The Piano Tour συνεχίζει με Νικόλα Κωσταντίνου

The Piano Tour συνεχίζει με τον Νικόλα Κωσταντίνου… Και μάλιστα, σε μία νέα τοποθεσία, με νέο πιανίστα και ρεπερτόριο… Κάνε scroll και θα μάθεις όλες τις ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες. 


Σε μία νέα τοποθεσία, με νέο πιανίστα και ρεπερτόριο, θα κάνει σύντομα την εμφάνιση του το The Piano Tour. Ο επιτυχημένος θεσμός του Πολιτιστικού Οργανισμού Avantgarde που μας έχει συνηθίσει σε υπέροχες ερμηνείες από εντυπωσιακά σημεία του νησιού μας, συνεχίζεται με την πρώτη – για φέτος – εξόρμηση του πιάνου να είναι εντός ορίων Λευκωσίας, σε ένα σημείο της πόλης που πολλοί γνωρίζουν αλλά ελάχιστοι αναγνωρίζουν! Γνωρίζουν, δηλαδή, την ύπαρξη του αλλά δεν το έχουν δει ποτέ από κοντά και είναι βέβαιο ότι η εικόνα θα ξαφνιάσει.

Το πρωί της Τετάρτης 27 Απριλίου 2022, στις 10:30, ο διακεκριμένος Κύπριος πιανίστας και Steinway Artist Νικόλας Κωσταντίνου θα ερμηνεύσει κλασικά και σύγχρονα έργα σε ένα ρεσιτάλ που θα μεταδίδεται – όπως πάντα – ζωντανά στο Facebook μέσω του λογαριασμού του Οργανισμού www.facebook.com/Avantgarde.Cultural.Foundation

Συγκεκριμένα, ο Νικόλας Κωσταντίνου θα παρουσιάσει έργα Bach (Concerto in the Italian Style, BWV 971), Haydn (Sonata in A flat major, Hob. XVI/46) και Beethoven (Sonata in E major, Op. 109) καθώς και τρία πρελούδια από την πρώτη σειρά 12 πρελουδίων του Κύπριου συνθέτη Κωνσταντίνου Στυλιανού.

The Piano Tour στις αποθήκες της Επιτροπής Σιτηρών Κύπρου

Ο χώρος που έχει επιλέξει ο Οργανισμός αυτή τη φορά είναι οι παλιές, εγκαταλελειμμένες, αποθήκες της Επιτροπής Σιτηρών Κύπρου. Το πιάνο πρόκειται να βρεθεί ανάμεσα στις 8 αποθήκες σε σχήμα αυγού που δεσπόζουν του χώρου και αποτελούν ένα επιβλητικό αρχιτεκτόνημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που περισυνέλλεξε ο Οργανισμός Avantgarde, οι αποθήκες κατασκευάστηκαν με τη δημιουργία της Επιτροπής το 1954 επί Βρετανικής αποικιοκρατίας. Αφορούν σε 8 ίδια αυγοειδή κτίσματα, με το μισό κάθε αποθήκης να είναι εμφανές στην επιφάνεια και το άλλο μισό να κρύβεται κάτω από το επίπεδο της γης. Η χωρητικότητα της κάθε μίας από τις αποθήκες ανέρχεται στους 1800 τόνους! Τόσο η διάταξή τους όσο και το σχήμα τους έχουν οδηγήσει πολλούς από όσους τις έχουν δει να τις αποκαλούν «διαστημικές». Τα τελευταία χρόνια οι αποθήκες αυτές βρίσκονται σε αχρησία ενώ το 2021 η Επιτροπή Σιτηρών Κύπρου ολοκλήρωσε τον κύκλο της και, κατόπιν σχετικού ψηφίσματος της Βουλής των Αντιπροσώπων, διαλύθηκε.

The Piano Tour και ο Πολιτιστικός Οργανισμός Avantgarde 

Ο θεσμός του The Piano Tour υιοθετήθηκε από τον Πολιτιστικό Οργανισμό Avantgarde το 2019. Ένα πιάνο – άλλοτε μόνο και ενίοτε με τη συνοδεία άλλων οργάνων ή φωνής – εμφανίζεται σε αντισυμβατικούς χώρους (εκτός των παραδοσιακών αιθουσών και καταργώντας τα στερεότυπα) σε μία προσπάθεια προσέγγισης ή/και διάδρασης με το μεγαλύτερο δυνατό κοινό. Για τον σκοπό αυτό, οι συναυλίες του The Piano Tour μεταδίδονται ζωντανά μέσω Facebook Live ώστε να έχουν πρόσβαση σε αυτές όλοι, όπου και αν βρίσκονται ή/και με ότι κι αν ασχολούνται τη δεδομένη στιγμή, εντός και εκτός Κύπρου.

