανάμεσα στις 21 και 24 Ιουνίου. Ας περιμένουμε το καλοκαιράκι δηλαδή…

MadameLeFo