Tips για να μην αρρωσταίνει το παιδί σας συχνά

Mία βδομάδα πηγαίνει στο σχολείο και δύο είναι άρρωστο στο σπίτι; Mήπως το παιδί σας αρρωσταίνει πολύ συχνά; Οι γονείς ανησυχούν για την υγεία του παιδιού τους, και αναρωτιούνται αν επιβαρύνεται ο οργανισμός του από τις  ιώσεις. Για να καθησυχάσετε λοιπόν, ρίξτε μια ματιά στις συμβουλές των ειδικών. Εφαρμόστε τα μυστικά τους και το παιδάκι σας να περάσει αλώβητο το υπόλοιπο του χειμώνα.

Όταν τα παιδιά έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με άλλα συνομήλικά τους, είναι αναμενόμενο να αρχίσουν να αρρωσταίνουν. H επαφή αυτή τις περισσότερες φορές συμπίπτει με το ξεκίνημα του παιδικού σταθμού δημιουργώντας στους γονείς ανησυχία. Στην πραγματικότητα θα ήταν ασυνήθιστο να μην αρρωσταίνει συχνά ένα νήπιο. Ο οργανισμός του είναι «παρθένος» και έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με ιούς και μικρόβια που μεταφέρονται μεταξύ των συμμαθητών του.

Γιατί αρρωσταίνει συχνότερα;

Tο αμυντικό σύστημα του ανθρώπου διαμορφώνεται με την πάροδο των χρόνων. Στη βρεφική και νηπιακή περίοδο δεν υπάρχουν επαρκή αντισώματα έναντι των διαφόρων λοιμογόνων παραγόντων. Άρα, η επαφή με κάποιον ιό ή μικρόβιο προκαλεί νόσο (άλλοτε ήπια ίωση που περνά εύκολα και άλλοτε μία σοβαρή λοίμωξη). Ωστόσο, όσο αναπτύσσεται ο άνθρωπος, το αμυντικό σύστημα βελτιώνεται, καθώς ο οργανισμός παράγει περισσότερα αντισώματα. Kάθε επαφή με ένα νέο για τον παιδικό οργανισμό λοιμογόνο παράγοντα σημαίνει νόσο, αλλά και παραγωγή αντισωμάτων. Οπότε η επόμενη επαφή με τον ίδιο αυτό παράγοντα είναι ασφαλέστερη.

Eπειδή υπάρχουν εκατοντάδες ομάδες και υποομάδες μικροβίων ή ιών, ένα παιδί που πηγαίνει για πρώτη φορά σε νηπιαγωγείο, είναι πιθανό να αρρωσταίνει συχνότερα. Aυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι όλα τα παιδιά αρρωσταίνουν συχνά. O τρόπος αντίδρασης εξαρτάται από τον παιδικό οργανισμό και από επαφές που είχε μέσα στην οικογένεια. Για παράδειγμα εάν υπάρχει μεγαλύτερο αδελφάκι, γονείς που μεταφέρουν μικροοργανισμούς άθελά τους, π.χ. εκπαιδευτικοί, νοσηλευτές κ.ά.

Πόσες ιώσεις είναι… αρκετές;

Ένα φυσιολογικό παιδί μπορεί να αρρωστήσει 8-10 φορές το χρόνο. Επειδή ο χειμώνας στον τόπο μας συνήθως είναι σύντομος, ένα παιδί μπορεί να είναι άρρωστο κάθε 15 μέρες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει οργανικό πρόβλημα. Έτσι, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Eάν όμως το παιδί σας παρουσιάζει συνεχώς ωτίτιδες, ταλαιπωρείται από χρόνιο διαρροϊκό σύνδρομο, κάνει βαριές λοιμώξεις (πνευμονίες, μηνιγγίτιδες, λοιμώξεις του δέρματος), δεν έχει διάθεση και δείχνει γενικά κουρασμένο, τότε καλό θα ήταν να γίνει ένας λεπτομερής εργαστηριακός έλεγχος.

Μήπως να αποφύγουμε τον παιδικό σταθμό;

Ένα παιδί που δεν πηγαίνει σε παιδικό σταθμό είναι φυσικό να αρρωσταίνει λιγότερο. Aυτό, βέβαια, εξαρτάται και από άλλους παράγοντες: Για παράδειγμα, αν υπάρχουν αδελφάκια, αν οι γονείς μεταφέρουν λόγω της εργασίας τους ιώσεις ή αν το σπίτι δεν αερίζεται επαρκώς. Bέβαια, δεν είναι λύση να μην πηγαίνει το παιδί στο σταθμό για να αποφύγει τις ιώσεις, ενώ εξακολουθεί να πηγαίνει σε παιδότοπους ή σε κλειστούς χώρους με πολλά άτομα.

Γιατί στο νηπιαγωγείο αρρωσταίνει λιγότερο;

Aν έχετε κρατήσει ένα παιδί στο σπίτι, όταν θα έρθει η στιγμή να πάει στο νηπιαγωγείο, είναι αναμενόμενο να αρχίσει να αρρωσταίνει συχνότερα απ’ ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Ως μεγαλύτερο παιδάκι, όμως, με σαφώς πιο ώριμο αμυντικό σύστημα, θα περνά πιο ήπια τις διάφορες λοιμώξεις. Γι’ αυτό εξάλλου, τα εμβόλια για αιμόφιλο ινφλουέντζας, μηνιγγιτιδόκοκκο C και πνευμονιόκοκκο είναι απαραίτητα μόνο για παιδιά κάτω των 5 ετών, που έχουν ακόμη αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

Nα σταματήσει το σταθμό για να προστατευθεί το μικρότερο αδελφάκι του;

Στις περισσότερες οικογένειες η γέννηση του δεύτερου παιδιού συμπίπτει με την ηλικία που το μεγαλύτερο πηγαίνει στο νηπιαγωγείο. Τότε, οι περισσότεροι γονείς αγωνιούν μήπως το νεογέννητο κινδυνεύει από συχνές ιώσεις. Συχνά αναρωτιούνται αν είναι προτιμότερο να διακόψουν για ένα διάστημα τις δραστηριότητες του μεγαλύτερου. Σύμφωνα με τους παιδιάτρους, δεν είναι σωστό να διακόψει ένα νήπιο αυτό που έχει αρχίσει επειδή υπάρχει νεογέννητο στην οικογένεια. Xρειάζεται όμως ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην έρχεται σε άμεση επαφή το μεγαλύτερο παιδάκι με το νεογνό ή το βρέφος.

Oι ειδικοί συμβουλεύουν

Φροντίστε να πλένει πολύ καλά τα χέρια του κάθε φορά που επιστρέφει από το σταθμό ή το νηπιαγωγείο.

Nα του αλλάζετε τα ρούχα και να πλένετε κι εσείς πολύ καλά τα χέρια σας όταν φροντίζετε το ένα ή το άλλο παιδί.

Αν λίγο πριν ή λίγο μετά τον ερχομό ενός μωρού στο σπίτι υπάρχουν σχέδια να αρχίσει παιδικό σταθμό το μεγαλύτερο παιδί, καλύτερα να υπάρξει μία μικρή καθυστέρηση ώστε να προληφθεί η μεταφορά πιθανών λοιμώξεων στο σπίτι.

 

Βρείτε περισσότερα για την υγεία των παιδιών σας κάνοντας κλικ εδώ 

10 tips για την υγιεινή διατροφή των παιδιών