Ο χειμώνας, είναι μια εποχή που χαρακτηρίζεται από την αυξημένη δραστηριότητα ιών και βακτηρίων και τα δεδομένα που καθημερινά καταγράφονται από τις αρμόδιες Υγειονομικές Αρχές, επιβάλλουν την λήψη ατομικών μέτρων προστασίας. Μεταξύ αυτών των μέτρων και η προστασία του οργανισμού μας. Το ανοσοποιητικό είναι ένα από τα σημαντικότερα συστήματα του οργανισμού που καθορίζει την ανθρώπινη υγεία. Η αρτιότητα του επηρεάζεται από τη γήρανση, τις ορμονικές δυσλειτουργίες, το στρες και την εφαρμογή μιας μη ισορροπημένης διατροφής. Γι’ αυτό και τα θρεπτικά συστατικά στις τροφές είναι απαραίτητα για να ενισχύσουμε τη φυσική άμυνα του οργανισμού, για να αυξάνουμε την προστασία του από λοιμώξεις, αλλά και αλλεργίες. Τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι αποτελούν ομάδες ιδιαίτερα ευαίσθητες στις ασθένειες και είναι βασικό να έχουν μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή. Ως εκ τούτου, δώσε ιδιαίτερη προσοχή στο να ικανοποιείς τις διατροφικές σου ανάγκες και απαιτήσεις. Επίσης, καλό είναι να έχεις κατά νου ότι η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος είναι το πιο σημαντικό στοιχείο ώστε να μπορείς να καταπολεμάς τις διάφορες ασθένειες.
Ελαιόλαδο, καρύδια, σαρδέλες, καρότα, πιπεριές, φρούτα, προβιοτικά και αποσταγμένο νερό, ενισχύουν, μεταξύ άλλων, το ανοσοποιητικό μας σύστημα και μας θωρακίζουν έναντι ιών και βακτηρίων που προκαλούν τις εποχιακές λοιμώξεις. Θρεπτικά συστατικά στις τροφές είναι απαραίτητα για να ενισχύσουμε τη φυσική άμυνα του οργανισμού μας. Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι αδύνατο, γινόμαστε πιο επιρρεπείς σε κρυολογήματα, γρίπη και άλλες πιο σοβαρές καταστάσεις.Οι τροφές που βοηθούν στη τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος είναι το αβοκάντο, τα καρότα, οι πιπεριές, τα ακτινίδια, τα πλούσια σε λιπαρά ψάρια, τα οστρακοειδή, οι γαρίδες, οι σπόροι κολοκύθας, τα μανιτάρια shiitake και maitake, το σουσάμι και τα καρύδια Βραζιλίας.Επίσης, καλό είναι να τρως περισσότερα φρέσκα φρούτα και σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο και το κουνουπίδι, κίτρινα και βαθύ πορτοκαλί λαχανικά, όπως καρότα, κολοκύθες, φακές, φασόλια, σπόρους, καρύδια και ολικής αλέσεως σιτηρά, συμπεριλαμβανομένων μαύρου ρυζιού και κεχριού.
♦ «Πράσινα ποτά» που φτιάχνονται από φυλλώδη χόρτα όπως λάχανο, σπανάκι, παντζάρια και καρότα, θα πρέπει να καταναλώνονται σε καθημερινή βάση.
♦ Συνιστάται επίσης η προσθήκη σκόρδου και κρεμμυδιών στη διατροφή σου.
♦ Κατανάλωνε παπάγια (και μερικούς από τους σπόρους της), και φρέσκο ανανά.Οι τροφές αυτές είναι καλές πηγές πρωτεολυτικών ενζύμων, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την ορθή πέψη των τροφίμων και την αφομοίωση ορισμένων θρεπτικών συστατικών. Επίσης, μπορείς να συμπεριλάβεις στη διατροφή σου υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες (π.χ., πρωτεΐνες ορού γάλακτος, σόγιας και αυγών).
Πιπεριές, κρεμμύδια, καρότα, γλυκοπατάτες, ελαιόλαδο, χόρτα, σαρδέλες, πορτοκάλια, καρύδια είναι από τις τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Γιατί;
♦ Oι πιπεριές περιέχουν πλήθος αντιοξειδωτικών ουσιών, γι’ αυτό προστατεύουν την καρδιά και τα αγγεία. Περιέχουν, επίσης, σημαντική ποσότητα βιταμίνης C, η οποία ενισχύει την άμυνα του οργανισμού απέναντι στις ιώσεις.
♦ Τα κρεμμύδια περιέχουν την ουσία κερκετίνη η οποία έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις, αντιμικροβιακές και αντισηπτικές ιδιότητες. Μάλιστα, το κρεμμύδι συγκαταλέγεται στις πολύτιμες αντικαρκινικές τροφές. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι μειώνει μέχρι και 20 φορές τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στομάχου και των ωοθηκών.♦ Τα καρότα είναι από τα πλουσιότερα σε θρεπτικά συστατικά λαχανικά. Περιέχουν τις καροτενοειδείς ουσίες, οι οποίες έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
♦ Οι γλυκοπατάτες είναι πολύ πλούσιες σε β-καροτένια και βιταμίνη C. Αυτό τους χαρίζει σημαντική αντιοξειδωτική δράση και τις κάνει πολύτιμες για την ενίσχυση της φυσικής άμυνας του οργανισμού.♦ Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες και, κυρίως, σε βιταμίνη Ε. Όχι μόνο δεν επιβαρύνει το καρδιαγγειακό μας σύστημα, αλλά θεωρείται προστατευτικό.
♦ Τα χόρτα είναι πολύ πλούσια σε φλαβονοειδή, ουσίες προστατευτικές του καρδιαγγειακού συστήματος και αντικαρκινικές ουσίες.
