Υγρές θερμίδες και πως μπορείς να τις αποφύγεις

Ξέρεις τις υγρές θερμίδες; Όχι; Κι όμως, υπάρχουν… Κάνε scroll πιο κάτω και θα μάθεις από τον Κώστα Χαρή (BSc, RD), τον Κλινικό Διαιτολόγο- Διατροφολόγο, όλα όσα μάλλον βάζεις στο περιθώριο!

Υγρές θερμίδες

Photo Claudia Crespo- Unsplash

Οι περισσότεροι όταν προσέχουν τη διατροφή τους τείνουν να μετρούν τις θερμίδες μόνο των στερεών φαγητών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αφήνουμε στην άκρη τις υγρές θερμίδες που μπορεί να προέρχονται από το αλκοόλ, τα αναψυκτικά, τον καφέ ακόμα και τους φρέσκους χυμούς φρούτων. Εν τούτοις, αυτές έχουν μεγάλη επίδραση στην αύξηση του βάρους μας αφού δεν αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού και συνεπώς τις καταναλώνουμε συνεχώς.

Υγρές θερμίδες, πού βρίσκονται; 

Υγρές θερμίδες

Photo Mae Mu- Unsplash

Photo Credit Seth Doyle- Unsplash

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν πως οι υγρές θερμίδες μπορούν να προσθέσουν μέχρι και 350 περισσότερες θερμίδες στο διαιτολόγιο μας ημερησίως, δηλαδή περισσότερα από 10 κιλά τον χρόνο. Οι 350 θερμίδες σε υγρή μορφή μπορεί να προέρχονται από ένα αεριούχο αναψυκτικό, ένα φραπουτσίνο (ιδιαίτερα αυτά που περιέχουν γεύσεις/σιρόπια), ακόμα και από ένα θρεπτικό φρέσκο χυμό ή smoothie.

Υγρές θερμίδες και στα υγιεινά ροφήματα

Υγρές θερμίδες

Photo Credit Brooke Lark- Unsplash

Οι πλείστοι, λανθασμένα, θεωρούν πως το κάθε τι που είναι υγιεινό είναι και ελεύθερο από θερμίδες και μπορεί να καταναλώνεται συνεχώς.  Ακόμα και ένας ανάμικτος φρέσκος χυμός με διάφορα φρούτα όπως μπανάνα, πορτοκάλι, μήλο ή ένα smoothie μπορεί να είναι ο λόγος που η ζυγαριά να μένει σταθερή (αν καταναλώνονται πολύ συχνά) αφού περιέχουν πάνω από 300 θερμίδες. Με λίγα λόγια το υγιεινό δεν σημαίνει απαραίτητα και διαιτητικό.

Υγρές θερμίδες & υποκατάστατά τους

Υγρές θερμίδες

Photo Credit Kaizen Nguy- Unsplash

Ωστόσο, πολλοί βρίσκουν εύκολη τη μείωση ή καλύτερα τη καλύτερη διαχείριση των υγρών θερμίδων. Δεδομένου ότι δεν συμβάλλουν στο αισθήματα κορεσμού, η μείωση των υγρών δεν οδηγεί σε αίσθημα στέρησης ή πείνας. Σαν εναλλακτική επιλογή των διαφόρων “παχυντικών” υγρών, υπάρχουν πολλά υποκατάστατα.

Photo Mae Mu- Unsplash

Μπορείς λοιπόν, να πίνεις περισσότερο νερό ή νερό με ανθρακικό και να προσθέσεις σε αυτά φρέσκα φρούτα όπως λεμόνι, αγγουράκι και τζίντζερ για γεύση. Μπορείς επίσης να διαλέξεις τις light/zero επιλογές των ανθρακικών ποτών. Καλό θα ήταν επίσης να επιλέγεις και τις skinny επιλογές του αγαπημένου σου καφέ, δηλαδή με γλυκαντικό και άπαχο γάλα. Προσοχή θα πρέπει να δοθεί και στη κατανάλωση αλκοόλ, η οποία να μην ξεπερνά τα 3-4 ποτήρια ανά εβδομάδα. Είσαι έτοιμη να αρχίσεις σήμερα κιόλας; Αν ναι, ακολούθησε τις συμβουλές που ήδη διάβασες…

Υγρές θερμίδες

Photo Credit Nik Macmillan- Unsplash

 

More info

Ο Κώστας Χαρή (BSc, RD) είναι Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ειδικός σε θέματα Παιδο-Διατροφολόγιας.

Costas Chari – Clinical Dietitian Nutritionist

m.me/limassolnutritioncenter

charicostas@gmail.com

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
0