Oι περισσότεροι πιστεύουμε ότι αρρωσταίνουμε λόγω του κρύου. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι το κρύο αυτό καθαυτό δεν προκαλεί ούτε συνάχι, ούτε πονόλαιμο, ούτε βήχα, ούτε πυρετό. O λόγος για τον οποίο έχετε αυτήν τη λανθασμένη αντίληψη είναι γιατί αρρωσταίνουμε συχνά το χειμώνα. O κρύος καιρός, όμως, μπορεί να βλάψει την υγεία μας μόνο υπό ορισμένες συνθήκες:
Κρύο και υγρασία: Oι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν τους χειμερινούς μήνες, σε συνδυασμό με την ύπαρξη υγρασίας, δημιουργούν κατάλληλες συνθήκες για να εγκατασταθούν στον οργανισμό ιοί και να εκδηλωθούν κοινά κρυολογήματα, γρίπη και γενικά λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.
Συνωστισμός σε κλειστούς χώρους: Όταν κάνει κρύο, οι χώροι στους οποίους κινούμαστε είναι κλειστοί και δεν αερίζονται αρκετά. Όταν μάλιστα σε αυτούς τους χώρους συγκεντρώνονται πολλά άτομα, κάποιο από τα οποία ίσως έχει μία ίωση, τότε είναι πολύ εύκολο να κολλήσουμε. Άρα, δεν είναι το κρύο που προκαλεί ιώσεις, αλλά το γεγονός ότι το χειμώνα συνωστιζόμαστε σε κλειστούς χώρους, όπου διευκολύνεται η μετάδοση ιογενών λοιμώξεων.
Από τη ζέστη στο κρύο: H απότομη έκθεση από ένα ζεστό περιβάλλον σε ένα κρύο δημιουργεί προβλήματα στην υγεία μας. Έτσι, εάν βρισκόμαστε αρκετή ώρα σε κάποιο ζεστό χώρο και βγούμε απότομα έξω στο κρύο, τότε είναι πιθανό να κρυολογήσουμε ή να πάθουμε κάποια ψύξη. Oι πιθανότητες να αρρωστήσουμε αυξάνονται αν βγούμε στο κρύο ιδρωμένοι από μια δραστηριότητα που έχει προηγηθεί ή αν λουστούμε, στεγνώσουμε ελαφρά τα μαλλιά μας και βγούμε αμέσως έξω με το κεφάλι μας ακόμα ζεστό από το στέγνωμα των μαλλιών.
Σωματική κούραση και εξάντληση: H σωματική και ψυχολογική κούραση μειώνουν την άμυνα του οργανισμού και τον κάνουν πιο ευάλωτο στο κρύο. Έτσι, αν είμαστε ιδιαίτερα κουρασμένοι ή έχουμε κακή ψυχολογική κατάσταση και βρεθούμε σε κρύο περιβάλλον, οι αντιστάσεις του ανοσοποιητικού μας συστήματος μειώνονται, άρα αυξάνονται οι πιθανότητες να κρυολογήσουμε.
♥ Mην ντύνεσαι βαριά: Tο μυστικό είναι να προσαρμόζεις κάθε φορά το ντύσιμό σου με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν έξω, με τις δραστηριότητες που πρόκειται να ακολουθήσουν, καθώς και με τη θερμοκρασία του χώρου στον οποίο κινείσαι πριν βγεις έξω στο κρύο. Συγκεκριμένα, αν βρίσκεσαι σε ένα ζεστό περιβάλλον (γραφείο, σπίτι, εστιατόριο κλπ.), πρέπει να είσαι έτσι ντυμένοι ώστε να μην ιδρώνεις. Eδώ, η συμβουλή των μαμάδων, που θέλει να φοράς φανελάκια και ζακέτες ακόμα και μέσα σε κλειστούς χώρους για να μην κρυολογήσεις, δεν ενδείκνυται, αφού μπορεί να φέρει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να βγαίνεις έξω στο κρύο ιδρωμένη.
Tο ιδανικό είναι να φοράς ρούχα με τα οποία θα κινείσαι με άνεση σε ζεστούς χώρους χωρίς να ιδρώνεις, και λίγο πριν βγείς έξω, να φορέσεις – σε στρώσεις (layers, όπως τα λέμε στη μόδα) πιο ζεστά ρούχα, που θα σε προστατεύσουν από την απότομη ψύξη του σώματός σου. Bέβαια, ακόμα και έξω στο κρύο, τα ρούχα σου δεν θα πρέπει να είναι τόσο βαριά που να σε κάνει να ιδρώνεις καθώς κινείσαι στο δρόμο. Τί γίνεται όμως με τους ζεστούς χώρους στους οποίους μπαίνεις και βγαίνεις γρήγορα, όπως τα λεωφορεία, τα καταστήματα, τις υπηρεσίες κ.λ.π.;
Καλό θα ήταν κάθε φορά που μπαίνεις σε έναν τέτοιο χώρο να βγάζεις το μπουφάν ή το παλτό σου, ειδικά σε περιπτώσεις που πρόκειται να μείνεις παραπάνω από 10 λεπτά (π.χ. σε μια διαδρομή με λεωφορείο ή σε μια επίσκεψή σου στην τράπεζα) και να το ξαναβάζεις πριν εκτεθείς στις χαμηλές θερμοκρασίες.
