Ένα σαλόνι με ρετρό αισθητική και ευρύχωρη αποθήκευση

Αναμφισβήτητα, τα τελευταία χρόνια η ρετρό αισθητική γίνεται όλο και πιο δημοφιλής, αποκτώντας συνεχώς νέους, φανατικούς θαυμαστές, αποδεικνύοντας πως ο καλός σχεδιασμός είναι πραγματικά διαχρονικός. Τώρα στην ΙΚΕΑ θα ανακαλύψεις τα απαραίτητα κομμάτια για να δώσεις στους χώρους σου μια ρετρό ατμόσφαιρα… Κάνε scroll για να μάθεις όλες τις λεπτομέρειες. 

Σαλόνι με ρετρό αισθητική….

Τι είναι, όμως, η ρετρό αισθητική; Είναι η αισθητική που ενώνει κάποιες δεκαετίες μεταξύ τους. Πιο συγκεκριμένα, μας ταξιδεύει στα χρόνια μεταξύ της δεκαετίας του ’50 και του ’70.  Πρόκειται για μια αισθητική αρκετά χαρακτηριστική αφού συνδυάζει περίτεχνα τον vintage με τον μοντέρνο σχεδιασμό. Η συλλογή επίπλων της IKEA, διαθέτει μια μεγάλη γκάμα επιλογών… Και όχι απλώς για ένα όμορφο σαλόνι με ρετρό αισθητική αλλά για ένα σαλόνι με ευρύχωρη αποθήκευση.

Σαλόνι και ο καναπές… κρεβάτι

Ένα από τα πρωταγωνιστικά και απαραίτητα στοιχεία ενός σαλονιού είναι σίγουρα ο καναπές κρεβάτι.  Ένας κομψός γκρι καναπές με μοντέρνα χαρακτηριστικά, όπως ο FRIHETEN, μεταμορφώνεται εύκολα κρεβάτι για να φιλοξενήσει κάποιον καλεσμένο μας. Και όταν συνδυαστεί με μαξιλαράκια σε έντονα μοτίβα, όπως το HANNELISE, το σαλόνι αποκτά αμέσως μια ρετρό και φιλόξενη αίσθηση. Ο συγκεκριμένος καναπές διαθέτει μάλιστα και ενσωματωμένο χώρο αποθήκευσης, που είναι αρκετά ευρύχωρος για να φιλοξενήσει τα κλινοσκεπάσματα, τα βιβλία, τις κουβέρτες ή τις πιτζάμες μας!

Οι πολυμορφικοί καναπέδες είναι must

Οι πολυμορφικοί καναπέδες της σειράς JATTEBO είναι επίσης μία εξαιρετική επιλογή και ο ορισμός του ρετρό, αφού έχουν χαμηλή πλάτη, απαλές γωνίες και μίνιμαλ σχεδιασμό. Αυτή η σειρά έχει ένα ιδιαίτερο πλεονέκτημα: Οι καναπέδες της διαμορφώνονται όπως εμείς τους θέλουμε… Και το κάλυμμά τους διατηρείται εύκολα καθαρό, αφού πλένεται στο πλυντήριο και μπορεί εύκολα να βγει και να ξανατοποθετηθεί.

Στο σαλόνι η κατάλληλη πολυθρόνα

Μια κίτρινη πολυθρόνα όπως η HERRAKRA με σχήμα που παραπέμπει σε λουλούδι, έχει λιτό στιλ και πόδια με ελαφριά κλίση… Έτσι, στα σίγουρα θα συμπληρώσει το σαλόνι μας και θα το κάνει ακόμα πιο ζεστό και φιλόξενο. Και επειδή καναπές χωρίς τραπεζάκι δεν γίνεται, ένα όμορφο, ελαφρύ τραπέζι με αποθηκευτικό χώρο όπως το KVISTBRO θα λειτουργήσει όχι απλώς σαν ένα τραπέζι μέσης αλλά και ως ένα καλάθι αποθήκευσης! Εδώ θα βάλουμε κουβέρτες, ριχτάρια, παιχνίδια, βιβλία και ό,τι άλλο θέλουμε να έχουμε κοντά μας.

Η ρετρό βιτρίνα…

Ένας άλλος τρόπος να κάνουμε το σαλόνι μας να δείχνει ευρύχωρο είναι η ξεχωριστή διακόσμηση – με έξυπνη αποθήκευση. Τα ντουλάπια και οι βιτρίνες θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε την ακαταστασία και να οργανώσουμε τα προσωπικά μας αντικείμενα. Μια σκούρα γκρι σύνθεση όπως η HAUGA μας μεταφέρει αμέσως σε μία άλλη εποχή… Και παράλληλα, διατηρεί το σαλόνι μας σε τάξη.  Μέσα στα ντουλάπια μπορούμε να τοποθετήσουμε και αποθηκευτικά κουτιά ή καλάθια, για ακόμα περισσότερη οργάνωση.

Ντουλάπια στον τοίχο…

Αν το σαλόνι μας είναι τόσο μικρό ώστε δεν χωρά μία βιτρίνα ή ένα ντουλάπι, μπορούμε να εκμεταλλευτούμε και τους τοίχους του… Έτσι, τοποθετούμε πολυμορφικά ανοιχτά ντουλάπια για επιπλέον χώρο αποθήκευσης ή διακόσμησης, όπως το σύστημα EKET.  Η ιδιαίτερη τοποθέτηση των τμημάτων της σύνθεσης προσθέτει ένα ξεχωριστό και παιχνιδιάρικο στοιχείο στο σαλόνι. Στα συγκεκριμένα ντουλάπια θα τοποθετήσουμε τα βιβλία μας, γυάλινα βάζα και διακοσμητικά μπολ. Ένα φωτιστικό BLÅSVERK θα ολοκληρώσει τη ρετρό εικόνα και θα φωτίσει τα βράδια μας.

Έξυπνες λύσεις για όλους

Κι αν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα pop up γυμναστήριο μέσα στο σαλόνι μας, μπορούμε να το κάνουμε ακόμα και αυτό! Πώς; Τοποθετώντας πίσω από μία κουρτίνα έναν διάτρητο πίνακα Εδώ μπορούμε να βάλουμε όλα όσα χρειαζόμαστε για την καθημερινή γυμναστική μας. Κλείνοντας την κουρτίνα κρύβουμε όσα δεν θέλουμε να φαίνονται… Ανοίγοντας την κουρτίνα και τοποθετώντας στο πάτωμα ένα χαλάκι γυμναστικής ή μερικά μαξιλάρια, έχουμε το δικό μας προσωπικό γυμναστήριο για προπόνηση ή γιόγκα! Τέλος, ένα χαλί όπως το HALVED θα χαρίσει ζωντάνια και χαρακτήρα στο σαλόνι μας.

Δες περισσότερες ιδέες στο άρθρο της ΙΚΕΑ 

Μάθε επίσης πως να επιλέξεις τον κατάλληλο καναπέ κάνοντας κλικ εδώ ⇓

Μάθε πώς να επιλέξεις τον κατάλληλο καναπέ…

 

 

MadameLeFo