Σίγουρα το φυστικοβούτυρο το έχεις δοκιμάσει και σου αρέσει… Σκέφτεσαι λοιπόν, πως μπορείς να το εντάξεις στη διατροφή σου. Έχεις ακούσει για τα καλά λιπαρά που έχει και πόσο θα σε κρατήσει χορτάτη. Ωστόσο καλό είναι να θυμάσαι πως 1 κουταλιά της σούπας (15γρ.) αντιστοιχεί σε 95 θερμίδες.
Τους τρως ως σνακ, τους προσθέτεις στη σαλάτα σου, στο γιαούρτι, στη βρώμη. Παρόλα αυτά θα πρέπει να προτιμάς μια μικρή ποσότητα, γιατί μόλις 6 αμύγδαλα ή cashew nuts έχουν 45 θερμίδες! Επίσης, εδώ θα αναφερθώ στους διάσημους πλέον σπόρους chia, γιατί οι περισσότεροι τους θεωρούν πως δεν έχουν καθόλου θερμίδες. Στην πραγματικότητα, 1 κουταλιά της σούπας δίνει 60 θερμίδες.
Αγαπημένες, βολικές, εύκολες στη μεταφορά αλλά πρόσεξε τις θερμίδες που αναγράφονται ανά μπάρα. Μια μπάρα 45 γραμμαρίων μπορεί να έχει από 85 έως 250 θερμίδες! Επίσης, πρόσεξε τα συστατικά από τα οποία αποτελείται η μπάρα… Όσο πιο φυσικά συστατικά τόσο το καλύτερο, όπως φοινίκια, ξηροί καρποί, σταφίδες κ.τ.λ.
Το πιο πιθανό έχεις ήδη δοκιμάσει γιαούρτι με γκρανόλα. Η γκρανόλα λοιπόν, είναι φτιαγμένη από βρώμη, μέλι, ξηρούς καρπούς, σοκολάτα, αποξηραμένα φρούτα και άλλα υλικά. Όμως, είναι ένα θερμιδικά πυκνό τρόφιμο. Για να καταλάβεις καλύτερα, αρκεί να σου πω ότι 100γρ. γκρανόλα μπορεί να σου δώσουν 400 θερμίδες. Άρα δοκιμάζουμε να τη φτιάξουμε μόνοι μας είτε επιλέγουμε τις έτοιμες χωρίς ζάχαρη.
Για τα άτομα που δεν ζουν χωρίς γλυκό είναι ίσως η επιλογή τους! Αποτελεί πηγή αντιοξειδωτικών καθώς περιέχει και περισσότερο σίδηρο και μαγνήσιο από την σοκολάτα γάλακτος. Παρόλα αυτά, θερμιδικά μοιάζει πολύ με τη σοκολάτα γάλακτος. Έτσι, τα 100γρ. μαύρη σοκολάτα φτάνει τις 500 θερμίδες. Επομένως 4 κομματάκια, μερικές φορές την εβδομάδα είναι αρκετά.
Ένα τρόφιμο που μπήκε στη ζωή μας για τα καλά γιατί εκτός από την εξαιρετική του γεύση είναι πλούσιο σε καλά λιπαρά για την υγεία της καρδιάς μας. Εντούτοις , 1 αβοκάντο μπορεί να φτάσει τις 360 θερμίδες! Εννοείται να συνεχίσεις να το απολαμβάνεις, αλλά καλό είναι να προσέξεις την ποσότητα και την συχνότητα που τρως αβοκάντο.
Το κύριο συστατικό της Μεσογειακής Διατροφής, το ελαιόλαδο, ο «υγρός χρυσός» όπως το αποκαλούν, για το οποίο υπάρχουν εκατοντάδες έρευνες που τονίζουν την θρεπτική του αξία. Αλλά, 1 κουταλιά της σούπας έχει 135 θερμίδες άρα σταματάμε να το μετράμε με το φλιτζάνι και ξεκινάμε να το μετράμε με κουταλιές της σούπας!
Όσο καλοκαιριάζει, τόσο τα προσθέτουμε στην καθημερινότητα μας… Δυστυχώς όμως, εάν δεν το φτιάξουμε στο σπίτι με συγκεκριμένα υλικά και ποσότητες, οι θερμίδες ανεβαίνουν αρκετά. Αν προσθέσεις φυστικοβούτυρο, γάλα, γιαούρτι, βρώμη και φρούτο είναι ένα υγιεινό μεν αλλά θερμιδικά πλούσιο ρόφημα. Αν περιοριστείς σε γάλα χαμηλό σε λιπαρά ή γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά και 1 φρούτο τότε έχεις μειώσει τις θερμίδες αρκετά.
Είμαι σίγουρη πως δεν περίμενες να δεις τη λέξη σαλάτες στη κατηγορία των τροφίμων που κρύβουν πολλές θερμίδες. Ωστόσο, τα κρεμώδη ντρέσινγκ, το τηγανητό κοτόπουλο, τα κρουτόνια, τα αλλαντικά, τα τυριά πλούσια σε λιπαρά, οι ξηροί καρποί, το αβοκάντο και τα παστά φρούτα είναι μερικά από τα υλικά που μπορεί να εκτοξεύσουν τις θερμίδες μιας σαλάτας. Επιπρόσθετα, σε μερικές πλούσιες σαλάτες συνδυάζονται πολλές φορές υλικά που ανήκουν στην ίδια κατηγορία όπως κινόα και κρουτόνια που είναι και τα δυο υδατάνθρακες. Γι’ αυτό την επόμενη φορά που θα επιλέξεις να φας μια σαλάτα φρόντισε να περιέχει ένα είδος υδατανθράκων π.χ. κινόα ή κρουτόνια, ένα είδος πρωτεΐνης, κοτόπουλο ή τυρί και ζήτησε το ντρεέσινγκ στο πλάι για να προσθέσεις λίγο και να περιορίσεις τα λιπαρά.Συμπερασματικά: Μην παρασύρεσαι να τρως μεγάλες ποσότητες από υγιεινά τρόφιμα γιατί στο τέλος δεν θα επιτύχεις τον στόχο σου. Γνωρίζοντας ποια τρόφιμα έχουν πολλές θερμίδες, επιδίωξε να μάθεις τη σωστή ποσότητα για σένα και πως να τα εντάξεις στην διατροφή σου για να σου προσφέρουν μόνον τα οφέλη τους!
Η Δρ. Νατάσα Παπαηρακλέους είναι
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, RD, PhD
Θα την αναζητήσεις στο γραφείο της, στην οδό Ηλία Βενέζη 2Α, Athienitis Strovolos park, Flat Νo: 304, Τ.Κ. 2042, τηλ. 99 787016
https://papaeracleous.com
https://www.instagram.com/dr_natasa_dietitian/
https://www.facebook.com/NatasaDietitian
Διάβασε και άλλο άρθρο της Δρ. Νατάσα Παπαηρακλέους με ένα κλικ εδώ ⇓
Βότανα και μπαχαρικά: Μυρωδάτα & ιαματικά
Tags: DIATROFI, Διαιτολόγος, διαιτροφικά tips, θερμίδες
Γυαλιά ηλίου… Ένα τεράστιο κεφάλαιο, στο οποίο πρέπει να δίνουμε…
H Europa Donna Κύπρου και ο Λούκας Γιώρκας βρέθηκαν στο…
Διακοπές με πάντα χαρούμενα παιδιά… Ακόμα κι αν είναι στο…