Για να κάνεις τη διαδικασία αυτή λίγο πιο εύκολη, φρόντισε να φοράς ρούχα που μπαίνουν και βγαίνουν εύκολα, όπως μια ζακέτα, και από πάνω μια πλεχτή εσάρπα (οι γυναίκες), ώστε να βγάζεις μόνο την εσάρπα, ένα μπουφάν με φερμουάρ -που ανοίγει και κλείνει εύκολα- και όχι ένα παλτό με πολλά κουμπιά, ένα μπουφάν που προφυλάσσει από το κρύο και την περιοχή του λαιμού σου, ώστε να μη χρειάζεται να φοράς και κασκόλ, το οποίο θα πρέπει να βάζεις και να βγάζεις συνέχεια.
Δεν είναι δυνατόν ούτε στη δουλειά να μην πηγαίνεις, ούτε να μην μπαίνεις σε ζεστούς χώρους. Η συνάντηση με πολλά άτομα είναι σχεδόν αναπόφευκτος στην καθημερινότητά σου. Γι’ αυτό, φρόντισε να πλένεις συχνά τα χέρια σου (σύμφωνα με έρευνες, όσοι πλένουν πάνω από 5 φορές τα χέρια τους, πηγαίνουν λιγότερες φορές στο γιατρό). Αυτό το μέτρο το συνηθίσαμε βέβαια, γιατί περιλαμβάνεται στους τρόπους προστασίας μας από τον Covid19. Αλλά καλό είναι να θυμάσαι ότι και οι ιοί της γρίπης και του κρυολογήματος επιβιώνουν αρκετές ώρες σε διάφορες επιφάνειες, όπως το τηλέφωνο, το πληκτρολόγιο του κομπιούτερ, τις χειρολαβές κ.λ.π. Γι’ αυτό φρόντισε να πλένεις τα χέρια σου και μην αγγίζεις με αυτά το πρόσωπό σου, γιατί αν ο ιός έχει κολλήσει στα δάχτυλά σου, θα τον «εναποθέσεις» εύκολα στην αναπνευστική σου οδό, αγγίζοντας είτε τη μύτη, είτε το στόμα σου.
♥ Φρόντισε να κρατάς μια απόσταση περίπου ενός μέτρου- όπως συστήνεται άλλωστε και για την προστασία μας από τον Covid19. Ειδικά, όταν συζητάς με άλλους, αν κρατάς απόσταση θα αποφεύγεις τα σταγονίδια που μπορεί να σου μεταδώσουν ιούς.
♥ Αποφεύγεις τις πολλές χειραψίες.
♥ Άνοιγε λίγο κάποιο παράθυρο, ώστε να ανανεώνεται ο αέρας.
H καλύτερη άμυνα στα κρυολογήματα είναι η εξοικείωση με το κρύο. Πρακτικά, όμως, πώς μπορείς να το πετύχεις;
♥ Μην ντύνεις με βαριά ρούχα τα παιδιά, διότι είναι πολύ σημαντικό να μη συνηθίσει ο οργανισμός από μικρή ηλικία σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες.
♥ Η θερμοκρασία που επικρατεί μέσα στο σπίτι να μην ξεπερνά τους 20 βαθμούς. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ιδανική θερμοκρασία είναι από 18 έως 20 βαθμούς Κελσίου.
♥ Φρόντισε να «εκπαιδεύσεις» σταδιακά τον οργανισμό σου να προσαρμόζεται σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, γιατί -δυστυχώς- οι περισσότεροι έχουμε συνηθίσει να ζούμε σε αρκετά υψηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα να είναι ευάλωτος σε ψύξεις και κρυολογήματα όταν εκτίθεται απότομα στο κρύο.
♥ H συστηματική άθληση, επίσης, βοηθάει στην εξοικείωση με το κρύο, γιατί σκληραγωγεί τον οργανισμό.
H εδραιωμένη αντίληψη, που θέλει τα μαλλιά στεγνά πριν βγεις στο κρύο, δεν αρκεί. Tο μυστικό για να αποφεύγεις τις ψύξεις και τα κρυολογήματα είναι, κάθε φορά που λούζεσαι και θέλεις να βγεις έξω, να ακολουθείς την εξής διαδικασία:
♥ Λούζε τα μαλλιά σου με ζεστό νερό, όπως συνηθίζεις, αλλά φρόντισε να τα ξεπλένεις σταδιακά με χλιαρό νερό, ώστε ο χρόνος που θα χρειαστεί να εξισωθεί η θερμότητα του κεφαλιού με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος χώρου να μην είναι μεγάλη και, κυρίως, απότομη.
♥ Στέγνωνε τα μαλλιά σου καλά με το πιστολάκι, αλλά μη βγαίνεις αμέσως έξω. Περίμενε 10 με 15 λεπτά, μέχρι να φύγει η μεγάλη θερμότητα από το κεφάλι σου. Θα πρέπει να εξισωθεί αυτή η ζέστη με τη θερμοκρασία του δωματίου, και στη συνέχεια βγαίνεις έξω. Tο ιδανικό, βέβαια, θα ήταν να φροντίζεις να λούζεσαι μέρες και ώρες που δεν θα χρειάζεται μετά να βγεις έξω.
Κρυολόγημα; Ενίσχυσε το ανοσοποιητικό σου
Tags: cold, COLD & HEALTH, health, healthy tips, Winter
Νίκησε τις καρδιοπάθειες με την καρδιά σου… Με αυτό το…
Τώρα έχεις την ευκαιρία να διατηρήσεις τα παιδιά σου υγιή,…
Επιστροφή στα θρανία… Αν και οι καλοκαιρινές διακοπές τελείωσαν, τα…