Τα παιδιά ενεργοποιούν την αυτογνωσία και την αυτοεκτίμησή τους με τα Manadoob®

Ξέρετε τι είναι το Manadoob®; Αν όχι, μάθετε, ειδικά αν έχετε στο σπίτι παιδιά προσχολικής ή σχολικής ηλικίας. Η Τατιάνα Σουκιούρογλου-Χρυσοστόμου, Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια και συντονίστρια του Manadoob® στην Κύπρο έχει πολλά να σας συστήσει.

Πόσες φορές οδηγώντας από το σχολείο στο σπίτι, σας έτυχε να μιλάτε στο τηλέφωνο για τη δουλειά σας, και να έχετε το πιτσιρίκι στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου να προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί σας, αλλά μάταια… Όχι δεν πρόκειται να σας κάνω κήρυγμα, αλλά ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει οδηγήσει τα παιδιά στα ηλεκτρονικά παιχνίδια, με άμεσο αποτέλεσμα την έλλειψη επικοινωνίας όχι μόνον με τους γονείς τους, αλλά και με τους συνομήλικούς τους. Τα παιδιά μας δεν μιλούν, δεν συζητούν, δεν εκφράζουν τα συναισθήματά τους, απομονώνονται, φοβούνται…  Και τότε, έρχεται το πρόγραμμα Manadoob® να παρέμβει για να προλάβει το μεγαλύτερο κακό ή και να διορθώσει κάποια πράγματα. Πώς λειτουργεί το Manadoob® μας εξηγεί σήμερα η Τατιάνα Σουκιούρογλου- Χρυσοστόμου, αντιπρόσωπος του προγράμματος στην Κύπρο και την Ελλάδα.

παιδιά

Η Τατιάνα Σουκιούρογλου- Χρυσοστόμου, αντιπρόσωπος του προγράμματος στην Κύπρο και την Ελλάδα.

Παιδιά, τί εστί Manadoob®; 

Manadoob® λοιπόν, είναι ένα ομαδικό βιωματικό εργαστήρι για παιδιάκια ηλικίας 5-7 χρόνων και 7-12 χρόνων αντίστοιχα, που στόχο έχει την ενίσχυση της κοινωνικοσυναισθηματικής νοημοσύνης τους. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα αυτοεκτίμησης που μέσω μίας ιστορίας, αλλά και με παιχνίδια ρόλων, μουσική, τέχνη και κουκλοθέατρο βοηθάει τα παιδιά να αναπτύξουν τις δεξιότητες τους και να αποκτήσουν αυτοεκτίμηση τους! Έτσι, τα παιδιά μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της καθημερινότητας, αφού αποκτούν τα αναγκαία εφόδια που θα τους φανούν χρήσιμα στις μετέπειτα επιλογές τους.

Από την Αμερική έφθασαν και στην Κύπρο

Για να μάθουμε περισσότερα για τα προγράμματα του Manadoob® μιλήσαμε με την Τατιάνα Σουκιούρογλου-Χρυσοστόμου, Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια και συντονίστρια του Manadoob® στην Κύπρο. Όπως μάθαμε λοιπόν, πριν μερικά χρόνια, στην Αμερική, δυο δημιουργικές κοπέλες, η June Salin και η Susan Cooper, παρουσίασαν ένα ντοκιμαντέρ, με τίτλο «Kids & Animals – A Healing Partnership», που διαπραγματευόταν τη θεραπευτική συμβολή των ζώων στην ανάπτυξη, και γενικότερα στη ζωή των παιδιών. Στην πορεία, οι δύο κοπέλες, μαζί με μία ομάδα παιδοψυχολόγων, εκπαιδευτών και ειδικών σε θέματα ανάπτυξης παιδιών  ανέπτυξαν το πρόγραμμα Manadoob® που εφαρμόζεται στην Αμερική τα τελευταία 16 χρόνια. Στην Κύπρο πραγματοποιούνται ομάδες εδώ και 6 χρόνια και το πρόγραμμα είναι αξιολογημένο από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, ως ένα πολύ καλά δομημένο πρόγραμμα αυτοεκτίμησης.

Πώς λειτουργεί το Manadoob®;

Η κυρία Τατιάνα Σουκιούρογλου-Χρυσοστόμου μας εξήγησε πως λειτουργεί το Manadoob® : «Διαβάζοντας μία συγκεκριμένη ιστορία, με πρωταγωνιστές αληθινούς ήρωες και ζωάκια της φαντασίας, όπου συμβαίνουν παράξενα αλλά και ταυτόχρονα καθημερινά πράγματα, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με έννοιες όπως απώλεια, πένθος, bullying, διαφορετικότητα, αποδοχή, όρια, φοβίες κ.α. Για να γίνεται όμως, πιο ενδιαφέρον το εργαστηριάκι, χρησιμοποιούνται εναλλακτικοί τρόποι έκφρασης εκτός από τη συζήτηση όπως είναι οι ομαδικές ασκήσεις προσωπικής ανάπτυξης, παιχνίδια ρόλων, τέχνη και συμβολικές αναπαραστάσεις. Όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα του Manadooθα πρέπει να αναφέρω πως τόσο τα ίδια τα παιδιά, όσο και οι γονείς τους επισημαίνουν τη θετική συμβολή του προγράμματος, αφού αναφέρονται σε πολλές αλλαγές κυρίως όσον αφορά θέματα αποδοχής, διαφορετικότητας και σχολικού εκφοβισμού κ.α..

