Συνέντευξη & Φωτογραφίες: Λένα Τσουκαλά & Anna Maria Hadjigavriel
Ο Claude Monet ζωγράφιζε με τα χρώματα, και ο Πέτρος Παπαβασιλείου “ζωγραφίζει” με τις γεύσεις και τα αρώματα. Εμείς τον συναντήσαμε δυο μέρες πριν το σημερινό λανσάρισμα του αποκλειστικού μενού, αφιεωμένου στον Claude Monet. Από την πρώτη ματιά, διακρίναμε αμέσως τη φαντασία και τη δημιουργικότητά του μέσα στις ραφινάτες σπεσιαλιτέ που ετοίμασε. Πως όμως, ο Πέτρος Παπαβασιλείου εμπνεύστηκε τη δημιουργία αυτού του μενού; Πιο κάτω θα μας αποκαλύψει όλη τη μαγευτική πορεία προς την επίτευξη αυτής της γαστρονομικής πανδαισίας.
Με αφορμή τους εορτασμούς των 5 χρόνων παρουσίας της Λεβέντειου Πινακοθήκης στα πολιτιστικά δρώμενα της Λευκωσίας και ολόκληρης της Κύπρου, ο ταλαντούχος chef αφιερώνει ένα από τα μενού του στον μεγάλο Γάλλο ιμπρεσιονιστή ζωγράφο. Άλλωστε, και ο ίδιος θήτευσε στη Γαλλία, όπου εκτός από τις σπουδές του, δούλεψε για χρόνια σε διάσημα και βραβευμένα με αστέρια Michelin εστιατόρια. Αυτό το γεγονός, αλλά και το αστείρευτο ταλέντο του τον βοήθησαν να αναπτύξει ένα τόσο απαιτητικό μενού… Βέβαια, μελέτησε τη ζωή του Monet, τη δράση και τις γευστικές συνήθειες του φημισμένου γάλλου ζωγράφου, ο οποίος θεωρείτο και food connoisseur της εποχής του. Μάλιστα, σε ένα από τα βιβλία που έχουν εκδοθεί, το Monet’s Table: The Cooking Journals of Claude Monet η συγγραφέας Claire Joyes, σύζυγος του δισέγγονου του Monet, για χρόνια συγκέντρωνε τις αγαπημένες συνταγές του διάσημου ζωγράφου. Τελικά τις επανέφερε στη ζωή με τη βοήθεια του master chef Joel Robuchon, στην αυθεντική κουζίνα του σπιτιού του Monet στο Giverny, στις όχθες του Σικουάνα. Έτσι τώρα και ο Πέτρος Παπαβασιλείου δημιούργησε και προτείνει μια σειρά από καθαρά γαλλικής έμπνευσης πιάτα. Μιλάμε για ένα ιδιαίτερο μενού, που ουσιαστικά περιλαμβάνει δύο επιλογές: Στο πρώτο, ξεκινά με μια ραφινάτη σούπα από ψάρι, στη συνέχεια ακολουθούν σπαράγγια με μαύρη ελιά και ξύσμα από διάφορα εσπεριδοειδή, πάπια (τέλεια ψημένη και όπως πρέπει) για το κυρίως πιάτο, και η γευστική πανδαισία ολοκληρώνεται με μια κρέμα βανίλιας για επιδόρπιο.
Η δεύτερη επιλογή ξεκινά με γεμιστές ντομάτες με μίγμα μανιταριών, ταλιατέλες με μπρόκολο και φασκόμηλο, κι ένα φιλέτο με hollandaise sauce και πουρέ πατάτας. Σ’ αυτή την περίπτωση, επέλεξε για το φινάλε μια εξαιρετική σαρλότ με βερύκοκα… Και όλα του τα πιάτα εννοείται, έχουν τα χρώματα που αγαπούσε ο μεγάλος Γάλλος ζωγράφος. Σημειώστε πως αυτό το μενού θα σερβίρεται αποκλειστικά κάθε Τετάρτη βράδυ στο Πινακοθήκη Restaurant, όλο τον Μάρτιο.
