Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων, με σωστή διατροφή

Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων σήμερα,  και φροντίζουμε να ακολουθήσουμε πιστά τις συστάσεις των διαιτολόγων και των επαγγελματιών της διατροφής του Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου. Καλλιεργούμε, Αναπτυσσόμαστε, Διατηρούμε, Προσφέρουμε. Και όλα αυτά… ΜΑΖΙ

Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων

Photo Credits: Joshua Lanzarini από το Unsplash

Τον Οκτώβριο του 1980 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καθιέρωσε την 16η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων (ΠΗΤ). H φετινή Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων έχει ως θέμα “Μαζί να Καλλιεργούμε, Αναπτυσσόμαστε, Διατηρούμε, Προσφέρουμε“.

Παγκόσμια Ημέρα Tροφίμων και οι στόχοι της

Οι στόχοι της Παγκόσμιας Ημέρας Tροφίμων είναι οι πιο κάτω:

Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων

Photo Credits: Joshua Lanzarini από το Unsplash

  • Να ενθαρρύνει την προσοχή στη γεωργική παραγωγή τροφίμων. Επίσης να εντείνει τις εθνικές, διμερείς, πολυμερείς και μη κυβερνητικές προσπάθειες προς το σκοπό αυτό.
  • Να ενθαρρύνει την οικονομική και τεχνική συνεργασία μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών.
Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων

Photo Credits: Johnny McClung από το Unsplash

  • Να ενθαρρύνει τη συμμετοχή των αγροτών, ιδιαίτερα των γυναικών και των λιγότερο προνομιούχων ομάδων. Μάλιστα, με αποφάσεις και δραστηριότητες που θα επηρεάζουν τις συνθήκες ζωής τους.
  • Να αυξήσει την ευαισθητοποίηση του κοινού για το πρόβλημα της πείνας στον κόσμο.
  • Να προωθήσει την μεταφορά τεχνογνωσίας προς τον αναπτυσσόμενο κόσμο.
  • Να ενισχύσει τη διεθνή και εθνική αλληλεγγύη στον αγώνα κατά της πείνας, του υποσιτισμού και της φτώχειας. Επίσης να επιστήσει την προσοχή σε επιτεύγματα στην ανάπτυξη τροφίμων και γεωργίας.
Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων

Photo Credits: Icons8 Team από το Unsplash

Τις τελευταίες δεκαετίες ο κόσμος έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στη βελτίωση της παραγωγικότητας της γεωργίας. Παρόλο που παράγουμε περισσότερο από όσο χρειαζόμαστε για να σιτιστεί ο πληθυσμός, τα συστήματα παραγωγής τροφίμων δεν είναι ισορροπημένα. Η πείνα, η παχυσαρκία, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, η κακή διαχείριση των αποβλήτων, η απώλεια αγρο-βιολογικής ποικιλομορφίας, η απώλεια τροφίμων και η έλλειψη ασφάλειας των εργαζόμενων στην τροφική αλυσίδα είναι μόνο μερικά από τα ζητήματα που υπογραμμίζουν αυτή την ανισορροπία.

