Κρίση Πανικού: 7 τρόποι για να βοηθήσεις κάποιον που βιώνει μια κρίση πανικού

Περισσότερο από 13% του κόσμου, είναι ευάλωτοι σε κρίσεις πανικού, που μπορούν να είναι πολύ έντονες και εκνευριστικές. Ποια είναι τα συμπτώματα και πώς μπορείς να αντιδράσεις καλύτερα; Πιο κάτω, η Έλενα Αριστοδήμου με την ομάδα της, Κλινικούς και Συμβουλευτικούς Ψυχολόγους του Altius Mind Institute, θα σου δώσουν 7 τρόπους για να βοηθήσεις κάποιον που βιώνει μια κρίση πανικού.

Εκπαίδευσε τον εαυτό σου

Σύμφωνα με το Mental Health Foundation (MHF), 13.2% του κόσμου έχουν βιώσει μια κρίση πανικού. Αν γνωρίζεις κάποιον που υποφέρει από κρίσεις πανικού συχνά, θα ήταν βοηθητικό να κατανοήσεις τι είναι. Οι κρίσεις πανικού μπορούν να διαρκέσουν μεταξύ 5 και 30 λεπτών με συμπτώματα που συμπεριλαμβάνουν γρήγορη αναπνοή, εφίδρωση, καρδιοχτύπι, τρέμουλο και αίσθημα αρρώστιας. Το NHS, MHF και οι φιλανθρωπικές οργανώσεις ψυχικής υγείας Mind, Time to Change και No Panic, έχουν πηγές διαθέσιμες.

Μείνε ήρεμος

«Αν περνάς μια σύντομη, αιφνίδια κρίση πανικού, θα ήταν βοηθητικό να είχες κάποιον μαζί σου να σε καθησυχάζει ότι θα περάσει». Ο Paul Salkovskis, καθηγητής της κλινικής ψυχολογίας και εφαρμοσμένων επιστημών στο πανεπιστήμιο Bath, το λέει αυτό σαν επίσημη συμβουλή, από το NHS. Είναι σημαντικό να βγεις έξω από την κρίση και όχι να ψάχνεις για περισπασμούς. Απλά, με το να παραμένεις ήρεμος, μπορεί να σου δώσει ανακούφιση.

Να είσαι καθησυχαστικός

Οι κρίσεις πανικού μπορεί να είναι πολύ εκνευριστικές. Κάποια άτομα τις περιγράφουν σαν να νιώθουν ότι περνούν μια καρδιακή προσβολή ή νιώθουν πως θα πεθάνουν. Είναι σημαντικό να καθησυχάσουμε το άτομο που περνά μια κρίση, ότι δεν βρίσκεται σε κίνδυνο. Τα συμπτώματα αποδίδονται στην αντίδραση «μάχης ή φυγής» του σώματος και τυπικά κορυφώνονται μέσα σε 10 λεπτά.

Ενθάρρυνε βαθιές αναπνοές

Ενθάρρυνε το άτομο να αναπνέει αργά και βαθιά – μας συμβουλεύει το Mind – μετρώντας φωναχτά ή ζητώντας του να σε παρακολουθεί ενώ σηκώνεις πάνω-κάτω ήρεμα το μπράτσο σου. Το NHS και το No Panic, επίσης, έχουν εκδώσει οδηγούς για χαλαρωτικές ασκήσεις αναπνοής.

Πρόσεξε να μην είσαι απορριπτικός

Το «μην πανικοβάλλεσαι», μπορεί να έχει καλές προθέσεις αλλά προσπάθησε να αποφύγεις οποιαδήποτε ενδεχόμενη απορριπτική γλώσσα ή φρασεολογία. Όπως το θέτει ο Matt Haig, συγγραφέας του best seller «Λόγοι για να Παραμείνεις Ζωντανός»: «Μην τις υποτιμάτε. Είναι ανάμεσα στις πιο έντονες εμπειρίες που μπορεί να περάσεις».

Δοκίμασε μια άσκηση γείωσης

«Ένα από τα συμπτώματα της κρίσης πανικού, μπορεί να είναι αίσθηση του να νιώθεις μη πραγματικός ή ξεκομμένος», λέει ο Martin Antony, ένας ψυχολόγος, καθηγητής στο Ryerson University του Τορόντο στον Καναδά. Οι τεχνικές γείωσης ή άλλοι τρόποι για να νιώθεις συνδεδεμένος με το παρόν, μπορεί να είναι αποτελεσματικές. Το Mind εισηγείται να επικεντρωνόμαστε στην υφή μιας κουβέρτας, να μυρίζουμε κάτι με έντονη μυρωδιά, ακόμα και να χτυπάμε τα πόδια μας.

Ρώτησε τους τι χρειάζονται

Τα άτομα μπορεί να νιώθουν εξαντλημένα, μετά από μια κρίση πανικού. Ευγενικά ρώτησε τα αν θέλουν να τους φέρεις ένα ποτήρι νερό ή κάτι να φάνε (η καφεΐνη, σαν ψυχοδιεγερτικό που είναι, είναι καλύτερα να αποφεύγεται, όπως και το αλκοόλ). Μπορεί να νιώθουν να «τουρτουρίζουν» ή να ζεσταίνονται πολύ. Σε κάποιο σημείο μετά, όταν συνέλθουν, μπορεί να θέλεις να τους ρωτήσεις, τι βρίσκουν βοηθητικό, κατά την διάρκεια ή μετά από μια κρίση.

Learn more

Η Έλενα Αριστοδήμου με την ομάδα της, Κλινικοί και Συμβουλευτικοί Ψυχολόγοι του Altius Mind Institute, θέτουν τον άνθρωπο στο επίκεντρο της ύπαρξής του και της ζωής του. Όχι μόνο υιοθετούν απόλυτα τις αρχές της ίσης μεταχείρισης, των ίσων ευκαιριών, καθώς και της ισότιμης πρόσβασης στην υγεία, αλλά έχουν ως απόλυτη και αδιαπραγμάτευτη αξία τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, απαλλαγμένης από κάθε μορφή διάκρισης, βίας και κακοποίησης. Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για εμάς μην διστάσεις να μας βρεις στα Social Media: @altiusmindinstitute & @aristodemou.elena και το Website μας www.altiusmindinstitute.com.

 

Η Έλενα Αριστοδήμου είναι Κλινική Ψυχολόγος, και θα τη βρεις στο Αltius Mind Institute, ΛεωφΣτροβόλου 14, Myrtiana Court, 1ος όροφος, Γραφείο:103, 2018, Λευκωσία, τηλ. 99 309246

Μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί της στο aristodemouelena@gmail.com

www.altiusmindinstitute.com

https://www.facebook.com/altiusmindinstitute

 

MadameLeFo