Η “αυτοκρατορία” του Tom Ford

Αυτή κι αν είναι είδηση! Ο Tom Ford, ο διάσημος και  ταλαντούχος σχεδιαστής εξελέγη νέος πρόεδρος του CFDA. Διαδέχεται την Diane von Furstenberg που κατείχε τη θέση για 13 χρόνια. Μ’ αυτή την ευκαιρία ας θυμηθούμε την δημιουργική πορεία του… 

Tom Ford

Μια νέα εποχή ξημέρωσεγια τη μόδα, και συγκεκριμένα για το CFDA (το Council of Fashion Designers of America). Ναι, από τις 20 του Μάρτη, ο Tom Ford είναι και επίσημα ο νέος εκλελεγμένος πρόεδρός του. Ο ταλαντούχος σχεδιαστής πήρε τη σκυτάλη από τη Diane von Furstenberg, η οποία κατείχε τη συγκεκριμένη θέση για 13 συνεχόμενα χρόνια. Ο ίδιος δήλωσε ότι εδώ και χρόνια αποτελεί μέλος του CFDA και γνωρίζει πολύ καλά τι προσφέρει τόσο στα μέλη του όσο και στη βιομηχανία της μόδας γενικότερα. Ανέφερε μάλιστα ότι ανυπομονεί να συνεργαστεί με την Επιτροπή, με στόχο να εξαπλωθεί η “φωνή” των Αμερικανών σχεδιαστών ακόμη πιο μακριά.

Η Diane von Furstenberg εξέφρασε τη χαρά και τον ενθουσιασμό της για τον νέο διευθυντή: «H αμερικάνικη μόδα απέκτησε έναν οραματιστή, που θα επεκτείνει τον αντίκτυπό της στο παγκόσμιο σκηνικό. Ο Τom είναι παράδειγμα για όλους μας και είμαστε πολύ τυχεροί που αναλαμβάνει τη θέση του νέου προέδρου!». Η Von Furstenberg έγινε διευθύντρια του CFDA το 2006, ενώ έλαβε τον τίτλο της προέδρου του το 2015, ακολουθώντας τα χνάρια των Perry Ellis, Oscar de la Renta, Bill Blass, Norman Norell, Stan Herman, Mary McFadden, Carolyne Roehm, Herbert Kasper και Sydney Wragge, που στο παρελθόν είχαν τον ίδιο ρόλο. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο Tom Ford θα αναλάβει τα νέα του καθήκοντα από την 1η Ιανουαρίου 2020 και όλοι περιμένουν να δουν στην πράξη, όσα οραματίζεται για το μέλλον.

Tom Ford, who is who?

Tom FordΟ Tom Ford γεννήθηκε στο Τέξας τον Αύγουστο του 1961. Θεωρείται ένας από τους πιο γοητευτικούς άντρες του κόσμου, και ένας από τους πιο καταξιωμένους και πλουσιότερους δημιουργούς στο σύμπαν του στιλ. Ζει στο Λος Αντζελες, με τον εδώ και τρεις δεκαετίες σύντροφό του Richard Buckley (Ρίτσαρντ Μπάκλεϊ), που παντρεύτηκε τον Απρίλιο του 2014 και τον 9χρονο γιο τους, Jack (Τζακ).

Tom Ford

Ο Tom Ford και ο Richard Buckley σε φωτογραφία του 2014 στο Vanity Fair Oscar Party

Πρώτη του αγάπη υπήρξε η υποκριτική, την οποία όμως εγκατέλειψε για να σπουδάσει αρχιτεκτονική εσωτερικού χώρου στο Parsons School of Design. Οι σπουδές του εκεί κράτησαν μέχρι το 1986. Στα επόμενα χρόνια βρέθηκε να εργάζεται σε γνωστές εταιρείες μόδας όπως είναι η Perry Ellis και η Cathy Hardwick.