Παγκόσμια Ημέρα Tροφίμων & ο COVID – 19

Παγκόσμια Ημέρα ΤροφίμωνΚαθώς οι χώρες αρχίζουν να αναπτύσσουν και να εφαρμόζουν σχέδια αποκατάστασης του ιού COVID – 19, είναι μια ευκαιρία να υιοθετηθούν καινοτόμες λύσεις που βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία, ώστε να μπορούν να χτίσουν καλύτερα και να βελτιώσουν τα συστήματα τροφίμων, καθιστώντας τις πιο ανθεκτικές σε κρίσιμες φάσεις. Η Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων καλεί την παγκόσμια αλληλεγγύη να βοηθήσει όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ιδιαίτερα τις πιο ευάλωτες, όπως τοπικές αγορές και γεωργούς, ώστε να ανακάμψουν από την κρίση. Επίσης συστήνει να κάνουν τα συστήματα τροφίμων πιο ανθεκτικά, ώστε να μπορούν να αντέξουν στην αυξανόμενη μεταβλητότητα και τις κλιματικές διαταραχές, να προσφέρουν προσιτές και βιώσιμες υγιεινές διατροφικές επιλογές για όλους και αξιοπρεπή διαβίωση για τους εργαζόμενους στο σύστημα τροφίμων. Αυτό απαιτεί τη βελτίωση των συστημάτων κοινωνικής προστασίας και νέες ευκαιρίες που προσφέρονται μέσω της ψηφιοποιήσεις και του ηλεκτρονικού εμπορίου, αλλά και πιο βιώσιμων γεωργικών πρακτικών που διατηρούν τους φυσικούς πόρους της γης, την υγεία μας και το κλίμα.

Παγκόσμια Ημέρα Tροφίμων & εορτασμοί

Photo Credits: fauxels από το Pexels

Ο εορτασμός έχει σκοπό να ενημερώσει τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις ότι οι διαιτητικές επιλογές, πρέπει να έχουν σαν στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος. Όλοι μπορούμε να βάλουμε ένα μικρό λιθαράκι στην προσπάθεια αυτή, με μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας. Για παράδειγμα:

  • Οι μεγάλες επιχειρήσεις, προτρέπεται να τηρούν πρόγραμμα διαχείρισης αποβλήτων τροφίμων, που σκοπό έχει την οριοθέτηση του ποσοστού τροφίμων που αποσύρεται.
  • Ανακύκλωση των τροφίμων από μέρα σε μέρα με εναλλακτικές προσθήκες συνταγών, όπου θα επιτρέψουν την επαναχρησιμοποίηση γεύματος/τρόφιμου μιας άλλης ημέρας.
  • Εκπαίδευση του κοινού για το πως μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τα εναπομείναντα τρόφιμα, ώστε να προφυλάξει και να διατηρήσει την ποιότητα τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Είτε είναι αποθήκευση σε βαθιά κατάψυξη, είτε στη συντήρηση για επαναχρησιμοποίηση εντός λίγων ημερών.
Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων

Photo Credits: Dan Gold από το Unsplash

  • Συμμετοχή των τοπικών και μικρών αγροτών σε προγράμματα στήριξης και επιδότησης της αγροτικής βιομηχανίας, παρέχοντας τους ένα ασφαλές περιβάλλον για παραγωγή καλλιέργειας και εργασίας.
  • Συμμόρφωση με τους εθνικούς αλλά και ευρωπαϊκούς κανονισμούς καλλιέργειας με σκοπό την ασφαλή ανάπτυξη και καλλιέργεια τροφίμων, προς το συμφέρον τόσο της υγείας του καταναλωτή όσο και της ποιότητας του προϊόντος.
  • Αναθεώρηση της διαθεσιμότητας και τιμής των φρούτων, λαχανικών και προϊόντων αγροτικής βιομηχανίας. Αυτό έχει σκοπό την προώθηση και ενθάρρυνση μιας σωστής διατροφικής συμπεριφοράς.
Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων

Photo Credits: Dan Gold από το Unsplash

  • Τερματισμός των ανήθικων ή ανεπίτρεπτων μεθόδων γεωργίας, όπως χρήση ακατάλληλων ή μη ελεγμένων φυτοφαρμάκων κατά την καλλιέργεια, αφού τα τελευταία μπορεί να προκαλέσουν την μείωση ή την καταστροφή των θρεπτικών συστατικών της καλλιέργειας.
  • Χορήγηση οικονομικής στήριξης από τις χρηματοοικονομικές δυνάμεις με στόχο την βοήθεια της αγροτικής βιομηχανίας για την διεκπεραίωση των κατάλληλων ελέγχων της γεωργικής περιοχής και εδάφους, ώστε να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα και η δυνατότητα για μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά καλλιέργεια.
Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων

