Φράουλα: Η κόκκινη «καρδιά» της φύσης

Ναι, η φράουλα είναι η κόκκινη «καρδιά» της φύσης και παραπέμπει σε μοναδικές στιγμές απόλαυσης… Έχει το χρώμα του πάθους και θυμίζει- λόγω του σχήματός της- μια… καρδιά. Είναι γλυκιά και ζουμερή, τρώγεται σκέτη, με ζάχαρη, με γιαούρτι ή σαντιγί, και φυσικά συνδυάζεται τέλεια με σοκολάτα ή ένα ποτήρι σαμπάνια. Η «Πάβλοβα», το παγωτό και το sorbet, η μαρμελάδα, αλλά και το λικέρ φράουλας είναι πάντα ένας σκέτος πειρασμός. Βεβαίως, καλό είναι να ξέρετε ότι 1 φλιτζάνι φράουλες, περίπου 140 γρ. περιέχει 46 θερμίδες.

Φράουλες με σαντιγί ή με γιαούρτι, φράουλες βουτηγμένες σε λιωμένη σοκολάτα, φράουλες φλαμπέ, φράουλες με κρέπες, ή μια λαχταριστή τάρτα φράουλας, παγωτό φράουλα ή μαρμελάδα από κατακόκκινες φράουλες! Τίποτα όμως, και ποτέ δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη γεύση της, τη ζουμερή σάρκα της που λιώνει στο στόμα, το άρωμά της και την απέραντη ευχαρίστηση που δίνει όταν έρχεται στην άκρη του στόματος. Ε, λοιπόν, τώρα που είναι είναι στα φόρτε της, εκμεταλλευτείτε την!

Φράουλα: Μακρά… ιστορία 

ΦράουλαΟι Ρωμαίοι γνώριζαν τη φράουλα, αλλά δεν την είχαν καλλιεργήσει – αν και το επιστημονικό όνομά της, fragsris chiloensis, είναι Λατινικό. Οι πρώτες καλλιέργειες της μικρής άγριας φράουλας, που ήρθε από τις Άλπεις, άρχισαν τον Μεσαίωνα. Με το χρόνο, n ποιότητά της βελτιώθηκε, όμως, το φρούτο αυτό παραμένει μικρό- παρά το νέο μέγεθος που άρχισε να καλλιεργείαι τον 17ο αιώνα, αφού το αμερικάνικο είδος είναι μεγαλύτερο και ήρθε στην Ευρώπη από τη Βιρτζίνια. Η πραγματική επανάσταση στην ιστορία της φράουλας έγινε έναν αιώνα αργότερα χάρη σε φυτά που έφερε από τη Χιλή ο αξιωματικός του ναυτικού, Φρεζιέ, γι’ αυτό και ονομάστηκαν fraise. Έτσι, γεννήθηκαν οι πρώτες μεγάλες φράουλες που είναι και n βάση για τις περίπου 600 ποικιλίες που απολαμβάνουμε σήμερα.

Φράουλα: Ο καρπός της 

ΦράουλαΜια φράουλα δεν είναι ένας πραγματικός καρπός… τουλάχιστον για τους βοτανολόγους. Οι πραγματικοί καρποί είναι αυτοί οι μικροί κίτρινοι κόκκοι που υπάρχουν κατά δεκάδες στην επιφάνεια της φράουλας. Όμως, γι’ αυτούς που ακούγοντας και μόνο τη λέξη φράουλα νιώθουν το στόμα τους να πλημμυρίζει γεύση και άρωμα, όλα αυτά δεν έχουν καμιά σημασία.

ΦράουλαΜάθετε τι πρέπει να προσέχετε όταν αγοράζετε φράουλες: Άσχετα από την ποικιλία στην οποία ανήκουν και από την εποχή κατά την οποία εμφανίζονται, νωρίς την άνοιξη, το καλοκαίρι ή αργότερα, καλό είναι να μη χάνουμε την ευκαιρία να τις απολαμβάνουμε. Όταν τις αγοράζουμε, οι φράουλες πρέπει να δείχνουν καθαρές, λαμπερές και σαρκώδεις. Επίσης, οι μικρές βελούδινες τριχούλες τnς πρέπει να φαίνονται ορθωμένες πάνω στην επιδερμίδα τnς. Όσο για τον «γιακά» τnς, είναι κι αυτός μια ένδειξη τού πόσο φρέσκια είναι: πρέπει να είναι καταπράσινος, καλοσχηματισμένος και γεμάτος δροσιά.

Τips γεύσης

ΦράουλαΏριμες, οι φράουλες δεν διατηρούνται περισσότερο από 48 ώρες μέσα σε ένα κουτί που κλείνει αεροστεγώς μέσα στο ψυγείο. Όμως, όταν είναι κάπως άγουρες, μnν περιμένετε ότι θα ωριμάσουν στο σπίτι και ότι θα αποκτήσουν την λαχταριστή γεύση τους. Μπορείτε και να τις καταψύξετε, τοποθετώντας τις σε μια σειρά, τn μία δίπλα στην άλλη. Όταν παγώσουν, θα τις βάλετε σε σακουλάκια, αλλά επειδή αγαπάει πολύ το νερό, n πλήρης κατάψυξη τους δεν συνιστάται.

