Όσπρια, οι σούπερ ήρωες της νηστείας

Κατά τη διάρκεια των νηστειών δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση στα όσπρια… Και καλά κάνεις! Η Διαιτολόγος- Διατροφολόγος Μαίρη Γούμενου μάς εξηγεί σήμερα, με τον δικό της έξυπνο τρόπο, τη διατροφική αξία τους και τη σχέση τους με τις νηστείες. 

Όσπρια

Το νηστεία από Μεγάλη Δευτέρα ακούγεται σαν το «δίαιτα από Δευτέρα» σε πασχαλινή έκδοση… Κι εκεί που διάβασες και ξαναδιάβασες για δεύτερη φορά την ατάκα, ίσιωσε το ανυψωμένο (από την απορία) φρύδι σου και συνέχισε να διαβάζεις! Γιατί μπορεί να νηστεύεις, αλλά για τη νηστεία έχεις πολλά ακόμα να μάθεις. Καταρχήν, η λέξη είναι σύνθετη και προέρχεται από το αρνητικό μόριο “νη” και το ρήμα “εσθίω” που σημαίνει τρώω.

ΌσπριαΝηστεία όμως, δε σημαίνει ασιτία…

Είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι θερμιδικά, η διατροφή κατά τη διάρκεια της νηστείας δεν φαίνεται να έχει διαφορές με τη διατροφή σε περίοδο μη νηστείας. Ας δούμε λοιπόν, πιο αναλυτικά την διατροφική αξία των οσπρίων, για τα οποία- όπως είπαμε και στην αρχή- δείχνεις μια ιδιαίτερη αδυναμία αυτή την περίοδο… Και βεβαίως, μπορείς να τα εντάξεις στη διατροφή σου ολόχρονα για τους λόγους που θα διαβάσεις παρακάτω.

Όσπρια
Να θυμάσαι: Δώρο θεού για σένα, είναι στη ζωή σου  

 Αντικαρκινική δράση

Καταρχήν, τα όσπρια αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της μεσογειακής διατροφής. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, φαίνεται να μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Όσπρια
Καλή λειτουργία του εντέρου

Όσπρια όμως, σημαίνει και καλή λειτουργία του εντέρου. Δηλαδή: Οι φυτικές ίνες που περιέχονται στα όσπρια, τόσο οι διαλυτές όσο και οι αδιάλυτες, βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου και προλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα.

ΌσπριαΚαρδιοπροστατευτική δράση

Τρόφιμο με ισχυρή καρδιοπροστατευτική δράση τα όσπρια. Κι αυτό λόγω του συνδυασμού των φυτικών ινών και της υψηλής περιεκτικότητας φολικού οξέος με την ταυτόχρονη χαμηλή περιεκτικότητα κορεσμένων λιπαρών.

Όσπρια

Ρύθμιση του σακχάρου του αίματος

Εξαιτίας του χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη (χαμηλός ΓΔ), τα όσπρια αποτελούν μία καλή επιλογή για τη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος.

Για να μην κουβαλάς μαζί σου έξτρα θερμίδες

Διαβάζεις για τα οφέλη των οσπρίων αλλά το μυαλό σου μένει κολλημένο στις θερμίδες και το πως θα μπορέσεις να μην ξεφύγει ο δείκτης της ζυγαριάς σου… Ξεκόλλα από τη ζυγαρία!«Μα γιατί δεν αδυνάτισα, όσπρια έφαγα», σκέφτεσαι!

Κι όμως η ενεργειακή αξία των οσπρίων μπορεί να φτάσει και τις 400 θερμίδες. Καλό είναι να θυμάσαι  λοιπόν, ότι τα όσπρια δεν έχουν υψηλό θερμιδικό περιεχόμενο. Ωστόσο, οι θερμίδες που περιέχει μια μερίδα αυξάνονται όσο αυξάνεται και το λάδι που αυτή περιέχει. Σκέψου ότι κάθε 1 κουταλιά της σούπας λάδι που προσθέτουμε στα όσπριά μας για παράδειγμα, μας δίνει επιπλέον περίπου 135 θερμίδες.

«Παν μέτρον άριστον»

Μαγικοί συνδιασμοί…

Δείξε μου το τρόπο κι αν θέλει κι άλλο κόπο, εγώ θα προσπαθώ…  

ΌσπριαΕκμεταλλεύσου στο έπακρο τη διατροφική αξία των οσπρίων με τους κατάλληλους συνδυασμούς. Έτσι λοιπόν, καλό θα ήταν να συνδυάζεις τα όσπρια με τρόφιμα που περιέχουν θειούχα αμινοξέα, όπως το ρύζι και οι ξηροί καρποί, για να αυξήσεις τη βιολογική αξία των πρωτεϊνών των οσπρίων. ΌσπριαΕπιπλέον, για να αυξήσεις την απορρόφηση του σιδήρου που περιέχουν τα όσπρια από τον οργανισμό, καλό θα ήταν να τα “παντρεύεις” με καλές πηγές βιταμίνης C, όπως είναι το λεμόνι, το κιτρόμηλο και το πορτοκάλι.

Δεν θέλει κόπο… θέλει τρόπο!

Προσπάθησε να επωφεληθείς από τις θετικές επιδράσεις της νηστείας, αποτρέποντας τα αρνητικά της με τους κατάλληλους διατροφικούς χειρισμούς. Και ασφαλώς, να είσαι βέβαιη/ος για την θρεπτική πληρότητα και επάρκεια του νηστίσιμου διαιτολογίου σου.

Τελικά, τι λες; Η νηστεία είναι πασχαλινή έκδοση;

Η Μαίρη Γούμενου είναι Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

https://www.facebook.com/mary.goumenou

https://www.facebook.com/marygoumenou.life

Instagram marygoumenou.life