‘Anama, ο πιο γλυκός… «πειρασμός»

Εκείνος οινολόγος με κρητική καταγωγή, εκείνη σχεδιάστρια κοσμημάτων, με κυπριακή καταγωγή… Ο Λευτέρης Μοχιανάκης και η Κριστίνα Αποστόλου, ζευγάρι στη ζωή και στη δουλειά, ενώνουν τις δυνάμεις τους, συνδυάζουν τις τέχνες τους, και δημιουργούν τα τελευταία 8 χρόνια το ‘ΑΝΑΜΑ, ένα ραφινάτο γλυκό κρασί, με απίθανη γεύση κι ένα άκρως εντυπωσιακό «αμπαλάζ».

 ‘Anama

Τα τελευταία χρόνια μας εκπλήσσουν ευχάριστα, κάθε χρόνο τέτοιο καιρό, όταν κυκλοφορούν τη νέα τους παραγωγή. O Κρητικός οινολόγος Λευτέρης Μοχιανάκης και η Κύπρια σχεδιάστρια κοσμημάτων Κριστίνα Αποστόλου, ζευγάρι στη ζωή και στη δουλειά, επέλεξαν την αποκέντρωση, κι έτσι ζουν στην ύπαιρθο, σ’ ένα σπίτι παραμυθένιο, μέσα στο δάσος του Λυθροδόντα. Ίσως ακόμα κι αυτή η επιλογή τους να αποτελεί μια πηγή της έμπνευσής τους για τις μοναδικές δημιουργίες τους. Παρεμπιμπτόντως, το ‘Anama έκανε το ντεμπούτο του το 2009, και τότε «λανσαρίστηκε» ο τρύγος του 2007. Φέτος, όμως, το ζευγάρι των δημιουργών του ‘Anama κάνει το πιο πρωτότυπο λανσάρισμα, με 2 νέες εκδόσεις πολύ περιορισμένης παραγωγής, που είναι και ό,τι πιο εντυπωσιακό κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή. Κάθε χρόνο βέβαια, το λανσάρισμα του ‘Anama συνοδεύεται από μια εντυπωσιακή φωτογράφηση. Και φέτος, αποδεικνύουν πως έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό. Τους συναντήσαμε και φυσικά ξεκινήσαμε την «ανάκρισή» μας με το θέμα της φετινής φωτογράφησης.

«Garden of Occasions”, η τέλεια απεικόνιση του ‘Anama

‘Anama

Η νέα φωτογράφηση για το ‘Anama έχει στηθεί σε ένα σκηνικό παραμυθένιο. Ποιος εμπνεύστηκε αυτό το εκπληκτικό concept; To concept για την τελευταία μας φωτογράφιση, «Garden of Occasions», προέκυψε μέσα από συζητήσεις και brainstorming sessions μεταξύ μας για το πως φανταζόμασταν την επόμενη μας δουλειά. Πάντα έτσι προκύπτουν αυτές οι ιδέες, και πάντα είναι βράδυ! J Βάζουμε από ένα ποτήρι ‘Anama, αράζουμε στο γραφείο στο σπίτι και μιλάμε. Μιλάμε για ώρες, και μοιραζόμαστε τις ιδέες μας για το πως φανταζόμαστε την τέλεια εικόνα. Και έπειτα βλέπουμε πως θα την υλοποιήσουμε.

Με ποια αφορμή στήσατε όλο αυτό το μοναδικό concept; Φαντάζομαι ήταν αρκετά δύσκολο εγχείρημα, αλλά το τελικό αποτέλεσμα σάς αποζημίωσε με το παραπάνω! Στις προηγούμενες μας φωτογραφίσεις επιχειρήσαμε να δώσουμε σε εικόνα τον αρωματικό και γευστικό χαρακτήρα του ‘Anama, καθώς και κάποιες στιγμές που επιλέγει να το απολαύσει κανείς, αναλόγως του χαρακτήρα του. Σε αυτή τη νέα μας δουλειά, θέλαμε να επινοήσουμε μια εικόνα, ένα πληθωρικό σκηνικό, μέσα από το οποίο να αναδείξουμε την ‘lifestyle πλευρά του brand μας, αλλά και κάποια pairings που να ολοκληρώνουν την εικόνα του special occasion και να προσφέρουν κάτι ακόμη στην όλη εμπειρία του ‘Αnama. Η έμπνευση ήρθε από το κλασικό ‘afternoon tea & cake’, ένα concept το οποίο μεταμορφώθηκε σε ‘afternoon wine & cake’.

