Με νέο, εμπλουτισμένο περιεχόμενο και ακόμα περισσότερες πληροφορίες και συμβουλές για την υπεύθυνη κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών, η ανανεωμένη έκδοση του Fish Guide (http://fishguide.wwf.gr/), προσφέρει στους καταναλωτές ακόμα καλύτερη πλοήγηση, αλλά και πιο ολοκληρωμένη ενημέρωση γύρω από το πρόβλημα της υπεραλίευσης και της προστασίας των θαλασσών.
Η ανανεωμένη έκδοση του Fish Guide περιλαμβάνει νέα είδη ψαριών, επιπλέον πρωτότυπες συνταγές θαλασσινών, ένα εκπαιδευτικό quiz (http://fishguide.wwf.gr/quiz/) με τις σημαντικότερες συμβουλές υπεύθυνης κατανάλωσης ψαρικών, κι ένα νέο βίντεο που αποτυπώνει όλα όσα μπορούμε να κάνουμε ως καταναλωτές και επαγγελματίες για να συμβάλουμε στην προστασία των θαλασσών.
Το Fish Guide δημιουργήθηκε το 2016 από το WWF και πρόκειται για έναν πρακτικό, online οδηγό, που έχει ως στόχο να βοηθήσει όλους εμάς τους καταναλωτές να επιλέγουμε τα ψαρικά μας υπεύθυνα, δηλαδή να επιλέγουμε ψάρια και θαλασσινά που έχουν αλιευθεί στο σωστό μέγεθος, τη σωστή εποχή και με τα κατάλληλα αλιευτικά εργαλεία.
Ειδικότερα, αυτός ο Οδηγός ψαρικών μάς βοηθά να αναγνωρίζουμε και να αποφεύγουμε τους γόνους, δηλαδή τα νεαρά ψαράκια που δεν έχουν προλάβει να μεγαλώσουν και να αναπαραχθούν, ενώ μας ενημερώνει για τα απαγορευμένα και τα απειλούμενα είδη, που δεν πρέπει να καταλήξουν στο πιάτο μας. Το Fish Guide διατίθεται δωρεάν και ως εφαρμογή για κινητά (WWF Fish Guide app), για συσκευές Android και iOS.
Πρακτικό και εύχρηστο, ο Οδηγός ψαρικών του WWF διαθέτει ένα έξυπνο ημερολόγιο που εμφανίζει στον χρήστη ποια είναι τα ψάρια που μπορεί να καταναλώνει ανά μήνα, ενώ λειτουργεί και σε off line περιβάλλον, χωρίς να απαιτείται σύνδεση στο διαδίκτυο. Μέχρι στιγμής περισσότεροι από 9.500 χρήστες έχουν κατεβάσει και εμπιστεύονται το WWF Fish Guide. Προκειμένου να γίνει ακόμα πιο εύχρηστο και λειτουργικό, αλλά και να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις όλο και περισσότερων χρηστών, το Fish Guide εμπλουτίστηκε με νέες πληροφορίες και ενότητες που αφορούν:
Μέσω της ανανεωμένης έκδοσης του Fish Guide, όλοι εμείς οι καταναλωτές μπορούμε πια να ενημερωθούμε για ακόμα περισσότερα ψάρια που συναντώνται στις ελληνικές θάλασσες (και παρόμοια στις κυπριακές) και για όλα όσα πρέπει να έχουμε κατά νου πριν τα αγοράσουμε ή τα καταναλώσουμε.
Έτσι, καλύπτει πλέον τα περισσότερα είδη που συναντούμε στην αγορά, άλλα πολύ δημοφιλή, όπως η γόπα, το σκουμπρί και η πέρκα, και άλλα λιγότερο διαδεδομένα, όπως είναι ο κέφαλος, ο γερμανός και η φρίσσα, για όσους προτιμούν την ποικιλία στις γεύσεις.
Για τους λάτρεις των «ψαγμένων γεύσεων», η ανανέωση του Fish Guide συνοδεύεται από νέες πρωτότυπες, αλλά και κλασικές συνταγές θαλασσινών δια χειρός του επίσημου πρεσβευτή της εκστρατείας Fish Forward στην Ελλάδα, Ηλία Μαμαλάκη, διαδίδοντας το μήνυμα ότι οι υγιείς θάλασσες περνούν από το πιάτο μας!
