Η άσκηση δεν είναι… πρωταθλητισμός 

Η άσκηση δεν είναι… πρωταθλητισμός! Λανθασµένες αντιλήψεις που καταρρίπτονται, µύθοι που αµφισβητούνται, απόψεις που δεν ισχύουν. Η αλήθεια οφείλει να λάµψει κάτω από τα φώτα του γυµναστηρίου! Πάμε λοιπόν να δούμε γιατί πρέπει να γυμνάζεσαι από σήμερα κιόλας! 

άσκηση

Photo Credits: Elly Fairytale από το Pexels

Άσκηση: Μύθοι & αλήθειες  

Τι λέγεται: Όσο πιο πολύ άσκηση κάνω, τόσο το καλύτερο

Τι ισχύει: Η υπερβολή σε γενικές γραµµές είναι εχθρός. Το ίδιο ισχύει και για τη γυµναστική. Η ιδανική συχνότητα είναι 3-4 φορές τη βδοµάδα, αφού το σώµα χρειάζεται τουλάχιστον 24 ώρες για να συνέλθει από τους φυσιολογικούς µικροτραυµατισµούς που προκαλούνται από τη δηµιουργία των νέων µυϊκών ιστών κατά την άσκηση. Το ιδανικό είναι να καταφύγεις σε αυτό που οι ειδικοί ονοµάζουν «ενεργητική ξεκούραση», δηλαδή την αποχή από τη συστηµατική γυµναστική, αλλά όχι από την κίνηση. Έτσι ενεργητική ξεκούραση είναι το περπάτηµα, τα σπορ, το κολύµπι και άλλες παρόµοιες δραστηριότητες που δεν αφήνουν το σώµα να «κοιµηθεί», αλλά του προσφέρουν ένα διάλειµµα από το γυµναστήριο.

άσκηση

Photo Credits: Andrea Piacquadio από το Pexels

Τι λέγεται: Τρώω ό,τι θέλω, αφού έτσι κι αλλιώς γυµνάζοµαι πολύ 

Τι ισχύει: Σε καµία περίπτωση η άσκηση δεν αποτελεί άλλοθι για να προβούµε σε αδικαιολόγητες λαιµαργίες. Αν σκεφτούµε ότι η «δυνατή» γυµναστική βοηθά να χάσουµε 400-600 θερµίδες σε µία ώρα, όσες δηλαδή έχει και ένα κομμάτι γλυκό, αµέσως οι ισορροπίες καταρρίπτονται.

άσκηση

Photo Credits: Elly Fairytale από το Pexels

Κανένα πρόγραµµα γυµναστικής, ακόµα και το πιο σκληρό, δεν µας χαρίζει όµορφο και υγιές σώµα αν δεν ακολουθάµε µια σωστή διατροφή. Το ιδανικό είναι να ακολουθούµε αερόβια άσκηση σε συνδυασµό µε βάρη. Η πρώτη γυµνάζει το σώµα και ενισχύει την καρδιαναπνευστική λειτουργία, αλλά ωθεί το σώµα να ζητάει θερµίδες, ενώ τα βάρη γυµνάζουν και παράλληλα συµβάλλουν στην απώλεια θερµίδων.

Τι λέγεται: Η άσκηση επιβραδύνει τη γήρανση 

άσκηση

Photo Credits: Bruce Mars από το Unsplash

Τι ισχύει: Σύµφωνα µε πρόσφατες έρευνες, λίγα λεπτά άσκησης αρκούν για να µας βοηθήσουν να διατηρήσουµε τη νεότητά µας. Πώς όµως συµβαίνει αυτό; Η φυσιολογική διαδικασία της γήρανσης είναι αναπόφευκτη. Ο µηχανισµός της όµως έχει πλέον µπει στο µικροσκόπιο των επιστηµόνων µε αποτέλεσµα να µπορούµε να τον αποκωδικοποιήσουµε και –γιατί όχι;– να τον ελέγξουµε, τουλάχιστον σε κάποιο βαθµό. Όπως φαίνεται λοιπόν, σηµαντικό ρόλο σε αυτή παίζουν τα τελοµερή, κοµµάτια του DNA που καθορίζουν τη µακροζωία των κυττάρων µας. Όσο περνάνε τα χρόνια τα τελοµερή µικραίνουν (ειδικά αν ζούµε µε άγχος, η διαδικασία επισπεύδεται) µε αποτέλεσµα τα κύτταρα να γερνάνε και το είδωλό µας στον καθρέφτη να αλλοιώνεται µε το πέρασµα του χρόνου. Στηριγµένοι σε αυτά τα δεδοµένα, οι ειδικοί κατέληξαν ότι η γυµναστική µπορεί να καθυστερήσει αυτή την πορεία.

άσκηση

Photo Credits: Andrea Piacquadio από το Pexels

Ειδικοί του Πανεπιστηµίου της Καλιφόρνια δηµοσιεύουν µια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα για το πώς η άσκηση βοηθάει να προασπίσουµε τη νεότητά µας. Τα αποτελέσµατά της έδειξαν ότι οι γυναίκες που γυµνάζονται ακόµα και 15 λεπτά καθηµερινά αποβάλλουν ευκολότερα το στρες. Αποτέλεσµα; Έχουν µακρύτερα τελοµερή από όσες δεν γυµνάζονται. Έτσι τα κύτταρά τους δεν διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο µε τις γυναίκες που δεν γυµνάζονται, κι έτσι δεν επιτρέπεται στο χρόνο να αφήσει βαθιά τα σηµάδια του. Εποµένως, η άσκηση µπορεί να κρατήσει µακριά το άγχος µας και να καθυστερήσει το άγγιγµα του χρόνου. Και το πιο σηµαντικό; Με αντίτιµο µόνο ένα τέταρτο από το χρόνο µας. Φρόντισε λοιπόν, να γυµνάζεσαι σε σχετικά έντονο ρυθµό, καθώς τότε η άσκηση είναι πιο αποτελεσµατική.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
0