‘Anama, και η Καρμική σχέση με το φωτογράφο

Η συνεργασία σας με το φωτογράφο που έχετε επιλέξει να δουλεύετε (αν δεν κάνω λάθος ήταν από την αρχή στο πλευρό σας), αποδεικνύεται καρμική! Πόσες μέρες σας πήρε η υλοποίηση του;

‘Anama

Πλέον (τα τελευταία χρόνια δηλαδή), τα projects μας τα χαρακτηρίζεις ως πιο conceptual, ίσως και λίγο θεατρικά. Επομένως εμείς, ως δημιουργοί της ιδέας αλλά και της σκηνής η οποία θα την αποδώσει οπτικά, πρέπει να έχουμε πολύ δυνατή χημεία κι αλληλοκατανόηση με τον φωτογράφο που θα αναλάβει να την αποτυπώσει σε εικόνες. Με τον Κώστα Κονταρίνη (από τους rinis13) έχει από την αρχή δημιουργηθεί αυτή η σχέση (ναι, θα την έλεγες καρμική) με αποτέλεσμα να αποδίδεται αυτό το πολύ δυνατό αποτέλεσμα.  Κι όχι μόνο αυτό αλλά, παρότι η προετοιμασία της φωτογράφησης (ιδέα, moodboards, συλλογή των props κ.λ.π.) διαρκεί συνήθως ένα-δυο μήνες, η φωτογράφηση αυτή καθεαυτή γίνεται πάντα σε μια μέρα!

Με ποιους άλλους συνεργαστήκατε; Τα κέικ που συνοδεύουν το ‘Anama σας, ποιος τα δημιούργησε; Για το ‘Garden of Occasions’ συνεργαστήκαμεμε το Dyosmos & Kanela Atelier Patisserie, όπου υπάρχει μια εξαιρετική γκάμα χειροποίητων γλυκών haute patisserie. Mαζί τους, και έπειτα από μερικές εκρηκτικές γευσιγνωσίες, επιλέξαμε 3 artisanαl γλυκά που συνδυάζονταν άψογα με το ‘Anama, με σκοπό να αποτυπώσουμε 3 διαφορετικά ‘Anama experiences. Το αποτέλεσμα ήταν πραγματικά «εκκωφαντικό»!

‘Anama

‘Anama, σε δύο νέες εκδόσεις 

Και ας έρθουμε στη νέα έκδοση του ‘Anama. Ποια τα χαρακτηριστικά του, τι αρώματα κυριαρχούν φέτος και σε τι διαφέρει από προηγούμενες σοδειές; Πριν λίγες ημέρες κυκλοφορήσαμε 2 νέες εκδόσεις πολύ περιορισμένης παραγωγής, που θα αποτελέσουν τις highly collectible συλλογές του ‘Anama, και οι οποίες θα διατίθενται αποκλειστικά από το οινοποιείο και την ιστοσελίδα μας, εκτός από ορισμένες φιάλες που εξασφάλισαν για το κοινό τους κάποια πολύ συγκεκριμένα κυπριακά wine shops. Ο λόγος για το Anama Single Barrel και το ΟUSIA.

‘Anama

Το Anama Single Barrel Vintage 2008 είναι μια ξεχωριστή παρτίδα 353 αριθμημένων φιαλών μόνον, από το batch της πολυβραβευμένης σοδειάς Anama 2008, το οποίο δεν εμφιαλώθηκε το 2011 όπως το υπόλοιπο, αλλά συνέχισε την παλαίωσή του στο βαρέλι  για συνολικά 92 μήνες, και κατόπιν εμφιαλώθηκε αφιλτράριστο για να μη χάσει από την πληθωρικότητα, αλλά και την ισορροπία που απέκτησε στο χρόνο. Σημειώστε ότι επιδέχεται παλαίωσης στη φιάλη για αρκετές δεκαετίες.

