Σύμφωνα με σύγχρονες επιστημονικές έρευνες, η συστηματική κατανάλωση ροδιού βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς, μειώνει την αρτηριακή πίεση και ελέγχει τη χοληστερίνη. Το ρόδι είναι ένα από τα καλύτερα φυσικά αντιοξειδωτικά για τον οργανισμό. Περιέχει 3 διαφορετικές μορφές αντιοξειδωτικών συστατικών (τανίνες, ανθοκυανίνες, ελλαγικό οξύ) και μάλιστα έχει μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση από το πράσινο τσάι. Επιπλέον, η μεγάλη αντιοξειδωτική του δράση προλαμβάνει τη γήρανση. Και επειδή περιέχει ελάχιστες θερμίδες και καθόλου λίπος, είναι ιδανικό φρούτο ακόμη και για το αδυνάτισμα.
Το καλότυχο φρούτο, γνωστό για τα ευεργετικά του συστατικά, μεταφέρει τις αντιγηραντικές του ιδιότητες στο χώρο της κοσμετολογίας, αλλά και τα διαιτητικά του πλεονεκτήματα στη διατροφή μας. Τα ρόδια λοιπόν, κόβουν την… όρεξη!
Επιστήμονες από τη Σκωτία διαπίστωσαν ότι η συστηματική κατανάλωση εκχυλίσματος από ρόδια ελαττώνει το αίσθημα της πείνας. Αυξάνει επίσης το αίσθημα του κορεσμού της πείνας κι έτσι τρώμε λιγότερο. Ομάδα εθελοντών που έπαιρναν καθημερινά και επί 3 βδομάδες ένα συμπλήρωμα ροδιού ανέφεραν ότι χόρταιναν πιο γρήγορα, με αποτέλεσμα να περιορίσουν τελικά κατά 22% την ποσότητα του φαγητού που κατανάλωναν. Συνολικά 29 εθελοντές συμμετείχαν στην μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Queen Margaret, στο Εδιμβούργο.
Οι μισοί έπαιρναν το συμπλήρωμα, που περιείχε φλούδα, σπόρους και ψίχα από ρόδι, και οι υπόλοιποι ένα χαπάκι δίχως καμία δραστική ουσία (placebo -ψευδοφάρμακο). Έπειτα από τρεις εβδομάδες, όλοι οι εθελοντές ήπιαν ένα ποτήρι χυμό ροδιού πριν καθίσουν στο εργαστήριο των επιστημόνων για να απολαύσουν ένα γεύμα ζυμαρικών με σάλτσα ντομάτας. Πριν αρχίσουν να τρώνε και στη συνέχεια ανά 15 λεπτά και επί 2 ώρες μετά την ολοκλήρωση του γεύματος, οι εθελοντές κατέγραφαν σε ειδικό ερωτηματολόγιο πόσο πεινούσαν, αν ένιωθαν λαχτάρα για το φαγητό, πόσο χορτάτοι ένιωθαν και πόσο ικανοποιημένοι ήταν από το φαγητό τους.
Όσοι είχαν πάρει το συμπλήρωμα ροδιού ανέφεραν κατά μέσον όρο 12% λιγότερη πείνα, 21% χαμηλότερη λαχτάρα για φαγητό, 16% εντονότερο αίσθημα κορεσμού της πείνας και 15% υψηλότερη ικανοποίηση από το φαγητό τους. Κατανάλωσαν επίσης 447 γραμμάρια ζυμαρικών με σάλτσα έναντι 574 που έφαγαν οι εθελοντές οι οποίοι είχαν πάρει το placebo -ψευδοφάρμακο – μία διαφορά της τάξεως του 22%. Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον δρα Εμάντ Αλ-Ντουτζαίλι, λέκτορα Βιοχημείας στο Τμήμα Διαιτητικής, Διατροφής & Βιολογικών Επιστημών του Queen Margaret, προγραμματίζει τώρα μελέτη με περισσότερους εθελοντές για να προσπαθήσει να καθορίσει που οφείλεται η ανορεξιογόνος δράση του ροδιού. Μία θεωρία υποστηρίζει ότι μία ομάδα θρεπτικών συστατικών του ροδιού, οι πολυφαινόλες, δρα ως κατασταλτικό της ορέξεως. Τα ευρήματα της μελέτης θα παρουσιασθούν στο 20ο Διεθνές Συνέδριο Διατροφής, το οποίο διοργανώνει η Διεθνής Ένωση Διατροφικής Επιστήμης (IUNS) στην Γρανάδα της Ισπανίας. Προγενέστερες μελέτες έχουν αποδείξει ότι ο χυμός ροδιού ενδέχεται να ελαττώνει την αρτηριακή πίεση, να μειώνει το στρες και να καταπολεμά την συσσώρευση περιττών κιλών στην περιοχή της κοιλιάς κατά την μέση ηλικία.
Το ρόδι προέρχεται από τη ροδιά, ένα θαμνοειδές και φυλλοβόλο δέντρο, ανθεκτικό στη ζέστη, την ξηρασία, και που δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα. Φύεται σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ στην Ελλάδα καλλιεργείται από την προϊστορική εποχή. Ο χυμός του έχει σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες και θεωρείται εξαιρετικά ωφέλιμος για την υγεία. Οι ισχυροί αντιοξειδωτικοί παράγοντες που περιέχονται στο εκχύλισμά του -βιταμίνη C, πολυφαινόλες, τανίνες- το ανέδειξαν ένα επαναστατικό αντιγηραντικό συστατικό.
Η σύγχρονη κοσμετολογία, θέλοντας να εκμεταλλευτεί αυτόν το θησαυρό της φύσης, χρησιμοποιεί πλέον το εκχύλισμα ροδιού σε πολλές συνταγές νεότητας. Κι αυτό, γιατί το ρόδι τονώνει και συσφίγγει τους διεσταλμένους πόρους. Ρξισορροπεί τη λιπαρότητα του δέρματος, ενώ σε συνδυασμό με εκχύλισμα από λάδι ελιάς απαλύνει τις πανάδες. Επιπλέον εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες και παρέχει προστασία από το οξειδωτικό στρες, το οποίο ευθύνεται για την πρόωρη γήρανση. Παράλληλα η αναζωογονητική του ευωδιά ξυπνά τις αισθήσεις χαρίζοντας μια αίσθηση φρεσκάδας και ευεξίας. Το συναντάμε συνήθως σε κρέμες αντιγήρανσης, μάσκες λάμψης για το πρόσωπο καθώς και σε αντηλιακά.
Εννοείται, τώρα που είναι η εποχή του, εκμεταλλευτείτε το ρόδι, αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σαλάτες, σε γλυκίσματα ή και σε συνδυασμό με άλλα φρούτα.
Tags: beauty, Diet, pomegranate, skin, ρόδι
Η διατροφή μας επηρεάζει πολλές φορές την διάθεση και την…
«Προωρότητα: Ασφαλές ξεκίνημα και μελλοντική υγεία»: Αυτό είναι το θέμα…
Διαβάζεις τί τρως; Τι ρόλο παίζουν στις διατροφικές επιλογές σου…