♦ Οι σαρδέλες κατατάσσονται στα πλέον υγιεινά ψάρια. Περιέχουν μεγάλη ποσότητα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων (που ωφελούν το καρδιαγγειακό σύστημα) και ασβεστίου. Επειδή, μάλιστα, τρώγονται με το κόκαλό τους, το ασβέστιο μεταφέρεται πλήρως στον οργανισμό μας.♦ Τα πορτοκάλια είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνη C, φυτικές ίνες, καροτένια, κάλιο και σελήνιο. Επίσης, θεωρούνται καλή πηγή ασβεστίου, φωσφόρου και φολικού οξέος. Είναι τα φρούτα που μας προστατεύουν από τις ιώσεις. Επίσης έχουν συνδεθεί με τη μείωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων και την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης.♦ Τα καρύδια, περιέχουν κυρίως βιταμίνη Ε και Β6. Επίσης, έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ιχνοστοιχεία (ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, ψευδάργυρο). Πλούσια και σε πρωτεΐνες και “καλά” λιπαρά, όπως όλοι οι ξηροί καρποί, τα καρύδια βοηθούν στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, αλλά και του καρκίνου.
♦ Πίνε αποσταγμένο νερό στον ατμό, και πολλά ποτήρια υγρών ημερησίως -8 ή και περισσότερα ποτήρια- για να καθαρίζονται οι τοξίνες από το σώμα. Όλα τα κύτταρα και ζωτικά συστήματα του οργανισμού έχουν ανάγκη από νερό. Πίνε λοιπόν, άφθονο νερό, έστω κι αν δεν είσαι διψασμένη. Τα όργανα, και ειδικότερα ο εγκέφαλος, αφυδατώνονται πολύ πριν η δίψα αναπτυχθεί.♦ Φρόντισε να συμπεριλάβεις στη διατροφή σου τα προβιοτικά (acidophilus) που βοηθούν την ανασύσταση των φιλικών βακτηρίων που καταστρέφονται από τα αντιβιοτικά. Τα προβιοτικά είναι ευεργετικά βακτήρια και για το ανοσοποιητικό σύστημα και αναφέρονται σε πολύ συγκεκριμένα, ζωντανά στελέχη βακτηριακών ειδών που προστίθενται στη διατροφή.Το 2001, σύμφωνα με την αρμόδια επιτροπή του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, προβιοτικά ορίζονται «οι ζωντανοί μικροοργανισμοί που όταν καταναλώνονται σε επαρκή ποσά, συνεισφέρουν σε οφέλη υγείας γι’ αυτόν που τα καταναλώνει. Προβιοτικά βρίσκονται στα γιαούρτια, γαλακτοκομικά προϊόντα ζύμωσης, ζυμωμένα λαχανικά και προϊόντα σόγιας. Επιπλέον, είναι τώρα δυνατό να προστεθούν προβιοτικά σε τρόφιμα όπως οι βρεφικές τροφές (που εμπλουτίζονται με bifidobacteria) ή να δημιουργηθούν διαιτητικά συμπληρώματα με προβιοτικούς μικροοργανισμούς.
Με την καταγραφή των τροφών που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύουν τον ανθρώπινό οργανισμό, διαπιστώνουμε ότι η Μεσογειακή Διατροφή μας ευεργετεί και σε αυτή την περίπτωση αφού οι περισσότερες από αυτές τις τροφές περιλαμβάνονται στο Μεσογειακό διαιτολόγιο. Η παραδοσιακή Μεσογειακή Διατροφή περιλαμβάνει μια ποικιλία τροφών, οι οποίες περιέχουν θρεπτικά συστατικά τα οποία με τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.Άλλωστε, η παραδοσιακή Μεσογειακή Δίαιτα έχει αποκτήσει την φήμη ότι μπορεί να συμβάλει στην αποτροπή διατροφικών και χρόνιων παθήσεων (π.χ. παθήσεις καρκίνου και καρδιάς). Προφυλάσσει από εμφράγματα του μυοκαρδίου και από διάφορες μορφές καρκίνου, είναι φτωχή σε θερμίδες, τονώνει τον οργανισμό, βοηθάει την καλή λειτουργία του εντέρου κ.α. μπορεί να Τέλος, μπορεί να βοηθήσει για μια μακροχρόνια και υγιεινή ζωή.
Γενικά, θα πρέπει να αποφεύγεις αλάτι, μπέικον, λουκάνικα, προϊόντα σε άλμη, πατάτες τηγανητές, αναψυκτικά, κρέατα και τυριά κολατσιού, αλκοόλ, καφεΐνη, και συμπυκνωμένες πηγές ζάχαρης. Τα τρόφιμα αυτά μπορούν να μειώσουν τα φυσικά επίπεδα άμυνας. Αποφεύγεις επίσης τα τρόφιμα που έχουν υποστεί επεξεργασία με φυτοφάρμακα και άλλα σπρέι και όλα τα τρόφιμα που φέρουν τον κίνδυνο να περιέχουν βακτήρια τροφικής δηλητηρίασης.
Η Δρ Ελένη Ανδρέου είναι Κλινική Διαιτολόγος, Καθηγήτρια Κλινικής Διαιτολογίας και Διατροφής Πανεπιστήμιου Λευκωσίας, Πρόεδρος Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου
Tags: DIATROFI, Μεσογειακή διατροφή, ΥΓΕΙΑ
Στην τελετή βράβευσης του πρώτου διαδικτυακού διαγωνισμού «Μαγείρεψε υγιεινά, ζήσε…
Εξυπνάδα… Είναι από τα χαρίσματα που όλοι ευχόμαστε να αναπτύξει…
Ο Κορωνοϊός έκανε την εμφάνισή του και στην Κύπρο με…