Photo Credits: Joshua Lanzarini από το Unsplash
Τον Οκτώβριο του 1980 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καθιέρωσε την 16η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων (ΠΗΤ). H φετινή Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων έχει ως θέμα “Μαζί να Καλλιεργούμε, Αναπτυσσόμαστε, Διατηρούμε, Προσφέρουμε“.
Οι στόχοι της Παγκόσμιας Ημέρας Tροφίμων είναι οι πιο κάτω:
Photo Credits: Johnny McClung από το Unsplash
Photo Credits: Icons8 Team από το Unsplash
Τις τελευταίες δεκαετίες ο κόσμος έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στη βελτίωση της παραγωγικότητας της γεωργίας. Παρόλο που παράγουμε περισσότερο από όσο χρειαζόμαστε για να σιτιστεί ο πληθυσμός, τα συστήματα παραγωγής τροφίμων δεν είναι ισορροπημένα. Η πείνα, η παχυσαρκία, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, η κακή διαχείριση των αποβλήτων, η απώλεια αγρο-βιολογικής ποικιλομορφίας, η απώλεια τροφίμων και η έλλειψη ασφάλειας των εργαζόμενων στην τροφική αλυσίδα είναι μόνο μερικά από τα ζητήματα που υπογραμμίζουν αυτή την ανισορροπία.
Καθώς οι χώρες αρχίζουν να αναπτύσσουν και να εφαρμόζουν σχέδια αποκατάστασης του ιού COVID – 19, είναι μια ευκαιρία να υιοθετηθούν καινοτόμες λύσεις που βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία, ώστε να μπορούν να χτίσουν καλύτερα και να βελτιώσουν τα συστήματα τροφίμων, καθιστώντας τις πιο ανθεκτικές σε κρίσιμες φάσεις. Η Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων καλεί την παγκόσμια αλληλεγγύη να βοηθήσει όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ιδιαίτερα τις πιο ευάλωτες, όπως τοπικές αγορές και γεωργούς, ώστε να ανακάμψουν από την κρίση. Επίσης συστήνει να κάνουν τα συστήματα τροφίμων πιο ανθεκτικά, ώστε να μπορούν να αντέξουν στην αυξανόμενη μεταβλητότητα και τις κλιματικές διαταραχές, να προσφέρουν προσιτές και βιώσιμες υγιεινές διατροφικές επιλογές για όλους και αξιοπρεπή διαβίωση για τους εργαζόμενους στο σύστημα τροφίμων. Αυτό απαιτεί τη βελτίωση των συστημάτων κοινωνικής προστασίας και νέες ευκαιρίες που προσφέρονται μέσω της ψηφιοποιήσεις και του ηλεκτρονικού εμπορίου, αλλά και πιο βιώσιμων γεωργικών πρακτικών που διατηρούν τους φυσικούς πόρους της γης, την υγεία μας και το κλίμα.
Photo Credits: fauxels από το Pexels
Ο εορτασμός έχει σκοπό να ενημερώσει τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις ότι οι διαιτητικές επιλογές, πρέπει να έχουν σαν στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος. Όλοι μπορούμε να βάλουμε ένα μικρό λιθαράκι στην προσπάθεια αυτή, με μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας. Για παράδειγμα:
Photo Credits: Dan Gold από το Unsplash
Photo Credits: Victoria Shes από το Unsplash
Η παγκόσμια κρίση για την υγεία, λόγω COVID – 19, ανέδειξε την αξία υπεράσπισης των πιο βασικών μας αναγκών. Αυτοί οι αβέβαιοι καιροί έκαναν πολλούς από εμάς να αναζωπυρώσουμε την εκτίμηση μας για ένα πράγμα που κάποιοι θεωρούν δεδομένο και πολλοί δεν το χρειάζονται: το φαγητό. Το φαγητό είναι η ουσία της ζωής και το θεμέλιο των πολιτισμών και των κοινοτήτων μας. Η διατήρηση της πρόσβασης σε ασφαλή και θρεπτικά τρόφιμα είναι και θα συνεχίσει να αποτελεί ουσιαστικό μέρος της αντίδρασης στην πανδημία COVID – 19, ιδιαίτερα για φτωχές και ευάλωτες κοινότητες που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία και την οικονομική κατάρρευση.
Photo Credits: Toa Heftiba από το Unsplash
Η ποιοτική διατροφή είναι πολύ σημαντική όσον αφορά την πρόληψη έναντι στις ιογενείς λοιμώξεις, αλλά ακόμη περισσότερο κατά τη διάρκεια μιας μόλυνσης. Όσοι προσβάλλονται από ιογενείς λοιμώξεις, όπως ο COVID – 19, χρειάζονται ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων βοηθά η ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, καλύπτοντας τις αυξημένες απαιτήσεις σε αντιοξειδωτικά συστατικά.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων τήρησε αυτόν τον δεκάλογο υγιεινής διατροφής ευλαβικά. Και θα δεις το σώμα και την υγεία σου να αλλάζει προς το καλύτερο.
Photo Credits: Nadine Primeau από το Unsplash
Photo Credits: Kelsey Knight από το Unsplash
Photo Credits: από το Pexels
Photo Credits: Gustavo Fring από το Pexels
Tags: COVID-19, CyDNA, Food and Agriculture Organization (FAO), Grow, Nourish, Sustain, World Food Day 2020, Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων, ΥΓΕΙΑ
Πορεία Χριστοδούλας 2022: Γίνε και φέτος η δύναμη των μαχητών…
Και μόνο στη σκέψη της λιώνουμε… Η γεύση της είναι…
«Ο καρκίνος μέσα από τα μάτια τους». Τριακόσια είκοσι παιδιά…