Όταν είναι φρέσκιες όμως, το καλύτερο είναι να σερβίρετε τις φράουλες σφιχτές, ραντισμένες με λίγο λεμόνι ή κάποιο λικέρ, ή λίγο κονιάκ, και πασπαλισμένες με ζάχαρη. Επίσης, για να διατηρήσουν τη φρεσκάδα και το άρωμά τους φροντίστε να τις πλένετε με τα κοτσανάκια τους και μόνον όταν πρόκειται να τις σερβίρετε. Τις βάζετε σε σουρωτήρι και τις πλένετε με άφθονο νερό, χωρίς να τις αφήνετε να μουλιάσουν. Έτσι, δεν θα εισχωρήσει νερό μέσα στη σάρκα τους.

Ωφέλιμο γιατρικό

ΦράουλαO καρπός, τα φύλλα και οι ρίζες της φράουλας χρησιμοποιούνται ως φάρμακο εδώ και αιώνες. Μάλιστα, έφτιαχναν φάρμακα για τη διάρροια, χωνευτικά, επιθέματα για τα εγκαύματα, ενώ το χυμό της τον χρησιμοποιούσαν στη λεύκανση των δοντιών και την περιποίηση του δέρματος. Λέγεται μάλιστα, ότι για σφιχτή και ροδαλή επιδερμίδα οφελεί n συχνή περιποίηση του προσώπου με φράουλες και χλιαρό νερό. Είναι αλήθεια ότι n μάσκα με φράουλα τονώνει την επιδερμίδα και την κάνει απαλή και όμορφη. Κάτι θα ήξεραν οι κοσμετολόγοι που άρχισαν και τη χρησιμοποιούν σε φόρμουλες καλλυντικών και αρωμάτων.

Φράουλα

Όμως, το φρούτο αυτό έχει και πολλές άλλες αρετές: Παρόλο που περιέχει μόνο 40 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, n φράουλα είναι καθαρτική, διουρητική και δίνει στον οργανισμό βιταμίνες Β και C, σίδηρο, φωσφόρο, ασβέστιο και τανίνες, στοιχεία που συνιστώνται στους υπερτασικούς και σε εκείνους που υποφέρουν από δυσκοιλιότητα. Επίσης, της έχουν αποδοθεί αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές, αντιφλεγμονώδεις και καρδιοτονωτικές ιδιότητες, χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητά της σε φαινόλες (με κυρίαρχες τις ανθοκυανίνες, που της δίνουν το κόκκινο χρώμα) και βιταμίνες Α και C, ενώ περιέχει λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, ουσίες γνωστές για την ευεργετική τους δράση στην όραση.

Θεωρείται ευεργετική για όσους έχουν αναιμία και υπέρταση και όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα από ρευματισμούς και τη χολή τους. Επιπλέον, περιορίζει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης, καρδιαγγειακών παθήσεων, αρθρίτιδας, και επηρεάζει θετικά την ισορροπία των υγρών του σώματος και της αρτηριακής πίεσης. Βοηθάει επίσης στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, επειδή είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών, έχει καθαρτική, αιμοστατική, διουρητική και μαλακτική δράση και συμβάλλει στην αποτοξίνωση του οργανισμού.

ΦράουλαΠάντως, αν δεν τολμάτε να ικανοποιήσετε την τρελή σας λαχτάρα για τις υπέροχες φράουλες από το φόβο μήπως βγάλετε κοκκινίλες, δοκιμάστε αυτά τα μικρά «κόλπα»: πλύνετε τις με νερό στο οποίο έχετε ρίξει λεμόνι, βουτήξτε τις για μισή ώρα σε ζαχαρωμένο κρασί και φροντίστε να τρώτε από μία πριν από κάθε γεύμα. Ή, ακόμα καλύτερα, αφαιρέστε μ’ ένα μικρό κοφτερό μαχαιράκι τους μικρούς εξωτερικούς κόκκους! Και για να την διατηρήσετε, σας προτείνουμε τη βασική συνταγή για μαρμελάδα φράουλας, που είναι τόσο απλή να γίνει στο σπίτι και θα έχετε τη γεύση της ολόχρονα κλεισμένη σε βαζάκι!

Μαρμελάδα φράουλα

Τώρα είναι η εποχή τους. Γι’ αυτό, ετοιμάστε παραδοσιακή, σπιτική μαρμελάδα φράουλα. Προσέξτε να αφήσετε τη μαρμελάδα να κρυώσει τελείως πριν την μοιράσετε στα βάζα, για να μην ξεχειλίσει και βγει έξω!

ΥΛΙΚΑ (Για 2 κιλά περίπου) 

1 ½ κιλό φράουλες,

χυμό από ½ λεμόνι,

1 ½ κιλό ψιλή ζάχαρη.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 

Καθαρίζετε τις φράουλες, αφαιρώντας το κοτσάνι τους. Λιώνετε μερικές και μαζί με τις ολόκληρες, τις ρίχνετε σε κατσαρόλα με το χυμό του λεμονιού. Τις σιγοβράζετε για 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε τη ζάχαρη και την αφήνετε να διαλυθεί σε χαμηλή φωτιά. Αφήνετε τη μαρμελάδα να βράσει σε δυνατή φωτιά γρήγορα, μέχρι να πήξει. Μόλις η μαρμελάδα πήξει, αφήνετε το μίγμα να κρυώσει και μοιράζετε σε βάζα αποστειρωμένα. Τις σφραγίζετε καλά και τις αφήνετε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος.

 

MadameLeFo