Η έρευνα του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης το απέδειξε: Η Μεσογειακή Διατροφή βοηθά στην αποφυγή εγκεφαλικών βλαβών. Βλαβών που πιθανόν να συνδέονται με προβλήματα της σκέψης και της μνήμης. Μάλιστα, όσοι από τους συμμετέχοντες ακολουθούσαν μια καθαρά Μεσογειακή Διατροφή (πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά) ήταν λιγότερο πιθανό να αντιμετωπίσουν προβλήματα μνήμης ή ακόμα να πάθουν κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο.
Για την συγκεκριμένη έρευνα οι ερευνητές μελέτησαν την διατροφή 712 ατόμων στην Νέα Υόρκη. Οι εθελοντές αυτοί μοιράστηκαν σε τρεις ομάδες ανάλογα με το πόσο πιστά ακολουθούσαν τη Μεσογειακή Διατροφή. Έξι χρόνια αργότερα, οι ερευνητές τους υπέβαλαν σε μαγνητικές τομογραφίες για να μετρήσουν την εγκεφαλική τους λειτουργία. Και συμπέραναν πως 238 άτομα είχαν τουλάχιστον μία περιοχή στον εγκέφαλο η οποία έφερε βλάβη.
Ωστόσο, όσοι ακολουθούσαν πιο πιστά την Μεσογειακή Διατροφή ήταν κατά 36% λιγότερο πιθανόν να παρουσιάζουν οποιαδήποτε βλάβη στον εγκέφαλο τους σε σχέση με όσους που ακολουθούσαν λιγότερο πιστά την μεσογειακή διατροφή. Από την άλλη, όοι ακολουθούσαν έστω και μερικώς την Μεσογειακή Διατροφή, είχαν 21% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάζουν βλάβη στον εγκέφαλο σε σχέση με όσους δεν ακολουθούσαν καθόλου την Μεσογειακή Δίαιτα.
Οι ερευνητές μάλιστα τόνισαν ότι η επίδραση που είχε στον εγκέφαλο η αποφυγή της Μεσογειακής Διατροφής ήταν παρόμοια με την επίδραση που είχε στον εγκέφαλο η υψηλή πίεση. Οι ίδιοι ερευνητές σε προηγούμενες έρευνες τους απέδειξαν πως η Μεσογειακή Διατροφή συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ. Ακόμα μπορεί να αυξήσει και την περίοδο ζωής σε όσους ήδη υποφέρουν από Αλτσχάιμερ. Και αυτό πιθανόν να οφείλεται στο ότι η Μεσογειακή Διατροφή συνδέεται με λιγότερα εγκεφαλικά επεισόδια.
Η Μεσογειακή Διατροφή περιλαμβάνει υψηλές ποσότητες φρούτων και λαχανικών, οσπρίων, δημητριακών και μονοακόρεστων λιπαρών, όπως είναι το ελαιόλαδο. Ακόμα χαρακτηρίζεται από την μειωμένη κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών, γαλακτοκομικών και κρέατος, ενώ προτείνει αυξημένη κατανάλωση ψαριού, και μετρημένη ποσότητα αλκοόλ. Τα οφέλη της Μεσογειακής Διατροφής δεν σταματούν εδώ αφού φαίνεται να προστατεύει και από καρδιακές παθήσεις και να προσφέρει μακροζωία.
Τα οφέλη της Μεσογειακής Διατροφής έχουν αποδειχθεί διεθνώς. Ιταλοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Παλέρμο, αποκάλυψαν ότι κάτοικοι της ορεινής Σικελίας που ζούσαν τουλάχιστον μέχρι τα 100 τους, ακολουθούσαν διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης και φτωχή σε κόκκινο κρέας και επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Σύμφωνα με τους ειδικούς πρόκειται για άλλη μια απόδειξη ότι η Μεσογειακή Διατροφή ίσως αποτελεί ένα από τα «μυστικά» της μακροζωίας. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της διατροφής των 19 υπεραιωνόβιων – που έφτασαν αισίως ηλικίες μεταξύ 100 και 107 ετών – από τους συνολικά 18.328 κατοίκους, ήταν ο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης των τροφών που την αποτελούσαν. Επιπλέον, όπως είδαν οι ερευνητές, ζούσαν όλοι με τις οικογένειές τους, ήταν σωματικά δραστήριοι και δεν ήταν παχύσαρκοι.
Ευχαριστούμε τη Νάταλυ Κυριακίδου, την Κλινική Διαιτολόγο- Διατροφολόγο με ειδίκευση στην Παχυσαρκία για τις πληροφορίες.
Η Νάταλυ Κυριακίδου είναι η “Διαιτολόγος Μαμά”
(BSc, RD, MSc Weight Management)
www.natalykyriakidou.com
www.dietitianmum.com
11 διατροφικοί μύθοι και οι αλήθειες τους
Tags: DIETITIAN, Dietitian test, healthy food, MEDITERRANEAN FOOD, Scientists tests
Τελέστηκαν τα εγκαίνια του Κέντρου «ΝΗΜΑ», ενός πρωτοποριακού Κέντρου Στήριξης…
Θηλάζω. Μπορώ να κάνω εμβόλιο; Συμμετέχω σε κάνα δυο γκρουπ…
«Έχω κόψει το ψωμί, επειδή έχει υδατάνθρακες»… «Δεν τρώω μακαρόνια,…