Κολοκύθα: Το θρεπτικό προφίλ της  

Η κολοκύθα σηματοδοτεί την έλευση του φθινοπώρου, της Ημέρας των Ευχαριστιών και του Halloween. Εκτός αυτών όμως, από διατροφικής άποψης, αποτελεί μια υπερτροφή με μεγάλη περιεκτικότητα σε καροτενοειδή, εξού και το πορτοκαλί της χρώμα. Πέρα από τη νόστιμη γεύση της, η κολοκύθα είναι θρεπτική και συνδέεται με πολλά οφέλη για την υγεία.  Η Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Μαρία Πολυβίου αναλύει πιο κάτω το πλούσιο διατροφικό προφίλ της αγαπημένης, κόκκινης κολοκύθας.

Κολοκύθα: Θρεπτική και πλούσια σε βιταμίνη Α

Η κολοκύθα, εκτός από το ότι είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα, είναι επίσης χαμηλή σε θερμίδες, και περιέχει 94% νερό. Είναι επίσης πολύ υψηλή σε β-καροτίνη, και το σώμα μας τη μετατρέπει σε βιταμίνη Α. Επιπλέον, οι σπόροι κολοκύθας είναι βρώσιμοι, θρεπτικοί και συνδέονται με πολλά οφέλη για την υγεία. Η κολοκύθα έχει ένα εντυπωσιακό θρεπτικό προφίλ. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένη κολοκύθα (245 γραμμάρια) περιέχει:

 • Θερμίδες: 49
 • Λίπος: 0,2 γρ
 • Πρωτεΐνη: 2 γραμμάρια
 • Υδατάνθρακες: 12 γραμμάρια
 • Φυτικές ίνες: 3 γραμμάρια
 • Βιταμίνη Α: 245% της Ημερήσια πρόσληψης (RDI)
 • Βιταμίνη C: 19% της RDI
 • Κάλιο: 16% της RDI
 • Χαλκός: 11% της RDI
 • Μαγγάνιο: 11% της RDI
 • Βιταμίνη Β2: 11% της RDI
 • Βιταμίνη Ε: 10% της RDI
 • Σίδηρος: 8% της RDI

Κολοκύθα: Θρεπτική και με μεγάλη διατροφική αξία 

Η υψηλή περιεκτικότητα της κολοκύθας σε αντιοξειδωτικά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών. Οι ελεύθερες ρίζες είναι μόρια που παράγονται από τη μεταβολική διαδικασία του σώματος. Αν και είναι εξαιρετικά ασταθείς, έχουν χρήσιμους ρόλους, όπως η καταστροφή επιβλαβών βακτηρίων. Ωστόσο, οι ελεύθερες ρίζες στο σώμα δημιουργούν μια κατάσταση που ονομάζεται οξειδωτικό στρες, η οποία έχει συνδεθεί με χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου. Οι κολοκύθες περιέχουν αντιοξειδωτικά, όπως άλφα-καροτίνη, βήτα-καροτίνη και βήτα-κρυπτοξανθίνη όπου αυτά μπορούν να εξουδετερώσουν τις ελεύθερες ρίζες.

Κολοκύθα: Πλούσια σε βιταμίνες

Η κολοκύθα είναι γεμάτη με θρεπτικά συστατικά που μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Πρώτον, είναι πλούσια σε βήτα-καροτίνη, την οποία το σώμα μετατρέπει σε βιταμίνη Α. Η βιταμίνη Α μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να βοηθήσει στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Η κολοκύθα είναι επίσης υψηλή σε βιταμίνη C, η οποία έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, βοηθά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά και μπορεί να επουλώσει γρηγορότερα τις πληγές. Εκτός από τις δύο βιταμίνες που αναφέρθηκαν παραπάνω, η κολοκύθα είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμίνης Ε, σιδήρου και φυλλικού οξέος – όλα τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Η κολοκύθα βοηθά και την όραση