Το σημαντικό είναι το ότι τα παιδιά ξεφεύγουν από την απομόνωση, μιλούν, εκφράζουν τις εμπειρίες τους, για πολλά και διάφορα θέματα που τους απασχολούν. Ειδικά στην εποχή μας, που τα περισσότερα παιδιά βρίσκονται μπροστά από ένα τάμπλετ, ή στο κινητό, και δεν εκφράζονται με λέξεις, η συμβολή το Manadoob® είναι πολύ θετική: Επιτέλους συζητούν και εξωτερικεύουν τα συναισθήματά τους. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται σε δεκαέξι εβδομαδιαίες συναντήσεις της μιάμιση ώρας κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Ιούνιο. Συνήθως διοργανώνουμε κάθε μία ομάδα ανά τετράμηνο ή και εντατικά σε τρεις, τέσσερις ή πέντε εβδομάδες στο καλοκαιρινό εργαστηράκι».

Οι συντονιστές των ομάδων Manadoob®;

Οι συντονιστές ομάδων Manadoob® είναι όσοι εργάζονται σε τομείς ανάπτυξης και στήριξης παιδιών, ψυχολόγοι, ψυχοθεραπευτές, εκπαιδευτές, κοινωνικοί λειτουργοί, που έχουν εκπαιδευτεί και κατέχουν τον τίτλο του πιστοποιημένου εκπαιδευτή Manadoob® . Για την επιτυχία του Manadoob® χρησιμοποιούνται διάφορα «εργαλεία», που κάνουν το πρόγραμμα να ξεχωρίζει! Τέτοια «εργαλεία» είναι το μυθιστόρημα Manadoob®, το τετράδιο ασκήσεων, τα πετράδια Moobia, το πουγκί Moobit, ο οδηγός Manadoob®, το βραχιολάκι sadiki, τα τρία Μanadoob «Σύμβολα Πίστης», διάφορα χειροτεχνήματα και το Βραβευμένο DVD, «Παιδιά και ζώα – Μια θεραπευτική σχέση».

Όλα αυτά περιλαμβάνονται σε μια τσαντούλα ώμου, που τα παίρνει το κάθε παιδί που συμμετέχει και το βοηθούν ιδιαίτερα, κάνοντας το πρόγραμμα πιο ευχάριστο και δημιουργικό. «Στο ψυχαγωγικό εκπαιδευτικό εργαστήρι αυτογνωσίας του Manadoob® τα παιδιά που συμμετέχουν μαθαίνουν να χαλαρώνουν, να αποδέχονται και να αναγνωρίζουν ότι η χαρά έρχεται με πολλούς και διάφορους τρόπους. Μέσω της αφήγησης της ιστορίας, με θεατράκια, και άλλα διασκεδαστικά μέσα, τα παιδιά μαθαίνουν να σέβονται τον εαυτό τους, να σέβονται τους πάντες», μας εξήγησε η Τατιάνα Σουκιούρογλου-Χρυσοστόμου.

Παιδιά και summer school

Το πρόγραμμα Manadoob® θα λειτουργήσει και φέτος το καλοκαίρι ως summer school.  Στο summer school δημιουργούνται μόνον δύο μικρές ομάδες Manadoob® μέχρι 12 παιδιά η κάθε μια, και μια τρίτη ομάδα με παιδιά που έχουν ολοκληρώσει το πρόγραμμα σε περασμένα χρόνια και που επιθυμούν να κάνουν ένα άλλο πρόγραμμα προσωπικής ανάπτυξης.  Οι εκπαιδεύτριες εστιάζονται στην ανακάλυψη και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους, μέσα από πολλές δραστηριότητες.

Εκτός από το κλασικό πρόγραμμα του Manadoob® κατά τη διάρκεια καλοκαιρινών τμημάτων οι δεξιότητες των παιδιών ενθαρρύνονται με εξειδικευμένες ασκήσεις. Γι’ αυτό, φιλοξενούνται αρκετοί καλλιτέχνες και εικαστικοί, όπως ζωγράφοι, μουσικοί ή άνθρωποι του κινηματογράφου κ.α. που βοηθούν στην ανάπτυξη τους. Αυτό τον καιρό αρχίζει μια νέα ομάδα, και εάν σας ενδιαφέρει επικοινωνήστε στα πιο κάτω στοιχεία, για να κλείσετε θέση για το δικό σας παιδάκι.

 

More info 

Τηλ: 99693171 

Email: Tatiana.Shukuroglou@gmail.com

Facebook: Manadoob Cyprus

Website: www.manadoob.com

 

 

MadameLeFo
0