Καρδιακή ανεπάρκεια: Ενημερωτική εκστρατεία

Η Καρδιακή ανεπάρκεια θέλει την ενημερωτική εκστρατεία της. Και πραγματοποείται μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου σε συνεργασία με την Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου, με τη στήριξη του Συνδέσμου Καρδιοπαθών Λευκωσίας και της Novartis Pharma Services Inc. Κύπρου. Και αυτή η ενημερωτική εκστρατεία ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες.  

Η εταιρεία Novartis Pharma Services Inc. Κύπρου σε συνεργασία με την Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου και με την στήριξη του Συνδέσμου Καρδιοπαθών Λευκωσίας  διοργανώνουν ενημερωτική εκστρατεία για την καρδιακή ανεπάρκεια μεταξύ 20 Νοεμβρίου και 15 Δεκεμβρίου 2020. Όπως είναι γνωστό, η Ευρωπαϊκή Ημέρα Καρδιακής Ανεπάρκειας διοργανώνεται στις αρχές  Μαΐου κάθε χρόνο, όμως, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας SARS Cov-2 δεν κατέστη δυνατή η διοργάνωση οποιασδήποτε ενέργειας, κατ’ αυτή την περίοδο, στην Κύπρο.

Καρδιακή ανεπάρκεια

Η εκστρατεία, έχει σαν στόχο την ενημέρωση του κοινού για την καρδιακή ανεπάρκεια, τα βασικά της συμπτώματα, τη διαχείριση της,  καθώς επίσης και την προτροπή προς τους ασθενείς  με καρδιακή ανεπάρκεια, να παρακολουθούν τα συμπτώματα τους και να επικοινωνούν άμεσα με τον γιατρό τους όταν παρατηρούν επιδείνωση/αλλαγή προκειμένου να λαμβάνουν συμβουλές και κατάλληλη θεραπευτική αγωγή, ούτως ώστε να διατηρούν την ποιότητα ζωής που επιθυμούν.

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια νόσος που επιβάλλει την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωσή, αφού κάτι τέτοιο μπορεί να επηρεάσει θετικά και σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής του ασθενή. Λόγω των συμπτωμάτων της          (δύσπνοια, οίδημα ή ζάλη), που μπορούν εύκολα να αποδοθούν από τους ίδιους τους ασθενείς στη φυσική γήρανση ή άλλους παράγοντες, η καρδιακή ανεπάρκεια πολλές φορές δεν διαγιγνώσκεται έγκαιρα, γεγονός που μπορεί να στοιχίσει ακόμα και τη ζωή του ασθενούς. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η καρδιακή ανεπάρκεια αφορά μεγάλο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού και η αντιμετώπισή της προϋποθέτει μια σειρά στοχευμένων συλλογικών και ατομικών δράσεων.

Καρδιακή ανεπάρκεια και η ενημέρωση

Η φετινή ενημερωτική εκστρατεία με το κεντρικό μήνυμα «Τίποτα δεν πρέπει να σας εμποδίζει να κάνετε αυτά που αγαπάτε με την καρδιά σας. Ούτε και η καρδιακή ανεπάρκεια», που άρχισε το τελευταίο 10ημερο του Νοέμβρη και θα διαρκέσει μέχρι και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκέμβρη, και θα περιλαμβάνει μια σειρά άρθρων, τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών συνεντεύξεων από μέλη της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου αλλά και ασθενών, σε διάφορα ΜΜΕ της Κύπρου. Επίσης, θα γίνει στενά στοχευμένη μεταφορά μηνυμάτων μέσω διαδικτύου με αποδέκτες ασθενείς, φροντιστές και επιλεγμένο ηλικιακό κοινό που ενδεχομένως να βιώνει συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας.

 Καρδιακή ανεπάρκεια με διαδικτυακό συνέδριο

Επιπρόσθετα, αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια περίοδο (3, 10 και 17 Δεκεμβρίου) η Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου σε συνεργασία με την Ομάδα Εργασίας Καρδιακής Ανεπάρκειας  της Καρδιολογικής Εταιρείας του Ισραήλ διοργανώνουν το διαδικτυακό ιατρικό συνέδριο ‘Cyprus – Israel Conference of Advances in Heart Failure’ στο οποίο θα συμμετάσχουν πολλοί γνωστοί Κύπριοι και Ισραηλινοί ομιλητές οι οποίοι θα δώσουν διαλέξεις για τα νεότερα δεδομένα που αφορούν στη καρδιακή ανεπάρκεια όπως την πρόοδο στην ιατρική περίθαλψη, στους  βιοδείκτες, στην απεικόνιση, στις αρρυθμίες, στις συσκευές και διαχείριση της προχωρημένης καρδιακής ανεπάρκειας. Το συνέδριο έχει επικυρωθεί και από τον Σύνδεσμο Καρδιακής Ανεπάρκειας (HFA) της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας.

  Καρδιακή ανεπάρκεια & ανοιχτή συζήτηση

Για πρώτη φορά το ενδιαφερόμενο κοινό  στα πλαίσια του συνεδρίου θα μπορεί να παρακολουθήσει διαδικτυακά την ανοιχτή συζήτηση της ιατρικής ομάδας για την Καρδιακή Ανεπάρκεια με τίτλο ‘Τι πρέπει να γνωρίζει ο ασθενής με Καρδιακή Ανεπάρκεια το 2020’, έτσι ώστε να ενημερωθεί για τα νεότερα δεδομένα που αφορούν στη διαχείριση και αντιμετώπιση της ασθένειας. Η ανοικτή αυτή συζήτηση προγραμματίζεται να γίνει στις 10 Δεκεμβρίου 2020, μεταξύ των ωρών 4:30 – 5:30 μμ.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συζήτηση ζωντανά  ακολουθώντας τους πιο κάτω συνδέσμους:

ZOOM:

https://zoom.us/j/94459694974?pwd=TDVzMjJBN2dnQmVCeUM4NE80cy9GQT09

Facebook:

https://www.facebook.com/cypruscardiologysociety/live/

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ασθένεια επισκεφθείτε τον ιστότοπο της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου και στις σελίδες: https://www.keepitpumping.com/

https://www.heartfailurematters.org/el_GR/

 

Μάθε περισσότερα από τον καρδιολόγο Δρ. Κωνσταντίνος Εργατούδη με ένα κλικ  [bs_icon name=”glyphicon glyphicon-download-alt”] 

Καρδιακή ανεπάρκεια: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

 

MadameLeFo