Η Πρωτομαγιά θέλει το στεφάνι της, αλλά και πολλά λουλούδια για να την γιορτάσεις… Όμως, υπάρχουν κι άλλα έθιμα, που θα τα μάθεις κάνοντας scroll πιο κάτω…
Η Πρωτομαγιά πριν καθιερωθεί σαν κεντρική εργατική επέτειος και αργία, είναι η λεγόμενη κατά την αρχαιότητα «γιορτή των ανθέων». Μάλιστα, γιορτάστηκε πρώτα στην Αθήνα, όπου με μεγαλοπρέπεια βάδιζαν προς τα ιερά πομπές με κανηφόρες, που έφερναν άνθη. Έπειτα τα Ανθεστήρια διαδόθηκαν και σε άλλες πόλεις της αρχαιότητας και πήραν πανελλήνια μορφή. Εννοείται πως όλες οι εκδηλώσεις της ημέρας ήταν αφιερωμένες στην γονιμότητα και την καρποφορία της γης.Ο Μάιος είναι ο πέμπτος μήνας του χρόνου, ο οποίος αντιστοιχεί στον αρχαίο μήνα Θαργηλίωνα που γιορταζόταν με τα περίφημα Ανθεοφόρια. Ήταν αφιερωμένος στη θεά της γεωργίας Δήμητρα και την κόρη της Περσεφόνη, που τον μήνα αυτόν βγαίνει από τον Άδη κι έρχεται στη γη. Γιορτές γίνονταν και στην αρχαία Ρώμη που τις έλεγαν “ροσύλλια” τις οποίες διατήρησαν αργότερα και οι Βυζαντινοί αυτοκράτορες. Κατά τα βυζαντινά χρόνια λοιπόν, στην Κωνσταντινούπολη πραγματοποιούνταν ειδική τελετή στο Στάδιο της πόλης με την παρουσία του αυτοκράτορα στη διάρκεια της οποίας ο λαός υποδεχόταν με ύμνους τον ερχομό της άνοιξης.Για τη λαϊκή αντίληψη, στο μήνα Μάιο συνυπάρχουν οι ιδιότητες του καλού και του κακού, της αναγέννησης και του θανάτου και συγκεντρώνονται την πρώτη του ημέρα, την Πρωτομαγιά. Στις μέρες μας η Πρωτομαγιά, με το μάζεμα των λουλουδιών για το πρωτομαγιάτικο στεφάνι, ενισχύει τις σχέσεις του ανθρώπου με τη φύση, από την οποία οι περισσότεροι έχουμε απομακρυνθεί, ζώντας στις μεγαλουπόλεις.
Στις παλιότερες εποχές, στη Μικρά Ασία, σε κάθε στεφάνι έβαζαν, εκτός από λουλούδια, ένα σκόρδο για τη βασκανία, ένα αγκάθι για τον εχθρό κι ένα στάχυ για την καλή σοδειά. Το μαγιάτικο στεφάνι στόλιζε τις πόρτες των σπιτιών ως του Αϊ Γιαννιού του Θεριστή και τότε, το καίγανε στις φωτιές του αγίου. Στα Δωδεκάνησα, μαζεύουν ένα λουλούδι που το λένε “ανοιχτομάτη” και πιστεύουν πως όποιος το έχει είναι πάντα γερός και τυχερός.
Και σε άλλες χώρες όμως τιμούν την πρώτη ημέρα της Άνοιξης. Σε χωριά της Γερμανίας την 1η Μαΐου ένα κλαδί στολισμένο με κορδέλες (το Maibaum- κάτι σαν το γαϊτανάκι, λίγο- πολύ) τοποθετείται στην κεντρική πλατεία και γύρω του στήνονται ξέφρενοι χοροί. Ακόμη εκλέγουν το πιο όμορφο κορίτσι του χωριού ως Βασίλισσα του Μαΐου (Maikonigin) και το ντύνουν με κάτασπρο φόρεμα.Στη Σουηδία, οι χωρικοί μαζεύουν πράσινα κλαδιά που τα αναρτούν στα σπίτια τους, ενώ τραγουδούν τραγούδια που μιλούν για ευφορία και ευτυχία.
Για να φτιάξεις το δικό σου πρωτομαγιάτικο στεφάνι και να βάλεις την άνοιξη στο σπίτι σου, υπάρχουν διάφοροι τρόποι. Χρειάζεται μόνο λίγη καλή θέληση, λουλούδια της αρεσκείας σου, πολύχρωμες κορδέλες και πολλή φαντασία!
♥ Ο πιο απλός τρόπος είναι να περάσεις μια χοντρή κλωστή σε βελόνα και να αρχίσεις να περνάς ένα- ένα τα λουλούδια. Στο τέλος, δένεις τις δυο άκρες της κλωστής. Οι μεγάλες κίτρινες μαργαρίτες, ακόμα και τα ταπεινά χαμομήλια είναι ιδανικά. Αν ζεις κοντά στη φύση ή έχεις την τύχη να πας εκδρομή, θα βρείς άφθονες αυτή την εποχή. Αν πάλι ζείς στην πόλη, αγόρασε χρυσάνθεμα από το ανθοπωλείο –τα βρίσκεις παντού και είναι σχετικά οικονομικά.♥ Άλλος κλασικός τρόπος για να φτιάξεις πρωτομαγιάτικο στεφάνι, είναι να πάρεις ένα κομμάτι σύρμα (μια κρεμάστρα, για παράδειγμα, είναι ιδανική) και να φτιάξεις με αυτό έναν κύκλο. Στερεώνεις τα λουλούδια (με κορδελίτσες, με σπάγκο ή με μικρά κομμάτια σύρμα) και με κλαδάκια πρασινάδας θα καλύψεις τα κενά.♥ Ορισμένα καταστήματα πωλούν στρογγυλές βάσεις από φελιζόλ. Σε αυτή την περίπτωση μπορείς να «καρφώσεις» τα λουλούδια επάνω στο φελιζόλ με οδοντογλυφίδες.
♥ Αν μπορείς να βρεις κλαδιά λυγαριάς (ή κάποιο άλλο φυτό, όπως η δάφνη, που τα κλαδιά του λυγίζουν εύκολα) μια καλή ιδέα είναι να πλέξεις μερικά σε κύκλο.♥ Αν δεν έχεις χρόνο για τίποτε απ’ όλα αυτά, αγόρασε όμορφα μπουκέτα και στόλισε τα βάζα σου! Στην ΙΚΕΑ θα βρεις τεχνιτά λουλούδια, που κάνουν επίσης την ίδια δουλειά, χωρίς να χρειάζονται καμία απολύτως φροντίδα! Δες εδώ το σχετικό άρθρο μας για να φέρεις την άνοιξη στο σπίτι σου… Άλλωστε, δεν είναι απαραίτητο να έχεις πρωτομαγιάτικο στεφάνι –σε όποια μορφή και σύνθεση κι αν είναι, τα λουλούδια ομορφαίνουν το χώρο και μας φτιάχνουν τη διάθεση!
Tags: Πρωτομαγιάτικο στεφάνι
Αθήνα, είναι η πόλη που μας έμαθε να αγαπάμε λίγο…
Το Μαρόκο είναι ξακουστό για τις παραδοσιακές, μοναδικές του γεύσεις……
Πληθώρα βραβείων για τα ξενοδοχεία της Louis Hotels στα Booking.com…