Μπαρμπούνια με σάλτσα κόκκινης πιπεριάς
Τί πρέπει να προσέχουμε όταν επιλέγουμε ψαρικά; Είναι σωστό να τρώμε κολιό τον Αύγουστο; Ποια ψάρια δεν πρέπει με τίποτα να καταλήξουν στο πιάτο μας; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα θα έχουν την ευκαιρία να απαντήσουμε στο νέο Quiz του Fish Guide, μαθαίνοντας παράλληλα με διασκεδαστικό τρόπο τις βασικές αρχές που μας βοηθούν να κάνουμε σωστές επιλογές, ώστε οι θάλασσές μας να μην αδειάζουν από ψάρια και ζωή.
Τι κοινό έχουν ένας ιχθυοπώλης, ένας σεφ και ένας καταναλωτής; Γιατί ο ιχθυοπώλης δεν πρέπει να προσφέρει στους πελάτες του ποτέ γόνο; Τι πρέπει να προσέχει ο σεφ στις προμήθειές του και γιατί οφείλει να αποκλείει από το μενού απαγορευμένα και απειλούμενα είδη, όπως οι πετροσωλήνες και ο γαλέος; Πώς μπορούμε εμείς οι καταναλωτές να προστατεύσουμε τα ψάρια και τις θάλασσές μας κάνοντας πιο υπεύθυνες αγοραστικές επιλογές; Το WWF Ελλάς δημιούργησε ένα νέο βίντεο (https://www.youtube.com/watch?v=qqiFonkblbA), για να καταλάβουμε πως όλοι μαζί μπορούμε να καταπολεμήσουμε την υπεραλίευση και να βοηθήσουμε να διατηρηθεί το εισόδημα των ψαράδων, αλλάζοντας απλά τις καταναλωτικές μας συνήθειες!
Δείτε εδώ το νέο video του WWF για την υπεύθυνη κατανάλωση ψαρικών.
More info: Τόσο η εφαρμογή WWF Fish Guide, όσο και το νέο βίντεο δημιουργήθηκαν από το WWF Ελλάς, στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής εκστρατείας Fish Forward που υλοποιείται σε 17 χώρες για την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών, των επιχειρήσεων και των φορέων για τις παγκόσμιες οικολογικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της υπεραλίευσης και την προώθηση της υπεύθυνης κατανάλωσης ψαρικών. Το πρόγραμμα Fish Forward συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάθετε περισσότερα στο http://madamelefo.com και στο http://www.wwf.gr/
Σήμερα, σας προτείνουμε ορισμένες συνταγές του Ηλία Μαμαλάκη, με βάση τα ψάρια της εποχής. Και επειδή, τα ψάρια μαγειρεύονται και με άλλους τρόπους- εκτός από το να καταλήγουν πάντα στο τηγάνι- ρίξτε μια ματιά στις συνταγές που ακολουθούν για να εμπνευστείτε και να τα προσθέσετε στο καθημερινό σας τραπέζι. Εκτός από όσα ξέρουμε για τον αγαπητό Ηλία Μαμαλάκη, τώρα έχει συμβάλει στη συγγραφή βιβλίου για την ιχθυοπανίδα στην Ελλάδα και υποστηρίζει την παραγωγή ντοκιμαντέρ για την υπεραλίευση.
Γαύρος λαδορίγανη
http://fishguide.wwf.gr/recipe-anchovy-tomatoes/i-htm/
ΥΛΙΚΑ
600 γραμ. γαύρο
3-4 μεγάλες σφικτές ντομάτες
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 φλιτζ. του τσαγιού μαϊντανό
1 κουτ. της σούπας φρέσκια ρίγανη
1 φλιτζ. του τσαγιού ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι.
ΤΡΟΠΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ
Καθαρίζουμε και παστρεύουμε τον γαύρο. Τον αλατίζουμε καλά και τον βάζουμε σε ένα σουρωτήρι να σουρώσει. Πλένουμε τις ντομάτες και τις κόβουμε σε χοντρές ροδέλες. Τις απλώνουμε σε ένα μεσαίο ταψί του φούρνου. Πάνω στις ντομάτες απλώνουμε στη σειρά σαν στρατιωτάκια τους καθαρισμένους γαύρους. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και κατόπιν ρίχνουμε απλωτά στο ταψί το ψιλοκομμένο σκόρδο, τη ρίγανη και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Πιπερώνουμε ελαφρά. Ρίχνουμε μέσα στο ταψί 1 φλιτζανάκι του καφέ νεράκι χωρίς να ξεπλύνουμε τους γαύρους. Μαγειρεύουμε στο φούρνο στους 160ο για 30-40 λεπτά. Σερβίρουμε στα πιάτα τοποθετώντας τις ροδέλες ντομάτας μαζί με το γαύρο.
Σημείωση: Τούτο το φαγάκι είναι ταυτόχρονα και σαλάτα και φαγητό. Δεν χρειάζεται καμία συνοδεία παρά μόνο τραγανιστό φρέσκο ψωμί και λευκό αρωματικό κρασί.
