Η Λεβέντειος Πινακοθήκη γιορτάζει τα 5χρονά της

Στα πλαίσια του εορτασμού των πέντε χρόνων λειτουργίας της Λεβεντείου Πινακοθήκης, διοργανώθηκε χθες δημοσιογραφική διάσκεψη σε μία ζεστή και φιλική ατμόσφαιρα. Οι δημοσιογράφοι είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε για το έργο που έχει συντελεστεί μέχρι τώρα αλλά και τις επερχόμενες εορταστικές εκδηλώσεις κατά το 2019.

Κατά την εκδήλωση, η Λουκία Χατζηγαβριήλ, η διευθύντρια της Πινακοθήκης, έκανε μια σύντομη αναδρομή των πρώτων πέντε χρόνων. Αναφέρθηκε επίσης στη γενικότερη φιλοσοφία της Λεβεντείου Πινακοθήκης, που έχει ως επίκεντρό της τον συνεχή διάλογο με τον επισκέπτη.

Λεβέντειος Πινακοθήκη: 5 χρόνια δημιουργικότητας, χρόνια ευρωπαϊκού πολιτισμού

Σκοπός της Λεβεντείου Πινακοθήκης είναι να βρίσκει νέους τρόπους να αναδείξει και να προσφέρει στον επισκέπτη το μεγαλείο της ευρωπαϊκής τέχνης και του ευρωπαϊκού πολιτισμού. «Μέσα από σωστό σχεδιασμό και πενταετές στρατηγικό πρόγραμμα 2015-2020», ανέφερε χαρακτηριστικά, «η Πινακοθήκη υλοποίησε καινοτόμες εκδηλώσεις, μεγάλες αλλά και μικρότερης κλίμακας εκθέσεις με ιδιαίτερη οπτική, προσεγμένα παιδικά εκπαιδευτικά προγράμματα, καθώς και δράσεις για μεγάλους, που ξεκλειδώνουν τη δημιουργικότητα, κάνοντας πράξη τη δια βίου εκπαίδευση. Ο στόχος για το 2019 είναι να προσκαλέσει το κοινό να δει το Μουσείο σαν ένα «διαφορετικό» πολιτιστικό κέντρο. Έναν χώρο όπου, σύμφωνα με τα λόγια του εικαστικού Luis Camnitzer, «Οι καλλιτέχνες μαθαίνουν να επικοινωνούν. Το κοινό μαθαίνει να δημιουργεί συσχετισμούς», σημείωσε η Λουκία Χατζηγαβριήλ, η διευθύντρια της Πινακοθήκης.

Λεβέντειος Πινακοθήκη: Όλο το πρόγραμμα δράσης 

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Ένα εορταστικό λογότυπο δημιουργήθηκε ειδικά με την ευκαιρία των πέντε χρόνων της Λεβεντείου Πινακοθήκης, το οποίο θα κοσμεί κάθε εκδήλωση, προσδίδοντάς της έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα και αναδεικνύοντας τη σημαντικότητα του γεγονότος.

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Μια από τις σημαντικότερες εκθέσεις που θα γίνουν στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019, είναι αυτή με τον τίτλο «Πενταδάκτυλος – Contemporaries» από 29 Μάρτιου μέχρι 16 Σεπτεμβρίου 2019. Πρόκειται για δύο παράλληλες εκθέσεις: Η μια θα περιλάβει έργα από τη σύγχρονη εικαστική δημιουργία που θα παρουσιαστεί στη Λεβέντειο Πινακοθήκη. Η δεύτερη ιστορική, θα παρουσιαστεί αργότερα, τον Μάιο, στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας. Και οι δύο όμως, έχουν επίκεντρο την οροσειρά του Πενταδακτύλου. Η έκθεση στη Λεβέντειο Πινακοθήκη θα φιλοξενήσει έργα σύγχρονης τέχνης, εικαστικές παρεμβάσεις αλλά και εγκαταστάσεις, και προβολές. Όλα επιλέχθηκαν για να παρουσιάσουν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν αυτή την εμβληματική οροσειρά οι σύγχρονοι καλλιτέχνες. Κάθε έργο θα προκαλέσει καλλιτέχνη και θεατή ενθαρρύνοντας τη διάδραση και για να αναρωτηθεί τι αντιπροσωπεύει για αυτόν το επιβλητικό αυτό βουνό- όχι μόνο ως εικόνα αλλά και ως «μνημείο» που περιβάλλει τη Λευκωσία και συγκρούεται με την καθημερινότητα της πόλης και των κατοίκων της. Την ιδέα και επιμέλεια και των δύο εκθέσεων είχε ο Καθηγητής και Εικαστικός Σάββας Χριστοδουλίδης.

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Παράλληλα με την έκθεση θα διεξαχθεί διαγωνισμός φωτογραφίας. Καθένας έχει την ευκαιρία να συμμετάσχει, καταχωρώντας ηλεκτρονικά τις δικές του φωτογραφίες του Πενταδάκτυλου. Κριτική επιτροπή θα τις επιλέξει και θα εκτεθούν οι επικρατέστερες σε ειδική έκθεση στη Λεβέντειο Πινακοθήκη. Υπόψην: Οι πέντε καλύτερες θα βραβευθούν.

Λεβέντειος Πινακοθήκη: Οι Εκθέσεις του 2019

Πενταδάκτυλος – Contemporaries, από τις 29 Μάρτιου μέχρι και τις 16 Σεπτεμβρίου 2019 

Πολ Γεωργίου – The Female Body, Μάιος 2019

Καλλιτεχνικές αναζητήσεις – Βέλγοι Ιμπρεσιονιστές του τέλος του 19ου αιώνα, Οκτώβριος 2019 – Ιανουάριος 2020

Μιχάλης Μιχαηλίδης – Αφηρημένη Περίοδος, Νοέμβριος 2019

Λεβέντειος Πινακοθήκη: Άλλες  εκδηλώσεις 

Διαλέξεις της Τετάρτης

Θέατρο «Ένας Πικάσσο» – με την Alpha Square, πρεμιέρα: Τρίτη, 26 Μαρτίου 2019, στις 8.30 μ.μ.

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 18 Μαΐου

Εκπαιδευτικά Προγράμματα για όλες τις ηλικίες

Ολόκληρο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τα 5 χρόνια της Λεβεντείου Πινακοθήκης θα ανακοινώνεται ανάλογα στο μηνιαίο ηλεκτρονικό έντυπο με τίτλο ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ.

 

More info

Για περισσότερες πληροφορίες για την Λεβέντειο Πινακοθήκη μάθετε εδώ

https://www.leventisgallery.org/home

Για κρατήσεις: info@leventisgallery.org, τηλ. 22668838

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Η Λεβέντειος Πινακοθήκη λειτουργεί καθημερινά, εκτός της Τρίτης, από τις 10:00 έως τις 17:00. Παραμένει ανοιχτή την Τετάρτη έως τις 22:00. Ώρες γραφείου: Δευτέρα έως Παρασκευή, 08:30 έως 16:30.

 

Μάθετε περισσότερα και για το εστιατόριο της Λεβέντειου Πινακοθήκης,  κάνοντας κλικ εδώ 

Πινακοθήκη, για γεύσεις υψηλής αισθητικής

 

 

MadameLeFo
0