Ρόδι, πλούσιο σε βιταμίνες & αντιοξειδωτικά

Το ρόδι από την αρχαιότητα είχε μια ιδιαίτερη θέση στις αντιλήψεις, στη διατροφή και στις προσπάθειες των ανθρώπων να νικήσουν τις ασθένειες… Σήμερα η σύγχρονη επιστήμη δείχνει ότι η σοφία των αρχαίων, είχε γερές βάσεις. Και η κλινική διαιτολόγος- διατροφολόγος Μαργαρίτα Σωκράτους σου εξηγεί όλες τις πολύτιμες ιδιότητές του. 

Ρόδι

Το ρόδι από τα παλιά χρόνια το χρησιμοποιούσαν στην ιατρική ως αντιπαρασιτικός παράγοντας, ως τονωτικό του αίματος και για την θεραπεία της διάρροιας, των έλκων του στόματος (άφθες) και άλλων ελκών του σώματος. Σήμερα η σύγχρονη επιστήμη δείχνει ότι η σοφία των αρχαίων, είχε γερές βάσεις.

Ρόδι και οι πολύτιμες ιδιότητές του

Ρόδι Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες, σίδηρο, κάλιο και αντιοξειδωτικές ουσίες. Μάλιστα, ένα ρόδι καλύπτει σχεδόν το 50% της ποσότητας βιταμίνης C και το 25% φυλλικού οξέος που έχει καθημερινά ανάγκη ένας ενήλικας. Περιέχει επίσης υψηλές ποσότητες φυτικών ινών, ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες. Ένα μεσαίου μεγέθους ρόδι δίνει περίπου ¾ του φλιτζανιού σπόρους και σου παρέχει γύρω στις 100 θερμίδες. Ρόδι
Ακόμα, περιέχει υψηλές ποσότητες αντιοξειδωτικών ουσιών (τανίνες, ανθοκυανίνες, ελλαγικό οξύ). Μάλιστα, η συγκέντρωση των ευεργετικών αυτών ουσιών για τον άνθρωπο, είναι 3 φορές μεγαλύτερη από ότι στο κόκκινο κρασί και στο πράσινο τσάι. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες προστατεύουν το οργανισμό μας από τις αρνητικές επιδράσεις των οξειδωτικών ουσιών που σχηματίζονται καθημερινά από τον κανονικό μεταβολισμό των κυττάρων.

Πώς όμως το ρόδι επιδρά ως προληπτικό αλλά και θεραπευτικό μέσο;

Ρόδι Mείωση κινδύνου εγκεφαλικών επεισοδίων

Επιδρώντας στο μεταβολισμό της χοληστερόλης και ιδιαίτερα της κακής LDL χοληστερόλης, οι αντιοξειδωτικές ουσίες από το ρόδι, μειώνουν τον κίνδυνο αθηρωμάτωσης των αγγείων. Μειώνοντας τον κίνδυνο αυτό, μειώνεται ο κίνδυνος απόφραξης των αγγείων, εμφράγματος του μυοκαρδίου και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Ρόδι Προστασία από διάφορες μορφές καρκίνου

Η αντικαρκινική δράση του ροδιού επιβεβαιώνεται κυρίως από μελέτες που έχουν γίνει σχετικά με τον καρκίνο του προστάτη. Παρόλα αυτά φαίνεται ότι η προστατευτική δράση ισχύει και για τον καρκίνο του μαστού και του παχέος εντέρου.

Ρόδι Ρυθμίζει τον σακχαρώδη διαβήτη

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα εκχυλίσματα ροδιού έχουν κάποιους μηχανισμούς μείωσης της γλυκόζης του αίματος, είτε μέσω της βελτίωσης της ινσουλινοευαισθησίας είτε μέσω της αναγέννησης των β-κυττάρων του παγκρέατος

Έχει αντιφλεγμονώδη δράση κατά της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και της οστεοαρθρίτιδας

Οι φλαβονόλες στον χυμό του ροδιού μπορεί να σταματήσουν τις φλεγμονές που συσχετίζονται με την οστεοαρθρίτιδα και τις βλάβες στους χόνδρους των αρθρώσεων.

Αντιμικροβιακή και αντιμυκητιακή δράση

Έρευνες δείχνουν ότι η τοπική χρήση ροδιού στο στόμα έχει αποτελεσματική δράση στον έλεγχο  φλεγμονών του στόματος. Αυτό επιτυγχάνεται με την μείωση των βακτηρίων και των μυκήτων τόσο στην περιοδοντίτιδα όσο και σε στοματίτιδες.

Τι γίνεται με το χυμό από ρόδι;

ΡόδιΌπως με όλα τα φρούτα, έτσι και με το ρόδι, είναι καλύτερα να τα τρώμε αυτούσια ή έστω να τα έχουμε στύψει εμείς, αντί να προμηθευόμαστε έτοιμους χυμούς. Αυτό συμβαίνει γιατί οι χυμοί του εμπορίου έχουν υποστεί κάποια μορφής επεξεργασία και έχουν χάσει ένα μικρό μέρος από τα πολύτιμα συστατικά τους.

ΡόδιΠότε είναι η κατάλληλη εποχή

για την κατανάλωση ροδιού και πως διατηρείται;

Η συγκομιδή του ροδιού γίνεται από τον Σεπτέμβρη έως και τον Νοέμβριο.

Ρόδι Το ρόδι μπορεί να διατηρηθεί από 2 έως 4 μήνες σε θερμοκρασία περίπου 5 οC, δηλαδή στην συντήρηση του ψυγείου σου. Εκτός ψυγείου, το ρόδι διατηρείται αρκετές ημέρες. Αρκεί να βρίσκεται σε δροσερό και σκοτεινό μέρος, δηλαδή μακριά από ζέστη και φως.

Ρόδι Κι αν δεν το ξέρεις, τα καθαρισμένα σποράκια του ροδιού διατηρούνται στο ψυγείο για 3-4 ημέρες. Θα καθαρίσεις λοιπόν το ρόδι σου, και θα βάλεις τα σποράκια του σε ένα γυάλινο βαζάκι. Θα το σκεπάσεις με χαρτί κουζίνας και μετά με το καπάκι του. Μ’ αυτό τον τρόπο θα διατηρηθούν δροσερά και φρέσκα. Και  μετά θα μπορείς να τα απολαμβάνεις στα δημητριακά σου, στις σαλάτες σου ή στα ποτά σου! Ρόδι

More info

Μαργαρίτα Σωκράτους, BSc(Hons), R.D. 

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος  

Μέλος του Συνδέσμου Διαιτολόγων Κύπρου και Μεγάλης Βρετανιας 

Website: www.ieatwise.com  

Facebook: Nutrition Centre www.ieatwise.com 

Instagram: @ieatwise

 

Μάθε ακόμη περισσότερα για το ρόδι κάνοντας κλικ εδώ 

Ρόδι, για αποτοξίνωση, αδυνάτισμα και ομορφιά