Βρέφη, όλα τα tips για την εισαγωγή στις στερεές τροφές

Τα βρέφη, μετά τον μητρικό θηλασμό, θέλουν και στερεά τροφή… Πότε όμως; Στον τέταρτο ή στον έκτο μήνα; Όλες οι νεαρές μητέρες έχουν την ίδια απορία… Βέβαια, οι απόψεις των ειδικών διίστανται… Η εισαγωγή στις στερεές τροφές είναι μεγάλη υπόθεση, που πρέπει να γίνει σταδιακά. Και η Κλινική Διαιτολόγος Νάταλυ Κυριακίδου, ως Διαιτολόγος Μαμά με εμπειρία, μάς δίνει τα δικά της tips και τους χρυσούς κανόνες που μπορείτε να ακολουθήσετε για το δικό σας μωράκι. 

βρέφηΓια τα βρέφη, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ιδανική ηλικία για εισαγωγή στερεών τροφών είναι γύρω στους έξι μήνες (26 εβδομάδες). Ο Σύνδεσμος Διαιτολόγων της Αγγλίας υποστηρίζει τον αποκλειστικό θηλασμό τουλάχιστον μέχρι τους πρώτους έξι μήνες, αλλά επισημάνει ότι οι στερεές τροφές δεν πρέπει να ξεκινήσουν πριν στους τέσσερις  μήνες (17 εβδομάδες).

βρέφηΟ αποκλειστικός θηλασμός μέχρι τον έκτο μήνα ζωής καλύπτει όλες τις διατροφικές  ανάγκες του βρέφους, χωρίς την προσθήκη άλλων στερέων τροφών. Μετά τον έκτο μήνα πρέπει να δωθούν τροφές  ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες του βρέφους σε θρεπτικά συστατικά, ιδιαίτερα σε σίδηρο και για να μάθει να μασά.

Πώς ξεκινάτε;

βρέφηΕπιλέξτε να ξεκινήσετε μια μέρα που το μωρό θα νιώθει άνετα και δεν θα είναι κουρασμένο. Αρχικά ξεκινάτε με 2 κουταλάκια περίπου του φαγητού με το οποίο επιλέξατε να κάνετε εισαγωγή και συμπληρώνετε με γάλα. Αυτό θα γίνεται μέχρι το μωρό να τρώει αρκετή ποσότητα έτσι ώστε να μην θέλει επιπλέον γάλα (σε περίπου 1-2 εβδομάδες). Ιδανικές τροφές είναι τα φρούτα, τα λαχανικά και το σκέτο ρυζάλευρο. βρέφηΠροτιμήστε τα λαχανικά τύπου κολοκύθι και πατάτα αντί φρούτο, αφού δεν έχουν γλυκιά γεύση και δεν θα τα απορρίψει αργότερα. Να θυμάστε πως δεν υπάρχει καθορισμένη σειρά εισαγωγής των τροφίμων.

Βρέφη, τροφή και… συνδυασμοί 

Μετά τις πρώτες δοκιμές και όταν δεν παρατηρηθεί αλλεργική αντίδραση, μπορείτε να κάνετε συνδυασμούς. Δηλαδή, 3 μέρες καρότο, μετά καρότο και κολοκύθι, μετά από 3 μέρες, καρότο, κολοκύθι, πατάτα κ.τ.λ. βρέφηΣτόχος είναι σιγά σιγά να αυξηθούν τα ημερήσια γεύματα. Ξεκινάτε με ένα γεύμα  (π.χ. μεσημεριανό) και αυξάνετε σταδιακά (κάθε περίπου 2-3 εβδομάδες). βρέφηΑρχικά βάζετε μόνο λαχανικά στην χορτόσουπα και εντάσετε σταδιακά την πρωτεΐνη (κρέας, ψάρι, κοτόπουλο κ.τ.λ.). Αρχικά το φαγητό πρέπει να είναι αλεσμένο, ειδικά εάν ξεκινήσετε νωρίς. Στους έξι μήνες μπορείτε να τα λιώνετε και με το πιρούνι εφόσον είναι μαλακά.