Αδιαμφισβήτητα, η μείωση της όρασης μπορεί να επέλθει όσο μεγαλώνουμε. Ευτυχώς όμως , η κατανάλωση των σωστών θρεπτικών συστατικών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο απώλειας όρασης. Η περιεκτικότητα της κολοκύθας σε βήτα-καροτίνη παρέχει στο σώμα την απαραίτητη βιταμίνη Α όπου η ανεπάρκεια της αποτελεί μια κοινή αιτία τύφλωσης. Επίσης, είναι μια από τις καλύτερες πηγές λουτεΐνης και ζεαξανθίνης, δύο ενώσεων που συνδέονται με χαμηλότερους κινδύνους σχετιζόμενης με την ηλικία εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (AMD) και καταρράκτη. Επιπλέον, περιέχει καλές ποσότητες βιταμινών C και E, οι οποίες λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά και μπορεί να εμποδίσουν τις ελεύθερες ρίζες να βλάψουν τα κύτταρα των ματιών.

Η θρεπτικότητα και οι μειωμένες θερμίδες της μπορεί να προάγουν την απώλεια βάρους

Η κολοκύθα θεωρείται τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Στην πραγματικότητα, η κολοκύθα έχει λιγότερο από 50 θερμίδες ανά φλιτζάνι (245 γραμμάρια) και αποτελείται από περίπου 94% νερό. Επιπλέον, είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, που μπορεί να βοηθήσει να περιορίσει το αίσθημα της πείνας. Επομένως, μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

Τα αντιοξειδωτικά της μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου

Τα καρκινικά κύτταρα παράγουν ελεύθερες ρίζες για να τις βοηθήσουν να πολλαπλασιαστούν με γοργό ρυθμό. Η κολοκύθα είναι πλούσια σε καροτενοειδή, τα οποία είναι ενώσεις που λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά. Αυτό τους επιτρέπει να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορεί να προστατεύουν το σώμα από ορισμένες μορφές καρκίνου.

Κάλιο, βιταμίνη C και φυτικές ίνες

Η κολοκύθα είναι πλούσια σε κάλιο, βιταμίνη C και φυτικές ίνες, οι οποίες έχουν συνδεθεί με οφέλη για την καρδιά. Τα άτομα με υψηλότερη πρόσληψη καλίου φαίνεται να έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικών – δύο παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις Η κολοκύθα είναι επίσης υψηλή σε αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορεί να προστατεύσουν την «κακή» LDL χοληστερόλη από την οξείδωση. Όταν τα σωματίδια χοληστερόλης LDL οξειδώνονται, μπορούν να συσσωρευτούν κατά μήκος των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων και να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Κολοκύθα για υγιές δέρμα

Οι κολοκύθες είναι γεμάτες με θρεπτικά συστατικά που είναι εξαιρετικά για την υγεία του δέρματος. Τα καροτενοειδή όπως η βήτα-καροτίνη μπορούν να λειτουργήσουν ως φυσικό αντηλιακό. Μέσω της κατάποσης, τα καροτενοειδή μεταφέρονται σε διάφορα όργανα συμπεριλαμβανομένου του δέρματός και βοηθούν στην προστασία των κυττάρων του δέρματος από βλάβες από τις επιβλαβείς ακτίνες UV. Η κολοκύθα είναι επίσης υψηλή σε βιταμίνη C, που είναι απαραίτητη για το δέρμα. Το σώμα χρειάζεται αυτή τη βιταμίνη για να παράγει κολλαγόνο, μια πρωτεΐνη που διατηρεί το δέρμα υγιές. Επιπλέον, οι κολοκύθες περιέχουν λουτεΐνη, ζεαξανθίνη, βιταμίνη Ε και πολλά άλλα αντιοξειδωτικά που έχει αποδειχθεί ότι ενισχύουν την άμυνα του δέρματός ενάντια στις ακτίνες UV.

More info

Η Mαρία Πολυβίου είναι Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος και θα τη βρεις στο γραφείο της, στην Λεωφόρο Στροβόλου 182, στο Στρόβολο, στη Λευκωσία, τηλ. 99008566. 

https://www.facebook.com/dietitianmariapolyviou

https://instagram.com/dietitianmariapolyviou

 

 

MadameLeFo