Συναισθηματικά λάθη που περιορίζουν την ευτυχία σου

Συναισθηματικά λάθη; Ναι, κι όμως υπάρχουν! Και μάλιστα 3 στον αριθμό… Και που όταν τα κάνεις, περιορίζουν την ευτυχία σου… Μάλιστα, όπως λέει η κλινική Ψυχολόγος Έλενα Αριστοδήμου, όταν τα κάνεις μπορούν στην πραγματικότητα να σε κάνουν να νιώθεις χειρότερα για τη ζωή σου… Μάθε τώρα πως θα ανταπεξέλθεις απ’ αυτό το φαύλο κύκλο…

συναισθηματικά λάθη

Photo Credits: Finn Hackshaw από το Unsplash

Τα συναισθήματα σου, επηρεάζουν κάθε απόφαση που παίρνεις. Επιδρούν πάνω στις σχέσεις σου, στην εργασιακή σου ζωή, στην ψυχολογική σου ευρωστία και στη σωματική σου υγεία. Μελέτες δείχνουν ότι οι συναισθηματικές σου επιδεξιότητες μπορούν να καθορίσουν πόσο επιτυχημένος θα είσαι.

συναισθηματικά λάθη

Photo Credits: Nastya Gepp από το Pixabay

Παρά τον τεράστιο ρόλο που τα συναισθήματα σου παίζουν στη ζωή σου, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην σκέφτεσαι συχνά για αυτά που αισθάνεσαι. Οι περισσότεροι δεν το κάνουν και οι περισσότεροι μας, δεν έχουμε διδαχθεί πώς να τα χειριζόμαστε. Εν κατακλείδι, αρκετοί άνθρωποι  – ακόμη και έξυπνοι και επιτυχημένοι- κάνουν κάποια συναισθηματικά λάθη. Σαν ψυχοθεραπεύτρια, τα πιο συνηθισμένα συναισθηματικά λάθη που παρατηρώ είναι τα ακόλουθα.

Να απαρνιέσαι τι αισθάνεσαι

συναισθηματικά λάθη

Photo Credits: Lee Luis από το Unsplash

Πιθανόν να μην απαρνιόσουν ότι είχες ένα κόψιμο στο πόδι σου. Τείνουμε να χειριζόμαστε τις σωματικές μας πληγές, χωρίς δεύτερη σκέψη. Όμως, μπορεί να απαρνηθείς τις συναισθηματικές σου πληγές. Έστω αν ελαχιστοποιείς πώς νιώθεις, λέγοντας «πραγματικά δεν με νοιάζει που δεν πήρα αυτή τη θέση εργασίας» ή αν απαρνιέσαι εντελώς τα συναισθήματα σου, λέγοντας «όχι δεν πεινάω», οι περισσότεροι από μας, μερικές φορές  προσπαθούμε να προσποιούμαστε ότι δεν πονάμε. Όμως, υποτιμώντας τα συναισθήματα σου, δεν θα τα κάνεις να φύγουν.

Photo Credits: Emma Matthews-digital content production από το Unsplash

Πολλοί άνθρωποι σκέφτονται ότι, καταστέλλοντας τις συναισθηματικές τους πληγές, σημαίνει ότι είναι ψυχικά δυνατοί. Στην πραγματικότητα, απλά προσποιούνται βάναυσα. Μπορεί να είναι άβολο και ντροπιαστικό να παραδεχθείς τους αγώνες σου. Όμως, αναγνωρίζοντας τα συναισθήματα σου, είναι το κλειδί για να παίρνεις τις καλύτερες αποφάσεις. Και είναι θεμελιώδες στο να αναφέρεσαι στον ψυχολογικό σου πόνο με ένα υγιή τρόπο.

Αποφεύγοντας ανεπιθύμητα συναισθήματα

συναισθηματικά λάθη

Photo Credits: Sharky από το Pixabay

Ο φόβος, η λύπη, η ντροπή και η απογοήτευση, είναι απλά μερικά άβολα συναισθήματα που κανείς δεν θέλει να νιώθει. Κάποιοι άνθρωποι όμως, φτάνουν στα άκρα για να αποφύγουν αυτά τα συναισθήματα και σαν επακόλουθο, περιορίζουν τη ζωή τους. Για να αναπτυχθείς σαν άτομο, πρέπει να επιτρέψεις στον εαυτό σου να νιώθει άβολα. Και πρέπει να βιώσεις αρνητικά συναισθήματα, αν πραγματικά θέλεις να βιώσεις τα θετικά. Αν ένιωθες συνεχώς ευτυχής, δεν θα το εκτιμούσες.