Βρέφη και χρυσοί κανόνες

Γενικά πρέπει να ακολουθείτε τους ακόλουθους χρυσούς κανόνες. Να προσθέτετε στη διατροφή του μωρού ένα είδος λαχανικού κάθε φορά, έτσι ώστε εάν το μωράκι σας είναι αλλεργικό στο συγκεκριμένο λαχανικό να το ανακαλύπτετε αμέσως.

βρέφηΜην πιέζετε το βρέφος να δοκιμάσει εάν δεν θέλει. Ξαναδοκιμάστε την επόμενη μέρα. Στον πρώτο χρόνο της ζωής το βρέφος δεν έχει διατροφικές προτιμήσεις, οπότε αν απορρίψει κάποια τροφή δεν σημαίνει ότι δεν του άρεσε. Εσείς να την ξαναπροσφέρετε αφού το παιδί μαθαίνει με την επανάληψη.

Βρέφη, και τι να αποφύγετε;

Αλάτι= μέχρι την ηλικία των 7 μηνών, το μωρό δεν πρέπει να τρώει περισσότερο από 1 γραμμάριο αλάτι την ημέρα (εμπεριέχεται στο γάλα). Μεταξύ 7 μηνών και ενός χρόνου, το ένα γραμμάριο είναι το μάξιμουμ που μπορεί να φάει. Γι’ αυτό μην αλατίζετε το φαγητό σας και αποφύγετε τα πολύ αλμυρά τυριά, μπέικον κ.τ.λ.

Μέλι= Ποτέ μην δώσετε πριν τον ένα χρόνο ζωής του παιδιού επειδή υπάρχει κίνδυνος αλλαντίασης, καθώς στο μέλι ενδέχεται να περιέχει βακτήρια Clostridium botulium.

βρέφηΖάχαρη= Μην προσθέτετε ζάχαρη στα φαγητά του μωρού, και επιλέξτε κρέμες εμπορίου χωρίς ζάχαρη όπου είναι δυνατόν.

Ξηρούς καρπούς= μπορείτε να δώσετε από 6 μηνών αν είναι αλεσμένοι. Αποφεύγετε να δίνετε ολόκληρους ξηρούς καρπούς στα παιδάκια, ειδικά πριν την ηλικία των 5 χρονών, αφού αυξάνουν το ρίσκο πνιγμού.

Γλουτένη = Ενώ παλαιότερα την απέφευγαν, σύμφωνα με νέες συστάσεις η γλουτένη μπορεί να εισαχθεί στο διαιτολόγιο του μωρού από 4 μηνών.βρέφη

Μεγάλα ψάρια= όπως τόνος, ξιφίας , καρχαρίας, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε βαρεά μέταλλα.

Τσάι, καφέ και αεριούχα ποτά τύπου κόλα

Γάλα αγελάδας= όχι πριν τον πρώτο χρόνο ζωής. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε όμως στο φαγητό του μωρού από 6 μηνών.

βρέφηΟτιδήποτε δεν ψήθηκε καλά =σιγουρευτείτε ότι ψήνετε καλά όλα τα φαγητά σας, ειδικά το κοτόπουλο, το ψάρι και το αυγό.

Αγαπημένη συνταγή!

Μπανάνα μάφινς

βρέφη

Υλικά

2 ώριμες μπανάνες
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 κουταλιές γιαούρτι
1 φλιτζάνι αλεύρι
2 αυγά
1 κουταλάκι baking powder

Εκτέλεση

Ανακατεύετε όλα τα υλικά στο μίξερ και μοιράζετε το μίγμα σε θήκες για muffins! Τα ψήνετε στους 180 βαθμούς, σε μέτριο φούρνο δηλαδή, για 25-30 λεπτά! Και τα παιδιά σας θα τα λατρέψουν!

More info

βρέφη

Η Νάταλυ Κυριακίδου, Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος  

Η Νάταλυ Κυριακίδου είναι Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος  με ειδίκευση στην Παχυσαρκία και Διαιτολόγος Μαμά (BSc, RD, MSc Weight Management)

www.natalykyriakidou.com

www.dietitianmum.com

Μάθετε περισσότερα για την υγιεινή διατροφή των παιδιών κάνοντας κλικ εδώ

10 tips για την υγιεινή διατροφή των παιδιών

MadameLeFo