Σαρδέλα “παντρεμένη”
http://fishguide.wwf.gr/sardela-pantremeni/sardela-pantremni/
1 κιλό σαρδέλες καλά καθαρισμένες
5 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
Ψιλοκομμένο μαϊντανό
Νερό όσο χρειαστεί
Αλάτι, ρίγανη, μαύρο & κόκκινο πιπέρι
Για τη σκορδαλιά
800γρ. πατάτες βρασμένες ξεφλουδισμένες & κομμένες σε φέτες
7 σκελίδες σκόρδο, χτυπημένες σε γουδί
1 φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού ξύδι
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Για τη σάλτσα:
Χυμός λεμονιού από 3 λεμόνια Ίση ποσότητα ελαιόλαδο
2 κουταλάκια του γλυκού μουστάρδα.
Ετοιμάζετε τη σκορδαλιά. Αλέθετε τις πατάτες στο μύλο και τις αδειάζετε σ’ ένα μπολάκι, μαζί με το σκόρδο που έχετε χτυπήσει από πριν. Προσθέτετε λίγο νερό, ανακατεύετε απαλά και στη συνέχεια ρίχνετε μέσα ελαιόλαδο και όσο ανακατεύετε προσθέτετε το ξύδι και 1 κουταλιά του γλυκού αλάτι.
Ετοιμάζετε τη γέμιση. Σ’ ένα μπόλ, ανακατεύετε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και τις 5 ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδο.
Ανοίγετε στη μέση τις σαρδέλες, αφαιρείτε τη ραχοκοκκαλιά τους, τις γεμίζετε με το μείγμα μαϊντανού και τις ενώνετε ξανά. Επαναλαμβάνετε με όσες σαρδέλες θέλετε. Τις πασπαλίζετε και από τις δυο πλευρές με ρίγανη, αλάτι, μαύρο και κόκκινο πιπέρι. Λαδώνετε μια σχάρα και τις ψήνετε και από τις δυο πλευρές.
Ετοιμάζετε τη σάλτσα: Αναμιγνύετε το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα και τα χτυπάτε με ένα πιρούνι μέχρι να γίνουν μία ομοιογενής πηχτή σάλτσα. Όταν είναι έτοιμες, τις τοποθετείτε σε μια πιατέλα και περιχύνετε με τη σάλτσα. Σερβίρετε με μια κουταλιά σκορδαλιάς.
Θράψαλα με φασολάκια
http://fishguide.wwf.gr/thrapsala-me-fasolakia/thrapsala-me-fasolakia/
1 κιλό θράψαλα ½ κιλό φασολάκια 4 κρεμμύδια 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας 1 ½ φλιτζάνι λάδι μελάνι από τα καλαμάρια αλάτι χονδρό πιπέρι.
Καθαρίζετε τα θράψαλα, τα ξεπλένετε και φυλάτε το μελάνι. Καθαρίζετε τα κρεμμύδια και τα κόβετε στα τέσσερα. Σε μία κατσαρόλα βάζετε λάδι και τα καθαρισμένα θράψαλα να σοταριστούν. Προσθέτετε τα κρεμμύδια. Αφήνετε να βράσουν τα κρεμμύδια μέχρι να διαλυθούν. Προσθέτετε αλάτι, πιπέρι και τον πελτέ ντομάτας.
Μόλις πάρει μία βράση ρίχνετε τα φασολάκια και ένα ποτήρι νερό . Ανακινείτε τη κατσαρόλα και προσθέτετε το μελάνι. Σκεπάζετε τη κατσαρόλα καλά και αφήνετε να βράσουν για μία μιάμιση ώρα.
Σημείωση: Τα θράψαλα είναι μαλάκια που ανήκουν στα κεφαλόποδα. Στα κεφαλόποδα επίσης συγκαταλέγονται οι σουπιές, τα καλαμάρια και τα χταπόδια.
Photo credits © Photo: G. Drakopoulos
Food Styling: T. Webb / WWF Greece
Σαρακοστιανές θαλασσινές λύσεις για το καθημερινό τραπέζι
Tags: G. Drakopoulos, safe fishes, safe sea, sea food, seafoodlovers, T. Webb / WWF Greece, WWF, WWF Fish Guide
Επιτέλους αρχίζει η Εβδομάδα Σοκολάτας στο Colors Café του Ξενοδοχείου…
Η Μαρία Μπέη, μετά από μια συγκλονιστική αναμέτρηση με τον…
Κουραμπιέδες & μελομακάρονα υπάρχουν σε αφθονία σε κάθε χριστουγεννιάτικο τραπέζι.…