Όταν πριν από αρκετά χρόνια έτυχε να τον συναντήσω στην, μου είχε εκμυστηρευτεί ότι έχει ειδικότητα να ξυπνά τις «ωραίες κοιμωμένες», όπως Yves Saint Laurent και Gucci! Τώρα πια, ο τεξανός σχεδιαστής μας προκαλεί με μια αυστηρή στρατηγική εικόνας που ερμηνεύει διαφορετικά το μάρκετινγκ της πολυτέλειας. Άλλωστε, ο Tom Ford ξέρει πολλούς τρόπους για να προκαλεί τον πόθο…

Σήμερα στα 58 του χρόνια ο τεξανός σχεδιαστής παραμένει μια απρόβλεπτη δύναμη στη μόδα, αφού μετά την αποχώρησή του το 2004 από τον οίκο Gucci κατάφερε να επιβληθεί με τον δικό του χαρακτηριστικό ύφος στο χώρο της μόδας.

Tom Ford

Ο Tom Ford στα παρασκήνια του τελευταίου fashion show του οίκου Gucci το 2004

Σταθμός στην καριέρα του υπήρξε η πρόσληψή του το 1990 στον οίκο Gucci, όπου αρχικά ανέλαβε ως επικεφαλής σχεδιαστής της γυναικείας συλλογής. Το 1994 όμως όταν ο οίκος Gucci πωλήθηκε σε επενδυτική εταιρία με έδρα το Μπαχρέιν, ο Tom Ford χρίστηκε καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου και εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Μιλάνο.

Tom Ford

Ο Tom Ford στο φινάλε του τελευταίου fashion show για τον Yves Saint Laurent Φ/Χ 2004-2005

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η περιουσία του Tom Ford όταν αποχώρησε από τον Gucci ανερχόταν στα 200 εκατομύρια δολάρια. Το εντυπωσιακό μάλιστα είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος της δημιουργήθηκε μέσα σε 13 χρόνια, από τα 28 ως τα 41 του, και ειδικά όταν μαζί με τον Domenico De Sole μεταμόρφωσε την εταιρεία σε μηχανή παραγωγής ρευστού.

Tom Ford

Ο Tom Ford μαζί με τον Domenico De Sole

Μετά την αποχώρησή του από τον οίκο Gucci το 2004, ίδρυσε το δικό του οίκο μόδας με την επωνυμία Tom Ford. Ξεκινώντας με αξεσουάρ, ο Ford άρχισε να δημιουργεί τη δική του αυτοκρατορία στο χώρο της μόδας. Αυτή τη στιγμή ο οίκος Tom Ford έχει ανδρική και γυναικεία συλλογή, καλλυντικά, γυαλιά, γυναικεία και ανδρικά αξεσουάρ.

Σε πόσα ταμπλό το έπαιζε;

Κι όμως, ο Tom Ford έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πορεία της Gucci, καθώς κατάφερε μέσα σε πέντε χρόνια να εκτοξεύσει την αξία του οίκου στα $4,3δις από εκεί που το 1990 ο οίκος βρισκόταν στα πρόθυρα της πτώχευσης. Όταν ο όμιλος Gucci εξαγόρασε ένα σημαντικό ποσοστό του οίκου Yves Saint Laurent, ο Ford ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση και των δύο οίκων.

Tom Ford

Μετά την αποχώρησή του από τον όμιλο Gucci o Tom Ford αποκάλυψε και το συγγραφικό του ταλέντο. Παρουσίασε τον Οκτώβριο του 2004 στο Ντάλας ένα βιβλίο με τις αναμνήσεις του από τα δεκατέσσερα χρόνια του στον οίκο Gucci και την πορεία του στον YSL. Το βιβλίο του με τίτλο «Tom Ford» είναι επιβλητικό, αντιπροσωπεύοντας επακριβώς την προσωπικότητα του.

