Το Προεδρικό “βάφτηκε” κόκκινο… Μάθε το γιατί…

Το Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία, αλλά και τα Μεσαιωνικά Κάστρα της Πάφου και της Λάρνακας, αλλά και άλλα δημόσια κτήρια και δημαρχεία, “βάφτηκαν”= φωτίστηκαν κόκκινα… Και ξέρεις το γιατί; Ναι, για την Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας, που γιορτάζεται σήμερα σ’ όλο τον κόσμο… 

Ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Βασίλης Πάλμας κατά την χθεσινοβραδινή εκδήλωση για την φωταγώγηση του Προεδρικού Μεγάρου, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Θαλασσαιμίας, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαΐου σ’ όλο τον κόσμο.

Εξάλλου, από χθες το βράδυ, και τα Μεσαιωνικά Κάστρα της Πάφου και της Λάρνακας φωτίζονται κόκκινα από το Τμήμα Αρχαιοτήτων για την Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας.

Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανέφερε ότι τα συγκεκριμένα αρχαία μνημεία φωτίζονται σε χρώμα κόκκινο. Και όλα αυτά, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Θαλασσαιμίας, η οποία γιορτάζεται στις 8 Μαΐου, με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας ως προς τα προβλήματα και τις ιδιαιτερότητες που αντιμετωπίζουν οι συνάνθρωποί μας που πάσχουν από αυτή την ασθένεια.

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων με αυτό τον τρόπο συμβάλλει στην προσπάθεια του Παγκύπριου Αντιαναιμικού Συνδέσμου, ώστε να αναπτυχθεί περαιτέρω η θεραπεία των ατόμων με θαλασσαιμία και να αντιμετωπιστούν οι σοβαρές προκλήσεις που στις μέρες της πανδημίας έχουν δυστυχώς πολλαπλασιαστεί.

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, φωτίζοντας τα μνημεία μας, καλεί ολόκληρη την κοινωνία να στηρίξει τις προσπάθειες για αιμοδοσία, χαρίζοντας ζωή και προστασία στους συνανθρώπους μας. Η πολιτιστική μας κληρονομιά φωτίζεται για το υπέρτατο αγαθό της ζωής, της ισότητας και της αλληλεγγύης.

 

Ο Παγκύπριος Αντιαναιμικός Σύνδεσμος τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας 2021

Ο Παγκύπριος Αντιαναιμικός Σύνδεσμος γιορτάζει και τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας, σε πρωτόγνωρες συνθήκες, στο πλαίσιο μιας πανδημίας που δοκιμάζει τις αντοχές της κοινωνίας και των συστημάτων υγείας, θέτοντας παράλληλα, σοβαρές  προκλήσεις στην ποιοτική θεραπεία των ατόμων με θαλασσαιμία.

* Διοργάνωση σειράς εκδηλώσεων με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σε σχέση με τη Θαλασσαιμία και την αιμοδοσία.

8 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας 

Η 8η Μαΐου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τη Διεθνή Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας, που εδρεύει στην Κύπρο, ως η Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας (Μεσογειακής Αναιμίας). Στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας Θαλασσαιμίας είναι η αφύπνιση και ενθάρρυνση των επιστημόνων σε όλο τον κόσμο για την καλύτερη αντιμετώπιση της ασθένειας, καθώς και η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σχετικά με τα προβλήματα των ατόμων με θαλασσαιμία και την προσπάθεια που απαιτείται για την ασφάλεια και την επάρκεια αίματος.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας μας βρίσκει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά σε συνθήκες πανδημίας και περιοριστικών μέτρων. Όλο αυτό το διάστημα, ανάμεσα στην οικογένεια των ατόμων με Θαλασσαιμία επικρατεί μια φυσιολογική ανασφάλεια σε σχέση με τη μετάδοση του ιού στην κοινότητα και το προσωπικό των Κέντρων Θαλασσαιμίας, την προστασία τους και τις πιθανές επιπλοκές από την έκθεση στον ιό αλλά και την επάρκεια αίματος.

 

Υπό αυτές τις συνθήκες, γιορτάζεται φέτος- σήμερα Σάββατο, 8 Μαΐου, η Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας περισσότερο από ποτέ άλλοτε, ως μια μέρα ελπίδας για την επικράτηση της υγείας και της ζωής. Η δύσκολη αυτή περίοδος, με την επίτευξη της ανάλογης ανοσίας μέσω των εμβολιασμών, θα περάσει και πρέπει να αρχίσουμε να βλέπουμε την επόμενη μέρα.

Με την ευκαιρία της φετινής Ημέρας Θαλασσαιμίας, ο Παγκύπριος Αντιαναιμικός Σύνδεσμος οργανώνει σειρά εκδηλώσεων οι οποίες περιλαμβάνουν τη φωταγώγηση του Προεδρικού Μεγάρου, του Υπουργείου Υγείας και σημαντικών κτηρίων και μνημείων σε όλες τις πόλεις με σκοπό να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη σε σχέση με την Θαλασσαιμία και την αιμοδοσία.

Η φωταγώγηση Προεδρικού Μεγάρου στη Λευκωσία, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Θαλασσαιμίας. ΦΩΤΟ: PIO

Παράλληλα, κυκλοφορεί ένα μοναδικό παιδικό βιβλίο για την αιμοδοσία, της συγγραφέως Μαρίας Τσιβίκα, σε συνεργασία με το Κέντρο Αίματος, με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση της κουλτούρας αιμοδοσίας που χαρακτηρίζει την κυπριακή κοινωνία. Στόχος του ΠΑΣ (Παγκύπριος Αντιαναιμικός Σύνδεσμος ) είναι το βιβλίο «Δώρο Ζωής για 1 και 2 και 3 και 1013» να μεταφέρει σε  όλα τα παιδιά την αξία της καθημερινής εθελοντικής προσφοράς και της ανιδιοτέλειας.

MadameLeFo