Έχεις άγχος; Εδώ θα βρεις τα 5 «βότανα» που το νικούν

Κι όμως, υπάρχουν… Αν έχεις άγχος, εδώ θα βρεις τα 5 «βότανα» που το νικούν. Η κλινική ψυχολόγος  Έλενα Αριστοδήμου θα μας δώσει όλα τα «συστατικά» που οδηγούν στην επιτυχία.

Η αποτοξίνωση καταπολεμά το στρες

Θα πρέπει λοιπόν να αποτοξινώνεσαι τακτικά. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, γιατί συγκέντρωση πολλών τοξινών στο σώμα σου, μπορεί να εμποδίσει την παραγωγή ντοπαμίνης. Υπάρχουν μυριάδες τρόποι αποτοξίνωσης, από τους πράσινους χυμούς, μέχρι τη λήψη ενεργού άνθρακα ή κάνοντας έναν αρχοντικό καθαρισμό γιόγκα. Όσο λιγότερο τοξικός είσαι, τόσο πιο υπερφορτωμένα μπορούν να γίνουν τα επίπεδα ντοπαμίνης σου.

Να ακούς μουσική που σε «ανεβάζει»

Ένας από τους πιο εύκολους και πιο γρήγορους τρόπους να πάρεις μια ωφέλιμη δόση ΄γς στον εγκέφαλο, είναι ακούγοντας μουσική. Η μουσική δημιουργεί «κορυφαίες συναισθηματικές στιγμές», κάνοντας τον εγκέφαλο μας «να τραγουδά» Η μουσική βοηθούσε άτομα να νιώθουν ανεβασμένα από την Παλαιολιθική εποχή. Είναι έτσι δοκιμασμένο και αληθές,

Ξέχνα το άγχος, γίνε δημιουργική

Δεν έχει σημασία αν εκφράζεις την δημιουργικότητα σου κάνοντας τέχνες και χειροτεχνίες, ή γράφοντας μια ολόκληρη συμφωνία… Κάθε δημιουργική δραστηριότητα αυξάνει τα επίπεδα ντοπαμίνης. Να χορεύεις, να πάς σε μια τάξη για σχέδιο φιγούρας, να γράψεις ένα ποίημα, να μαγειρέψεις κάτι καινούργιο ή ακόμα να ακολουθήσεις ένα πρόγραμμα αυτόματης επισκευής με ζέση, και θα ανταμειφθείς με ψηλότερα επίπεδα ντοπαμίνης.

Ξεκίνα μια θετική γραμμή

άγχοςΑυτή η συμπεριφορά, όχι μόνο αυξάνει τα επίπεδα ντοπαμίνης, αλλά συμβαίνει να είναι το θεμέλιο για τη δημιουργία καινούργιων θετικών συνηθειών. Δες πόσες φορές μπορείς να κάνεις κάτι καινούργιο (όπως να ανακυκλώσεις τα πλαστικά σου ή να αποφύγεις τη σόδα) και σημείωσε το κάτω σε ένα ημερολόγιο ή μια πρόχειρη κόλλα. Δες για πόσο χρονικό διάστημα μπορείς να κάνεις την νικήτρια γραμμή να διαρκέσει.

Συμπληρώματα, η φυσική λύση που καταπολεμά το άγχος

άγχοςΤα επίπεδα ντοπαμίνης μπορούν επίσης να ανυψωθούν δια μέσου συμπληρωμάτων. Δοκίμασε:

 Η θεανίνη (Ltheanine) αυξάνει πολυάριθμους νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλο, συμπεριλαμβανομένης και της ντοπαμίνης. Το πράσινο τσάι είναι μια πλούσια πηγή αυτού του φυτικού συνθετικού.

 Η κουρκουμίνη (curcumin) που βρίσκεται κατά κύριο λόγο στην κουρκούμη (turmeric), αυξάνει αποτελεσματικά την ντοπαμίνη στον εγκέφαλο.

 Το πανάρχαιο φυτό Γκίγκο (Ginkgo Biloba ) μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ντοπαμίνης.

 Η AcetylItyrosine είναι μια “κατασκευάστρια” ντοπαμίνης. Έτσι, μια υγιής δόση από αυτή, ενισχύει την παραγωγή ντοπαμίνης στον εγκέφαλο.

Διαλογισμός και γιόγκα

άγχοςΟ διαλογισμός και η γιόγκα μπορούν να αλλοιώσουν αποτελεσματικά μηχανισμούς του εγκεφάλου που επιτρέπουν μεγαλύτερες δόσεις ντοπαμίνης. Ένας από τους λόγους όπου συνεπείς διαλογιστές χειρίζονται το στρες καλύτερα, και συνήθως νιώθουν καλά, είναι λόγω της αύξησης σε γ-αμινο-βουτυρικό οξύ (Gamma Aminobutyric Acid GABA) και σε ντοπαμίνη. Ο διαλογισμός, μας ελευθερώνει από τις αυτοματοποιημένες διαδρομές νεύρων που εμποδίζουν την ελευθέρωση ντοπαμίνης και άλλους νευροδιαβιβαστές, που μας κάνουν να νιώθουμε καλά.

More info

Η Έλενα Αριστοδήμου είναι Κλινική Ψυχολόγος,

Μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί της στο aristodemouelena@gmail.com

 

 Μάθε περισσότερα για το άγχος κάνοντας κλικ εδώ

Άγχος: Γιατί προτιμά περισσότερο τις γυναίκες;

 

 

 

 

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
0