Κάθε φορά που αντιμετωπίζεις άβολες καταστάσεις, είναι μια κύρια ευκαιρία να αποκτήσεις αυτοπεποίθηση για τον εαυτό σου. Όταν μάθεις ότι μπορείς να αντέξεις τη δυσφορία, θα είσαι πιο πρόθυμος να αντιμετωπίσεις τους φόβους σου και να περπατήσεις έξω από τη ζώνη άνεσης σου.

Κυνηγώντας την ευτυχία

συναισθηματικά λάθη

Photo Credits: Cocoparisienne από το Pixabay

Η ευτυχία είναι η όλη οργή: Όλοι μιλούν για τα πράγματα που πρέπει να κάνεις εδώ και τώρα, για να νιώθεις πιο ευτυχής. Όμως, το να κυνηγάς την ευτυχία, σου αντιστρέφει τα πυρά, και το να επιμένεις να νιώσεις πιο ευτυχής, σου καταστρέφει τη στιγμή. Η ιδέα ότι δεν είσαι «αρκετά ευτυχής», σε πιέζει να βιώσεις περισσότερη χαρά στη ζωή σου. Και τρέχοντας από τη μια δραστηριότητα στην επόμενη, προσπαθώντας να ζορίσεις ευτυχία, είναι ένας σίγουρος τρόπος να νιώθεις χειρότερα για τη ζωή σου.

συναισθηματικά λάθη

Photo Credits: Pablo Merchan Montes από το Unsplash

Επιπρόσθετα, μερικοί άνθρωποι ανταλλάσσουν μια στιγμιαία ικανοποίηση με μια μακροπρόθεσμη. Τρώγοντας μια δεύτερη δόση μακαρονάδα ή ένα εκπληκτικό επιδόρπιο, μπορεί να σε κάνει να νιώσεις καλύτερα για μια στιγμή. Αναβάλλοντας μια εργασία για να δεις στα κλεφτά την αγαπημένη σου σειρά, θα σε βοηθήσει να αποφύγεις τη βαριεστημάρα ή την πίεση. Όμως, η στιγμιαία ικανοποίηση και υπερηφάνεια, θα σε κάνουν να νιώθεις άθλια, μελλοντικά. Η αυτοπειθαρχία -που απαιτεί να ανέχεσαι μια δόση δυσφορίας- θα σε βοηθήσει να νιώσεις πιο ευτυχής στη συνέχεια της ζωής σου.

Πώς να βελτιώσεις τις συναισθηματικές σου επιδεξιότητες

Photo Credits: Cathryn Lavery από το Unsplash

Οι συναισθηματικές επιδεξιότητες, είναι σαν τις άλλες – γίνεσαι καλύτερος με την εξάσκηση. Πριν όμως καλυτερεύσεις, είναι σημαντικό να καταγράψεις κάποια συναισθηματικά λάθη που κάνεις. Τα καλά νέα είναι ότι, μαθαίνοντας πώς να ρυθμίζεις τα συναισθήματα σου, είναι ένας από τους τρεις κεντρικούς παράγοντες της ψυχικής δύναμης. Ακονίζοντας τις συναισθηματικές σου επιδεξιότητες, θα σε βοηθήσει να κτίσεις τους ψυχικούς μυς που χρειάζεσαι για να φτάσεις στις μέγιστες δυνατότητες σου.

Photo Credits: Alexas Fotos από το Pixabay

More info

Η Έλενα Αριστοδήμου είναι Κλινική Ψυχολόγος,

Μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί της στο aristodemouelena@gmail.com

 Μάθε περισσότερα για το πως θα νικήσεις το άγχος κάνοντας κλικ εδώ

Έχεις άγχος; Εδώ θα βρεις τα 5 «βότανα» που το νικούν

 

 

 

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
0