Μαριάννα Πέγκα: Το design είναι το Α και το Ω στη ζωή της

Μαριάννα Πέγκα: Το design είναι το Α και το Ω στη ζωή της… Ναι, και το καταλαβαίνεις από την πρώτη κιόλας στιγμή που θα την συναντήσεις… Εμείς σου συστήνουμε την ταλαντούχα σχεδιάστρια -textile designer κατ’ ακρίβεια… Κι εκείνη μας “ξεναγεί” στον μαγικό κόσμο της, στις συνεργασίες της με οίκους του εξωτερικού, στην πορεία της μπλε φιγούρας της και όχι μόνον… 

Μαριάννα Πέγκα

Πριν μερικά χρόνια πρωτοδιάβασα στα περιοδικά για την ύπαρξη της… Και τα σχόλια ήταν κάτι παραπάνω από θετικά… Ωστόσο, δεν είχα την τύχη να την γνωρίσω αυτοπροσώπως… Έτσι όταν τελευταίως την “εντόπισα” στα social media, η δουλειά της με τράβηξε σαν τον μαγνήτη… Κι έτσι, δεν έχασα την ευκαιρία να της προτείνω να γνωριστούμε από κοντά. Την ημέρα του ραντεβού μας είχα συναντήσει εντελώς τυχαία μια πρώην μαθήτρια της, και παρεμπιπτόντως της ανέφερα ότι θα πήγαινα για μια συνέντευξη με την Μαριάννα Πέγκα… Κι εκείνη, με ιδιαίτερο ενθουσιασμό άρχισε να μου περιγράφει το πόσο ενδιαφέρουσα προσωπικότητα είναι… Πρόσθεσε όμως, και το πόσο χαμηλού προφίλ άτομο είναι… Μια ώρα αργότερα βρισκόμουν μ’ ένα παγωμένο καφέ και δίπλα μου μια γλυκύτατη κοπέλα, μ’ ένα φλιτζάνι τσάι, να μου μιλά για την τέχνη, για τα χρώματα, για τις πηγές της έμπνευσής της… Πάμε να δούμε μαζί τα όσα ενδιαφέρονται κατάφερα να αποσπάσω από την low profile Μαριάννα.

Μαριάννα Πέγκα

Μαριάννα μου, για να συστηθούμε θα ήθελα να μου πεις τί θυμάσαι από την παιδική σου ηλικία; Είχες ενδείξεις ότι θα σε κατακτούσαν οι Τέχνες; Από όσο θυμάμαι τον εαυτό μου σχεδίαζα συνεχώς. Αντιγράφοντας τα μοτίβα στα τραπεζομάντιλα της γιαγιάς μου, πηγαίνοντας με τη μαμά μου στα μαγαζιά υφασμάτων, όλα της τα ρούχα ήταν φτιαγμένα στα μέτρα της. Κάθε φορά που πηγαίναμε στη μοδίστρα έπαιρνα μικρά κομμάτια υφάσματα για να φτιάξω ρούχα για τις κούκλες μου.

 Μαριάννα Πέγκα: Η τέχνη στη ζωή της

Μαριάννα ΠέγκαΚάτι λέει αυτό… Ωστόσο, είχαν σχέση οι οικογενειακές σου καταβολές με τις Τέχνες; Η μαμά μου ήταν έμπνευση για μένα. Ήταν πάντα καλοντυμένη και μάλιστα με τα πιο πληθωρικά prints, τα πιο εκλεκτά υφάσματα, τους πιο ζωντανούς χρωματικούς συνδυασμούς. Ο μπαμπάς μου έχει κατάστημα χονδρικής πώλησης λευκών ειδών και συχνά περνούσα τα καλοκαίρια μου εξυπηρετώντας πελάτες και κοιτάζοντας τα προϊόντα που πουλούσε.

Μαριάννα ΠέγκαΛένε ότι τίποτα δεν γίνεται τυχαία στη ζωή μας… Άλλοτε πάλι, συχνά έλκουμε οι ίδιοι αυτά που μας συμβαίνουν… Λοιπόν, τί ήταν εκείνο που σε ώθησε να ασχοληθείς με την Τέχνη; Το σίγουρο είναι ότι ήξερα από μικρή τι ήθελα να κάνω. Είχα μια ρομαντική ματιά στη ζωή, παρατηρώντας πάντα τα μοτίβα, τα σχήματα και τα χρώματα στη φύση, έβγαζα τις λαδομπογιές μου και σχεδίαζα λουλούδια και φύλλα, ακόμη και πριν πάω μαθήματα τέχνης. Οι γονείς μου μας πήγαιναν σε μουσεία και γκαλερί, παραστάσεις θεάτρου και χορού, ιστορικούς χώρους και ταξίδια στο εξωτερικό, οπότε ο πολιτισμός ήταν πάντα μέρος της ζωής μου.