Ποιος είναι όμως, ο Πέτρος Παπαβασιλείου; Ο Πέτρος λοιπόν, κατάγεται από τη Χίο, και η σχέση του με την κουζίνα έχει ρίζες στην οικογενειακή παράδοση με την τέχνη της μαγειρικής. Από πολύ μικρός ανακατευόταν μέσα στο εστιατόριο της μητέρας του στη Χίο. Όμως, ένας θείος του, από τους καλύτερους chef της Αθήνας, ήταν εκείνος που τον παρακίνησε να ασχοληθεί με τη μαγειρική. Νεαρός τότε, επειδή η ενασχόλησή του με την μαγειρική δεν του άφηνε περιθώρια για προσωπική ζωή, την έβλεπε ως ένα ανασταλτικό παράγοντα για επαγγελματική αποκατάσταση. Μοιραία όμως, η αγάπη του για την επικοινωνία με τους πελάτες, αλλά και η δημιουργικότητα που τον χαρακτήριζε, τον οδήγησαν στην μεγάλη απόφαση. Έτσι, όταν τέλειωσε το σχολείο, έφυγε από το νησί, με μια βαλίτσα γεμάτη όνειρα και φιλοδοξίες… Με πρότυπα τον θείο του και τη μητέρα του, ήθελε να φθάσει στο επίπεδο τους ή και να τους ξεπεράσει… Στα 22 του πήγε στη Θεσσαλονίκη, όπου δούλεψε (ήδη είχε αρκετή εμπειρία) ως chef σ’ ένα από τα καλύτερα μπιστρό της πόλης. Κάποια στιγμή του ήρθε μια πρόταση για δουλειά σε ένα ελληνικό εστιατόριο στο Παρίσι, και τότε βρήκε την ευκαιρία να απογειώσει το ταλέντο του. Πήγε στην Πόλη του Φωτός, και σύντομα βρέθηκε στο Σαμονί, το διάσημο χιονοδρομικό κέντρο στο Mont Blanc. Εκεί του δόθηκε η ευκαιρία της ζωής του. Παρόλο ότι δούλευε, κατάφερε και πήγαινε και σχολείο για να μάθει γαλλικά. Κι όταν σε έξι μήνες τέλειωσε η σεζόν κατέβηκε στο Παρίσι, όπου αφού είχε πλέον και το προσόν της γλώσσας, αποκαταστάθηκε επαγγελματικά με μεγαλύτερη ευκολία. Και τότε, όλα πήραν την πορεία τους…
Σπούδασε μαγειρική στην διάσημη σχολή Le Cordon Bleu στο Παρίσι, απ’ όπου αποκόμισε και γνώσεις και εμπειρίες. Όταν τελείωσε, έφυγε για μετεκπαίδευση στη Λυών. Βρέθηκε στο Vonnas, ένα μικρό χωριό, όπου εργάστηκε στο πλευρό το Georges Blanc, σ’ ένα από τα επτά εστιατόριά του, που έχει 3 αστέρια Michelin. Στη συνέχεια, επέστρεψε στο Παρίσι, όπου και πάλι εργάστηκε σε βραβευμένα με αστέρια Michelin εστιατόρια, όπως στο Le Bristol Paris Hotel, στο Maxim’s και στο La Gauloise. Παρά το γεγονός ότι η πορεία του ήταν ανοδική, επέλεξε να επιστρέψει στην Ελλάδα, όπου και δημιούργησε την οικογένειά του. Παρόλα αυτά, επειδή του αρέσουν τα ταξίδια και δεν συμπαθεί τους ρυθμούς της ελληνικής πρωτεύουσας, προτίμησε να ζήσει στην επαρχία. Έμεινε στη Λευκάδα, στην Έδεσσα, στα Ιωάννινα… Κάποια στιγμή τού έγινε μια πρόταση για δουλειά στο Μπράιτον, στη νότια ακτή της Αγγλίας. Δεν άφησε την ευκαιρία, μετακόμισε εκεί και εργάστηκε σ’ ένα από τα ωραιότερα εστιατόρια της παραθαλάσσιας βρετανικής πόλης.