Το OUSIA είναι ένα φίνο απόσταγμα από λιαστά σταφύλια Anama της εσοδείας 2012, σε σύνολο 281 αριθμημένων φιαλών. Παράγεται κατόπιν μιας μακράς και περιπετιώδους διαδικασίας, κατά την οποία η χρήση μηχανημάτων είναι περιορισμένη στο ελάχιστο.  Ο γέρικος, ορεινός αμπελώνας μας στη Ζωοπηγή, καλλιεργείται και τρυγιέται αποκλειστικά με τα χέρια, με τα σταφύλια στη συνέχεια να λιάζονται για μερικές εβδομάδες κάτω από το ζεστό φθινοπωρινό ήλιο. Ο τσουχτερός χειμώνας που ακολουθεί επιμηκύνει την εκχύλιση και την αλκοολική ζύμωση, προσθέτοντας πολυπλοκότητα και δομή.  Ο οίνος βάσης αποστάζεται αργά σε ένα παλιό χάλκινο καζάνι, και το απόσταγμα παλαιώνει για 60+ μήνες σε selection βαρελιών, μέσα στa οποία παλαίωσαν προηγουμένως διάφορες σοδειές ‘Anama.

‘Anama και Οngoing project

Το design του μπουκαλιού από πού το εμπνεύστηκες, Κριστίνα; Το design προέκυψε από μία νέα συλλογή που σχεδιάζω και στην οποία δουλεύω με highly polished μέταλλα, όπως το ασήμι, ο χαλκός κι ο χρυσός. Το design των μπουκαλιών του ‘Anama διαχρονικά είναι ένα ongoing project το οποίο κυλά παράλληλα με άλλα δημιουργικά projects στα οποία δουλεύω, και ως silversmith.

‘Anama

Τελικά τι σημαίνει για σας The ‘Anama Concept; Σημαίνει απλά ένα υπέροχο γλυκό κρασί, ανώτερης ποιότητας, με άρωμα και ιδιαίτερη γεύση ή και κάτι περισσότερο;  Το ‘Anama είναι ένα lifestyle brand, στο οποίο φανταζόμαστε τα προϊόντα μας ως μέρος μιας προσφερόμενης εμπειρίας, την οποία ζεις μέσω οπτικών, γευστικών αλλά κατ’ επέκταση κι αναμνησιακών ερεθισμάτων. Αυτές οι εμπειρίες πάντα ξεκινούν και διαδραματίζονται γύρω από ένα ποτήρι ‘Αnama, αλλά κι όχι μόνο…

Ιδανικό για το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, το ‘Anama, πως μας συστήνετε να το απολαύσουμε;  ΤοAnama Single Barrel πίνεται σε θερμοκρασία 15ο C βαθμών, σε κολονάτα ποτήρια του γλυκού κρασιού ή σε ποτήρια του κονιάκ, ιδανικά μαζί με επιδόρπια σοκολάτας ή ξηρών καρπών, με πατέ και φουά γκρα, ή ακόμα με μπλε ή πικάντικα τυριά. Φυσικά είναι απολαυστικό και σκέτο μαζί με καραμελωμένους κι αλμυρούς ξηρούς καρπούς, ξερά φρούτα και μαύρη σοκολάτα. Δοκιμάστε το παρέα με ένα Pumpkin Cheesecake with Gingersnap Crust και ανάμικτους ξηρούς καρπούς, με ένα Red Velvet Layer Cake με Cream Cheese Frosting ή με ένα Carrot cake με Lemon Ginger Mascarpone Frosting από το Dyosmos & Kanela Atelier Patisserie. Το OUSIA όμως, είναι ιδανικό να το απολαύσετε σε θερμοκρασία δωματίου με λίγες σταγόνες κρύο νερό. Τόσο απλά, αλλά τόσο γοητευτικά…

Φωτογραφίες: Costas Kontarinis, by Rinis13 Photography (www.rinis13.com)

 

 

 

 

 

 

 

MadameLeFo