Η διατροφή σου θέλει S.M.A.R.T., ρεαλιστικούς στόχους

Θα κάνεις διατροφή; Πόσες φορές είπες, από αύριο ξεκινάω δίαιτα; Και πόσες φορές την άρχισες το πρωί και την σταμάτησες το βράδυ; Αλλά και πόσες φορές την χάλασες το Σαββατοκύριακο, ενώ μέσα στην εβδομάδα ακολουθούσες τυπικά το πρόγραμμα με τη διατροφή σου; Τώρα είναι καιρός να μάθεις από την κλινική διαιτολόγο Μαργαρίτα Σωκράτους τη σημασία των στόχων σου και πως θα τους υλοποιήσεις για να διατηρήσεις όχι μόνον τη σιλουέτα σου, αλλά και την υγεία σου. 

διατροφή Η σημασία των στόχων στη διατροφή σου

Μήπως τελικά φταίει το ότι δεν είχες στρατηγική στο πως να πετύχεις τους στόχους σου;  Γι’ αυτό, την επόμενη φορά φρόντισε αυτοί οι στόχοι σου να είναι …  SMART. Μάλιστα, τα αρχικά της λέξης SMART χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν τα στοιχεία που θα πρέπει να έχει κάθε στόχος που θέτουμε για να έχουμε περισσότερες πιθανότητες να τον πετύχουμε. Αναλύοντας πιο κάτω το κάθε στοιχείο θα υπάρχει κι ένα παράδειγμα που θα αφορά το στόχο για απώλεια βάρους.

Be S.M.A.R.T.

Specific = Συγκεκριμένοι

Measurable = Μετρήσιμοι

Achievable = Επιτεύξιμοι

Realistic = Ρεαλιστικοί

Time limited = Χρονικά δεσμευτικοί

διατροφή

Διατροφή & συγκεκριμένα στόχοι

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-heart”] Θέσε συγκεκριμένους στόχους (Specific)

Όταν θέτεις ένα στόχο να είσαι συγκεκριμένη με το τι θέλεις να πετύχεις. Ρώτησε τον εαυτό σου: Τι ακριβώς θέλω να πετύχω; Σκέφτομαι π.χ. την απώλεια σωματικού λίπους, την ένταξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών, ή την αύξηση μυϊκής μάζας.

Ποιός θα με βοηθήσει να πετύχω το στόχο μου; Π.χ. Εγώ, ο διαιτολόγος μου και ο γυμναστής μου

Γιατί θέλω να πετύχω αυτό τον στόχο; Π.χ. για την υγεία μου, την ψυχολογία μου

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-heart”] Φρόντισε να είναι μετρήσιμοι οι στόχοι σου (Μeasurable)

Σαν πρώτο βήμα θέσαμε τους στόχους σου, πως ξέρεις όμως ότι τους πέτυχες; Πρέπει να υπάρχει τρόπος να παρατηρείς την πρόοδο του στόχου. Όταν οι στόχοι έχουν μετρήσιμα αποτελέσματα σε κινητοποιούν και ενισχύουν την επιθυμία σου για υγιεινή διατροφή.

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-heart”]  Να είσαι ρεαλίστρια και στη διατροφή (Achievable & realistic)

διατροφή Ένας στόχος θα πρέπει να είναι επιτεύξιμος με βάση τις δυνατότητές μας αλλά και τη θέλησή μας. Ακόμα, ένας ρεαλιστικός στόχος έχει περισσότερες πιθανότητες να επιτευχθεί. Για παράδειγμα ένας στόχος απώλειας 3 κιλών σωματικού λίπους την εβδομάδα ή γυμναστικής 7 μερών/εβδομάδα δεν είναι τόσο ρεαλιστικός. Ενώ ο στόχος απώλειας 1 κιλού την εβδομάδα με τη βοήθεια γυμναστικής και διατροφής είναι και εφικτός και ρεαλιστικός. Εάν όμως, ο κεντρικός στόχος σου είναι η απώλεια 20-30κιλών θα ήταν καλό να θέσεις μικρότερους και εφικτούς στόχους που θα σε κατευθύνουν στο να πετύχεις το μεγάλο και μακροπρόθεσμο στόχο σου.

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-heart”] Το χρονικό διάστημα επίτευξης του στόχου μετρά (Timelimited)

Προσπάθησε να θέσεις μια ημερομηνία που θα ξεκινήσεις την προσπάθεια επίτευξης του στόχου σου κι ένα χρονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα τον έχεις πετύχει.

 S.M.A.R.T. στόχοι

διατροφή

Photo credits Unsplash

Για να καταλάβεις τι εννοώ, δες τώρα μερικά παραδείγματα S.M.A.R.T. στόχων.

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Αν προσπαθείς να τρως λιγότερο απ’ έξω: «Θα ετοιμάσω το γεύμα μου από το σπίτι και θα το πάρω μαζί μου στη δουλειά, 2 φορές αυτή την εβδομάδα αντί να παραγγέλνω κάθε μέρα απ’ έξω».

διατροφή

Photo credits Unsplash

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Αν προσπαθείς να επιλέξεις πιο υγιεινά επιδόρπια: «Θα τρώω μαύρη σοκολάτα ή αποξηραμένα φρούτα αντί για μπισκότα σαν επιδόρπιο 3 ημέρες αυτή την εβδομάδα».

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Αν θέλεις να αυξηθεί η μυϊκή σου μάζα: «Την Τετάρτη θα πάω στη διαιτολόγο μου για να μου κάνει λιπομέτρηση και να μου βγάλει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής, ώστε να αυξήσω τη μυϊκή μου μάζα μέχρι το επόμενο καλοκαίρι κατά 6 κιλά. Μια φορά τον μήνα θα κάνω λιπομέτρηση για να βλέπω την πρόοδό μου».

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Αν θέλεις να τρως περισσότερα φρούτα την εβδομάδα: «Θα τρώω ένα φρούτο στο δεκατιανό μου 3 φορές αυτή την εβδομάδα για τον επόμενο 1 μήνα».

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Αν προσπαθείς να εντάξεις τη γυμναστική στη ζωή σου: «Από αύριο θα ξεκινήσω να πηγαίνω 2 φορές την εβδομάδα γυμναστήριο για τις επόμενες 2 εβδομάδες και μετά θα αυξήσω τη συχνότητα στις 3 φορές για τους επόμενους 3 μήνες».

Τώρα είσαι έτοιμη να τους ακολουθήσεις και να τους πραγματοποιήσεις… 

 

Η Μαργαρίτα Σωκράτους, BSc(Hons), R.D. είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος , Μέλος του Συνδέσμου Διαιτολόγων Κύπρου και Μεγάλης Βρετανιας

E-mail: info@ieatwise.com

Website: www.ieatwise.com

Facebook: Nutrition Centre www.ieatwise.com

Instagram: @ieatwise

MadameLeFo