Και τελικά όταν ήρθε η ώρα να αποφασίσεις για το μέλλον σου, τί και πού σπούδασες; Σπούδασα BA Fashion and Textiles στο Ravensbourne College of Design and Communication και έκανα το μεταπτυχιακό μου στο Textile Futures στο Central Saint Martins.

Μαριάννα Πέγκα

Κατά τη διάρκεια των σπουδών σου, είχες κάποιες σημαντικές εμπειρίες που θα ήθελες να μου αναφέρεις;  Ναι… Νομίζω πως η πρακτική μου στον Julien Macdonald ήταν μια τέτοια εμπειρία καθώς έκανα το πρώτο μου πτυχίο. Κι αυτό, γιατί έζησα τον κόσμο της λάμψης και της υψηλής μόδας δουλεύοντας μαζί του. Θυμάμαι τα ευαίσθητα πλεκτά, τις στοίβες από κρύσταλλα Swarovski να στολίζουν υφάσματα και τις επιδείξεις μόδας με διασημότητες σε ακριβά ξενοδοχεία. Από την άλλη, στο μεταπτυχιακό μου, η φοίτηση σε ένα πολυεπιστημονικό περιβάλλον με βοήθησε να κατανοήσω τον κόσμο του design σε υψηλότερο επίπεδο και απέκτησα πολύτιμες γνώσεις ως δημιουργικός σχεδιαστής.

 Μαριάννα Πέγκα: Από την έδρα στην δημιουργία…

Μαριάννα ΠέγκαΜε την επιστροφή σου στην Κύπρο, πώς κινήθηκες; Αρχικά ξεκίνησα να εργάζομαι ως καθηγήτρια Art & Design, ενώ συμμετείχα σε Διεθνείς Εκθέσεις με τις συλλογές των αξεσουάρ μου. Το 2013 άρχισα να διδάσκω στο BA Fashion Course στο Alexander College ως Textile Designer. Ενώ εργαζόμουν άρχισα να σχεδιάζω αποκλειστικές συλλογές για πελάτες όπως για το Μουσείο Τέχνης Ζαμπέλα, το Κέντρο Χειροτεχνίας Λευκωσίας, το Stroke Design Studio και τους Yo2 Designs.

Μια από τις ταπετσαρίες που δημιούργησε η Μαριάννα Πέγκα για τους Yo2 Designs www.yo2.io

Οι συνεργασίες σου με άλλους σημαντικούς καλλιτέχνες έφερε μεγάλα και ενδιαφέροντα project. Ναι! Έτσι, η δεύτερη συλλογή μου από χαλιά και ταπετσαρίες για τους Yo2 Designs, που είναι μια κορυφαία ευρωπαϊκή εταιρία που δημιουργεί ταπετσαρίες και χαλιά, κυκλοφορεί φέτος. Επίσης μια καλοκαιρινή σειρά από τσάντες και πετσέτες παραλίας σε συνεργασία με τον σχεδιαστή ανδρικών ενδυμάτων Kristo Avraam που ονομάζεται AVMA θα κυκλοφορήσει αυτό το μήνα.

Μαριάννα Πέγκα

Ένα δείγμα της AVMA, της ολότελα νέας καλοκαιρινής σειράς – με τσάντες και πετσέτες παραλίας – που δημιούργησε η Μαριάννα Πέγκα σε συνεργασία με τον σχεδιαστή ανδρικών ενδυμάτων Kristo Avraam

Στα social media σου εντόπισα τις πολύ ενδιαφέρουσες δουλειές σου. Μίλησε μας για την συνεργασία στη Μύκονο και πως προέκυψαν οι εκεί δημιουργίες σου.  Η συνεχιζόμενη συνεργασία μου με την Interior/Architecture εταιρεία Stroke Design Studio μου έδωσε την ευκαιρία να δοκιμάσω την αγορά της Μυκόνου. Δια μέσου της μπόρεσα να σχεδιάσω τη σειρά «Dream», μια μίνιμαλ συλλογή μαξιλαριών και σκεπασμάτων από πολυτελή υφάσματα και υφές που παραπέμπει στον πλούσιο τρόπο ζωής της Μυκόνου. Μετά από αυτό δημιούργησα την «Blue», μια printed συλλογή για αξεσουάρ σπιτιού, εμπνευσμένη από το απέραντο γαλάζιο της Μεσογείου και την ελληνική μας κληρονομιά και την προμηθεύω σε καταστήματα του νησιού.

