Τα tips για να μάθεις στα παιδιά σου να τρώνε υγιεινά

Πώς να μάθω στα παιδιά μου να τρώνε υγιεινά; Αυτή είναι η πιο κοινή ερώτηση που δέχεται από τους γονείς ο Κώστας Χαρή, ως επαγγελματίας Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος. Γι’ αυτό σήμερα, σου δίνει τα tips του και απαντά στα δικά σου ερωτήματα και στις απορίες των γονιών. Γιατί ειδικά αυτή την εποχή, όλοι κινητοποιούνται για να κάνουν μια καινούρια αρχή στη διατροφική αγωγή των παιδιών τους.  

tips

Με την εύκολη πρόσβαση και επαφή που έχουν σήμερα τα παιδιά μας σε ανθυγιεινά φαγητά είναι δύσκολο πολλές φορές να τα κρατάμε συγκεντρωμένα να τρώνε υγιεινά φαγητά. Καταρχήν  είναι σημαντικό να ξέρουμε πως η υγιεινή διατροφή ξεκινά από την υπεραγορά. Ότι μπει στο σπίτι θα φαγωθεί… Οπότε, θα πρέπει να φροντίζουμε να ψωνίζουμε υγιεινές επιλογές.

Έξυπνα tips για υγιεινές επιλογές

tips

Photo Credits FreeGreatPicture.com

Είναι δύσκολο να πούμε στο παιδί μας να μην φάει σοκολάτα τη στιγμή που γνωρίζει πως το 3ο ντουλαπάκι της κουζίνας είναι γεμάτο με λογής λογής σοκολάτες. Προνοήστε λοιπόν, να γεμίσετε το σπίτι σας με φρούτα, γιαουρτάκια και μπάρες δημητριακών.

tips

Photo Credits Bonnie Kittle for Unsplash

Tips για να γίνεις το πρότυπό τους

Επίσης, τα παιδιά τείνουν να αντιγράφουν τους γονείς τους γι’ αυτό πρέπει να είμαστε σωστά πρότυπα για αυτά. Προσοχή όμως στην υπερβολική προσοχή στη διατροφή, αφού και αυτό ελλοχεύει πολλούς κινδύνους. Όταν τα παιδιά μεγαλώνουν και βλέπουν τη μητέρα να ζυγίζεται καθημερινά και να υιοθετεί αυστηρές, στερητικές δίαιτες , υποσυνείδητα μεγαλώνει και θεωρεί πως και αυτό είναι σωστό.

tips

Photo Credits Rustic Vegan for Unsplash

Βάλτε τα παιδιά σας στη κουζίνα και στη προετοιμασία του φαγητού. Όταν τα παιδιά βοηθήσουν στην ετοιμασία του φαγητού είναι πιο εύκολο να δοκιμάσουν αυτό το φαγητό αφού νιώθουν ότι είναι δικό τους δημιούργημα.

tips

Photo Credits FreeGreatPicture.com

Κάντε τη κουζίνα ένα ακόμα μέρος διασκέδασης για τα παιδιά σας. Δίνοντας ονόματα σε διάφορα φαγητά όπως «δεντράκια» στον μπρόκολο, ή το φαγητό του μπαγκς μπάνι για το καρότο ή ποπάυ στο σπανάκι, αυτό τα κάνει πιο αποδεκτά αυτά τα τρόφημα στα παιδιά.

tips

Photo Credits FreeGreatPicture.com

Επίσης υπάρχουν διάφορα μαγειρικά σκεύη που δίνουν ωραίες μορφές στο φαγητό όπως καρδούλες, αστεράκια και χαμογελαστά προσωπάκια. Υιοθετήστε τα στην κουζίνα σας και θα δείτε αμέσως τη διαφορά! Πάντως, ακόμα κι αν δεν έχετε τις ειδικές φόρμες, αν επιστρατεύσετε τη φαντασία σας, μπορείτε να φτιάξετε υπέροχα πιάτα για τα παιδιά σας.

tips

Photo Credits Claudio Schwarz Purzlbaum for Unsplash

Μπορούμε επίσης να κάνουμε διάφορα ντιπ με γιαούρτι, με αβοκάντο ή ακόμα χούμους και να φάμε όλοι μαζί το καρότο, το σέλινο, το αγγουράκι παρέα με αυτά. Επίσης, μπορείτε να πάρετε ξυλάκια μπαμπού και να προτείνετε στα παιδιά να φτιάξετε μαζί φρούτο-σουβλάκια.

tips

Photo Credits Artem Beliaikin for Unsplash

Μην προσπαθήσετε να τους μάθετε πολλά φαγητά στην ίδια μέρα ή ακόμα και βδομάδα. Τα παιδιά από τη φύση τους είναι διστακτικά στη δοκιμή κάτι καινούργιου, οπότε παρουσιάστε τους ένα καινούργιο φαγητό τη βδομάδα.

 

More info

Ο Κώστας Χαρή (BSc, RD) είναι Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ειδικός σε θέματα Παιδο-Διατροφολόγιας.

Costas Chari – Clinical Dietitian Nutritionist

m.me/limassolnutritioncenter

charicostas@gmail.com

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
0