Super μπρόκολο κατά του καρκίνου

Η κατανάλωση λαχανικών βοηθά στην καταπολέμηση ασθενειών, χωρίς όμως να είναι γνωστό πώς προάγουν την υγεία. Τώρα οι ερευνητές πιστεύουν ότι ανακάλυψαν πώς ο οργανισμός χρησιμοποιεί το μπρόκολο ως «όπλο» απέναντι στην απειλή του καρκίνου. 

Μπρόκολο & τo ευεργετικό CV του

Το μπρόκολο ανήκει στην ίδια οικογένεια λαχανικών με το λάχανο και το κουνουπίδι. Λαχανικά που περιέχουν υψηλά επίπεδα γλυκοζιδάσης. Πρόκειται για μια ουσία που όταν διασπάται στον οργανισμό παράγει μια άλλη που θεωρείται από τους ισχυρότερους αντικαρκινικούς παράγοντες. Πάντως, οι επιστήμονες απέδειξαν ότι ο καλύτερος τρόπος για να μειωθεί ο κίνδυνος πολλών καρκίνων είναι η υγιεινή ισορροπημένη διατροφή. Σύμφωνα με νέες οδηγίες, πρέπει να καταναλώνουμε τουλάχιστον 5 έως και 9 μερίδες διάφορων φρούτων και λαχανικών την ημέρα.

Μπρόκολο & η δράση του κατά του καρκίνου

Ωστόσο τώρα, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ μελετούν τη δράση του μπρόκολου στα καρκινικά κύτταρα που εμφανίζονται στο στήθος. Η έρευνα τους έδειξε πως τα συστατικά του κρύβουν το κλειδί για την αποφυγή του καρκίνου. «Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η ουσία DIM (διινδολυμεθάνιο), ένα συστατικό του μπρόκολου, έχει πολλαπλά κατασταλτική δράση στον καρκίνο του μαστού. Ενώ τα κύτταρα αναπτύσσονται, η DIM επιδρά στον οργανισμό αποτρέποντας τα κακοήθη κύτταρα και παρεμποδίζοντας την εξάπλωση του καρκίνου», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, Τσίμπο Χονγκ. Σύμφωνα με τα ευρήματα, η DIM προκαλεί το θάνατο των καρκινικών κυττάρων αυξάνοντας τα επίπεδα πρωτεΐνης που θανατώνει κύτταρα, μειώνοντας παράλληλα μια άλλη πρωτεΐνη που τα διατηρεί ζωντανά. Ο επικεφαλής της έρευνας πάντως δήλωσε ότι στο μέλλον οι έρευνες θα επικεντρωθούν στη διενέργεια του ακριβούς μηχανισμού της DIM.

Μπρόκολο, κορυφαίο για την υγεία 

Αν ρωτήσετε όλους τους επιστήμονες ανά τον κόσμο, για το ποιο θεωρούν ως το πιο αποτελεσματικό για την πρόληψη ασθενειών λαχανικό, σίγουρα θα επέλεγαν το μπρόκολο. Κι αυτό γιατί το μπρόκολο περιέχει τόσα πολλά συστατικά που καταπολεμούν πολλές ασθένειες, όπως καρδιακές παθήσεις και καρκίνους. Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε πολύτιμα προστατευτικά συστατικά, όπως την σουλφαραφεΐνη, από τα πιο αποτελεσματικά για την προστασία από καρκίνους, όπως του παχέως εντέρου, του προστάτη, του μαστού, κ.ά. Επιστήμονες του πανεπιστημίου John Hopkins και του Κέντρου Ερευνών του Ιδρύματος Προστασίας από Καρκίνους της Νέας Υόρκης, επιβεβαιώνουν ότι τα δυο αυτά συστατικά του μπρόκολου, αποδείχτηκαν αποτελεσματικά για την προστασία του οργανισμού από καρκινοειδείς όγκους. Γι’ αυτό και λαχανικά σαν το μπρόκολο και το λάχανο είναι τα πρώτα στον κατάλογο γι’ αυτού του είδους τις παθήσεις.

Τα πολύτιμα πράσινα μπουκέτα

Αλλά οι πολύτιμες ουσίες στο μπρόκολο δεν σταματούν εδώ. Συνθέσεις πολύτιμες όπως η Βήτα-Καροτίνη περιέχονται σε μεγάλες ποσότητες- κι έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τη συχνότητα καρδιακών προσβολών, ορισμένων τύπων καρκίνων, ακόμα και καταρράχτη. Το εκπληκτικό είναι ότι τα αγαθά του μπρόκολου δεν εξαντλούνται εδώ. Βιταμίνη Γ και Κάλσιο περιέχονται σε μεγάλες ποσότητες, προσδίδοντας επιπλέον οφέλη για την προστασία από την οστεοπόρωση. Άλλα συστατικά του μπρόκολου προστατεύουν επίσης τα βρέφη από γενετικά προβλήματα και αναπηρίες, προστατεύουν από δυσκοιλιότητες, αιμορροΐδες, καρκίνους του παχέως εντέρου, διαβήτη, από υψηλή χοληστερόλη, παχυσαρκία και καρδιακές παθήσεις. Επίσης είναι φορτωμένο με αντιοξειδωτικά όπως καρωτινόλη, φολικό οξύ και λουτεϊνη. Περιέχει 3,1 φυτικές ίνες ανά 100 γρ. και 26 μόνον θερμίδες ανά 100 γρ. (βρασμένο). Ωστόσο, Πορτογάλοι επιστήμονες προτείνουν ιδιαίτερη προσοχή στο μαγείρεμα του, αφού η υψηλή θερμοκρασία καταστρέφει πολλά από τα πολύτιμα συστατικά του.

Χρήσιμες συμβουλές 

Όταν αγοράζετε μπρόκολο έχετε υπόψη σας τα εξής:

  • Το μπρόκολο πρέπει, όταν το διαλέγετε να είναι χρώματος ζωντανού πράσινου και σφιχτό, με ζουμερά κοτσάνια.
  • Αποφύγετε το μπρόκολο με μαραμένο κεφάλι ή πολύ χοντρά κοτσάνια.
  • Φυλάξτε το χωρίς να το πλύνετε. Τυλίξτε το σε χαρτί κουζίνας και βάλτε το σε πλαστική σακούλα, αφού πρώτα κάνετε μερικές τρυπούλες για να αερίζεται.
  • Πρέπει να καταναλώνεται μέσα σε μερικές ημέρες μετά την αγορά του.
  • Το μαγείρεμα του μπρόκολου σε φούρνο μικροκυμάτων πρέπει να αποφεύγεται αφού καταστρέφει από 74-87% από τα πολύτιμα συστατικά του.
  • Το βρασμένο μπρόκολο χάνει μέχρι και το 66% των συστατικών του, ενώ σε χύτρα πίεσης μόνον το 47%.
  • Μόνο όταν μαγειρεύεται στον ατμό το μπρόκολο χάνει τις λιγότερες από τις ωφέλιμες ουσίες του. Ιδανικά, το ωμό μπρόκολο διατηρεί όλα του τα συστατικά, ενώ δίνει μοναδική γεύση στις σαλάτες.

 

Μάθετε περισσότερα για τα superfoods κάνοντας κλικ εδώ

Superfoods και όλη η αλήθεια για την αξία τους

MadameLeFo