Η αρχή έγινε με ρεσιτάλ στον τελικό του ποδοσφαιρικού κυπέλου Κύπρου στο στάδιο ΓΣΠ ενώ ακολούθησαν μοναδικές συναυλίες στο γραμμικό πάρκο Πεδιαίου, στην οροφή του υψηλότερου κτηρίου της πρωτεύουσας (Tower 360), στο Νεολιθικό Οικισμό της Χοιροκοιτίας, στο οδόφραγμα που χωρίζει τη Λευκωσία στα δύο, στο μεσαιωνικό γεφύρι του Τζιελεφού, στο κατεστραμμένο μοναστήρι του Αγ. Μάμα στον Άγιο Σωζόμενο κ.α. Μας δίνεται, κάθε φορά, η ευκαιρία να θαυμάσουμε εκπληκτικές ερμηνείες από υπέροχους καλλιτέχνες σε χώρους που διαμορφώνουν ένα μοναδικό παζλ της σύγχρονης, της αρχαίας, της μεσαιωνικής Κύπρου ή ακόμη και της καθημερινότητας μας.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε τα φαινόμενα της μείωσης και της γήρανσης του ακροατηρίου στις αίθουσες μουσικής να εντείνονται. Αυτό αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα αφού η νέα γενιά επιλέγει να “κοινωνικοποιείται” μέσω της τεχνολογίας αντί μέσω της προσωπικής επαφής. Η πανδημία που έκλεισε τον κόσμο στο σπίτι μάλλον ενέτεινε το συγκεκριμένο πρόβλημα παρά να το απαμβλύνει. Ο Πολιτιστικός Οργανισμός Avantgarde εργάζεται συστηματικά προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης της μουσικής παιδείας στον τόπο μας και της προβολής του πολιτιστικού μας προϊόντος. Με την παρουσία ενός πιάνου σε χώρο και χρόνο στα οποία δεν το αναμένει κάποιος, δίνεται η ευκαιρία διάδρασης με διαφορετικό κοινό απ’ ότι συνήθως και αφορά στην προσπάθεια του Οργανισμού να αναπτύξει νέο ακροατήριο αφού απευθύνεται στο σύνολο της κοινωνίας. Ο Covid-19 απέδειξε τη δύναμη του πολιτισμού και την τεράστια του συνεισφορά στη ψυχική υγεία και στην πνευματική ανάπτυξη του ανθρώπου, ειδικά στην περίοδο των αναγκαστικών περιορισμών.

Ο πιανίστας Νικόλας Κωσταντίνου διαθέτει την ικανότητα να εντυπωσιάζει το κοινό, τόσο με τις τολμηρές επιλογές του από παραδοσιακό και μοντέρνο ρεπερτόριο, όσο και με τις εμφανίσεις του με ασυνήθιστα μουσικά σχήματα. Έχει επαινεθεί από κριτικούς μουσικής ως «… καλλιτέχνης με βαθύτατα συναισθήματα, ο οποίος είναι ικανός να ερμηνεύει μουσική με ολόκληρη την ψυχή και το είναι του …» (Kaleva) ενώ οι ερμηνείες του έχουν χαρακτηριστεί ως «κολοσσιαίες» και «δραματουργικά πλούσιες» (D. Nicolau). Έχει δώσει συναυλίες σε Ευρώπη και ΗΠΑ, έχει φιλοξενηθεί σε σημαντικές μουσικές αίθουσες, έχει εμφανιστεί σε διεθνή Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου και έχει συνεργαστεί με κορυφαίες ορχήστρες.

Ο Δρ. Κωσταντίνου συχνά συνεργάζεται με ένα ποικίλο φάσμα καταξιωμένων μουσικών, καθώς και τραγουδιστών. Παρουσιάζει τακτικά έργα Κυπρίων συνθετών, στην Κύπρο και στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων και πρώτων παγκόσμιων παρουσιάσεων, με επίκεντρο τη μουσική του Κωνσταντίνου Γ. Στυλιανού, έχοντας δώσει τις παγκόσμιες πρεμιέρες πολλών έργων του για σόλο πιάνο, μουσική δωματίου και για φωνή και πιάνο. Είναι απόφοιτος του μουσικού τμήματος του Πανεπιστημίου του Σέγκεντ, του Πανεπιστημίου Μουσικής Ferenc Liszt στη Βουδαπέστη, του Ινστιτούτου Μουσικής στο Cleveland του Οχάιο, καθώς και του Βασιλικού Κολλεγίου Μουσικής του Λονδίνου, ενώ είναι κάτοχος των τίτλων Master of Music in Performance και Διδακτορικού (PhD). Έχει σημαντική δράση τόσο ως καλλιτέχνης όσο και ως παιδαγωγός ενώ μεγάλη είναι η συνεισφορά του και στην πολιτιστική ζωή του τόπου μέσω του Οργανισμού Ledra Music Soloists του οποίου είναι Πρόεδρος.

O Οργανισμός έχει εξασφαλίσει τις αναγκαίες άδειες από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Πρόκειται για διοργάνωση του Πολιτιστικού Οργανισμού Avantgarde με τη χορηγία των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και της Ελληνικής Τράπεζας.

MadameLeFo