Σκλήρυνση κατά Πλάκας: Μάθε να στηρίζεις όσους βιώνουν τα συμπτώματά της

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας σήμερα και η Έλενα Αριστοδήμου με την ομάδα της – που στελεχώνεται από Κλινικούς και Συμβουλευτικούς Ψυχολόγους – του Altius Mind Institute θα μας αναλύσουν τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να στηρίζουμε όσους βιώνουν τα συμπτώματα της νόσου.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια χρόνια αυτοάνοση νόσος που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα και συγκεκριμένα τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Χαρακτηρίζεται από την καταστροφή της θήκης μυελίνης, η οποία είναι η προστατευτική επικάλυψη που περιβάλλει τις νευρικές ίνες, οδηγώντας σε μια σειρά συμπτωμάτων όπως μυϊκή αδυναμία, προβλήματα συντονισμού και ισορροπίας, μούδιασμα και μυρμήγκιασμα και προβλήματα με την όραση.

Τα αίτια της σκλήρυνσης κατά πλάκας (ΣΚΠ) δεν είναι πλήρως κατανοητά, αλλά θεωρείται ότι είναι ένας συνδυασμός γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Επί του παρόντος δεν υπάρχει θεραπεία για τη σκλήρυνση κατά πλάκας, αλλά υπάρχουν διαθέσιμες θεραπευτικές αγωγές που βοηθούν στη διαχείριση των συμπτωμάτων και στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου.

Πως θα στηρίξετε κάποιον που ζει με σκλήρυνση κατά πλάκας

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να υποστηρίξετε τα άτομα που ζουν με σκλήρυνση κατά πλάκας:

  • Ακούστε και κατανοήστε: Τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας συχνά βιώνουν ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων και συναισθημάτων. Μπορεί να είναι χρήσιμο να ακούτε απλά και να προσφέρετε κατανόηση και υποστήριξη.
  • Βοηθήστε με πρακτικές εργασίες: Η σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να κάνει τις καθημερινές εργασίες πιο δύσκολες. Επομένως, η προσφορά βοήθειας σε πράγματα όπως τα ψώνια, το καθάρισμα ή η μεταφορά μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη.

  • Ενθαρρύνετε τα άτομα να μένουν δραστήρια: Η άσκηση και η σωματική δραστηριότητα μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) να διατηρήσουν τη δύναμη και την κινητικότητά τους. Ενθαρρύνετέ τα να παραμείνουν ενεργά και να βρίσκουν δραστηριότητες που τους αρέσουν.
  • Να είστε υπομονετικοί: Η σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να προκαλέσει κόπωση, επομένως μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να ολοκληρώσει το άτομο εργασίες ή να έχει την ενέργεια για κοινωνικές δραστηριότητες.

  • Εκπαιδευτείτε για τη ΣΚΠ: Μάθετε για τη νόσο και τα συμπτώματά της, ώστε να κατανοήσετε καλύτερα τι βιώνει το άτομο και να προσφέρετε την κατάλληλη υποστήριξη.
  • Συμμετέχετε στην υπεράσπιση και σε εράνους: Ευαισθητοποιήστε τον κόσμο και υποστηρίξετε τις έρευνες για την σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ).
  • Σεβαστείτε τα όριά τους: Η ζωή με ΣΚΠ μπορεί να είναι δύσκολη και τα άτομα με την πάθηση μπορεί να χρειαστεί να κάνουν προσαρμογές στον τρόπο ζωής τους. Σεβαστείτε τις αποφάσεις τους και προσπαθήστε να είστε υποστηρικτικοί στις επιλογές τους.

Να θυμάστε ότι η εμπειρία του καθενός με τη σκλήρυνση κατά πλάκας είναι διαφορετική, επομένως είναι σημαντικό να επικοινωνείτε ανοιχτά με το άτομο και να το ρωτάτε πώς θα ήθελε να υποστηριχθεί.

 

More info

Η Έλενα Αριστοδήμου με την ομάδα της, Κλινικοί και Συμβουλευτικοί Ψυχολόγοι που στεγάζονται στο Altius Mind Institute, έχουν θέσει τον άνθρωπο στο επίκεντρο της ύπαρξής του και της ζωής του. Όχι μόνο υιοθετούν απόλυτα τις αρχές της ίσης μεταχείρισης, των ίσων ευκαιριών, καθώς και της ισότιμης πρόσβασης στην υγεία, αλλά έχουν ως απόλυτη και αδιαπραγμάτευτη αξία τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, απαλλαγμένης από κάθε μορφή διάκρισης, βίας και κακοποίησης. Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα μην διστάσεις να τους αναζητήσεις στα Social Media: @altiusmindinstitute & @aristodemou.elena και το Website www.altiusmindinstitute.com.

 

 

 

MadameLeFo