Μαριάννα Πέγκα

Από πού αντλείς τις πηγές της έμπνευσής σου; Υπάρχουν δημιουργικές επιρροές από την καταγωγή σου στη δουλειά σου; Η ελληνική μας κληρονομιά, η γοητεία μου με τη φύση και η  επεξεργασία και πλαστικότητα των υλικών, είναι ένα σημαντικό μέρος της σχεδιαστικής μου δουλειάς. Στις συλλογές μου αναφέρομαι στο διακοσμητικό στυλ των αρχαιολογικών αγγείων, που απεικονίζουν διακοσμητικά εικονογραφικά μοτίβα, ενώ άλλα αναδύονται από τα σχέδια και τα σχήματα της φύσης. Τολμηρά χρώματα και οργανικές φόρμες έως τρισδιάστατα σχέδια, ενσωματωμένα prints σε λινό, σατέν και μεταξωτή οργάντζα, συνδυάζονται με αποκλειστικές δημιουργίες σε κεντήματα και πλεκτά.

 Μαριάννα Πέγκα

Άλλη μια ταπετσαρία που δημιούργησε η Μαριάννα Πέγκα για τους Yo2 Designs www.yo2.io

Χαλιά, wallpapers, λευκά είδη, μαξιλαράκια, mugs… Χρώματα, μοτίβα… Με ποια σειρά δημιουργείς; Πρώτα στο χαρτί με μολύβι και στη συνέχεια μεταφέρεις το design σου σε ψηφιακή μορφή στον υπολογιστή; Συνήθως αρχίζω να δουλεύω πάνω στο χαρτί, πειραματίζομαι με τη σύνθεση και τη φόρμα, καθώς ανακατεύω χρώματα και πειραματίζομαι με υλικά. Μετά τα μεταφράζω σε ψηφιακή μορφή και επιλέγω τα υφάσματα που μου αρέσουν. Όταν επεξεργάζομαι υφάσματα ή χρησιμοποιώ μαλλί για πλεκτά, το σχέδιο είναι καθαρά χειροποίητο από την αρχή μέχρι το τέλος.

Μαριάννα Πέγκα

Ποιά είναι τα αγαπημένα σου υλικά; Μου αρέσει να χρησιμοποιώ φυσικά υφάσματα όπως μετάξι, σατέν και λινό για κεντήματα. Στα πλεκτά μου αρέσει να πειραματίζομαι με ανορθόδοξα υλικά και υφές. Λατρεύω την επεξεργασεια με λέιζερ σε υφάσματα που θυμίζουν δαντελωτά έργα τέχνης και να χρησιμοποιώ μυριάδες χρωματικούς συνδυασμούς για τις ψηφιακές μου εκτυπώσεις.

Μαριάννα Πέγκα

Ένα από τα χαλιά της συλλογής που δημιούργησε η Μαριάννα Πέγκα για τους Yo2 Designs www.yo2.io

Πού κατασκευάζεις τις δημιουργίες σου; Ανάλογα με το project, μου αρέσει να συνεργάζομαι με τεχνίτες εδώ στην Κύπρο, οπότε το προϊόν κατασκευάζεται αποκλειστικά στην Κύπρο. Ωστόσο, υπήρξαν και περιπτώσεις που συνεργάστηκα με εργοστάσια στην Ισπανία και την Αγγλία.

Απ’ ότι πρόσεξα έχεις δημιουργήσει κι ένα πολύ εντυπωσιακό τρισδιάστατο έργο. Μίλησέ μου λοιπόν, για το «IRIS». Πώς το εμπνεύστηκες, πότε το δημιούργησες και με ποια αφορμή; Το «IRIS» είναι ένα installation piece που δημιουργήθηκε για την έκθεση «Flavours of Art» στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρνακας τον Απρίλιο του 2019. Το «IRIS» αντιπροσωπεύει έναν κύκλο ζωής, εμπνευσμένο από τα βουδιστικά Tangka. Πρόκειται για έναν αφηγηματικό πίνακα, που περιγράφει τη ζωή ενός λουλουδιού από τη γέννησή του μέχρι την περίοδο της ανθοφορίας. Το «IRIS» συγκεντρώνει τους κλάδους του Interior Design και των Textiles.

Μαριάννα Πέγκα

Το «IRIS», το τρισδιάστατο έργο που δημιούργησε η Μαριάννα Πέγκα

Πρόκειται για μια σύνθεση ψηφιακής τέχνης και σχεδιασμού με το χέρι που βασίζεται στο ποικίλο φυσικό τοπίο της Κύπρου. Όπως ο τροχός της ζωής, χωρίζεται σε τρία μέρη με ζωντανά χρώματα. Στο κέντρο υπάρχει ο πυρήνας του λουλουδιού, φτιαγμένος με χιλιάδες πολύχρωμα pixel, το δεύτερο πάνελ είναι μια πραγματική αναπαράσταση διαφόρων τμημάτων λουλουδιών και το τελευταίο που αγκαλιάζει τα άλλα δυο είναι ένα ψηφιακό μωσαϊκό από ανθισμένα πέταλα λουλουδιών, όλα τυπωμένα σε συνθετικό ύφασμα. Πάνω από κάθε πάνελ αιωρούνται διαφανή plexi επίπεδα εμπνευσμένα από φυσικές φόρμες. Η εγκατάσταση έχει μια μοναδική ενέργεια ηρεμίας και μια αίσθηση κίνησης.

