Συνειδητή διατροφή και περιβάλλον

Η ενσυνειδητότητα (mindfulness), είναι η πρακτική της εστίασης της προσοχής μας στο παρόν, βιώνοντας κάθε στιγμή συνειδητά, χωρίς να βρισκόμαστε στον «αυτόματο πιλότο». Η εξάσκηση της ενσυνειδητότητας, έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσματική στη γενική βελτίωση της ποιότητας ζωής και μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας μας, όπως για παράδειγμα, στη σχέση μας με το φαγητό. Έτσι λοιπόν, δημιουργήθηκε το κίνημα της συνειδητής διατροφής (mindful eating).

Συνειδητή διατροφή και η σχέση μας με το φαγητό

Με τη συνειδητή διατροφή ο στόχος είναι να καλλιεργήσουμε μια καλύτερη σχέση με το φαγητό και το σώμα μας, ώστε να αναγνωρίζουμε πιο εύκολα ποιες διατροφικές επιλογές μας ωφελούν και ποιες όχι. Η βαθύτερη επίγνωση των διατροφικών μας συνηθειών, μας βοηθάει στο να κάνουμε επιλογές οι οποίες είναι πιο θρεπτικές για το σώμα μας, αλλά ταυτόχρονα, που είναι και πιο φιλικές προς το περιβάλλον.

Συνειδητή διατροφή και η σύνδεσή της με το περιβάλλον

Πώς όμως συνδέεται η συνειδητή διατροφή με το περιβάλλον και πώς μπορεί να βοηθήσει τον πλανήτη; Πρωτίστως, η συνειδητή διατροφή μάς ευαισθητοποιεί όσο αφορά στην υπερκατανάλωση και στη σπατάλη του φαγητού και μπορεί να μας οδηγήσει σε πιο φιλικές προς το περιβάλλον καταναλωτικές συνήθειες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ετησίως, δημιουργούνται σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου 1,3 δις τόνοι απορρίμματα τροφίμων. Δίνοντας προσοχή στα σήματα πείνας και κορεσμού του σώματός μας, συνειδητοποιούμε καλύτερα την ποσότητα της τροφής που καταναλώνουμε και που χρειαζόμαστε. Κατά συνέπεια, μπορούμε να επιλέγουμε μεγέθη μερίδων που ταιριάζουν καλύτερα με την όρεξή μας, χωρίς να πετάμε μεγάλες ποσότητες φαγητού. Τις φορές που δεν θα υπολογίσουμε σωστά και θα περισσέψει πολύ φαγητό, αντί να το πετάξουμε, μπορούμε να το καταψύξουμε και να το καταναλώσουμε κάποια άλλη φορά. Επιπλέον, μπορούμε να κομποστοποιήσουμε τα υπολείμματα της προετοιμασίας του φαγητού και να τα χρησιμοποιήσουμε ως λίπασμα. Με τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, ταυτόχρονα, μειώνουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που σχετίζονται με την παραγωγή, τη μεταφορά και τη διάθεση των τροφίμων.

Συνειδητή διατροφή και μαγείρεμα…

Μια άλλη συνήθεια συνυφασμένη με τη συνειδητή διατροφή που μπορεί να βοηθήσει το περιβάλλον, είναι το μαγείρεμα. Παρόλο που δε σημαίνει αυτόματα ότι πρέπει να μαγειρεύουμε διαρκώς, αφιερώνοντας χρόνο να μαγειρέψουμε το φαγητό μας, είναι πιο πιθανό να εκτιμήσουμε τον κόπο, τον χρόνο και την ποιότητα των συστατικών που χρησιμοποιήθηκαν για την προετοιμασία του. Αυτή η εκτίμηση μάς ενθαρρύνει να δημιουργούμε πιο θρεπτικά και υγιεινά γεύματα, ενώ ταυτόχρονα, μας βοηθάει να μειώνουμε μέρος των πλαστικών υλικών μιας χρήσης, καθώς και των πόρων μεταφοράς για μια παραγγελία παράδοσης ή παραλαβής φαγητού από εστιατόρια. Παρατηρώντας πώς αντιδρά το σώμα μας στο φαγητό, κατανοούμε καλύτερα ποιες  ομάδες τροφίμων ωφελούν περισσότερο την υγεία μας, ενώ ταυτόχρονα ωφελούμε και εμείς τον πλανήτη. Συγκεκριμένα, έχει διαπιστωθεί ότι μειώνοντας την πρόσληψη ζωικής πρωτεΐνης, και αυξάνοντας τις φυτικές τροφές στη διατροφή μας, όπως λαχανικά, φρούτα, όσπρια και προϊόντα ολικής αλέσεως, σημειώνονται πολλά οφέλη για την υγεία. Παράλληλα αντισταθμίζονται οι τρέχουσες επιπτώσεις στο περιβάλλον, αφού ελαττώνονται οι υπερβολικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, μεθανίου και οξειδίου του αζώτου από τις βιομηχανίες κρέατος, που πιστώνονται με την κλιματική αλλαγή. Η συνειδητή διατροφή μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο για την προώθηση της αειφορίας και τη μείωση του αντίκτυπού μας στο περιβάλλον. Δίνοντας προσοχή στα τρόφιμα που τρώμε, μειώνοντας τα απορρίμματα τροφίμων και επιλέγοντας βιώσιμες και ηθικές πρακτικές διατροφής, μπορούμε να προωθήσουμε ένα πιο υγιές και βιώσιμο σύστημα τροφίμων.

Συνειδητή διατροφή για τη Lidl 

Για τη Lidl, η συνειδητότητα στο φαγητό αρχίζει από τη δυνατότητα να λαμβάνει ο κάθε πελάτης, συνειδητές αποφάσεις αγορών. Γι’ αυτό και στα καταστήματά της η βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων στα ράφια είναι μια συνεχής διαδικασία. Από προϊόντα με λιγότερη ζάχαρη και λιγότερο αλάτι, σε περισσότερα βιολογικά προϊόντα, καθώς και τη σταδιακή αύξηση στο ποσοστό των δημητριακών ολικής άλεσης στα προϊόντα της ιδιωτικής της ετικέτας, η Lidl στηρίζει και ενδυναμώνει τους καταναλωτές, με μια γκάμα προϊόντων που ωφελεί τόσο την υγεία όσο και το περιβάλλον.

Συνειδητή διατροφή από τους ειδικούς

Παράλληλα, η Lidl Κύπρου στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής της Ευθύνης της, αναλαμβάνει διαρκώς νέες ενέργειες και πρωτοβουλίες που έχουν στο επίκεντρό της τον άνθρωπο και την κοινωνία. Μία από αυτές τις ενέργειες είναι και η δημιουργία της σειράς βίντεο “Lidl Social Talks”, όπου συζητούνται σημαντικά θέματα που απασχολούν τη σύγχρονη κοινωνία. Δείτε πιο κάτω ένα από τα βίντεο της σειράς, όπου η Δρ. Ανθή Λούτσιου, Εγγεγραμμένη Κλινική Ψυχολόγος, μιλάει για τη συνειδητή διατροφή.

Δείτε το σχετικό βίντεο κάνοντας κλικ εδώ ⇓

 

 

MadameLeFo