Ενώ βρισκόταν στην Αγγλία, του έγινε μια πρόταση για την Κύπρο. Και επειδή, όπως είπαμε και πιο πάνω του αρέσουν οι αλλαγές, το τόλμησε. Ήταν γύρω στο 2014, όταν ήρθε για πρώτη φορά στο νησί μας, μ’ ένα 6μηνο συμβόλαιο για τη δημιουργία του menu ενός γνωστού ρεστοράν. Τελικά, οι έξι μήνες φαίνεται πως δεν ήταν αρκετοί… Προέκυψαν αρκετές άλλες συνεργασίες, αλλά κι επειδή λάτρεψε τους ήρεμους ρυθμούς της κυπριακής ζωής, ο χαρισματικός chef εγκαταστάθηκε μόνιμα στο νησί μας. Πριν λίγους μήνες, ανέλαβε το Πινακοθήκη Restaurant στο ισόγειο της Λεβέντειου Πινακοθήκης, και έβαλε στόχο να γίνει το hot point στην καρδιά της Λευκωσίας. Και σιγά-σιγά φαίνεται πως το επιτυγχάνει, αφού ήδη έβαλε την προσωπική του σφραγίδα στα μενού του χώρου. Με πολύ μεράκι ο Πέτρος Παπαβασιλείου συνθέτει γεύσεις με αφετηρία έργα τέχνης, ξεκινώντας από τα σαγηνευτικά τοπία των Γάλλων Ιμπρεσιονιστών, τις δροσερές θαλασσογραφίες της Ελληνικής Συλλογής και τα ζωηρόχρωμα έργα των πρωτοπόρων της Σύγχρονης Κυπριακής τέχνης. «Ανέκαθεν ήθελα να βάζω την υπογραφή μου σε κάτι που να έχει ουσία… Η κουζίνα μας δεν είναι λίγο ευρωπαϊκή, λίγο μεσογειακή, ούτε fussion, ούτε διεθνής, ούτε comfort food… Το Πινακοθήκη Restaurant θέλω να αποκτήσει την δική του προσωπικότητα. Τώρα, στο σταθερό μενού παρουσιάζω πιάτα εμπνευσμένα από την Ελληνική μαγειρική κουλτούρα, με μια μοντέρνα χροιά. Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα είναι ελληνικά και κυπριακά… Είναι ευοίωνο, γιατί βρίσκουμε ανταπόκριση από τον κόσμο, που επιλέγει πλέον να επιστρέφει στην παράδοση μας. Ζητάνε πιο γνώριμες γεύσεις και όχι πιάτα άγνωστα στην γευστική μας κουλτούρα. Κι εμείς συμβάλουμε σ’ αυτή την επιστροφή. Δημιουργούμε πιάτα που μάθαμε από τη μητέρα μας, από τη γιαγιά μας… Τους προσθέτουμε όμως ένα πιο σύγχρονο touch για να πάρουν πιο μοντέρνα μορφή. Η ουσία είναι ότι παραμένουμε στην βάση μας, παραδοσιακά”, επισημαίνει ο Πέτρος Παπαβασιλείου. Εμείς να του ευχηθούμε καλή επιτυχία και στη νέα του προσπάθεια.
Για περισσότερες πληροφορίες πληκτρολογήστε
στο Facebook http://Pinakothiki Café-Restaurant
Η Λεβέντειος Πινακοθήκη γιορτάζει τα 5χρονά της
Tags: chef, Claude Monet, menu, Πινακοθήκη Restaurant
Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου βρίσκεται σε απόσταση… αναπνοής! Αν…
Barnhouse: Αυτό είναι το νέο μέλος για την οικογένεια του…
Η Έφη Σπύρου, αφού περπάτησε χιλιόμετρα στις διεθνείς πασαρέλες πάνω…