Photo Credits: Dan Gold από το Unsplash

  • Οργάνωση αγροτικής έκθεσης ή ημερίδα τηλεπικοινωνίας με στόχο την αλληλοβοήθεια και την ανταλλαγή γνώσεων και τεχνικές καλλιέργειας μεταξύ αγροτών βιομηχάνων.
  • Ενίσχυση του εθελοντισμού στην αγροτική βιομηχανία καθώς επίσης και ενίσχυση του αγροτουρισμού με στόχο την ενδυνάμωση της αγροτικής βιομηχανίας.

Υγεία και COVID – 19

Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων

Photo Credits: Victoria Shes από το Unsplash

Η παγκόσμια κρίση για την υγεία, λόγω COVID – 19, ανέδειξε την αξία υπεράσπισης των πιο βασικών μας αναγκών. Αυτοί οι αβέβαιοι καιροί έκαναν πολλούς από εμάς να αναζωπυρώσουμε την εκτίμηση μας για ένα πράγμα που κάποιοι θεωρούν δεδομένο και πολλοί δεν το χρειάζονται: το φαγητό. Το φαγητό είναι η ουσία της ζωής και το θεμέλιο των πολιτισμών και των κοινοτήτων μας. Η διατήρηση της πρόσβασης σε ασφαλή και θρεπτικά τρόφιμα είναι και θα συνεχίσει να αποτελεί ουσιαστικό μέρος της αντίδρασης στην πανδημία COVID – 19, ιδιαίτερα για φτωχές και ευάλωτες κοινότητες που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία και την οικονομική κατάρρευση.

Photo Credits: Toa Heftiba από το Unsplash

Η ποιοτική διατροφή είναι πολύ σημαντική όσον αφορά την πρόληψη έναντι στις ιογενείς λοιμώξεις, αλλά ακόμη περισσότερο κατά τη διάρκεια μιας μόλυνσης. Όσοι προσβάλλονται από ιογενείς λοιμώξεις, όπως ο COVID – 19, χρειάζονται ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων βοηθά η ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, καλύπτοντας τις αυξημένες απαιτήσεις σε αντιοξειδωτικά συστατικά.

Ο δεκάλογος υγιεινής διατροφής

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων τήρησε αυτόν τον δεκάλογο υγιεινής διατροφής ευλαβικά. Και θα δεις το σώμα και την υγεία σου να αλλάζει προς το καλύτερο.

Παγκόσμια Ημέρα Tροφίμων

Photo Credits: Nadine Primeau από το Unsplash

  • Χρωμάτισε το πιάτο σου με φρούτα και λαχανικά!
  • Προτίμησε ψωμί, δημητριακά, φρυγανιές ολικής άλεσης / πολύσπορα!
  • Μείωσε το κορεσμένο λίπος στο κρέας, στο γάλα, στο τυρί, στο γιαούρτι, στα γλυκά!

Photo Credits: Kelsey Knight από το Unsplash

  • Κατανάλωνε μέτρια ποσότητα αλκοόλ (1 ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και 2 για τους άντρες).
  • Μείωσε το αλάτι και τη ζάχαρη! Διάβαζε τις ετικέτες τροφίμων στην υπεραγορά!
  • Επίλεξε τον τρόπο που θα μαγειρέψεις το γεύμα σου (περισσότερα ψητά, βραστά, φούρνου και λιγότερα τηγανητά!

Photo Credits: από το Pexels

  • Ξεκίνα την ημέρα σου με άσκηση κι ένα υγιεινό πρωινό!
  • Κατανάλωνε μικρά και συχνά γεύματα (περίπου ανά 3-4 ώρες)!
  • Τρώγε μόνο όταν πεινάς!
  • Ρύθμισε την συναισθηματική πείνα σου!
  • Πίνε νερό!
Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων

Photo Credits: Gustavo Fring από το Pexels

 

MadameLeFo