Tom Ford

Τον Απρίλιο του 2005, ένα χρόνο δηλαδή μετά την αποχώρησή του από την Gucci, υπέγραψε την «συμμαχία» κορυφής, με τον κολοσσό των καλλυντικών, την Estee Lauder, ενώ χρηματοδότησε με δικά του κεφάλαια την Tom Ford International που δραστηριοποιείται στον σχεδιασμό προϊόντων με άδεια χρήσης ονομασίας.Tom Ford

Tom Ford και στην 7η Τέχνη

Tom Ford

Η μεγάλη του αγάπη για την υποκριτική μπορεί να περιορίστηκε, αλλά το 2008 ασχολήθηκε και με τον κινηματογράφο – αφού «έντυσε» τον James Bond Daniel Craig στην ταινία του James Bond «Quantum Of Solace». To 2012 έκανε το ντεμπούτο του και ως σκηνοθέτης με την ταινία «A Single Man» («Ένας Άντρας Μόνος» ). Μάλιστα, άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις, αφού το σενάριο, τη σκηνοθεσία και την παραγωγή υπέγραψε ο ίδιος. Γι’ αυτό άλλωστε, η ταινία έφυγε από το διαγωνιστικό κομμάτι του Φεστιβάλ της Βενετίας με το βραβείο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας για τον Colin Firth που πρωταγωνιστεί μαζί με την Julianne Moore. Tom Ford Το «Nocturnal Animals» («Τα «Νυκτόβια Πλάσματα»), η δεύτερη ταινία του Tom Ford έκανε πρεμιέρα το 2016. Πρόκειται για μια ταινία έρωτα, βίας κι εκδίκησης. Μάλιστα, ενθουσίασε τόσο το κοινό όσο και τους κριτικούς κερδίζοντας το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο  φεστιβάλ της Βενετίας.

Tom Ford, το brand που αναβαθμίζει το style

Tom FordΟ Tom Ford ξέρει ακριβώς πώς να κάνει κάθε γυναίκα να μοιάζει με πολύτιμο μυστήριο και για τη νέα σεζόν Άνοιξη- Καλοκαίρι 2019 έκανε μια λαμπερή αναβάθμιση στη συλλογή του. Πολλά πολυτελή υφάσματα, δυνατοί ώμοι και second-skin σιλουέτες, smoky eyes, σατέν στιλέτο, συνθέτουν την γκαρνταρόμπα του επόμενου καλοκαιριού για τη γυναίκα Tom Ford.

Tom FordΓια τη σεζόν Φθινόπωρο 2019, 0 σχεδιαστής άφησε στην άκρη το στιλ που τον έκανε διάσημο, αυτό της λαμπερής υπερβολής. Αυτή τη φορά μας καλεί να επιστρέψουμε  στη δεκαετία του ’90, με δημιουργίες απλές, κομψές και υπερβολικά «λιτές» για τα γούστα πολλών από τους πιστούς του θαυμαστές.

Tom FordΕπιλέγει να μας ντύσει με καλοραμμένα κοστούμια, σε καθαρές γραμμές και τέλεια φινιρίσματα, το σήμα κατατεθέν του και στα αντρικά κοστούμια. Αυτό που κάνει τη διαφορά είναι κυρίως τα χρώματα, οι έντονοι ώμοι, τα σηκωμένα πέτα και οι στενές μέσες. Τα μοντέλα περπάτησαν με τα χέρια στις τσέπες των παντελονιών, άλλη μια κλασική «νότα», παντελόνια φαρδιά, από μαλακά σατέν υφάσματα και ρεβέρ πάνω από τον αστράγαλο. Η μοναδική πολυτελής λεπτομέρεια που επέτρεψε στον εαυτό του ο Ford ήταν τα παπούτσια, και η γούνα στα πανωφόρια και τα καπέλα.Tom Ford

Για όλα αυτά και πολλά άλλα, θαυμάζουμε και εκτιμούμε τη δουλειά του Tom Ford.

MadameLeFo