Μετά από όλη αυτή τη δημιουργική πορεία; Ποιά θεωρείς ότι ήταν η καλύτερη στιγμή στην καριέρα σου; Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλές τέτοιες στιγμές, γιατί κάθε έργο είναι ξεχωριστό και μοναδικό. Για παράδειγμα, η συμμετοχή με τη δουλειά μου στο Royal Botanic Gardens Kew ήταν μια εκπληκτική εμπειρία σε ένα τόσο φανταστικό μέρος. Η παρουσίαση των συλλογών μου στο Eclat De Mode-Bijorhca Paris ήταν ένα ακόμα επίτευγμα. Οι συνεχείς συνεργασίες μου με τους Stroke Design, τους Yo2 Designs και τον Kristo Avraam είναι και αυτές πολύ πολύτιμες για μένα.

Πού σε οδηγεί δημιουργικά η εξέλιξη μέσα από τις δημιουργίες σου; Γνωρίζω πολύ καλά πως τα απόβλητα και ιδιαίτερα τα απόβλητα από τα εργοστάσια ρουχισμού χρησιμοποιούν υπερβολικές ποσότητες υφασμάτων για τη δημιουργία γρήγορης μόδας και αμέτρητες ποσότητες νερού για το βάψιμο τους. Προσωπικά, επεξεργάζομαι τρόπους με τους οποίους η δουλειά μου θα γίνει πιο βιώσιμη και θα μπορέσω να δημιουργήσω υφάσματα με ανακυκλώσιμα υλικά.

Μαριάννα ΠέγκαΚαι πού μπορεί να ανακαλύψει κάποιος τις δημιουργίες σου;  Την δουλειά μου θα την βρείτε στην ιστοσελίδα μου www.mariannapenga.com ή στο Facebook στο @mariannapenga.com.cy, στο Κέντρο Χειροτεχνίας Λευκωσίας, στο Lines of Design Nicosia και στο Ada Kamara στη Μύκονο.

Μαριάννα Πέγκα
Μετά την πανδημία ήρθε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Πως επηρεάζεται η δουλειά σου απ’ όλα αυτά; Δεν ήμουν ποτέ αναβλητικός άνθρωπος στη δουλειά μου. Είμαι πάντα σε εγρήγορση, είτε συμμετέχω σε ένα project είτε σε μια συνεργασία. Η πανδημία και τώρα ο πόλεμος με έκανε να συνειδητοποιήσω ακόμη περισσότερο ότι ο χρόνος είναι πολύτιμος. Περισσότερο για τους ανθρώπους που έχω στη ζωή μου. Προσπαθώ να διαχωρίζω το χρόνο μου ανάμεσα στη δουλειά και στα αγαπημένα μου πρόσωπα.

Μαριάννα Πέγκα

Ακόμη ένα από τα χαλιά της συλλογής που δημιούργησε η Μαριάννα Πέγκα για τους Yo2 Designs www.yo2.io

Απ’ ότι ξέρω διδάσκεις Τέχνη. Τι θα ήθελες να συμβουλεύσεις τη νεότερη γενιά που την ενδιαφέρει να ασχοληθεί με την Τέχνη; Όντως, διδάσκω BA Textiles στο Fashion Course του Alexander College Λάρνακας. Και θα ήθελα να πω: «Μην φοβάστε να ονειρεύεστε και να κάνετε αυτό που αγαπάτε περισσότερο»! Ονειρευτείτε και δουλέψτε σκληρά. Τίποτα δεν επιτυγχάνεται χωρίς να βάλεις έναν στόχο και να εργαστείς για αυτόν! Μην ακούτε τους στατικούς, δηλαδή τους ανθρώπους που σας αποθαρρύνουν να πετύχετε τους στόχους σας. Θα υπάρξουν και αποτυχίες. Aυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση το τέλος. Απλώς θα σας κάνει να αναθεωρήσετε την πορεία σας και να αλλάξετε την κατεύθυνση προς τον στόχο σας».

Ο σχεδιασμός είναι ζωή! Ονειρευτείτε, αγαπήστε και δημιουργήστε! Μ’ αυτά τα υπέροχα λόγια ολοκληρώσαμε και την υπέροχη διαδρομή της Μαριάννας Πέγκα στον μαγικό κόσμο του design. 

 More info

http://www.mariannapenga.com/

https://www.facebook.com/mariannapenga.com.cy/

https://www.instagram.com/mariannapenga/?hl=en

 

 

MadameLeFo